Zobacz pełną wersję : Problem z Nikon D80
sowczyk15
30-06-2007, 15:28
Witam serdecznie!
Pod koniec kwietnia kupiłem na allegro D80 po okazyjnej cenie i do niego mam obiektyw 24-85mm z mojego F80, po czym wypłynąłem w rejs turystyczny. Wczoraj wróciłem do domu zgrałem zdjęcia z databanku na komputer i okazało się, że na każdym ostrość jest tam gdzie nie powinna być. To wygląda jak jakiś koszmar i jestem załamany, ponieważ była to wycieczka na którą długo zbierałem! Znajomi chcą żebym im wysłał zdjęcia, ale oprócz kilku widoczków pozostałe nie nadają się do niczego. Co mam teraz zrobić z aparatem, bo zdjęć już nie uratuję, sprzedawca z allegro nie dostarczył mi gwarancji i nie wiem gdzie mam go naprawić bez gwarancji.
Pomóżcie
Jesli masz taka mozliwosc to sprawdz aparat z innym obiektywem...
A poki co zrob test na BF/FF (back focus, front focus). Tu masz dokladnie opisane:
http://www.focustestchart.com/chart.html
kronos28
30-06-2007, 15:37
BF albo FF. Tylko serwis niestety tam ci to skorygują i ustawią szkło do puszki. Mocno nie ostre te zdjęcia? daj przykład. Wydrukuj sobie tablicę testową (taką szachownicę) postaw na krześle albo podłodze i strzel jej fotę (na pełniej dziurze) i zobacz czy ostrzy prawidłowo czy za tablicą czy przed.
A tak w ogole to najlepiej jakbys wrzucił jakies zdjecie z tych "nieostrych" i bysmy zobaczyli jak to wyglada.
Gdzie kiedys był temat, gdy ktos po przesiadce z analoga tez mial wrazenie, ze fotki z cyfry sa nieostre. Na koniec okazało sie, ze jednak wszystko jest OK...
Jacek Wrzesińsk
30-06-2007, 17:10
Witam serdecznie!
Pod koniec kwietnia kupiłem na allegro D80 po okazyjnej cenie i do niego mam obiektyw 24-85mm z mojego F80, po czym wypłynąłem w rejs turystyczny. Wczoraj wróciłem do domu zgrałem zdjęcia z databanku na komputer i okazało się, że na każdym ostrość jest tam gdzie nie powinna być. To wygląda jak jakiś koszmar i jestem załamany, ponieważ była to wycieczka na którą długo zbierałem! Znajomi chcą żebym im wysłał zdjęcia, ale oprócz kilku widoczków pozostałe nie nadają się do niczego. Co mam teraz zrobić z aparatem, bo zdjęć już nie uratuję, sprzedawca z allegro nie dostarczył mi gwarancji i nie wiem gdzie mam go naprawić bez gwarancji.
Pomóżcie
A na podglądzie nie sprawdzałeś po zrobieniu zdjęcia?Można powiększyć przecież na wyświetlaczu i tyle się dojrzy czy ostre czy nie?Może AF ci się przestawił?Jakie miałeś ustawienia?Napisz coś więcej.Pozdr.
sowczyk15
03-07-2007, 09:50
Dziękuję wszystkim za uwagę i rady, szczególnie za stronę www z testem. Po wykonaniu serii zdjęć innymi obiektywami z kolegą wyszło ewidentnie, że to wina korpusu i ostrzy dalej niż łapie AF. Mój obiektyw z jego D50 ostrzy idealnie. Sprzęt wędruje na allegro.
Pozdrawiam i dziękuję
Sprzęt wędruje na allegro.
Przeciez to Ci na gwarancji zrobią...
Mam nadzieje, ze jak juz wystawisz na allegro to podasz w aukcji, ze korpus ma taki problem.. :evil:
Przeciez to Ci na gwarancji zrobią...
Mam nadzieje, ze jak juz wystawisz na allegro to podasz w aukcji, ze korpus ma taki problem.. :evil:
Z tekstu nie wynika, że jest na gwarancji, a jedynie, że został nabyty po okazyjnej cenie. Taki sobie wędrujący aparacik :D
Pozdrawiam