Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z ostrością

mwclfoto
30-09-2020, 11:08
Witam, jestem posiadaczką nikona D5200. W ostatnim czasie zakupiłam sigmę 17-50 2.8, aparat bez problemu się z nią dogaduje natomiast problem pojawił się w momencie dołączenia lampy - Quadralite Stroboss 60.
O ile bez niej zdjęcia są bardzo ostre i af działa bez zarzutu, tak przy podpięciu lampy zdjęcia są bardzo rozmyte. Mam również Nikkory 50mm 1.8 i 18-105 i przy nich nie ma żadnego problemu. Puszka była niedawno kalibrowana, natomiast sigma od początku pracowała z lampami Yongnuo, istnieje możliwość że sigma i stroboss po prostu się ze sobą nie dogadują? Czy problem może leżeć gdzie indziej? Co w takim wypadku mogę zrobić?

madebyzosiek
30-09-2020, 12:09
Witam, jestem posiadaczką nikona D5200. W ostatnim czasie zakupiłam sigmę 17-50 2.8, aparat bez problemu się z nią dogaduje natomiast problem pojawił się w momencie dołączenia lampy - Quadralite Stroboss 60.
O ile bez niej zdjęcia są bardzo ostre i af działa bez zarzutu, tak przy podpięciu lampy zdjęcia są bardzo rozmyte. Mam również Nikkory 50mm 1.8 i 18-105 i przy nich nie ma żadnego problemu. Puszka była niedawno kalibrowana, natomiast sigma od początku pracowała z lampami Yongnuo, istnieje możliwość że sigma i stroboss po prostu się ze sobą nie dogadują? Czy problem może leżeć gdzie indziej? Co w takim wypadku mogę zrobić?

Spróbuj najpierw wyłączyć wspomaganie AF w lampie, jeżeli masz włączone. Niestety z Sigmami czasem tak jest, że z lampą dostają świra i AF przestaje działać prawidłowo.

OjTam
30-09-2020, 15:05
Zosiek dobrze pisze. U mnie ten zestaw (Sigma + S60N) z włączonym wspomaganiem potrafi przestrzelić o metry. Dosłownie. :lol:

TOP67
30-09-2020, 16:40
Znany problem nawet z lampami i obiektywami Nikona. Niektóre pary się nie dogadują. Należy wtedy wyłączyć wspomaganie.

mwclfoto
01-10-2020, 09:03
Wyłączone i jak na razie wszystko działa, dziękuje!

drad
05-10-2020, 17:30
Witam, jesli mozna podepne sie pod watek ... u mnie przy puszce D7100 jedynym obiektywem ktory ma focha jest wlasnie kitowy 18-105mm. 4 lata temu oddalem aparat z tym obiektywem na czyszczenie matrycy w lokalnym sklepie (jessops), dostalem aparat w ten sam dzien z informacja ze wszystko zrobione i jeszcze obiektyw skalibrowany z puszka. Zdjecia przez okolo rok wychodzily mega brzytwa, niestety po roku zaczely sie problemy i mimo potwierdzenia ostrosci (na AF) zdjecia sa nieostre. Wszystkie inne obiektywy (35mm nikona, 50mm nikona, tamron 17-50mm i sigma 10-20mm) bez problemowo. Bawilem sie korekcja AF w puszce ale wydaje mi sie, ze albo nie bylo roznicy albo sytuacja sie pogarszala. Czyscilem tez styki i dalej lipa ... moze ktos mial podobny przypadek? Z gory dzieki za pomoc.

TOP67
05-10-2020, 17:52
A jak wychodzą zdjęcia w LV? Może po prostu obiektyw jest nieostry?

drad
06-10-2020, 18:46
TOP67 - nie ma znaczenia czy LV czy bez, zastanawia mnie tez dlaczego dopiero po jakims czasie wysiadla ostrosc. Obiektyw jest bezwypadkowy i nawet wilgoci nie widzial, stad moje zdziwienie. No nic, mam zastepczego Tamrona :)