PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Malta (i Gozo)

akustyk
16-09-2020, 12:51
kilka zdjec z noworocznego wypadu na Malte. ciepelko i sloneczko w srodku paskudnej w tym roku polrocznej prawie jesieni :)
wiekszy zestaw: https://www.flickr.com/photos/bartrozanski/albums/72157715881883267

tutaj wybrana szostka

1. Msida, przedmiescie Valletty
43218

2. balkony nad Strait Street, Valletta
43219

3. basen portowy w Marsaxlokk
43220

4. detal tradycyjnej lodki (kajjik), Marsaxlokk
43221

5. zachod slonca w Birgu
43222

6. uciekl czlowiek z Holandii, a tam... wiatrak... Xaghra, Gozo
43223

Kojocisko
16-09-2020, 13:25
Fajny set, w moim typie bardzo 2 i 3.

mcleod
17-09-2020, 13:08
Całość bardzo przyjemna, fajne obiekty oraz ładne światło, kadry i kolory.

matbe
17-09-2020, 13:45
Balkony bardzo ciekawe :)

crusiek
17-09-2020, 14:07
Dwójka, trójka i czwórka miodzio :)

creep
18-09-2020, 21:42
Wakacyjnie się zrobiło... z przyjemnością obejrzałem szerszą relację z linka.

ksh
18-09-2020, 23:14
Fajne, tak bardzo fajne że zrobiłem rezerwacje, oby nie zablokowali lotów :)

akustyk
19-09-2020, 16:03
Fajne, tak bardzo fajne że zrobiłem rezerwacje, oby nie zablokowali lotów :)
a na Malte juz wpuszczaja?

trzymam kciuki, bo miejsce jest bardzo fajne. fajne zdjeciowo a i turystycznie jest co poogladac. zwlaszcza ich antyczne swiatynie (Hagar Qim), to cos niezapomnianego

cz4rnuch
19-09-2020, 17:09
a na Malte juz wpuszczaja?..Polska jest na zielonej liście więc możemy "wjeżdżać" nawet bez testów (choć ponoć ruina wysyła do swoich pasażerów jakieś info, że niby mają mieć aktualne testy), a z kolei Malty nie ma na naszej najnowszej liście krajów z zakazem lotów. Moja kobiałka ma znajomych z Malty, bo dość długo tam siedziała i sytuacja jest podobna jak w innych krajach czyli maseczki, dystans, limity, co się da to się zamawia lub kupuje online, chyba tylko puby pozamykali czy tam ograniczyli godziny otwarcia.

ksh
19-09-2020, 19:36
Póki co otwarta jest Malta, patrząc na ich intensywność w testach i walce z ogniskami w domach opieki gdzie w całej EU są problemy to patrzę na przyszłość optymistycznie ale kto wie jak sie rozwinie sytuacja, a przecież wystarczy samemu złapać jakiego wirusa nie koniecznie korona i mając temperaturę zostajesz w domu bo cie nikt nie wpuści na lotnisko :(
Ja mam rezerwacje ponownie do Portugalii i też nie będę pewny niczego do samego dnia wylotu :(

cz4rnuch
19-09-2020, 23:51
Polak potrafi. Gdy wracałem "lotem do domu" z Rio to 1/3 podróżnych miała temperaturę poniżej 36 stopni. Po prostu wszyscy się naćpali lekami przeciwgorączkowymi, by mieć pewność, że wsiądą do samolotu. A wracając do zdjęć to mam taką bardziej ogólną refleksję. Kilka Twoich wrzutek, które tu widziałem jest gorszych niż to co pokazujesz w odnośnikach do flikera. Nie wiem czy to celowy zabieg czy jakaś autopromocja (to nie zarzut, po prostu się zastanawiam), ale takie odniosłem wrażenie, że to co wrzucasz na forum jest sporo gorsze od wrzutek na flikera.

akustyk
21-09-2020, 14:24
Polak potrafi. Gdy wracałem "lotem do domu" z Rio to 1/3 podróżnych miała temperaturę poniżej 36 stopni. Po prostu wszyscy się naćpali lekami przeciwgorączkowymi, by mieć pewność, że wsiądą do samolotu.
rece mnie opadaja. chociaz nie moge powiedziec, zeby w delcie Renu wszyscy byli karni i ostrozni. ale jednak duzo bardziej :)

A wracając do zdjęć to mam taką bardziej ogólną refleksję. Kilka Twoich wrzutek, które tu widziałem jest gorszych niż to co pokazujesz w odnośnikach do flikera. Nie wiem czy to celowy zabieg czy jakaś autopromocja (to nie zarzut, po prostu się zastanawiam), ale takie odniosłem wrażenie, że to co wrzucasz na forum jest sporo gorsze od wrzutek na flikera.
dales mi troche do myslenia, dlatego tak dlugo mi zajelo z odpowiedzia... ale to do myslenia bardziej tak ogolnie na temat co wybieram na flickra (z tego co mam w Lightroomie) i co ewentualnie potem z flickra jako selekcje tutaj czy na CB albo dpreview.

celowego wybierania gorszych fot tutaj nie ma. normalnie probuje wybrac mala (najchetniej 5-6, jak nie umiem sie ograniczyc to czasem 10 zdjec) selekcje tych bardziej symbolicznych/pocztowkowych ujec z pelnego zestawu na flickrze. i to takich z ktorych moge zrobic cos w rodzaju serii - spojny zestaw logicznie po sobie nastepujacych ujec.

przy ograniczaniu selekcji mam dosc wyrazna preferencje do ujec bardziej "strawialnych" i czasem odrzucam te "trudniejsze" foty - mniej oczywiste, ktore wymagaja nieco bardziej zaawansowanego ogladajacego. troche w oparciu o liczniki, ktore widze na flickrze, bo po latach wystawiania zdjec w necie mysle ze umiem zinterpretowac ktore z nich oznaczaja, ze zdjecie "chwycilo" naprawde. to oczywiscie nie zawsze pokrywa sie z tym co w moim odczuciu jest najlepsze z zestawu. dosc czesto tak jest, bo ja jestem uparty czlowiek i chetniej wierze wlasnej opinii niz cudzej, ale zawezajac zestaw 20-30 fot z flickra do selecji 5-8 zdjec na forum internetowe w razie watpliwosci czesciej wytne wedlug kryterium co sie bardziej spodoba przecietnemu ogladajacemu niz temu bardziej zaawansowanemu. po przemysleniu wychodzi mi, ze moze zbyt zachowawczo to robie, zwlaszcza jesli to wystawiam na forach gdzie calkiem sporo ogladajacych wie czego sie spodziewac z mojej strony.