PDA

Zobacz pełną wersję : Lihtroom i nazwa pliku jako znak wodny

TOP67
22-09-2020, 18:24
Chcę przy eksporcie wstawić numer zdjęcia (nazwa pliku) jako znak wodny, żeby klienci mogli sobie wybierać i mi podać. Uczenie ich jak kliknąć w szczegóły zdjęcia nie daje rezultatu. W efekcie dostaję kolejne numery wyświetlanych zdjęć z galerii.

W IrfanView można dodać $N, co zamienia się na nazwę pliku bez rozszerzenia. Ale chcę to zrobić na raz w LR. Da się?

Wind Mill
22-09-2020, 21:43
Robi się pokaz slajdów i eksportuje z niego jotpegi.

https://www.dpmag.com/how-to/tip-of-the-week/use-lightroom-to-watermark-images-with-filenames/

TOP67
23-09-2020, 07:58
To znam, za dużo roboty. Podobnie jak przez drukowanie. Ma być jednym klawiszem jako zdefiniowany export.

_Pawel
23-09-2020, 08:30
Lightroom nie wiem, ale przejedź po plikach FastStonem. Jest w nim opcja masowego przetwarzania "Konwertuj zaznaczone obrazy", gdzie możesz m.in. ustawić dodatkowy tekst na zdjęciu, zawierający nazwę pliku.

TOP67
23-09-2020, 08:31
Tak teraz robię w IrfanView. Chciałem pominąć ten krok.

mgl
23-09-2020, 10:39
Jesli to wersja CC, to możesz po prostu udostepnić kolekcję przez LR Sync. Odbiorca zobaczy cały zestaw i poda nazwy wybranych plików, lub nawet skomentują jesli mają konto Adobe...

TOP67
23-09-2020, 11:08
Tak CC. Ale odbiorców może być kilkunastu, każdy na personalizowany album. Nie rozróżnię, kto co pozaznaczał. Nie chcę też udostępniać zbyt dużej jakości.

bomkallo
23-09-2020, 11:38
Takie rzeczy to w capture one. W tym przypadku albo jakis minimalistyczny soft/.bat albo rzucanie zdjec przez serwis, ktory posiada taka opcje.

TOP67
23-09-2020, 11:50
W tej chwili używam do tego dwóch programów.

1. LR do eksportu miniaturek
2. Irfan do nakładania na nich nazwy

Chcę to uprościć do jednego kroku, więc żadne dodatkowe serwisy nie wchodzą w grę.

Dopuszczalny byłby plugin podpięty pod preset exportu.

Alternatywnie Droplet w PS. LR robi mi xmp, które PS przeczyta. A w tym przypadku nie mam kopii wirtualnych.

TOP67
23-09-2020, 12:28
Czytam o Mogrify 2 plugin, ale nie podoba mi się konieczność instalowania dodatkowych komponentów (Image Magic)

2pompony
23-09-2020, 12:58
Watermarking w LR to przykład tego, jak bardzo inżynierowie czy też mariaż inżynierów i marketingowców w Adobe jest niechlujny. Zmienić nazwę plików wewnątrz LRa można na milion sposobów, i to chyba od wersji I, wplatając w to dwa miliony zmiennych, ale jak chodzi o wpisanie tego na zdjęcie jako watermark - to się nie da od 9 wersji, choć kompletny mechanizm już istnieje. Chyba czekają żeby ogłosić to jako jeden z wielkich ficzerów w wersji 15 lub 18...

Ale wracając... LR/Mogrify 2 jest REWELACYJNYM wyjściem, przy samych zaletach i niesłychanej produktywności mającym tylko dwie wady: źle opisany proces instalacji i brak cienia pod watermarkingiem (choć można pod całość napisu dać podkład z koloru).

Opisując I wadę - zamiast pisać rozwlekle o konieczności instalacji dodatkowych programów (też mam do tego niechęć) wystarczyło napisać, że zamiast instalacji można pobrać jednego lekkiego zipa, rozpakować go w dowolnym miejscu i w LRze wskazać do niego ścieżkę*. Koniec. Tyle utrudnień. Z ciekawostek - to właśnie w tym zipie siedzi silnik (plik mogrify.exe), plugin LR/Mogrify to w zasadzie wyłącznie seria komend do LRa, żeby ten silnik uruchomić. Sam plugin to drugi zip bez instalatora siejącego czymkolwiek po dyskach.

Co do drugiej wady - ja mam wersję LR/Mogrify 2 v 4.48, teraz jest do ściągnięcia v. 5.10, więc może druga wada została w tzw. międzyczasie usunięta.

Ze swojej strony mogę z czystym sumieniem polecić jako wyjątkowo proste, rzetelnie zrobione bez pułapek, niesłuchanie użyteczne narzędzie - w dodatku w rewelacyjne cenie (płaci się tyle ile się uzna za słuszne).

--------------------------
* piszą: no installer, no Windows registry entries

TOP67
23-09-2020, 13:59
Na razie użyłem skryptu do PS i zrobiłem droplet, do którego wrzucam cały folder z NEF. Wadą jest migający ekran, bo zdjęcia się otwierają i wyświetlają. Ale za to mam cień :)

TOP67
23-09-2020, 17:24
Co do drugiej wady - ja mam wersję LR/Mogrify 2 v 4.48, teraz jest do ściągnięcia v. 5.10, więc może druga wada została w tzw. międzyczasie usunięta.

Nie ma ;)

Ostry cień można zrobić samemu, wstawiając dwa razy to samo w różnych kolorach i z przesunięciem.