Zobacz pełną wersję : Odmienne stany świadomości
Bartolini82
10-10-2020, 20:03
Fajne. Jak dla mnie, byłoby jeszcze lepsze gdyby ten duch był bardziej upiorny z twarzy albo jego twarz była mniej wyraźna.
Keszelski
10-10-2020, 21:44
I jak tu się nie bać za dnia! A co dopiero nocą ...
Robi wrażenie!
ps. nie wiem, ale być może fragment smugi między oknami (tej od ducha) może troszkę za jasny?
krzysztofz24
10-10-2020, 23:39
Fajne, jest pomysl i kreatywnosc i niesamowity klimat.
Bardzo jestem ciekaw jak powstalo to zdjecie od a do z, w sensie ile tu zdjecia ile PS-a i "rysunku" czy "efektow" (to nie jest zarzut).
Tak ogolnie mnie to ciekawi...
tbogdanowicz
11-10-2020, 08:26
Świetne.
Jedyne co mogło być lepsze, to smuga po duchu powinna płynnie słabnąć wraz z odległością od postaci być mniej widoczna w jasnych częściach kadru.
Sam pomysł bardzo mi się podoba. Do tego dobrze dobrane miejsce i dobrze sfotografowane.
Ode mnie duże brawa.
Za sto metrów skręć w lewo
44957
Wind Mill
08-11-2020, 00:14
Fiu fiu... :o
Świetne. Mała uwaga: Jak się powiększy fotę, to ptaki na tle łajby nie pasują i trochę zaburzają odbiór. Zapewne w wyniku mieszania warstw zrobiły się na dodatek transparentne.
Abstrakcji ciąg dalszy
45124
Bartolini82
11-11-2020, 16:38
Bardzo ciekawe te Twoje prace. Fajne pomysły i wykonanie. Masz coś z cmentarzami? Może jakieś wampiry do tego albo duchy jak na 1 :)
jurkarol
11-11-2020, 16:59
E Beksińskiego kopiować nie ma sensu.
Niektóre wydają mi się jakby tworzone pod wpływem czeskiej szkoły fotografii.
Przypomniały mi się prace Kareza sprzed wielu lat na plfoto... :)
Masz coś z cmentarzami? Może jakieś wampiry do tego albo duchy jak na 1 :)
Jakieś cmentarze się znajdą. :D
45270
Bartolini82
15-11-2020, 00:33
Co jedna praca to lepsza.
Bardzo fajne, duży plus nie tylko za samo wykonanie ale też za pomysł.
spiritus
15-11-2020, 12:28
Ja pierniczę... ten wątek to poezja! :O
Jak się już dorobię mieszkania to widziałbym w takim klimacie prace u siebie na ścianie. Serio ;)
Bazujesz w 100% na swoich zdjęciach czy część (lub nawet całość) z internetu i tylko fotoszopujesz?
P.S.
Czekam na te cmentarze!... i może jakiś las nocą podczas pełni, gdzie pełnia jako Gwiazda Śmierci ;)
marcin255
15-11-2020, 13:23
Świetne .
Ja pierniczę... ten wątek to poezja! :O
Jak się już dorobię mieszkania to widziałbym w takim klimacie prace u siebie na ścianie. Serio ;)
Bazujesz w 100% na swoich zdjęciach czy część (lub nawet całość) z internetu i tylko fotoszopujesz?
P.S.
Czekam na te cmentarze!... i może jakiś las nocą podczas pełni, gdzie pełnia jako Gwiazda Śmierci ;)
Staram się bazować na własnych fotografiach. Jeżeli już muszę, posiłkuję się zdjęciami stockowymi.
No to niech będzie cmentarz
45340
Niesamowite i genialne jak pozostałe.
Bartolini82
18-11-2020, 12:51
JEST MOC :D Zwłaszcza klimat na tym cmentarzu mi się podoba.
designer555
18-11-2020, 19:27
ja się pytam JAK! to jest zrobione
Ja też się pytam .
Ja też się pytam .
Hmmm. Nie mam bladego pojęcia. Poskładałem kilka zdjęć do kupy
45494
Kojocisko
24-11-2020, 15:30
Bardzo mi się podoba.
No, grubo się zaczyna dziać. Przypomina mi to prace jednego polskiego artysty, który inspiruje się (?) chyba pracami Beksińskiego. Niestety nie pamiętam jak się nazywał.
spiritus
26-11-2020, 14:10
OOoo poezja :O <3
Wind Mill
26-11-2020, 14:32
Aquarius...
Jane Campion lubi to! ;)
Hmmm. Nie mam bladego pojęcia. Poskładałem kilka zdjęć do kupy
:D zawodowa odpowiedz
podoba mi sie to co robisz, jak rzadko nowa jakosc na forum
jurkarol
27-11-2020, 00:53
Jeszcze jedno
45683
Ha! Ale mi się trafiło przez ytuba:
Tajemnica lotu 1501
Nie ujmuje to niczego zdjęciu oczywiście, nadal jestem pod wrażeniem
jurkarol
27-11-2020, 06:53
Myliłem się - ktos dał tylko podobny samolot na początek tego filmu, bez związku. Pochopnie uznałem go za fotos z tego akurat filmu
wszystkie prace w wątku urywają d**ę, niesamowite :)
Carlos_lo
28-11-2020, 17:43
przekaz jest, warsztat jest, ludzi nie ma
Znów pozamiatałeś. Szacun. Samotny człowiek w środku dnia..
Carlos_lo
28-11-2020, 17:51
Dziadku, nie buntuj maszyn:)
Dziadku, nie buntuj maszyn:)
Chyba skądś Cię znam młody człowieku..:D
Carlos_lo
28-11-2020, 18:15
z emerytury? lepiej spadajmy stad zanim nas przegonia, choc w naszym watku juz jest nas nie dogonyat;)
Bartolini82
28-11-2020, 19:52
Kolejna ciekawa praca. Tylko, pierwsze co mi się rzuca w oczy i razi, to moim zdaniem nieprawidłowy kąt padania cieni. Po prawej stronie mamy najjaśniej, więc tam jest źródło światła. Skoro tak, to cienie powinny być przesunięte w lewo ;) Cień od kasety byłby ok gdyby światło było schowane za nią, ale wówczas, cień od człowieka i tak powinien być bardziej w lewo.
Imperium kontratakuje
45815
cz4rnuch
30-11-2020, 09:00
Bez Lorda Vadera ciężko będzie z tym kontratakiem :(
jurkarol
01-12-2020, 20:03
Fajne miejsce, gdzie to? ;)
Teraz się zastanawiam ile tu jest fotografii a ile grafiki
Fajne miejsce, gdzie to? ;)
Widok z moich okien :D
45910
To już jest sci-fi, oszukistwo i fotomonatasz :-P Na takim osiedlu tyle złomu by nie mogło przetrwać w jednym kawałku :mrgreen:
Świetne prace ;)
jurkarol
03-12-2020, 11:21
Fajny plac. Stwór się żywi mieszkańcami pewnie.
Stwór jest cybernetyczny, żywi się komputerami, smartfonami i wszelkiej naści elektroniką, a jako przysmak traktuje korpusy jednocyfrowe Nikona.
Podobają mi się takie prace.
Świetlana przyszłość
45972
Wreszcie spadł śnieg
46095
No nic. Ciągnę wątek dalej
46201
Myszowor
12-12-2020, 20:53
Masz super prace, chyba ogranicza Cię tylko wyobraźnia, to ostatnie świetne.
Pięknie, ale zawsze jedna postać..?
No nic. Ciągnę wątek dalej
Dawaj dawaj i nie przestawaj ;) Tu mało spamuje a zaglądam jak tylko coś nowego wrzucasz ;)
Tak jak wcześniej uważałem, że niektóre punkty świetlne można by nieco dopracować. Tak teraz uważam, że obecne prace są niesamowite.
Wind Mill
13-12-2020, 00:50
No nic. Ciągnę wątek dalej...
Bo tu się nie gada tylko pacza w zachwycie. :mrgreen:
ja też jestem cichopodziwiaczem, zaglądam tu wraz z każdą nowością, oglądanie Twoich prac to prawdziwa uczta dla oka :)
jurkarol
13-12-2020, 19:19
Nie ma o czym mowic... Opad szczęki.
Tylko mnie nurtuje gdzie takie miejscówki są...
Tylko mnie nurtuje gdzie takie miejscówki są...
Wszędzie. Zwłaszcza po trzech drinkach :D
46270
jurkarol
15-12-2020, 23:34
Milutko no...
Obrazek2000
16-12-2020, 13:26
Bunkier mi się podoba.
Tylko mam problem ze skalą...
Czy człowiek nie powinien być mniejszy?
Kojocisko
16-12-2020, 14:01
Mnie się ten bunkier kojarzy z bunkrem na plaży koło Helu, więc skala dla mnie jest nawet zwiększona w stosunku do oryginału.
jurkarol
16-12-2020, 14:41
Bunkier mi się podoba.
Tylko mam problem ze skalą...
Czy człowiek nie powinien być mniejszy?
A dlaczego?
Czy to człowiek? Czy to bunkier? Raczej korytarz.
Ale to jest widok z okna jak autor objaśnia, więc jest tak, jak ujął na zdjęciu.
A dlaczego?
Czy to człowiek? Czy to bunkier? Raczej korytarz.
Ale to jest widok z okna jak autor objaśnia, więc jest tak, jak ujął na zdjęciu.
To chyba nie o to zdjęcie chodziło.
jurkarol
16-12-2020, 15:43
To chyba nie o to zdjęcie chodziło.
A wszystko jedno. Fotografia nie kłamie.
Można się czepiać i odcienia smugi, że nie taki
Obrazek2000
16-12-2020, 20:34
Ale o jakich fotografiach Ty mówisz? Bo chyba nie o tych z tego wątku, bo tu raczej żadnych fotografii nie ma...
I tak ciężko się domyślić o jaki bunkier chodzi????
Takie jest MOJE odczucie, ale przecież to jest jasne i nie trzeba pisać za każdym razem ;-)
o tu raczej żadnych fotografii nie ma...
Jakieś tam fotografie są. Nie renderowałem niczego, a jedynie łączyłem zdjęcia. :D
46363
Obrazek2000
17-12-2020, 23:45
Tak, wiem. Ale całość nie jest fotografią.
Widzę, że idzie Ci coraz lepiej, też kiedyś chcialem robić takie rzeczy ale nigdy nie było czasu. Albo odwagi i przekonanie, że nic mi z tego nie wyjdzie... ;-)
Ostatnia praca trochę, w moim odczuciu, inna, ale też super.
Bartolini82
17-12-2020, 23:48
hudy1, ile tak średnio zajmuje Ci wykonanie takiej pracy? Pomijając oczywiście czas potrzebny na znalezienie odpowiednich zdjęć, z których to składasz.
david555
17-12-2020, 23:48
Prace powinny wywoływać jakieś emocje, zatem jeżeli spełniają ten warunek, to są warte czasu, jaki został poświęcony na ich wykonanie.
Jedne mi się podobają bardziej, inne mniej, ale wszystkie są jakieś, a to już sporo znaczy.
Ale o jakich fotografiach Ty mówisz? Bo chyba nie o tych z tego wątku, bo tu raczej żadnych fotografii nie ma...
I tak ciężko się domyślić o jaki bunkier chodzi????
Takie jest MOJE odczucie, ale przecież to jest jasne i nie trzeba pisać za każdym razem ;-)
To ja proponuję przeczytać. http://fotoinformator.pl/artykuly-o-fotografii/fotografia-czym-jest-artykul/
jurkarol
18-12-2020, 00:24
Prace powinny wywoływać jakieś emocje, zatem jeżeli spełniają ten warunek, to są warte czasu, jaki został poświęcony na ich wykonanie.
Jedne mi się podobają bardziej, inne mniej, ale wszystkie są jakieś, a to już sporo znaczy.
O, a dlaczego uważasz, że wywoływanie emocji pozytywnie wartościuje dzieło? czy sztuka nie może być odbierana intelektualnie, czy to jest mniej wartościowy efekt?
Bo teraz emocji nam dostarczają nawet w programach o gotowaniu, co zaślepia krytyczny odbiór. A jeżeli marna praca, weźmy kicz, zagra na emocjach - co się tak często dzieje, dlatego kicz się ma dobrze - to jest ona wartościowa, taki warunek wystarczy?
david555
18-12-2020, 00:39
O, a dlaczego uważasz, że wywoływanie emocji pozytywnie wartościuje dzieło? czy sztuka nie może być odbierana intelektualnie, czy to jest mniej wartościowy efekt?
Bo teraz emocji nam dostarczają nawet w programach o gotowaniu, co zaślepia krytyczny odbiór. A jeżeli marna praca, weźmy kicz, zagra na emocjach - co się tak często dzieje, dlatego kicz się ma dobrze - to jest ona wartościowa, taki warunek wystarczy?
A właściwie jakie prace są obiektywnie wartościowe ?
Zawsze decyduje odbiorca, a na forach jest to najczęściej odbiorca dosyć przypadkowy, choć jednak na forum o charakterze bądź co bądź artystycznym, opinie mogą zawierać masę gradientów emocji, od zawiści po podziw.
Tu akurat o dziwo, przeważają emocje pozytywne, więc w sumie tylko się cieszyć wypada.
Obrazek2000
18-12-2020, 01:18
To ja proponuję przeczytać. http://fotoinformator.pl/artykuly-o-fotografii/fotografia-czym-jest-artykul/
To znaczy, że mam się dostosować? Czy jak. Dla mnie prezentowane tu pracę fotografią nie są, tylko wykorzystaniem zdjęć do stworzenia "obrazu", wizji autora. I tak już chyba pozostanie.
RomanZWrocławia
18-12-2020, 15:01
Przepraszam, ze tak banałem między wódkę i zakąskę się wetnę. Kilka słów i już znikam. Kiedyś bardzo chciałem robić takie kolaże jak Ty. Spokojnie ze 25 lat temu. Realizm magiczny wtedy jeszcze nie znałem tego słowa. Teraz na ścianach w domu mam reprodukcje Jacka Yerki. Nadal nie umiem zrobić takich jak Twoje prac ale bardzo mi się podobają. No to tyle Ci chciałem przekazać.
Bartolini82
18-12-2020, 15:35
To znaczy, że mam się dostosować? Czy jak. Dla mnie prezentowane tu pracę fotografią nie są, tylko wykorzystaniem zdjęć do stworzenia "obrazu", wizji autora. I tak już chyba pozostanie.
Ja też jestem tego samego zdania co Ty. Te prace BARDZO mi się podobają. Już od 1szego zdjęcia jakie wstawił autor. Jednak dla mnie fotografia=zdjęcie, czyli obraz, który uchwycił aparat. Bez zbędnych dodatków. Wiadomo, najlepiej by było gdyby zdjęcia były bez żadnej ingerencji, typu nawet obróbka, ale w dzisiejszych czasach gdy jest taka masa narzędzi, które to umożliwiają, byłoby się raczej na straconej pozycji w odbiorze. Więc obróbka owszem, ale bez fotomontażu typu dodawanie jakiegoś tła czy elementów. OD BIEDY, ale w razie naprawdę konieczności, usunięcie "przeszkadzajek". W pewnym momencie bowiem może dojść do tego, że zaczniemy oceniać nie tyle talent fotografa i to co widział wykonując zdjęcie, tylko jego talent w obróbce zdjęć i to, co chciałby zobaczyć.
Pewnie zaraz ktoś może powiedzieć, że idąc moim tokiem rozumowania np. panorama, składana ze 2-3 zdjęć czy fotki z różną kompensacją, też nie będą wówczas fotografią ;) Wiadomo jednak o co chodzi.
Generalnie takie składanie niepowiązanych często nawet tematycznie zdjęć, nie jest dla mnie fotografią. O, tak to ujmę.
Choć jak napisałem, MEGA mi się to podoba i gratuluję autorowi talentu i proszę o więcej :)
david555
18-12-2020, 16:35
Bartolini82
Dawno już temu, ubiłem sporo piany w temacie z wklejką samolotu, nomen omen wcale zręczna to była praca i też upierałem się tam, że to nie jest fotografia itd., itp.
Tylko, czy aby na pewno miałem rację (?).
Moja definicja fotografii, pochodzi z czasów rejestracji metodami bardziej szlachetnymi, niż deliryczne zera i jedynki wykrzesane z kawałka krzemu, które dziś królują na salonach i nie dopuszcza ona aż takiej swobody w budowaniu własnych zamysłów za pomocą dowolnych środków, łącznie z wizjami innych fotografów.
Tak się tylko zastanawiam, czy aby słusznie ?
Bartolini82
18-12-2020, 16:48
david555, ja wiem, że są różne "fachowe" określenia definicji słowa fotografia czy fotografika itp. Ja po prostu napisałem to zwyczajnie, na podstawie własnych odczuć. Dla mnie praca, w której zastosujemy stemplowanie czy usuwanie czegoś, nadal może być zdjęciem="fotografią" (w moim tego słowa znaczeniu). Z tego powodu, że jedynie usuwamy coś, co zarejestrowaliśmy wciskając spust migawki. Natomiast jeśli ktoś robi wklejki, dodaje jakieś elementy do takiego zdjęcia, to jak dla mnie, całkowicie dyskwalifikuje to taką pracę jako zdjęcie=fotografię (j.w.). Takie ja mam kryteria.
Mało tego, przypomniało mi się teraz, że ktoś jakieś 3 miesiące temu, wrzucał tu na forum reportaż z jakiejś wystawy. Jakieś mega drogie zdjęcie było. Jakaś rzeka i trawa. Pewnie skojarzysz. Później gdzieś czytałem (nawet może na forum), że to ujęcie to jedno wielkie stemplowanie i usuwanie bo normalnie w kadrze były jakieś kominy czy fabryka i cała masa innych rzeczy. Skoro więc aż tyle tego zostało usunięte, a została trawa i rzeka, to jak dla mnie, to również ciężko nazwać zdjęciem=fotografią. Po prostu, zbyt duża ingerencja, a przez to, pierwotne zdjęcie kompletnie nie przypomina finalnego efektu. To jakby 2 odmienne prace, miejsca, ujęcia. Choć na pewno lepsze to niż wklejki. Tylko ciężko w tej sytuacji mówić, że ktoś miał talent do zrobienia takiego zdjęcia. Raczej należy to wówczas rozpatrywać w kategoriach właśnie jakiejś sztuki i jego wizji na miejsce przedstawione na obrazie.
david555
18-12-2020, 16:56
Bartolini82
Zgadzam się z tym co napisałeś, bo i ja byłem dotąd zaciekłym purystą, ale ponieważ wiek dodaje łagodności, to zastanawiam się, jak Tewie, czy nie pójść jednak na kompromis w tej sprawie (?). :-)
Bartolini82
18-12-2020, 17:04
Mi pod tym kątem się raczej zdanie z wiekiem nie zmieni :) Młodzieniaszkiem zresztą też już nie jestem :D Choć trochę złagodniałem bo kiedyś nawet ingerencja jakąkolwiek obróbką była dla mnie złem. Teraz sam robię w RAW (jpg tylko jako kopia na wszelki wypadek na drugiej karcie) i później sobie to wywołuję delikatnie coś tam korygując.
Nie znam się na tych "profesjonalnych" podziałach, ale jak dla mnie, takie prace jak te tutaj prezentowane, powinny mieć po prostu osobną nazwę kategorii i byłoby super.
Jako amatorowi, niewykształconemu pod tym kątem (bo wyższe mam, ale w innej dziedzinie) tego typu obrazy kojarzą mi się najbardziej ze słowem "fotografika". Z jednej strony bowiem przypominają zdjęcia, a z drugiej właśnie grafikę. Tylko wiem (bo sobie przeczytałem :P), że akurat fotografika jest terminem używanym do określania innych rzeczy.
hudy1, ile tak średnio zajmuje Ci wykonanie takiej pracy? Pomijając oczywiście czas potrzebny na znalezienie odpowiednich zdjęć, z których to składasz.
Różnie to bywa i raczej ciężko określić. Jedne prace zajmują od kilkunastu do kilkudziesięciu minut. Inne zaczynam i zostawiam na kilka dni do "dojrzewania", po czym do nich wracam.
Ten zatytułowałem "Już czas".
46399
Obrazek2000
19-12-2020, 01:50
Bardzo fajna praca.
Jutro obejrzę na większym ekranie david555 i Bartolini82 dziękuję, bo właśnie tak to chciałem ująć
A czy musimy się we wszystkim i że wszystkim zgadzać? Chyba nie. Czyjeś podejście jest takie, moje inne; każdy ma swoje życie i niech sam decyduje. Kulturalna i rzeczowa dyskusja może nas tylko czegoś nauczyć.
Robimy chyba za dużo szumu w "nienaszym" wątku;-)
Miło mi, że nie jest tu martwo :D
46485
jurkarol
20-12-2020, 21:38
Różnie to bywa i raczej ciężko określić. Jedne prace zajmują od kilkunastu do kilkudziesięciu minut. Inne zaczynam i zostawiam na kilka dni do "dojrzewania", po czym do nich wracam.
46399
Jak z okładki książki. Trochę sztuczne... Fotografika.
Reszta, mimo że jestem raczej purystą fotografii, podoba mi się :)
46399
Ta praca zrobiła na mnie chyba największe wrażenie. Wątek śledzę, bardzo ciekawe pomysły. Gratuluję!
Obrazek2000
21-12-2020, 17:47
Mi też się spodobała. Ostatnia też zarąbista;-)
Miło mi, że pojawiają się tu komentarze
46529
Wind Mill
22-12-2020, 23:09
Fajnie użyte "lustro".
Czy że względu na perspektywę - człowieka na dole, godzina XII zegara nie powinna być tam, gdzie jest III?
Niesamowite robi wrażenie.
Czy że względu na perspektywę - człowieka na dole, godzina XII zegara nie powinna być tam, gdzie jest III?
A to już każdy musi interpretować po swojemu. :D
46552
marcin255
24-12-2020, 12:43
Kolejne fajne.
Wind Mill
03-01-2021, 14:16
Mi się na rewersie pomyślało coś pływającego, okręt podwodny najlepiej. Taki dół góry lodowej jak dla mnie. ;)
Jeśli kolaże robisz z tego, co sam sfocisz to z tym okrętem mógłby być lekki problem. :mrgreen:
Wind Mill
05-01-2021, 21:56
Dobry kurs, proszę kontynuować. ;)
siemalysy
09-01-2021, 22:43
Świetne :-)
"Obserwacja" bardzo mi się podoba :-)
Akurat "Obserwacja" trochę mi się gryzie, bo tło ni to NYC, ni to Hong Kong, a przedni plan wybitnie europejski.
Ale ogólnie obrazki świetne.
lukasz_kk
10-01-2021, 20:49
Ligo w rzeczywistości jest "prawie" tak samo jak na pracy hudego, tylko wieżowce w tle trochę mniejsze ;)
https://maps.app.goo.gl/wyqGiKGNZmSS8YMT6
Akurat "Obserwacja" trochę mi się gryzie, bo tło ni to NYC, ni to Hong Kong, a przedni plan wybitnie europejski.
Tak dla kontrastu
47267
coś wątek ucichł... a szkoda. Hudy1, nie masz tam jakichś prac do wrzucenia? ;)
hudy1 :roll:
Miło mi, że ktoś czeka :)
Exit In Yellow
53572
Ul. Plebania, całkiem przyjemna interpretacja :)
hudy1, cytując klasyka "gałgan jesteś i nicpoń" ;) tyle czasu kazać czekać :-P
Wind Mill
11-07-2021, 16:28
Parafrazując klasyka - warto czekać. :mrgreen:
Kojocisko
11-07-2021, 20:09
Świetne i prawie realistyczne :-). Jak napisali koledzy, warto było czekać :-)
hudy1 aż strach myśleć, co tam szykujesz, że znowu nas trzymasz w takim napięciu ;)
Jakoś mało czasu mam teraz
54334
Kojocisko
29-07-2021, 22:51
o! niezwykłe.
Myszowor
29-07-2021, 23:11
Jak ze snu, super.
Pomijając technikalia (świetne jak widać), zastanawiam się co ma w głowie autor? Jakie procesy myślowe zachodzą w jego czaszce i jak wpada na takie pomysły? Bardzo intrygujące.
Pozdrawiam
Pomijając technikalia (świetne jak widać), zastanawiam się co ma w głowie autor? Jakie procesy myślowe zachodzą w jego czaszce i jak wpada na takie pomysły? Bardzo intrygujące.
Pozdrawiam
Zerknij na tytuł wątku, może tam tkwi odpowiedź? ;)
Okazało się, że Arka znajdowała się w Łodzi
55955
Kojocisko
09-09-2021, 21:57
mnie się oryginalne komentarze skończyły...
Hudy to hudy, zdjęcia wbijają w ziemię...
ooo! Udało się się wywołać hudego wilka z lasu! :D jak zwykle było warto
jurkarol
10-09-2021, 15:51
Okazało się, że Arka znajdowała się w Łodzi
55955
"Przebudzenie Mr Beana"?
Arka w Łodzi? Arka Gdynia!
"Przebudzenie Mr Beana"?
Arka w Łodzi? Arka Gdynia!
Arka przymierza :D
Po drugiej stronie muru
57332
Trochę Cię poniosło z krzywizną torów... :-)
No nie dokońca. Tory takie były. Nawet z tego powodu zamknięto linię tramwajową.
Dobrze że zamknęli, bo budowniczym chwały nie przynosi... :-)
Myślę, że właśnie przynosi. Te tory są starsze od węgla. :D
Śledczy
58521
Podoba mi się ta praca, a najbardziej jej pocztówkowość;-)
jurkarol
23-01-2022, 00:11
O żesz panie ale tu jest do oglądania i myślenia, prawie jak u Boscha Hieronima tego.
A jeszcze widzę nazwę pliku - i to dodaje dodatkowego wymiaru.
ciacho23
23-01-2022, 12:50
Szacunek za te prace. Nie tylko pod względem foto/obróbki, ale przede wszystkim wyobraźni.
Wzbudza emocje. Działa na wyobraźnię. Twórczość, czy inspiracja?
Staram się pokazać własne pomysły, ale mam kilku idoli od których czerpię inspirację. Zwłaszcza jeśli chodzi o technikalię.
59876
Wind Mill
30-01-2022, 21:52
Raiders of the Lost Iceland. ;)
Ale fajnie, że wątek znowu odżył - oglądanie tych prac jest czystą przyjemnością :)
Dzięki. Miło mi to czytać. :)
60041
Górna półka. Niezmiennie.
A nie masz czegoś z warszawskim Pałacem Kultury i Nauki?
Mam. To miejsce w którym kiedyś stał
60098
Zajefajne.
I popieram!
Rozwalić PKiN, a z cegiełek odbudować Pałac Saski.:-)
Wara łapy od PKiN :lol:
60192
No tak, podarku od samego Stalina ruszać nie lzja...
Ale przyjdzie jego czas i Wawa będzie znowu "Paryżem Północy".:mrgreen:
Obrazek ciekawy, chociaż wolałbym jednak bardziej wyraziste, jak niektóre poprzednie.
No tak, podarku od samego Stalina ruszać nie lzja...
Obrazek ciekawy, chociaż wolałbym jednak bardziej wyraziste, jak niektóre poprzednie.
Gdzie ci biedni warszawiacy by mieszkali jakbyś im też zburzył MDM, Muranów i Mariensztat. Nie znam nikogo urodzonego po 1950 roku i wychowanego w Warszawie, kto chciałby zburzenia PKiN. Dawno go zawłaszczyliśmy, mieliśmy z nim od groma pozytywnych wspomnień i doceniamy, że mamy w mieście coś więcej niż szklane wysokie kupy jakich wszędzie gdzie indziej.
Jak sobie chcecie, tak macie.
A stolica i tak będzie przeniesiona do Krakowa, który jak pewnie nie wszyscy wiedzą, oficjalnie nie przestał nią być aż do 1918 roku. Ok, nic nie mówię, bo znowu będzie wojna...;-)
Hiszpan63
12-02-2022, 08:21
Jak sobie chcecie, tak macie.
A stolica i tak będzie przeniesiona do Krakowa, który jak pewnie nie wszyscy wiedzą, oficjalnie nie przestał nią być aż do 1918 roku. Ok, nic nie mówię, bo znowu będzie wojna...;-)
... jaka wojna . Możesz spokojnie czuć się , że mieszkasz w stolicy . Przecież Kraków , to taka południowa , peryferyjna dzielnica Warszawy , tak rzut beretem za Piasecznem ...
Ale posiadasz jakąkolwiek wiedzę na temat przedwojennej Warszawy? Tej, poza kilkoma ulicami Śródmieścia, skleconej z desek i gówna biedametropolii? Przedwojenna Warszawa była, w większości, okropna, biedna, rusko-wschodnia. Pod samym Zamkiem Królewskim rozpościerały się fawele. Długo by było pisać dla obalenia mitów. Pomijając wszystkie okropności komunizmu, to jednak urbanistykę mieli na wysokim poziomie. Mam w kolekcji (mam bzika na punkcie architektury Warszawy) Sześcioletni Plan Odbudowy Warszawy Bolesława Bieruta z lipca 1949 roku i chciałbym żyć w mieście tam zaprojektowanym. Świat nie jest czarno-biały.
I jeszcze, z ciekawostek. We wspomnianej książce (Bieruta), w miejscu w którym stoi PKiN był zaplanowany Dom Kultury, wyglądający podobnie, choć gorzej. Więc i tak by coś takiego stanęło.
... jaka wojna .
Wojenka forumowa, oczywiście.;-)
Ale faktycznie w dzisiejszych czasach trzeba uważać, co się pisze i być bardziej precyzyjnym.
Ale posiadasz jakąkolwiek wiedzę na temat przedwojennej Warszawy?
Ze zdjęć i filmów, być może i powierzchowną.
jurkarol
13-02-2022, 01:13
... jaka wojna . Możesz spokojnie czuć się , że mieszkasz w stolicy . Przecież Kraków , to taka południowa , peryferyjna dzielnica Warszawy , tak rzut beretem za Piasecznem ...
A tam... Przecież przedmieście krakowskie jest w Warszawie!
Hiszpan63
13-02-2022, 07:45
A tam... Przecież przedmieście krakowskie jest w Warszawie! ... ooo to to ... zatem tym bardziej , czujcie się jak w stolicy :-D
A tam... Przecież przedmieście krakowskie jest w Warszawie!
Jako stary Krakus mógłbyś nagiąć trochę rzeczywistość i stwierdzić, że to w Krakowie jest Warszawskie Przedmieście. A nawet jak nie jest, to na pewno będzie.;-)
Autorowi wątku temat pod rozwagę - smok wawelski pod kolumną Zygmunta.
Albo jakoś tak...
Autorowi wątku temat pod rozwagę - smok wawelski pod kolumną Zygmunta.
Albo jakoś tak...
Pomyślę. A póki co Morskie Oko. :D
60454
Wind Mill
19-02-2022, 22:43
Takiego MOKA to najstarsi górale nie widzieli! :mrgreen:
Kolejney górski widok. :mrgreen:
60503
tbogdanowicz
27-02-2022, 08:42
Samotny ukraiński rycerz i atakujący go tyran - ozaur.
Bardzo dobry pomysł.
Chodź tu do mnie, poczuj się swobodnie
60678
smutne i prawdziwe - wykonanie perfekcyjne
herbert109
16-03-2022, 08:36
Mocne 8zn.
Jak zwykle miło zaglądnąć i w każdej pracy znaleźć fragment dla siebie, świetne :)
czapajew24
27-03-2022, 09:45
Śledzę wątek i każda Twoja praca bardzo mi się podoba. Gratuluję wyobraźni.
Dzięki. Bardzo mi miło.
61882
Jak zwykle świetne.
Samotny człowiek w środku dnia..
jurkarol
17-04-2022, 21:41
Jak zwykle świetne.
Samotny człowiek w środku dnia..
Jaki człowiek, jaki dzień?
jaki dzień?
Wtorek
Golem
62101
popieram, rewlacja. Niczym kadr z jakiejś ekranizacji Lemowego "Niezwyciężonego" :)
Pojawiło mi się na belce ;) hudy1 tworzysz jszcze? :roll:
ciacho23
13-12-2022, 19:44
To ostatnie kojarzy mi sie z Niezwyciężonym Lema. Genialne.
Wind Mill
03-01-2023, 02:36
Post #125 na belce (https://forum.nikoniarze.pl/threads/304468-Odmienne-stany-%C5%9Bwiadomo%C5%9Bci/page13?p=4187348&viewfull=1#post4187348)
Jak tam świadomość autora? ;)
Panie hudy1, ludożerka chce cukierka! ;)
Tworzę, ale długo by opowiadać. :D Dzisiaj skromnie :D
69359
To te sławne "drzwi do lasu", jak mniemam? ;)
Wersja zimowa ;)
Świetnie, że dalej tworzysz :D
Wind Mill
16-01-2023, 08:12
...Dzisiaj skromnie :D...
Skromne, a świadomie odmienne. ;)
a mi brakuje śladów w śniegu ;) mam nadzieję, że wątek znowu się rozhula, jestem szczerym fanem Twoich prac!
jurkarol
17-01-2023, 10:00
A zakład, że nie wejdzie? Bo do klamki nie dostanie!
No chyba że drzwi same się uchylą wypuszczając strużkę zwodniczego światła...
Wind Mill
17-01-2023, 12:29
a mi brakuje śladów w śniegu ;) ...
Jesteś pewien, że ta postać SZŁA? ;)
Bo ja w tym przypadku takiego założenia nie czynię. ;)
hmm fakt, z drugiej stronie została uwieczniona w pół kroku, więc to jednak sugeruje jakiś marsz ;)
Świetny wątek, nieustannie inspirujące prace.
Obrazkowa losowa przypominajka przypomniała mi o wątku ;)
markoniMark
04-11-2023, 20:46
Ciekawe.
Beleczka spełniła swoje zadanie i przypomina o wątku. kierowniku, poratujesz obrazkiem? hudy1
Wind Mill
28-05-2024, 21:15
Ciekawe, czy kierownik jeszcze się w to bawi. Na fiśbuku mimo iż też klimatyczne, to raczej tylko portrety wchodzą. ;)
Dzięki, że tęsknicie. Ja też tęsknię za fałszowaniem rzeczywistości. Jednak obilgują mnie pewne zobowiązania fotograficzne i ostatnimi czasy mało poświęcam się wizjom halucynacyjnym. Nawet nie pamiętam kiedy tu ostatnio zaglądałem. Muszę to nadrobić.
Nawet nie pamiętam kiedy tu ostatnio zaglądałem.
Cytując klasyka "gałgan jesteś i nicpoń!" :mrgreen: ;)
"gałgan jesteś i nicpoń!" :mrgreen: ;)
Plus jeden.
Hudy - popraw się...;-)
Czy to już publikowałem?
81192
markoniMark
14-09-2024, 21:08
Ogólnie bardzo ciekawe prace, może typu opowieści z dreszczykiem, a może to wizje i proroctwo świata który jest już blisko?