PDA

Zobacz pełną wersję : Początek jesieni

tbogdanowicz
23-09-2020, 17:40
Wczoraj popołudniu rozpoczęła się astronomiczna jesień.
Korzystając z tego, że pogoda jeszcze prawie letnia, to pojechałem kawałek za miasto i uwieczniłem drogę mleczną wraz z Jowiszem i Saturnem.
Co myślicie???
43449

----
Edyta mi podpowiedziała, że wkleiłem zły plik :-).

crusiek
23-09-2020, 17:48
Mnie się podoba, podasz więcej szczegółów powstania zdjęcia?

tbogdanowicz
23-09-2020, 18:05
Montaż EQ 3-2, Nikon D 7100, Nikkor 10-24 na 10mm; f=5,6, t=120 s x 50 klatek.
Złożone w DSS. Bez flat'ów, bo nie mam jak zrobić na 10 mm :-(.

Obróbka w LR, żadnego PS.

crusiek
23-09-2020, 18:24
Dzięki, teraz już wiem, że nic nie wskóram na zwykłym statywie :D

tbogdanowicz
23-09-2020, 18:30
Przecież masz Sigmę, 10-20 mm. Do 30 s, zdjęcia powinny być nieporuszone i można je złożyć w darmowym DSS. Dalej to jak z każdym zdjęciem.

crusiek
23-09-2020, 18:33
Nie sądzę abym na nim ustrzelił równo klatki, do księżyca się jako tako nadaje. Przesuwanie tego to może być mordęga. DSS nie znam, muszę sprawdzić, do tej pory używałem PIPP i Registax.

tbogdanowicz
23-09-2020, 18:38
No tak. Przy godzinie naświetlania, trzeba przesuwać, co najmniej co kilka klatek. O tym zapomniałem.
Ale zawsze możesz kupić sobie prosty napęd do zamocowania na statywie fotograficznym. Do szerokich kadrów spokojnie wystarczy.

crusiek
23-09-2020, 19:11
No tak. Przy godzinie naświetlania, trzeba przesuwać, co najmniej co kilka klatek. O tym zapomniałem.
Ale zawsze możesz kupić sobie prosty napęd do zamocowania na statywie fotograficznym. Do szerokich kadrów spokojnie wystarczy.

Cosik takiego? LINK (https://teleskopy.pl/Głowica-astrofotograficzna-Sky-Watcher-Star-Adventurer-Mini-teleskopy-4128.html)

tbogdanowicz
23-09-2020, 19:38
Na przykład. Zawsze można poszukać na różnych portalach używanego i jakbyś się jednak nie wciągnął, to sprzedaż. Jak Ci się spodoba, to kupisz coś większego do dłuższych ogniskowych i dłuższych czasów, a ten będziesz miał na wszelkie wyjazdy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Tylko zanim kupisz, to poczytaj co będziesz dodatkowy potrzebował. Może się okazać, że dodatkowe wyposażenie kosztuje tyle, że warto od razu kupić wyższy model.

OjTam
23-09-2020, 19:45
Cosik takiego? LINK (https://teleskopy.pl/Głowica-astrofotograficzna-Sky-Watcher-Star-Adventurer-Mini-teleskopy-4128.html)

Krecie, jak dobrze kojarzę, spiritus czegoś podobnego używa. Pogadaj z nim.

tbogdanowicz
23-09-2020, 20:00
A może ktoś napisze coś o fotce???:-P

crusiek
23-09-2020, 20:10
Jak już napisałem wyżej, mi się podoba, gwiazdy ostre, Być może można by ciutek powalczyć z LP rozchodzącym się od dołu, ale w sumie to nie przeszkadza, wręcz fajnie to wygląda. To co troszkę przeszkadza to bliskość Jowisza i Saturna od krawędzi kadru ale jak widać są tylko dopełnieniem Mlecznej Drogi.

tbogdanowicz
23-09-2020, 20:37
Dzięki.
Light Pollution, sięgało prawie do połowy kadru. Nie kadrowałem od samej horyzontu, bo wyglądało bardzo źle i stąd tak nisko planety.
43463

- - - - kolejny post - - - - - -

I wersja trochę poprawiona (chyba).

43464

crusiek
23-09-2020, 20:59
Wolę chyba poprzednie, w sensie chyba to pierwsze, które w ramkę wpadło. Bo ma zachowane najlepiej przejścia tonalne.
Na 2 ostatnich wyszła trochę pikseloza, za co winę ponosi silnik forum przez kompresję ale na powiększeniu też widać. No i zwróć uwagę na lewą krawędź od połowy w górę.

NimnuL
23-09-2020, 21:00
Twoje zdjęcia można oglądać naprzemiennie z tymi na hubblesite.org

Skoro już przy temacie astro jesteśmy to polecam to do zabawy:

https://solarsystem.nasa.gov/

Orrery jest świetnie zrobione.

spiritus
23-09-2020, 23:08
Krecie, jak dobrze kojarzę, spiritus czegoś podobnego używa. Pogadaj z nim.

Ja mam normalnego SWSA a nie mini ;)

Crusiek jak cos to zapraszam na pw

OjTam
23-09-2020, 23:13
Czyli źle zapamiętałem. Cóż...¯\_(ツ)_/¯

tbogdanowicz
24-09-2020, 06:23
Wolę chyba poprzednie, w sensie chyba to pierwsze, które w ramkę wpadło. Bo ma zachowane najlepiej przejścia tonalne.
Na 2 ostatnich wyszła trochę pikseloza, za co winę ponosi silnik forum przez kompresję ale na powiększeniu też widać. No i zwróć uwagę na lewą krawędź od połowy w górę.

Dzięki.
Taki odzew jest bardzo wartościowy. Wiem co powinienem poprawić :-).

Twoje zdjęcia można oglądać naprzemiennie z tymi na hubblesite.org

Dzięki.
"Trochę" mi jeszcze brakuje, ale miło ze się podoba :-).

https://solarsystem.nasa.gov/
Orrery jest świetnie zrobione.

O! Tego linka to sobie zapisałem.

Ja mam normalnego SWSA a nie mini ;)

Crusiek jak cos to zapraszam na pw

A możesz opisać wrażenia użytkowania? Masz go chyba już kilka miesięcy.

NimnuL
24-09-2020, 06:33
tbogdanowicz sprawdź jeszcze to:

http://stars.chromeexperiments.com/

Niesamowita wizualizacja interaktywna.

tbogdanowicz
24-09-2020, 06:43
Włączyłem na chwilę i zapomniałem, że muszę iść do pracy :-).
Popatrzę popołudniu. Dzięki za linka.

loki_p
24-09-2020, 14:37
Tak szczerze to fatalnie wygląda to rozjaśnienie DM za pomocą pędzla.

tbogdanowicz
24-09-2020, 19:55
Tak szczerze to fatalnie wygląda to rozjaśnienie DM za pomocą pędzla.

O i to rozumiem :-).
Dzięki loki_p
Tylko że tam nie było pędzla. Krzywa i maski, ale rozumiem o co Ci chodzi.

Gdybyś jeszcze zechciał rzucić okiem i powiedzieć co myślisz o tym? (Wiem, Jowisz prześwietlony.)
Oczywiście komentarz każdego będzie mile widziany.

43481

spiritus
26-09-2020, 21:19
A możesz opisać wrażenia użytkowania? Masz go chyba już kilka miesięcy.

Całkiem spoko ustrojstwo. Do szerokiego kąta poezja, do bardziej węższych kadrów już może być jakiś tam błąd. Ogólnie dźwignie aparat i jakiś kilogramowy obiektyw.
Fajne też jest to, że dużo nie zajmuje, zakładasz to na zwykły statyw, który i tak i tak ma się pod ręką i jakieś nocne krajobrazy idzie tym zrobić bez noszenia tony sprzętu (głównie to ludziska noszą w góry).

Jednak jeżeli chce się robić obiekty bardziej głębokie to lepiej już kupić EQ-3 czy nawet EQ-5