PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5300 nie robi zdjec z lampa

Wojtas710
24-09-2020, 19:56
Witajcie, mam nikona d5300 i od miesiaca zauwazylem ze aparat czesto nie chce robic zdjec z lampa ( jakby sie zawiesza)
sytuacja wyglada tak ze jak robie zdjecia bez lapy to wszystko jest ok, robi kazde zdjecie bez zawieszania
a jak chce zrobic zdjecie z lampa to czasem robi np 3 po uruchomieniu aparatu a przy 4 lapie ostrosc i nastepnie sie zawiesza i juz nie da sie nic innego zrobic tylko wylaczyc i wlaczyc aparat - i ponownie moge zrobc 3-4 zdjecia z lampa.

gdzie moze tkwic problem ?
dodatkowo jeszcze podpytam czy w warunkach domowych mozna jakos zaktualizowac firmware aparatu ? mam wersje oprogramowania C 1.00 L 2.009 i od nowosci nie bylo nic z tym robione.

bede wdzieczny za wszystkie sugestie porady.

TOP67
24-09-2020, 20:28
Aktualizacja firmware jest banalnie prosta. Wystarczy wgrać plik na kartę i uruchomić w menu odpowiednią opcję.

Co do lampy, to masz na myśli wbudowaną?

Wojtas710
24-09-2020, 20:41
faktycznie, juz zaktualizowalem, ale niestety nie pomoglo

tak chodzi o lampe wbudowana
to co jeszcze zauwazyklem to jak lampa jest zamknieta i chce3 zrobic zdjecie to aparat sie zawiesza
a jak lampa jest otwarta i naciskam spust to aparat ostrzy potem wydaje taki dzwiek (ten dziek przed zdjeciem) i nic
ale tez nie zakazdym razem bo czasami robi zdjecia z 5 i 6 i wiecej z lampa pod rzad....
zauwazylem tez ze jakby czesciej robi zdjecia jak najpierw spusst wcisne na "pol" wysotrzy a potem docisne to wtedy robi najczesciej
a jak robie tak ze odrazu wciskam spusst do konca to czasem zrobi czasem nie

dziwna sytuacja :/

bede wdzieczy za dalsze sugestie

TOP67
25-09-2020, 00:11
Jaki obiektyw? Podejrzewam raczej problemy z nim. Lampa nie ma tu nic do rzeczy.
Przełącz obiektyw w MF i sprawdź czy robi fotki.

Wojtas710
25-09-2020, 20:47
obiektyw mam taki standardowy / 18-105 (byl w zestawie)
przelacznie na MF nic nie daje.

dzieki za zainteresowanie,
juz sam nie wiem co to moze byc.....

TOP67
25-09-2020, 21:15
Przejdź się na Ciołka 35 do Studio5s