PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z pracą na 2 monitory

Jacek_Z
24-09-2020, 12:52
Mam nietypowy problem przy chęci pracy na 2 monitory.
Zawsze było wszystko OK, ale .. w szkole sie podpinam do TV 42 cale.
Postępuje typowo. Opcje grafiki - wyjście na - zdublowane urządzenie wyświetlające - Monitor + wbudowany wyświetlacz lub Wbudowany wyświetlacz + monitor.
Sęk w tym, że TV w szkole pokazuje obraz dosłownie sekundę po czym TV robi sie czarny. ALE po przestawieniu w drugą stronę czyli Monitor + wbudowany wyświetlacz na Wbudowany wyświetlacz + monitor lub odwrotnie Wbudowany wyświetlacz + monitor na Monitor + wbudowany wyświetlacz obraz już sie pokazuje normalnie. Dziwne to, ale nic, działało. Sęk w tym,że mi się nie chciało bawic przy każdym podłączaniu HDMI i spróbowałem ustawić opcję wyjście na Monitor (czyli TV) (jako jedyne urządzenie). Obraz w TV się pokazał na sekundę i jest czarno. W laptopie też czarno. Załatwiłem się. Nic nie widząc nie mogę wrócić do normalności, zrobić inne ustawienia.
Laptop pamieta urządzenie (TV). Próbowałem w domu podłączyc się do innego TV, ale w domu wszystko gra. Idę do szkoły - laptop pamięta ustawienie że ma być wyświetlane tylko na TV i mam czarno na obu rządzeniach.
Jak mam wyczyścić pamięć w laptopie by potraktował tamten TV jako nowe urządzenie?
Dlaczego tam jes tOK przez sekundę i po chwili obraz jest czarny?

Czy ma znaczenie moja karta grafiki? (mam dwie - na płycie Intel i dodatkowo Radeon 6600M 6700M series).

sokolnik
24-09-2020, 12:56
Kabel zamień na inny.

ksh
24-09-2020, 13:40
Jeśli sprzęt jest sprawny to nie ma możliwości że po odpięciu dodatkowego wyświetlacza obraz nie wróci po kilku sekundach na laptopa, zawsze musisz mieć też dostęp do bios na laptopie i ewentualne problemy rozwiązywać.
Zatem problem może być po stronie dodatkowej karty w laptopie, mało prawdopodobne że tej zintegrowanej, kabel też można brać pod uwagę bo wyprawiają czasami dziwne rzeczy, no i na koniec kwestia softu, który może coś wymuszać, jakaś aktualizacja może rozwalić sterowniki.
Jedno jest pewne przy diagnozowaniu, obraz musi wrócić na wbudowany wyświetlacz jeśli jest sprawny sprzęt.

grizz
24-09-2020, 16:15
Zawsze mozesz jeszcze wdusić Ctrl+Shift+Win+B

TOP67
24-09-2020, 18:04
Podejrzewam problemy z częstotliwością odświeżania. TV nie wyrabia i dopiero po kolejnym podłączeniu komputer obniża parametry.

notdot
24-09-2020, 19:45
miałem coś podobnego, jak mi kabel hdmi nie stykał i go lekko trąciłem to mi się wyłączał monitor (a miałem ustawienie wyświetlania tylko na monitorze)
pomagało na szczęście shift+win+p i tam po omacku kursorami przełączyć na tylko laptop, enter
ale u ciebie może to kabel, może częstotliwość lub rozdzielczość która w tv nie pasuje ta co ją laptop chce narzucić tak jak pisze TOP67

Jacek_Z
25-09-2020, 00:03
Tego samego HDMI używam w kilku salach, w domu itd. jest raczej OK.

Jedno jest pewne przy diagnozowaniu, obraz musi wrócić na wbudowany wyświetlacz jeśli jest sprawny sprzęt.
Wraca, ale chciałbym dostać na TV obraz nawet w ten głupi sposób, że ciągle zmieniam kolejność wyświetlanych urządzeń.

Podejrzewam problemy z częstotliwością odświeżania. TV nie wyrabia i dopiero po kolejnym podłączeniu komputer obniża parametry.
Mozliwe. Stary laptop i stary telewizor.
Hm, myslałem, że cos poczyścić w rejestrach, by wróciło do sytuacji sprzed mojego kombinowania.