Zobacz pełną wersję : [ Ptaki ] Moje foty ptaków
Bartolini82
26-09-2020, 23:39
Tak wyglądają moje początki z fotografowaniem ptaków.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi (na + i -) odnośnie zarówno strony technicznej fotografowania jak i ew. obróbki.
Fotki w większości nie są kadrowane. Staram się tak strzelać aparatem żeby od razu było w kadrze to tak jak chcę.
1.
43564
2. tutaj akurat crop
43565
3. też crop, ale nieduży, co to za ptak???
43566
4. Czy to Siniak? Siedział wysoko na drzewie.
43567
5a. tutaj nie wiem jaka wersja kolorystyczna po obróbce lepsza? Fota to pełen kadr, więc przy pełnej rozdzielczości 6000x4000 jest pole do manewru :)
43568
5b. Mam też inne pozycje tego łabędzia jak leciał praktycznie na mnie.
43569
6. Czy te niebieskie niebo nie jest zbyt jaskrawe? Choć ani jaskrawość ani nasycenie nie były ruszane.
43570
Pierwsze zdjęcie jest na prawdę ładne. To wyszło bardzo dobrze, chmury ładnie zrównoważył kadr, w dobrym miejscu łąbędzie, w dobrym momencie uchwycone ruchy skrzydeł, przez to fajnie, harmonijnie wyszło, super. Kolorystyka na plus, widać, że wieczorne miękkie światło ładnie podświetliło chmury. Ale to logo .....
Dwójka - warto zwracać uwagę na to, żeby celu nie przysłaniały przeszkadzajki.
Trójeczka - też spoko, ale do odszumienia i wyprostowania tego drążka. Ładne kolory w tle.... i logo na ogonie :(
Czwórka - Moim zdaniem jest nie przemyślana kompozycja.
Piątki.... Myślę, że jak dla mnie, to niebo 5b z kontrastem łąbędzie z 5a. Inaczej bym też kadrował.
Szóstka - Nie widzę celu w pozostawieniu tak dużej pustej przestrzeni z tyłu, no i to drzewo w tym miejscu :( Niebo może być. Bardziej jaskrawy jest łabędź, ostre światło wypaliło część detalu.
To logo... moim zdaniem co najmniej strasznie odwraca uwagę...
Bartolini82
28-09-2020, 20:58
Dzięki za cenne uwagi. Logo to akurat najmniejszy problem. To nie foty na wystawę czy wydruku :) Choć moja mama jak zobaczyła 1 to była zachwycona. Poza tym, każdą fotkę mam oczywiście w pełnym formacie bez nałożonego logo.
Z 4 faktycznie. To był taki strzał żeby tego ptaka ściągnąć (to chyba na ogniskowej 600 robiłem bo skubaniec siedział baaardzo wysoko)
Przy 5 z kadrowaniem będzie problem bo to co widać to kadr jaki uchwyciłem i takie zdjęcie mam w rozdzielczości 6000x4000. Więc co najwyżej można bardziej wyciąć łabędzia żeby się "rozłożył" na całe zdjęcie.
Przy 6 faktycznie będzie pole do manewru żeby trochę wykadrować.
Jeszcze raz dzięki za szczegółowe uwagi.
Taki bonusik, skoro na 6 przeszkadzało Ci drzewo :) Mam tą fotę jako cały kadr 6000x4000, mega mi się podoba. Poza jak jakiegoś kondora.
43638
Bartolini82
05-10-2020, 11:45
Co o tym sądzicie? Zdjęcia z ostatniej soboty.
1.
43807
2.
43810
Bartolini82
05-10-2020, 19:48
Czy taka obróbka w fotografii ptaków jest jeszcze akceptowalna czy jednak jest zbyt duże odcięcie ptaka (a zwłaszcza gałęzi) od tła?
Przy okazji, co to za ptaszek? Rudzik?
43824
Macie jakieś uwagi? Bo ponad 420 wyświetleń, a raptem 1 osoba zabrała tutaj głos. Prosiłbym o jakieś uwagi, nawet jeśli coś jest do bani. Nie bać się. Chcę jak najszybciej poprawiać wszelkie błędy.
lukasz_kk
05-10-2020, 20:40
Jeśli ten ptak na gałązce jest wklejony w to rozmyte tło, a tak to dla mnie wygląda, to mimo że specem w fotografii, czy to przyrodniczej czy jakiejkolwiek innej, nie jestem, to dobrze Ci radzę nie idź tą drogą :)
Druga rzecz to ten podpis, wywal całkowicie albo zmień na bardziej subtelny (może, jeśli już, jakieś niewielkie półprzezroczyste logo jak u Rafała Szozdy?), wiele publikowanych na tym forum znakomitych fotografii przyrody jest bez podpisu.
Edit: te dwie wrzutki z dzisiejszego przedpołudnia całkiem przyjemne, zwłaszcza czapla(?), chociaż trochę przeostrzona wg mnie i ciut za dużo przestrzeni po lewej.
Bartolini82
05-10-2020, 20:57
Nie, ten ptaszek nie jest wklejony. Aż takiej profanacji nie robię i nie zamierzam robić :) Po prostu po obróbce (m.in. zdjęcie szumu) i podostrzeniu, zaczął się tak dość mocno wybijać z tła. Czyli jeszcze raz spróbuję go przerobić. Ja generalnie bardzo lubię ostre fotki, ale w nim faktycznie, aż mi to trochę nienaturalnie wyglądało. Siedział dość wysoko na drzewie, ale za nim dość daleko były następne gałęzie, dlatego fajnie się tło rozmyło.
Odnośnie podpisu, takie zboczenie zawodowe. Niestety miałem wiele razy w życiu przykre doświadczenia z wykorzystywaniem bez mojej wiedzy i zgody czy to moich zdjęć czy opisów produktów. Dlatego to już taki automat, na który zbytnio nawet nie zwracam uwagi. Choć, fakt. Lepiej dać coś w stylu znaku wodnego.
lukasz_kk
05-10-2020, 21:04
Ok, to w takim razie przyciąłbym chyba tak, żeby ta gałązka wychodziła poza kadr :) Co do złodziejstwa zdjęć, to rozumiem zamysł, aczkolwiek jak ktoś będzie bardzo chciał to i tak sobie z tym poradzi. Tym niemniej wg mnie wystarczy publikować w rozmiarze takim jak to robisz teraz, czyli ok. 1200 px na dłuższym boku, i wielkich wydruków nikt z tego nie zrobi, co najwyżej ukradnie do zamieszczenia w Internecie (w co też bym wątpił na dłuższą metę - to jest bardziej prawdopodobne wg mnie właśnie w produktówce na Allegro czy inny OLX albo sklep, niż w fotografii przyrody :)).
Każdy może podpisywać swoje zdjęcia. Mnie podpisy przeszkadzają więc nie będę tych zdjęć oglądał - bo mogę.
Tak to rudzik. Zabezpieczanie zdjęć podpisami nie ma większego sensu bo i tak można to ominąć. Mały rozmiar zdjęcia to wystarczające zabezpieczenie ;)
To iso mogło być mniejsze źle dobrałeś parametry. Mi osobiście z reguły nie podobają się ptaki fotografowane na tle nieba. Z wszystkich zdjęc tutaj zaprezentowanych to jedynka moim zdaniem najlepsza.
Żeby się nauczyć musisz dużo fotografować i oglądać bardzo dobre zdjęcia. Tu masz kapitalne zdjęcia jedna galeria forumowicza https://www.pawelpawlak.pl/ a druga robiona też Nikonem https://500px.com/p/info373?view=photos
https://images90.fotosik.pl/427/c6d1b8164cbd4b0f.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/c6d1b8164cbd4b0f)
Bartolini82
05-10-2020, 22:20
Dzięki za uwagi. Ten mały wariat tak skakał po gałęziach, że wolałem dać krótki czas, a ISO na automat. W związku z tym, że to było w głębi lasu a godzina ok. 9 to słońce dopiero się przebijało (co widać nawet na gałązkach powyżej niego). Tak jak piszesz, im więcej zdjęć i praktyki, tym więcej rzeczy człowiek bierze pod uwagę, a z czasem pewnie w niektórych momentach kiedy teraz pstrykam, w ogóle będę odpuszczał bo będę wiedział, że i tak nic z tego ciekawego nie wyjdzie.
Mam go jeszcze w takim ujęciu
43835
bomkallo
05-10-2020, 22:24
Powyzej dostales dobre sample :) Pierwsze co sie rzuca to podstawowa zasada - zdjecia sa robione na poziomie zwierzaka/tematu.
Szydlarz
05-10-2020, 22:57
Witaj :)
Jak dla mnie z tego kompletu najlepiej wypadło pierwsze zdjęcie :). Kolorystyka i dobrze dobrany krótki czas migawki :). Co do wróbla to szkoda, że gałęzie "weszły" na modelkę bo byłoby z tego fajne ujęcie :). Co do czwórki to uchwyciłeś grzywacza :).
Bartolini82
06-10-2020, 08:43
Fajnie, dzięki za identyfikację :) A na 3 to chyba Kopciuszek, prawda? Teraz już i wróbla i tą trójeczkę mam staranniej obrobioną i odszumioną. Nawet w obróbce kilka dni bardziej intensywnej zabawy przyniosło mi pozytywne efekty.
Bartolini82
26-10-2020, 18:04
Z wczorajszego wypadu.
44565
Nie znam się jeszcze za dobrze na ptakach (ich identyfikacja rozwija mi się na bieżąco razem z postępem w ich fotografowaniu). Podejrzewam jednak, że to strzyżyk, tak?
Bartolini82
26-10-2020, 18:39
Te także z wczoraj (Myszołowy, tak?)
2.
44566
3.
44567
- - - - kolejny post - - - - - -
4.
44568
5.
44569
Podejrzewam jednak, że to strzyżyk, tak?
Tak
2,3 - myszołów
4 - łyska
5 - perkoz dwuczuby
marekawo
26-10-2020, 19:19
Łyska - bardzo ładne zdjęcie
Bartolini82
26-10-2020, 19:32
Łyska - bardzo ładne zdjęcie
Dzięki :)
Wrzucam więc jeszcze jedno. Niestety AF trochę nie trafił i jakościowo jest słabsze, ale poza jest śmieszna :)
"Lądowanie z TELEMARKiem" :D
44571
Bartolini82
26-10-2020, 20:25
Wrzucę jeszcze moją "miłość" :) Uwielbiam zimorodki od kiedy jako dziecko zobaczyłem go pierwszy raz w książce o przyrodzie.
Gdy sobie siedziałem i fotografowałem perkozy i łyski, to ten przyleciał i usiadł koło mnie w trzcinach. Miałbym jeszcze lepsze fotki, ale gdy najpierw siedział w troszkę lepszym, mniej zasłoniętym miejscu, to i tak AF wariował i nie chciał ostrzyć. W międzyczasie zimny przesiadł się głębiej w trzciny, a ja szybko przełączyłem tryb ostrzenia na manual, no i efekty poniżej. Zrobiłem mu 6 zdjęć, z czego 1 było mydlane, a 3 z 5 pokazują tutaj. Pozostałe 2 są tej samej jakości. Ciut inne pozy.
I tak jestem prze szczęśliwy bo nigdy w życiu nie widziałem go tak blisko (był jakieś 5m ode mnie). Kadry mogłyby być ciut lepsze, uciąłem mu ogon, ale adrenalina mi tak skoczyła, że nie zwracałem uwagi na kadrowanie, a jedynie aby go po prostu w miarę ostro uwiecznić na zdjęciach :) Te fotki to normalne kadry, nie robiłem na razie żadnego cropowania ani kadrowania.
Mam jeszcze tego zimorodka w trakcie polowania (jak siedzi, jak leci w stronę wody, jak w nią uderza i później odlatuje). Jednak tamte były robione gdy był naprawdę daleko i jakość jest niestety słaba (bo on tam jest malutki).
Ma ktoś jakiś pomysł czy coś na tych fotach można jeszcze zrobić obróbką? Czy dobrze jest jak jest? W sumie takie trochę inne te zdjęcia dzięki tym trzcinom ;)
1.
44572
2.
44573
3.
44574
bardzo ostre światło, no i nie ucinaj ptaka :) zwłaszcza, że to Tówj ulubiony ;) zimek sie nie obronił moim zdaniem.
Bartolini82
26-10-2020, 20:43
To było już około południa i światło faktycznie świeciło (sobota, zero chmur na niebie). Ogona szkoda, ale jak pisałem, nie wytrzymałem nerwowo :) Za duże przeżycie dla mnie, a do tego AF zwariował i musiałem na szybko ostrzyć ręcznie. No, ale jak dla mnie to i tak plus, że chociaż mam taką pamiątkę. Bo teraz na spokojnie będę polował na lepszą sytuację. Nerwy też już powinny być bardziej opanowane, mając z tyłu głowy fakt, że już takie bliskie spotkanie jest za mną :) Generalnie na razie dla mnie to i tak wielka frajda, bo co wypad, to trafiają się ciekawsze momenty i jakiś progres wydaje mi się, że robię :) W sumie to chyba dopiero 5 czy 6 raz gdy wybrałem się tak faktycznie na fotografowanie ptaków. W końcu pierwszy raz z kamuflażem (aż jedną Panią wystraszyłem jak sobie spacerkiem z psem szła :D ).
marekawo
26-10-2020, 23:22
Myślę tak ;-) Zimorodka na drugim zdjęciu trochę ciasniej przyciąć i będzie ładnie. Trzcinki rozmyły ostre słońce, dobrze wyszło
madebyzosiek
26-10-2020, 23:41
Gdyby pojechać trochę bardziej agresywnie z obróbką, to z tego zimorodka dałoby się wyciągnąć więcej...
https://dl.dropboxusercontent.com/s/n1o36nwdnexglkl/zimorodek2.jpg
Z pełnego rawa byłoby jeszcze lepiej (jakby co, to jedna wiadomość i usuwam). Ale mam też inny wniosek... Tamron 150-600 pod światło jest bardzo przeciętny... ;) A ptak piękny, zazdroszczę :)
Bartolini82
27-10-2020, 00:36
madebyzosiek, luzik, fajnie wyszło. Dlatego też chciałem abyście coś doradzili czy może coś jeszcze się wyciśnie. Co tam poczarowałeś? To sobie jeszcze trochę poruszam suwakami :) W jakiej kwestii G2 jest słaby pod światło? Chodzi o tą jakby mgiełkę? Bo jeśli to, to nie wina słońca, a ilości trzcin. To w zasadzie cud, że udało mi się tak wyostrzyć na niego, że go było widać. Jak gołym okiem się patrzyło to był dramat bo trzciny zasłaniały jego 2/3 ciała. Na zdjęciu na szczęście jakoś się rozmyły.
Odnośnie zimorodków to mam 38 lat, ale dopiero w tym, po raz pierwszy je zobaczyłem na żywo. Choć przyznam, że mam teraz do nich szczęście bo za każdym razem jak jadę, to je widzę. Tylko do tej pory były to o wiele większe odległości. Rzędu 50-100m. Tutaj nie mogłem uwierzyć, że tak mi się przyfarciło. Szkoda, że ze stawów hodowlanych pospuszczali już wodę i to chyba takie ostatki były jeśli chodzi o fotografię ptaków na tych zbiornikach w tym roku. Zostaje mi jeszcze jeden fajny zbiornik, są tam inne gatunki niż na tym, ale tam jest trochę kijowy dojazd lekko dziurawą drogą, a gdy deszcze popada to już w ogóle dojazd odpada :(
Odnośnie obiektywu to będę się jeszcze musiał uśmiechnąć do Cichego :) Może zamienię na Sigmę 60-600 (tzn. na pewno bym go zamienił jeśli okazałaby się faktycznie ostrzejsza). Choć po sobotnim wypadzie, gdy ptaki były bliżej mnie, już tak nie narzekam na jego jakość (aczkolwiek przydałoby się ostrzej :D).
Szkoda, że ze stawów hodowlanych pospuszczali już wodę i to chyba takie ostatki...
Na błocie pojawi się inny zestaw ptaków...biegusy, siewki, siewnice itd.
Szydlarz
27-10-2020, 12:14
Ciężko złapać tego ruchliwego ptaszka ;). Dla mnie najfajniesze zdjęcie z zestawu :).
madebyzosiek
27-10-2020, 15:52
madebyzosiek, luzik, fajnie wyszło. Dlatego też chciałem abyście coś doradzili czy może coś jeszcze się wyciśnie. Co tam poczarowałeś?
W sumie nic szczególnego biorąc pod uwagę, że to JPG jest. Przejrzystość, usuwanie zamglenia, światła w dół, czernie mocniejsze i wyostrzenie. Z RAWa wyszłoby znacznie lepiej. Ufff, to dobrze, że to trzciny, a nie taki spadek kontrastu.
Bartolini82
29-10-2020, 18:25
Co to za ptaszek? Młody perkoz? Nie ma tych paseczków i przez to nie wiem co to :/ Chyba, że na zimę coś im się zmienia z upierzeniem.
44687
A nie jest to czasem perkoz rdzawoszyi?
Jeśli to był ptak mniejszy to może być Perkozek.
Bartolini82
31-10-2020, 14:39
Może i masz rację. Zacząłem teraz googlować ten gatunek i udało mi się znaleźć 2 zdjęcia podobnych do tego ptaków. Faktycznie podpisane jako rdzawoszyi, choć przy jednym była dyskusja czy na pewno, czy czasami jednak nie dwuczuby w zimowej szacie, ale zadecydował kolor dzioba.
No to mnie teraz jans-s zaskoczyłeś. W sumie też są zdjęcia w googlach podobne do tego.
Tylko Perkozek jest zdecydowanie mniejszy od innych Perkozów. Nur czarnoszyi w pewnym okresie też podobnie wygląda. Np. tu http://www.ptasiefoto.pl/galeria-ptakow,nur-czarnoszyi,55.html
Bartolini82
31-10-2020, 16:25
Nur jednak się różni. Szata troszkę podobna, ale od razu widać, że to nie to. W sumie ten ptaszek nie był duży, faktycznie wyglądał jak młody perkoz. Więc chyba to jednak perkozek.
Aczkolwiek, zbija z tropu np. to zdjęcie (chyba, że jest źle zidentyfikowane) https://www.flickr.com/photos/69056479@N06/6453451097/
a tutaj perkozek http://grzesiak.kei.pl/jurek/lista179.html (4-5, zależy jak licząc, zdjęcie od góry).
Jak widać, przy okazji 1 zdjęcia, ile się człowiek dodatkowo naszuka i naczyta o tych ptakach :) To też jest super, że z jednej pasji, można wejść w drugą :)
Ptaki od wyklucja do 3-4 roku sie bardzo zmieniają jest nad czym pracować. :D
Bartolini82
31-10-2020, 17:17
No tak :) Tam w tym pierwszym linku wyczytałem jeden komentarz, że Perkozki mają jakiś charakterystyczny "zajad" przy dziobie. Niezależnie od pory roku. Ten mój ptasior tego nie ma, więc chyba to jednak Perkoz rdzawoszyi :) No nic, pozostaje teraz czekanie na wiosnę i pełną paletę barw u nich :)
Jak widać, przy okazji 1 zdjęcia, ile się człowiek dodatkowo naszuka i naczyta o tych ptakach :) To też jest super, że z jednej pasji, można wejść w drugą :)
No i przychodzi czas, żeby wymienić aparat na porządna lornetkę.
Lornetka u fotografa przyrody to podstawowe narzędzie ;)
Bez dobrego przygotowania do tematu nie ma dobrych zdjęć. Nawet z D9s + 600 f2.0 :D
Bartolini82
07-11-2020, 00:24
Tu jeszcze robione Tamronem w tym samym dniu, w którym te na poprzednich podstronach. Ta fotka bardzo mi się podoba, zwłaszcza jak oglądam ją w pełnej rozdzielczości na monitorze 32". Chociaż tu mi ostrości nie brakowało ;)
44908
Wind Mill
07-11-2020, 01:01
Trochę mało ostrości na drobiu ,ale oprócz strzyżyka chyba najlepsze z dotychczas pokazanych. ;)
Bartolini82
07-11-2020, 01:11
Niestety ostrość to była faktycznie pięta Achillesowa tych początkowych zdjęć i na to (i brak detalu) mocno narzekałem. To były jednak w dużej mierze, błędy początkującego. Często zbyt daleko od obiektu, foty robione z ręki i kilka innych związanych czysto z ustawieniami. No i też troszkę kijowa obróbka, bo nawet dwuczuby, którego wstawiłem wcześniej, po dzisiejszej obróbce dostał "drugie życie", ale już nie będę go ponownie tutaj wrzucał. Już nie mogę na miejscu usiedzieć bo nie mogę się doczekać kolejnego wypadu :) Choć nie wiem co teraz zastanę nad stawami w swojej okolicy.
A tak swoją drogą, to bardzo polubiłem foty w proporcjach 2:1 :) Jakoś, w którymś wątku foty krajobrazu w tym formacie wpadły mi w oko i teraz mam wrażenie, że w wielu zdjęciach wodnych ptaków, idealnie te proporcje się sprawdzają.
Bartolini82
19-12-2020, 19:09
Z dzisiejszego spaceru (mam sporo zdjęć, ale te tak na szybko):
1. Mysikrólik (byłoby lepiej, ale przesadziłem trochę z krótkim czasem i wyszło wysokie ISO :/)
46454
Nie wiem czy nie wystemplować tej gałązki na dole.
2. dzisiaj się dowiedziałem, że dzięcioły wyjadają nasiona z szyszek :P To co widać pod nim (może na mniejszym rozmiarze niezbyt dobrze) to nasionka, nie plamki na matrycy ;) Cwaniak odrywał szyszki i przenosił na pobliski dąb, gdzie kontynuował wydłubywanie nasion. Mam też kontynuację tego dzieła :)
46455
3. Siwa z czubka drzewa
46456
Dzisiaj po raz pierwszy zobaczyłem u siebie bielika. Zrobiłem fotkę, ale leciał dość daleko, więc taka mocno dokumentacyjna, że faktycznie tam jest :)
Bartolini82
19-12-2020, 19:59
Nie mogło też zabraknąć mojego gwiazdora :)
Jak złowił rybkę, to odleciał. Położyłem mu wtedy ładny patyczek, ale mimo, iż czekałem na niego jeszcze ok.2h, to się już dzisiaj nie pojawił. Biorąc pod uwagę jednak wspaniałe łowisko (mała, wąska śluza przy spuszczonym stawie, w której pływa drobnicy jakby zupę ugotował) to na pewno go tam jeszcze spotkam :) Powinien wtedy lepiej zapozować, bez tego patyka, który go zasłonił.
46457
Obrazek2000
19-12-2020, 23:38
Ładnie! To ta Sigma?
Bartolini82
20-12-2020, 00:47
Tak. Najlepsze, że zdjęcia ptaków praktycznie nieruszane w obróbce. Jedynie Mysikrólik był odszumiony. Pozostałe nie. W dodatku chyba +10 nasycenia, podobnie kontrast, czystość (te 3 wartości praktycznie w każdych zdjęciach dodaję na +, taki mam gust) i w zasadzie koniec. Przy dzięciole trochę światła zdjąłem i cieni u Mysikrólika. Dzięcioł i czapla były na czubkach wysokich drzew. Do zimorodka też miałem ze 20m. Więc z ostrości tego szkła jestem naprawdę zadowolony. Żadne z tych 3 ostatnich zdjęć nie było też kompletnie w żaden sposób doostrzone. Ostrość jest dokładnie taka, jak wyszła z puszki.
Wszystkie fotki z ręki. Bez żadnego statywu. Generalnie naprawdę, mało które zdjęcie mam teraz nieostre. AF fajnie trafia.
Teraz sobie zrobiłem kilka dni wolnych i liczę, że w okresie Świat, znowu sobie wyskoczę w swoje miejsca. Jak się uda, to może zrobię w końcu ładne portretowe zimorodka. Bo na razie jest jak dla mnie fajnie, ale jeszcze nie tak jak bym chciał :)
Tutaj jeszcze wrzucam fotki sprzed miesiąca.
Zimorodek fotografowany w tej samej miejscówce, tylko na jeszcze dalszym drzewie i ostrzony akurat manualnie.
46474
46475
A to z dzisiaj.
"Zabiję Cię wzrokiem"
46476
Zastanawiałem się czy nie fajniej by wyglądało w pionie. Bo przeszkadza mi np. ta poruszona trzcina po lewej. Jednak jak robiłem pion, to kadr robił się taki za ciasny.
Obrazek2000
20-12-2020, 07:35
Wyraźnie widać, że zdjęcia są teraz "lepsze".
Cieszę się, że w końcu znalazłeś obiektyw, który daje Ci satysfakcję.
zeberek1
20-12-2020, 08:15
Kolego Bartolini82 mam dla Ciebie propozycję. Następnym razem jak będziesz na foto łowach spróbuj zrobić tego zimorodka nie z 20 ale z 5m... Zobaczysz jaki będzie wtedy zadowolony!
Bartolini82
20-12-2020, 10:45
Obrazek2000, dzięki :) Wczoraj dzięki temu, że ona ma fajny zakres, wziąłem po prostu aparat z obiektywem i w drogę. Bez plecaka, który by gdzieś zamkami hałasował, bez ciężkiego statywu :) Z obiektywu jestem naprawdę bardzo zadowolony. Ciekawi mnie co on by pokazał z jeszcze lepszym body :) zeberek1, wiem. Dlatego wczoraj jak zobaczyłem, że tam poluje, to później jak odleciał położyłem mu jeszcze kijek dla lepszego kadru (bo "startował" z betonowej burty) i zakamuflowałem się bliżej. Właśnie jakieś 3-5m od tego miejsca. Niestety, ale mimo, iż czekałem ok.2h to już się nie pojawił. Stwierdziłem więc, że wrócę za kilka dni i powinno się udać. Tym bardziej, że jest to jego stałe miejsce żerowania bo i w listopadzie tutaj go sfotografowałem. Małymi kroczkami, do przodu :) Mnie cieszy każde foto tego gatunku. Uwielbiam je. A w zasadzie taka fotka wśród gałęzi gdzie on tak pięknie się wybija swoimi kolorami, też ma swój urok. Generalnie lubię zdjęcia z fragmentami otoczenia, choć wiadomo, szkoda, że go tam te gałęzie przysłaniają.
Mam nadzieję, że mu woda w tym łowisku nie zamarznie i będzie miał przez zimę co jeść.
Szydlarz
20-12-2020, 14:29
Światło dopisało :). Najbardziej podoba mi się modraszka z ostatniego ujęcia :). Nad zimorodkiem możesz sam popracować ;). Znajdź miejsce, które nie jest zakrzaczone i pozbawione gałęzi tak aby nie psuć kadru. Wbij z brzegu kołek i za kilka dni zimorodek może wykorzystać go jako czatownię a Ty będziesz ukryty czekał na jego przybycie ;).
Może mało się znam na foto przyrodniczym:grin:, ale napiszę Ci coś co sam przyjąłem kilka lat temu na tym forum z pokorą.
Popatrz na zdjęcia innych i wyciągaj wnioski, bo niestety te zdjęcia się nie bronią w żadnym aspekcie przyrodniczym. Jedyny plus jaki tu widzę i to bardzo ważny to to że masz chęci i zacięcie.
Pokazuj fotki, ale te które uznasz za najlepsze. Sam chętnie pomogę i podpowiem co mnie się nie widzi a co jest fajne.
Krytyka na tym forum była najlepszą rzeczą jaka mnie spotkała by robić lepsze zdjęcia.
Mam nadzieję że Ty też tak to przyjmiesz.
Sprzęt masz zacny, przynajmniej ze stopki to wynika.
Bartolini82
23-12-2020, 20:26
darjo1, ja na krytykę jestem otwarty. Pod warunkiem, że ktoś kto krytykuje, ma o tym faktycznie pojęcie oraz uzasadni swoją wypowiedź. Wtedy bowiem można wyciągać jakieś wnioski i coś poprawiać.
Wiem, że tendencja w przyrodniczych jest taka aby robić takie portrety z mydlanym tłem. Na razie nie miałem jeszcze okazji być aż tak blisko aby takie zdjęcia wykonać, ale z drugiej strony, lubię też po prostu zdjęcia gdzie widać troszkę otoczenia. Np. tą modraszkę (3 fotka od dołu) spokojnie mógłbym skadrować bo nawet jak na 32" oglądam wycinek tylko jej, to jest ostra. Może odbiór byłby lepszy?
Przeglądam prognozy i z tego co widzę, w niedzielę ma być u mnie piękna pogoda. Może uda się wtedy zrobić jakieś ładne zdjęcia tego zimorodka, z bliższej odległości i bez gałęzi, które go zasłaniają.
Na razie powiem tak. Mam fazę, bo mimo wszystko osobiście uważam, że jakiś progres jakościowy jest. Robię sobie katalog z gatunkami i tam wrzucam te lepsze zdjęcia z każdego wypadu. Moje pierwsze zdjęcia zimorodka to był dramat, zrobiony chyba z 50m :) Teraz już jest o wiele bliżej i lepiej. Mało tego. Nawet takie zdjęcia zimnego jak te ostatnio zrobione, uznałbym kiedyś za szczyt moich marzeń, w moim wykonaniu. W końcu mam nadzieję, że uda się robić takie "jak należy". Każde wyjście z aparatem czegoś mnie uczy. Choćby tak podstawowych rzeczy jak maskowanie czy ciche podchodzenie.
Jeśli masz jakieś uwagi to wal śmiało. Nawet na przykładzie tych zdjęć, które zamieściłem. Czy tutaj, czy na PW. Chętnie posłucham i będę wiedział na co zwracać uwagę już od kolejnego wyjścia w teren.
Nie jestem np. pewien czy dobrze robię, że dla zdjęć ptaków, które siedzą (aczkolwiek są w tym czasie i tak ruchliwe) stosuję czasy rzędu 1/800-1/1600. Nie jest to przegięcie? Nie chcę bowiem mieć poruszonych zdjęć i wolę się tak asekurować.
Sikorka byłaby do przyjęcia gdyby nie fakt że jest "przecięta" cieniem trzciny, poza tym nie jest w otoczeniu tylko w ogólnym bałaganie. Musisz się zdecydować co chcesz pokazać, sikorkę czy ptaka w szuwarach :smile:.
Rozmycie tła to kwestia gustu i sprzętu, ale tu moim zdaniem nie ma reguł.
Fajnie wygląda mysikrólik, szkoda tylko że nie patrzy w Twoją stronę.
Zimek to świetny model, który znakomicie współpracuje we wszystkie pory roku. Jednak trzeba poznać bardzo dobrze jego środowisko, teren w który się porusz i przyzwyczajenia, wtedy będziesz miał już z górki.
To na razie tyle.
Będę się przyglądał.:grin:
Bartolini82
23-12-2020, 21:02
Dzięki.
Jak coś wrzucę to będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Naprawdę, bardzo mi na nich zależy. Nawet jeśli nie będą pozytywne. Byle były konstruktywne bo będę mógł się na tym uczyć.
Odnośnie cieni itp. To fakt. Nie jest idealne pod tym względem (na ogon też lekko zachodzi "rozmaziana" trzcina). Taki urok focenia w trzcinach, a ja jestem jeszcze na etapie WOW, czyli podniety, że udaje się jednak łapać coraz lepsze kadry, w stosunku do poprzednich i póki co, nie mam takiego zbioru aby móc sobie pozwolić np. na skasowanie zdjęcia z uwagi na cień. Mam jednak nadzieję, że kiedyś to się zmieni :) Na Mysikróliki też chcę "zapolować" bo to naprawdę ładne ptaki, tylko cholernie szybkie :P Szkoda, że nie udało mi się w locie zrobić fotek (było ciemno w gęstszych partiach lasu i chyba AF body nie dawał rady bo nie zdążył łapać ostrości, tym bardziej w towarzystwie drobnych gałęzi świerków :/). Fajnie wyglądają. Trochę jak kolibry, na moment jakby zastygając w powietrzu. Wiem jednak gdzie ich szukać bo za każdym razem widuję je w tym samym miejscu jak idę przez ten swój lasek więc myślę, że kwestią czasu będą jakieś ciekawe kadry z ich udziałem.
Cwane te Twoje ptaki i świetnie się maskują. :smile:
Bartolini82
24-12-2020, 12:48
Cwane te Twoje ptaki i świetnie się maskują. :smile:
Wstydliwe ;) Albo mnie nie lubią ;)
Z niedzielnego wypadu nici. Dzisiaj zobaczyłem, że mam w oponę wbity jakiś kawałek metalu :/ Warsztaty pozamykane :/ Chyba, że będzie mi się chciało pobawić w przekładkę zapasu.
Bartolini82
30-12-2020, 12:54
A co powiecie o tym kormoranie? Zdjęcie robiłem jeszcze w listopadzie. Zrobione już oczywiście Sigmą.
46781
Mi bardzo rzadko odpowiada zdjęcie na tle niebieskiego nieba.
Ta sama sytuacja jeśli chodzi o zdjęcia od spodu.
3. to kopciuszek...
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Bartolini82
20-09-2021, 21:07
Po przesiadce na Sony.
Zdjęcia z dzisiaj. Warunki pogodowe niestety tragiczne. Zachmurzenie 90-100%.
Zdjęcia sójek na ISO 8000 (ograniczyłem)
1.
56232
Wiem, troszkę daleko i na takim, a nie innym tle, ale nic lepszego się nie dało osiągnąć, ale chociaż czapla jest wyraźna ;)
2.
56240
3.
56237
4.
56233
5.
56238
6.
56239
A te troszkę wcześniejsze:
7.
56234
8.
56235
9.
56236
Ogólnie widać w Tobie potencjał, bo temat lubisz i masz zacięcie. Jednak musisz wyciągać z wnioski z tych fotek które nie do końca wyszły.
Zdjęcia w większości są bardzo ciekawe bo pokazują środowisko i zachowanie ptaków, jednak zdecydowanie musisz popracować nad światłem
i różnymi przeszkadzajkami w kadrze. Pomyśl o odpowiednim kadrowaniu, w myśl zasady że to co fotografujesz powinno być na zbliżonym poziomie
(oczywiści nie mam tu na myśli ptaków w locie czy wysoko na gałęziach :) ). Dobrze jest pooglądać fotki tych którzy już "zjedli zęby" w tym temacie
bo sporo można się nauczyć. Powodzenia.
Bartolini82
20-09-2021, 22:50
Zdjęcia w większości są bardzo ciekawe bo pokazują środowisko i zachowanie ptaków, jednak zdecydowanie musisz popracować nad światłem
i różnymi przeszkadzajkami w kadrze.
Dzięki. Światła nawet średniego, niestety dzisiaj nie było. Totalne zachmurzenie, co w połączeniu z gęstym lasem, dało niestety ciemne zdjęcia. W sumie i tak w pierwszej chwili myślałem, że nic nie z nich nie wyciągnę, tym bardziej, że ISO 8000 (mowa o sójkach).
Dla mnie i tak sukces, że w końcu znalazłem miejscówkę gdzie są jakieś ptaki. Bo ostatnio była z tym totalna posucha.
Nie powiem, fajnie by było pstryknąć w końcu jakiś ptasi portret bez przeszkadzajek, ale chyba i tak zawsze będę wolał zdjęcia gdzie trochę widać otoczenia, w którym jest ptak czy zwierzyna.
Jeszcze długa droga przede mną :D
Dzięki za komentarz :)
Jeszcze jedno
56252
Ew. takie cropy zrobione chyba w lipcu czy czerwcu.
1.
56253
2. szkoda tego zasłoniętego dołu dzioba :( ale nic lepszego z profilu nie mam
56254
3.
56255
Ogólnie widać w Tobie potencjał, bo temat lubisz i masz zacięcie. Jednak musisz wyciągać z wnioski z tych fotek które nie do końca wyszły.
i różnymi przeszkadzajkami w kadrze. Pomyśl o odpowiednim kadrowaniu, w myśl zasady że to co fotografujesz powinno być na zbliżonym poziomie
(oczywiści nie mam tu na myśli ptaków w locie czy wysoko na gałęziach :) ). Dobrze jest pooglądać fotki tych którzy już "zjedli zęby" w tym temacie
bo sporo można się nauczyć. Powodzenia.
Po części podzielam Twoją opinię. Podzielam, bo trzeba dążyć do lepszego, uczyć się, doskonalić.
Moim zdaniem mamy tutaj świetny przykład fotografii środowiskowej. W większości brak wyczekanych kadrów w pięknym świetle, mgle, wyłuskanym rozmyciem wcale nie robi z tych fotografii czegoś gorszego.
Moim zdaniem droga którą obrał autor jest fajna. Przyglądać się najlepszym-zawsze warto, ale warto też coś wnieść od siebie i tego przykładem jest mz ten wątek :-)
Bartolini82
21-09-2021, 15:35
A te 2 z dzisiejszego szybkiego wypadu :)
1.
56262
2.
56263
3. Wiem, że to kolejne "pod prąd" i łamiące zasady :P Ptak z tyłu, na takim zmiksowanym tle, ale podoba mi się ten "ogon" jak wąż.
56265
4.
56266
Ooo, ostatnie maluchy już dużo lepsze. Kadrowo ciekawe i bez zbędników, kolorki właściwe, tylko troszkę jeszcze tu i ówdzie lepsze światełko lub brak jasnych plam i będzie super.
Bartolini82
21-09-2021, 16:26
Dzięki :grin:
Dzisiaj sprawdzałem kolejną miejscówkę. Siedzę na google maps i tak sobie typuję bo na razie nie znam tych okolic.
Najpierw byłem załamany tym nowym miejscem, ale później trafiłem w ciekawy zakątek gdzie jest sporo takiej drobnicy. W dodatku jest ładny młodnik taki ok. 2m wysokości, więc gdy tylko coś by usiadło na czubku takiej gałązki to zdjęcie ideał :) Tym bardziej, że daleko jest do tła więc GO byłaby piękna (z ciekawości spojrzałem sobie ostrząc czubek gałązki jak by to wyglądało).
Przy okazji widziałem po raz pierwszy dzięcioła czarnego, pełzacza i jeszcze jakieś 2 inne ptaki, których nie znam. Fotki wszystkich mam, ale takie już zwyczajne.
Bartolini82
27-09-2021, 18:21
Z dzisiejszego wypadu.
1.
56470
2.
56471