PDA

Zobacz pełną wersję : [ Lotnicze ] Ait-toAir Meeting

krunz
17-09-2020, 22:52
Hej,
Po raz pierwszy miałem okazję uczestniczyć w sesji AtA i powiem Wam, że to niesamowite przeżycie. Poniżej kilka pamiątek z sesji.

1.
43269

2.
43270

3.
43271

4.
43272

5.
43273

6.
43274

7.
43275

8.
43276

9.
43277

10.
43278

11.
43279

12.
43280

13.
43281

basket
17-09-2020, 23:43
Cóż tylko podziwiać i zazdrościć. Wszystkie mi się podobają. Wszystko jest dopracowane na tych zdjęciach. Dla mnie opad szczeny :-)

lukasz_kk
18-09-2020, 08:49
Super :D Czy na 6. i 10. to taka perspektywa czy rzeczywiście byliście aż tak pionowo?

NimnuL
18-09-2020, 09:01
Świetna seria, każde mi się podoba ale #6 jest genialne...

- - - - kolejny post - - - - - -

W jaki sposób były robione te zdjęcia?

Fenixs_Ck
18-09-2020, 09:14
Świetne zdjęcia...przyjemnie się ogląda...dopracowanie widać na zdjęciach...Szacun i gratulację...I tymczasem zazdroszczę bo sam interesuje się lotnictwem :)

designer555
18-09-2020, 15:19
mega zdjęcia - zastanawiam się zawsze jak to jest wykonywane: z innego samolotu ??

Wind Mill
18-09-2020, 19:21
mega zdjęcia - zastanawiam się zawsze jak to jest wykonywane: z innego samolotu ??

"Już 25 września między innymi ta piękna maszyna będzie nam pozować podczas ATAM#13 zarówno za rampą Skyvana SKY FORCE Polskie Centrum Spadochronowe..."

Air to air, powietrze powietrze. ;)

https://www.facebook.com/airtoairmeeting

https://youtu.be/NSwemlxUfHQ

;)

krunz
18-09-2020, 21:06
Cóż tylko podziwiać i zazdrościć. Wszystkie mi się podobają. Wszystko jest dopracowane na tych zdjęciach. Dla mnie opad szczeny :-)

Dziękuję, starałem się :)
Nie było łatwo bo samolot był w ruchu i pozycja do focenia niezbyt stabilna. W moim prywatnym rankingu najtrudniejszych zdjęć to drugie miejsce. Na pierwszym jest focenie bielików z łódki przy 5-ce w skali Beauforta.

Super :D Czy na 6. i 10. to taka perspektywa czy rzeczywiście byliście aż tak pionowo?

Na 6 to samolot z tyłu podciągnął a na 10 to Iskry przeleciały dołem.

Świetna seria, każde mi się podoba ale #6 jest genialne...

- - - - kolejny post - - - - - -

W jaki sposób były robione te zdjęcia?

Dzięki. Wind Mill już wszystko chyba wyjaśnił. Ja od siebie dodam, że jesteśmy w uprzęży przypiętej dwoma niezależnymi linami i tak jest adrenalinka :) Zdarzało się ponoć, że niektórzy wypadali i trzeba ich było wciągać.

Świetne zdjęcia...przyjemnie się ogląda...dopracowanie widać na zdjęciach...Szacun i gratulację...I tymczasem zazdroszczę bo sam interesuje się lotnictwem :)

Dzięki wielkie :)

Tak. Post Wind Milla ładnie to pokazuje.

"Już 25 września między innymi ta piękna maszyna będzie nam pozować podczas ATAM#13 zarówno za rampą Skyvana SKY FORCE Polskie Centrum Spadochronowe..."

Air to air, powietrze powietrze. ;)

Dzięki za filmik :)

Wind Mill
18-09-2020, 22:34
...powiem Wam, że to niesamowite przeżycie...
Chyba trudno zaprzeczyć. Nawet, gdyby się przywiozło słabe foty, to i tak jest fun. :mrgreen:

Co do zdjęć - jednocześnie "łatwe" i trudne do zrobienia.

Łatwość wynika z samograja perspektywy i tematu - drobny feler (n.p. ucięty wlot powietrza na 12-tce) nie przeszkadza wobec robiącego wrażenie całokształtu, człek i tak się gapi z uśmiechniętą michą. :D
Do tego zmienne tło, kadry nie są nudne i powtarzalne.

O oczywistej trudności już wspomniałeś - weź w tych warunkach pokaż nieporuszone śmiglaki! :o
Nie wiem, czy tam odrzutowca na krótkim czasie bym dobrze zrobił, a co dopiero śmigło na długim. :rolleyes:

Jeszcze jeden filmik z kanału Hesji - pod koniec widać więcej z wnętrza latającego pudełka. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=JT9Jk8sOTps

krunz
18-09-2020, 22:53
Co do zdjęć - jednocześnie "łatwe" i trudne do zrobienia.

Łatwość wynika z samograja perspektywy i tematu - drobny feler (n.p. ucięty wlot powietrza na 12-tce) nie przeszkadza wobec robiącego wrażenie całokształtu, człek i tak się gapi z uśmiechniętą michą. :D
Do tego zmienne tło, kadry nie są nudne i powtarzalne.

Pełna zgoda. Niby łatwe bo to modelki ustawiają się pod fotki i wystarczy przecież tylko nacisnąć spust hehe ale w praktyce nie jest tak prosto. W każdej chwili możesz znaleźć się na burcie samolotu i to nie ty wybierasz moment zwrotu :)
Są chwile gdy wszystko jest w miarę stabilne i zrobienie ostrego zdjęcia na 1/30 jest wykonalne a są takie kiedy walczysz o to aby się nie wywalić.
Miałem spore obawy czy nie zanieczyszczę pokładu podczas sesji ale na szczęści było gładko i bez problemów.
Taka sesja A2A to było jedno z moich fotograficznych życzeń i jestem mega zadowolony, że miałem okazję brać w tym udział :)