Zobacz pełną wersję : Wybór nowego sprzętu
Witam szanowne forum jestem nowym użytkownikiem więc może coś o sobie mam 50lat z dobrym plusem całą moją przygodę z fotografią zacząłem z lustrzankami w szkole lajka, zenity wszystkie jakie były minolta, sony A 300, teraz obecnie A57, postanowiłem zakupić Nikona nigdy nie miałem w rękach tego sprzętu, dlatego jestem tutaj licząc na jakieś wskazówki. Z mojej a57 nie chcę rezygnować a Nikona postanowiłem używać do makro i tu pytanie co wybrać nie chcę pełnej klatki. Budżet myślałem o 2500zl czy coś znaj w tej cenie.
Witaj, makro to dość szerokie pojęcie, jednym wystarcza odwzorowanie ze zwykłych obiektywów mających małe odległości ostzrenia, inni chcą obiektywów stworzonych do makro, a jeszcze inni korzystają z kombinacji dwóch tanich obiektywów i odwracania ich itp.
Posiadanie dwóch systemów jest mało ekonomiczne.
2500zł ma być na aparat aps-c nikon plus obiektyw ?
Witam w moim komplecie alfy posiadam 90 skalę 1:1,70-300 4:1 mam parę szkieł z M42 po przez przejściówkę mieszek pierścienie też stosuję Myślę że może być mało, szukałem przejścia z alfy na Nikona ale nie mogłem znaleźć , jak bym ogarną Nikona to sprzedał bym szklarnię z alfy
A po co Ci ta zmiana? Nie lepiej zmienić puchę w A? Albo kupić nowy obiektyw? Taki Irass Walędzik trzaskał mega zdjęcia przy użyciu... D40.
Najpotężniejsze makro jakie widziałem i to tanim kosztem to był ten tani Tamron 70-300 z napisem makro i na to nakręcone odwrotnie 50mm.
Odległość rejestrowa w Nikonach jest dla fanów makro bardzo zachęcająca bo zwykły obiektyw M42 już daje większe odwzorowanie, a jak masz te obiektywy to juz można coś kombinować.
Obiektywy makro z AF czego pewnie nie będziesz potrzebował to Nikkor Micro ale to świetna baza do kombinacji dalszych z nakręcaniem odwrotnym obiektywu na obiektyw itd. zainteresuj się też tym co wspomniałem czyli ten nędzny tamron 70-300 za grosze i nakręcony na to odwrotnie inny opbiektyw.
z tego co poczytałem to Nikon ma wiele funkcji i szkieł nie wiem może to moja fobia myślałem o d7100, d7200 tylko czy warto inwestować
Jak chcesz oczywiście możesz spróbować Nikona, ale jeśli szkła, które masz aktualnie są w miarę ok. to popatrz na bezlusterkowce Sony, np.a6000 lub nowszy. Szkła podłączysz przez adapter z af, do makro jest sporo ułatwień względem lustrzanki no i m42 jest łatwiej używać. Matryce zbliżone, w końcu to Nikon kupuje je od Sony.
Z tymi matrycami to tak jak pisac że AMD cpu kupuje od TSMC, a Intel w Samsungu :)
Sony plus adapter to kwestia policzenia kasy ale czy potrzeba AF ?
Taniej wyjdzie Nikon pod względem funkcjonalności i jakości, D7200 to przecież świetna maszyna.
cz4rnuch
21-09-2020, 06:38
Masz obiektyw makro ze skalą odwzorowania 1:1 i chcesz dokupić inny system do makro? Moim zdaniem nie ma to większego sensu, bo tym co masz przecież obskoczysz temat makro. Ewentualnie jeśli pikseli za mało to można za tysiaka kupić, w sumie to nie wiem co tam mieli lepszego, chyba a77. A jeśli już koniecznie chcesz mieć nową zabawkę do makro to popatrz na używany sprzęt m43. Używane Olympusy z serii OMD lub Panasy G to wydatek od około 1,5 tys. a w zamian dostajesz dużo fajnych funkcji, których nie znajdziesz w lustrzankach jak np świetna stabilizacja do ujęć z ręki, w praktyce większe "powiększenie" niż w aparatach apsc czy ff, wszystkie pomagacze ostrzenia masz w wizjerze a do tego opcje typu focus stacking, hi-res mode czy nawet pre-burst lub post focus. Oczywiście modeli jest sporo i być może nie we wszystkich są wszystkie te funkcje dlatego warto wcześniej poczytać. Nie wiem dokładnie jaki obiektyw 90 macro masz, ale istnieje duża szansa, że przez przejściówkę będziesz go mógł używać także na m43 a jeśli marzy Ci się dedykowany obiektyw, który pozwoli wykorzystać wszystkie funkcje o których wcześniej pisałem to w tym systemie za około 1,5 tysia masz do dyspozycji świetną makrówkę zuiko 60/2.8 macro.
Tomaszek21
21-09-2020, 11:24
Jeśli chcesz nikona pomimo tego, iż masz sony to celuj w d7200 w tej kasie. Jeśli po pierwszych tygodniach uznasz, że nie był to dobry ruch nie powinno być problemu z odsprzedażą aparatu z względnie małą stratą lub bez straty. Aczkolwiek jeśli masz obiekty do sony z odwzorowaniem 1:1 to bym się zastanowił czy pakować taką kasę w nowy system czy zainwestować w to co masz :)
Myszowor
21-09-2020, 12:58
Mi dobrze się robiło maco Nikonem D7500, uchylny i dotykowy wyświetlacz pomagał, wart rozważenia.
Zobacz Sony A68 i A77II, ludzie chwalą.
Mi dobrze się robiło maco Nikonem D7500, uchylny i dotykowy wyświetlacz pomagał, wart rozważenia.
Znam lepsze sposoby by sobie dobrze zrobić. :-D
Witam najlepszym rozwiązaniem była by przejściówka (adapter ) z z mocowania bagnetu sony A na body Nikon i było by po problemie ale nie znalazłem może ktoś gdzie szukać
lukasz_kk
22-09-2020, 21:53
W sumie wszystkich adapterów na świecie nie znam, ale prawie na pewno mogę stwierdzić, że taki, o który pytasz, nie istnieje. Z dwóch przyczyn: pierwsza jest taka, że odległość rejestrowa (odległość od bagnetu/gwintu do matrycy) Sony/Minolta A wynosi 44,5mm, a Nikon F 46,5mm. Oznacza to, że obiektywy z mocowaniem A musiałyby wejść wgłąb bagnetu Nikon F na 2mm, co jest niemożliwe, ponieważ średnica mocowania A jest większa od średnicy Nikon F, i to jest druga przyczyna.
Z tego samego względu obiektywy z gwintem M42 nie ostrzą na nieskończoność na Nikonach z bagnetem F, odległość rejestrowa M42 jest mniejsza niż w Nikon F, a zwykła przejściówka nakręcana na gwint M42 jeszcze bardziej oddala obiektyw od matrycy.
W sumie gdyby taki adapter jednak istniał, to w przypadku makro brak nieskończoności może nie byłby jakimś wielkim problemem.
Na twoim miejscu kupiłbym lepszy korpus w Sony albo jakiś kurs czy coś. Sama zmiana systemu nie da Ci nic - zwłaszcza, że chcesz używać tych samych obiektywów. Stackernica i lampa z jakimś softboxem, klemy, uchwyty i lecisz. Ewentualnie obiektyw mikroskopowy z adapterem.
Jeśli już tak bardzo, bardzo nie chcesz zostać w Sony A, to skorzystaj z rady, której udzielił cz4rnuch. Micro 4/3 to świetny sprzęt do makro, a z mniejszą matrycą dostajesz większą głębię ostrości, co przy makro powinieneś docenić. Nie ma także problemu z adapterem Sony A/micro 4/3.
Robiłem makro Sony A77 i bardzo sobie ceniłem jego gibany ekran oraz focus peaking, a koszt tego aparatu obecnie to coś ok. 1000-1200 pln. Mam jednak wrażenie, że bardzo chcesz zmienić system.
Tak chyba nasza miłość powoli wygasa prawdopodobnie przejdę na nikona, rozważam D7200 jak dobrze poszukam to nawet jak nie spasuje to sprzedam,a jeśli zacznę czuć chemię z nowym sprzętem to posprzedaje wszystkie swoje szkła i aparaty M42, Minoltę i alfę oraz sprzęt dodatkowy mieszki pierścienie i tp.