Zobacz pełną wersję : Początek jesieni
tbogdanowicz
23-09-2020, 17:40
Wczoraj popołudniu rozpoczęła się astronomiczna jesień.
Korzystając z tego, że pogoda jeszcze prawie letnia, to pojechałem kawałek za miasto i uwieczniłem drogę mleczną wraz z Jowiszem i Saturnem.
Co myślicie???
43449
----
Edyta mi podpowiedziała, że wkleiłem zły plik :-).
Mnie się podoba, podasz więcej szczegółów powstania zdjęcia?
tbogdanowicz
23-09-2020, 18:05
Montaż EQ 3-2, Nikon D 7100, Nikkor 10-24 na 10mm; f=5,6, t=120 s x 50 klatek.
Złożone w DSS. Bez flat'ów, bo nie mam jak zrobić na 10 mm :-(.
Obróbka w LR, żadnego PS.
Dzięki, teraz już wiem, że nic nie wskóram na zwykłym statywie :D
tbogdanowicz
23-09-2020, 18:30
Przecież masz Sigmę, 10-20 mm. Do 30 s, zdjęcia powinny być nieporuszone i można je złożyć w darmowym DSS. Dalej to jak z każdym zdjęciem.
Nie sądzę abym na nim ustrzelił równo klatki, do księżyca się jako tako nadaje. Przesuwanie tego to może być mordęga. DSS nie znam, muszę sprawdzić, do tej pory używałem PIPP i Registax.
tbogdanowicz
23-09-2020, 18:38
No tak. Przy godzinie naświetlania, trzeba przesuwać, co najmniej co kilka klatek. O tym zapomniałem.
Ale zawsze możesz kupić sobie prosty napęd do zamocowania na statywie fotograficznym. Do szerokich kadrów spokojnie wystarczy.
No tak. Przy godzinie naświetlania, trzeba przesuwać, co najmniej co kilka klatek. O tym zapomniałem.
Ale zawsze możesz kupić sobie prosty napęd do zamocowania na statywie fotograficznym. Do szerokich kadrów spokojnie wystarczy.
Cosik takiego? LINK (https://teleskopy.pl/Głowica-astrofotograficzna-Sky-Watcher-Star-Adventurer-Mini-teleskopy-4128.html)
tbogdanowicz
23-09-2020, 19:38
Na przykład. Zawsze można poszukać na różnych portalach używanego i jakbyś się jednak nie wciągnął, to sprzedaż. Jak Ci się spodoba, to kupisz coś większego do dłuższych ogniskowych i dłuższych czasów, a ten będziesz miał na wszelkie wyjazdy.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tylko zanim kupisz, to poczytaj co będziesz dodatkowy potrzebował. Może się okazać, że dodatkowe wyposażenie kosztuje tyle, że warto od razu kupić wyższy model.
Cosik takiego? LINK (https://teleskopy.pl/Głowica-astrofotograficzna-Sky-Watcher-Star-Adventurer-Mini-teleskopy-4128.html)
Krecie, jak dobrze kojarzę, spiritus czegoś podobnego używa. Pogadaj z nim.
tbogdanowicz
23-09-2020, 20:00
A może ktoś napisze coś o fotce???:-P
Jak już napisałem wyżej, mi się podoba, gwiazdy ostre, Być może można by ciutek powalczyć z LP rozchodzącym się od dołu, ale w sumie to nie przeszkadza, wręcz fajnie to wygląda. To co troszkę przeszkadza to bliskość Jowisza i Saturna od krawędzi kadru ale jak widać są tylko dopełnieniem Mlecznej Drogi.
tbogdanowicz
23-09-2020, 20:37
Dzięki.
Light Pollution, sięgało prawie do połowy kadru. Nie kadrowałem od samej horyzontu, bo wyglądało bardzo źle i stąd tak nisko planety.
43463
- - - - kolejny post - - - - - -
I wersja trochę poprawiona (chyba).
43464
Wolę chyba poprzednie, w sensie chyba to pierwsze, które w ramkę wpadło. Bo ma zachowane najlepiej przejścia tonalne.
Na 2 ostatnich wyszła trochę pikseloza, za co winę ponosi silnik forum przez kompresję ale na powiększeniu też widać. No i zwróć uwagę na lewą krawędź od połowy w górę.
Twoje zdjęcia można oglądać naprzemiennie z tymi na hubblesite.org
Skoro już przy temacie astro jesteśmy to polecam to do zabawy:
https://solarsystem.nasa.gov/
Orrery jest świetnie zrobione.
spiritus
23-09-2020, 23:08
Krecie, jak dobrze kojarzę, spiritus czegoś podobnego używa. Pogadaj z nim.
Ja mam normalnego SWSA a nie mini ;)
Crusiek jak cos to zapraszam na pw
Czyli źle zapamiętałem. Cóż...¯\_(ツ)_/¯
tbogdanowicz
24-09-2020, 06:23
Wolę chyba poprzednie, w sensie chyba to pierwsze, które w ramkę wpadło. Bo ma zachowane najlepiej przejścia tonalne.
Na 2 ostatnich wyszła trochę pikseloza, za co winę ponosi silnik forum przez kompresję ale na powiększeniu też widać. No i zwróć uwagę na lewą krawędź od połowy w górę.
Dzięki.
Taki odzew jest bardzo wartościowy. Wiem co powinienem poprawić :-).
Twoje zdjęcia można oglądać naprzemiennie z tymi na hubblesite.org
Dzięki.
"Trochę" mi jeszcze brakuje, ale miło ze się podoba :-).
https://solarsystem.nasa.gov/
Orrery jest świetnie zrobione.
O! Tego linka to sobie zapisałem.
Ja mam normalnego SWSA a nie mini ;)
Crusiek jak cos to zapraszam na pw
A możesz opisać wrażenia użytkowania? Masz go chyba już kilka miesięcy.
tbogdanowicz sprawdź jeszcze to:
http://stars.chromeexperiments.com/
Niesamowita wizualizacja interaktywna.
tbogdanowicz
24-09-2020, 06:43
Włączyłem na chwilę i zapomniałem, że muszę iść do pracy :-).
Popatrzę popołudniu. Dzięki za linka.
Tak szczerze to fatalnie wygląda to rozjaśnienie DM za pomocą pędzla.
tbogdanowicz
24-09-2020, 19:55
Tak szczerze to fatalnie wygląda to rozjaśnienie DM za pomocą pędzla.
O i to rozumiem :-).
Dzięki loki_p
Tylko że tam nie było pędzla. Krzywa i maski, ale rozumiem o co Ci chodzi.
Gdybyś jeszcze zechciał rzucić okiem i powiedzieć co myślisz o tym? (Wiem, Jowisz prześwietlony.)
Oczywiście komentarz każdego będzie mile widziany.
43481
spiritus
26-09-2020, 21:19
A możesz opisać wrażenia użytkowania? Masz go chyba już kilka miesięcy.
Całkiem spoko ustrojstwo. Do szerokiego kąta poezja, do bardziej węższych kadrów już może być jakiś tam błąd. Ogólnie dźwignie aparat i jakiś kilogramowy obiektyw.
Fajne też jest to, że dużo nie zajmuje, zakładasz to na zwykły statyw, który i tak i tak ma się pod ręką i jakieś nocne krajobrazy idzie tym zrobić bez noszenia tony sprzętu (głównie to ludziska noszą w góry).
Jednak jeżeli chce się robić obiekty bardziej głębokie to lepiej już kupić EQ-3 czy nawet EQ-5