PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5200

Ania81
24-09-2020, 17:35
Dostałam w prezencie Nikona D5200. Przyznam szczerze, że jestem kompletną amatorką w temacie fotografii jeśli chodzi o terminologię i dane techniczne. Mam możliwość wybrać sobie sama obiektyw i chciałabym, aby był jak najbardziej multi funkcjonalny dla amatora, żeby można się było uczyć robić zdjęcia zarówno możliwie dobre makro jak i obiektów w znacznym oddaleniu i przy różnym oświetleniu. Również aby stabilizował ruch osób czy zwierząt. Jest w ogóle taki obiektyw, który spełniałby te wymagania, czy potrzebuję już na starcie kilku różnych obiektywów?
Serdecznie pozdrawiam wszystkich grupowiczów / początkująca.

Nduro
24-09-2020, 17:41
Wszystko zależy od budżetu jaki chcesz przeznaczyć. Od siebie dodam że polecam budżetową opcję Tamron 18-200 mm f/3.5-6.3 di II vc. Uszczelniany i z bardzo dobrą stabilizacją, używam na wycieczki, bardzo uniwersalny, od makro kwiatka do pejzażu górskiego

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

poste
24-09-2020, 17:49
Jak coś (tu obiektyw) jest do wszystkiego, to jest do niczego, taka stara prawda. Natomiast na początek można kupić coś uniwersalnego, ja poleciłbym Nikkora 18-105 lub 18-140. Sigmy czy Tamrony 18-200 odradzam mimo wszystko osobie początkującej. A jeszcze bardziej polecam poczytać co nieco
https://fotoblogia.pl/seria/25,podstawy-fotografii
Ps. W jaki sposób stabilizacja miałaby stabilizować ruch ludzi i zwierząt? Stabilizacja jest do nieruchomych obiektów przy zdjęciach z ręki, jak pies biegnie to go nie "ustabilizujesz" przecież ;)

sl011
25-09-2020, 08:01
W pewnym sensie można "ustabilizować" ruch - stosując krótkie czasy - czyli jasne obiektywy są takimi "stabilizatorami". ;-)

Ania81, na początek musisz się zdecydować czy chcesz obiektyw uniwersalny, czy "jasny" (pozwalający na uzyskanie krótkich czasów), czy makro.
I musisz określić budżet.