Zobacz pełną wersję : Może ktoś doradzi co wybrać?
Adriano95
15-09-2020, 01:21
Witajcie!
Pomyślałem że tu może zapytam, jako że ogólne fora fotograficzne z tego co widzę są wymarłe. Dopiero zaczynam swoją przygodę, na poczatku zainteresowała klasa lustrzanek entry level, ale potem zwróciły moja uwagę bezlusterkowce. Aparaty które mnie interesują to canon 700D lub Nikon d5600(podobno jeśli chodzi o entry level to już bardziej opłaca się kupić klasę wyżej
ale starszy model typu 60d lub d7000) Lumix,gx80, Olympus em10 ii lub iii, Sony a6000. I totalnie się już pogubilem. Podobają mi się te aparaty m4/3, olympusy i lumixy ale martwię się tą matrycą piszą że ona słabo sobie radzi w słabym świetle a ja chcę robić dużo zdjęć w nocy. Polecacie coś? Sprzęt używany. Mam do wydania 1600 zł.
Który sprzęt nada się najbardziej do nocnej fotografii. Zainteresowałem się tymi bezlusterkowcami bo nie ukrywam że nie chce narazie nic duzego gabarytowo. Zależy mi tylko na zdjęciach.
Fotografuje glownie architektue, krajobrazy, tekstury, przekroje, ksztalty, jedzenie, dalekie obiekty, portrety, a potem robienie z tego grafik, otrzymywania faktur i zblizen, więc obrobka, zdjeć lightroom, corel. Chce poznać specyfikę pracy z lustrzanka bardziej oswoić sie z trybem manualnym. Wcześniej robiłem zdjęcia "fotosmartfonem" ale chciałem też zainteresować się troche optyką jak te szkiełka wpływają na pracę oraz efekt finalny zdjęcia. Na pewno nie do zastosowań profesjonalnych ten aparat nie będzie pracował ale ma pomóc mi się rozwijać. Byłbym zadowolony jakby ktoś coś polecił co będzie w miarę się w to wpasowywac, myślę że właśnie ogólne przeznaczenie to grafika.
darekw1967r
15-09-2020, 12:07
do 1600 zl ???
Masz tu kompakt z jasnym zoomem ;)
https://allegro.pl/oferta/aparat-sony-dsc-rx100-20-2-mpx-wifi-zeiss-f1-8-8297249658?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Fotografia&ev_adgr=Pozosta%C5%82e&gclid=CjwKCAjwzIH7BRAbEiwAoDxxTg_Rc9nQHP6nZsYJFuRH EPxkWQwsbUJQCc5_p0PcvvcvQTt3QXSuBRoCYtwQAvD_BwE
Albo nieco powyzej 1600 zl wersja RX100 III
https://allegro.pl/oferta/sony-dsc-rx100-iii-nowe-gw-9461108929?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Fotografia&ev_adgr=Pozosta%C5%82e&gclid=CjwKCAjwzIH7BRAbEiwAoDxxTn92q_HuYFn5-WMgUMXUj7FTzWqH7uiYHUDhIU-7gwyWyAxyHEy71RoCnG0QAvD_BwE
obiektyw ZEISS Vario-Sonnar T 24-70 mm z przysłoną F1,8-2,8
Maly, lekki, uniwersalna ogniskowa, wizjer, dobre filmowanie ;)
https://www.dpreview.com/sample-galleries/0657499505/sony-cybershot-dsc-rx100-iii-samples-gallery
https://www.optyczne.pl/404.2-artyku%C5%82-Sony_Cyber-shot_RX100_III_w_podr%C3%B3%C5%BCy_Rozdzia%C5%82_2 .html
Adriano95
15-09-2020, 13:54
Dziękuję serdecznie za odpowiedz, Ten kompakt na pewno bardzo ciekawa propozycja a jest w stanie ktoś polecić coś z wymienną optyką, z tego co czytałem tutaj to chwalony jest a6000 z tego co widziałem to mógłbym go kupić bo jest dużo ofert tego. Olympus em10 mk ii i iii widziałem nowe są po 1500 zł też mnie zainteresowaly. Ale sprawdzam głównie ceny sprzętu używanego też więc nie musi być nowy.
1. Warto inwestować w system m4/3?
2. Opłaca kupować lustrzanki z segmentu entry level?
3. Moze są jakieś ciekawe modele którymi warto się zainteresować? Mogę też kupić samo body narazie. Podałby ktoś jeszcze kilka propozycji to będę sprawdzał.
4. Co myślicie o tych aparatach co wymieniłem?
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Podobają mi się te aparaty m4/3, olympusy i lumixy ale martwię się tą matrycą piszą że ona słabo sobie radzi w słabym świetle a ja chcę robić dużo zdjęć w nocy. (...)
Fotografuje glownie architektue, krajobrazy, tekstury, przekroje, ksztalty, jedzenie, dalekie obiekty, portrety...
Ta matryca będzie miała problem z dynamicznymi zdjęciami w nocy, czyli w sytuacji, gdy potrzebny Ci będzie krótki czas migawki do zamrożenia ruchu. W podanych przez Ciebie zastosowaniach nie odczujesz tego, bo nic się tam nie rusza. A wydajna stabilizacja obrazu pozwoli Ci fotografować na niskich czułościach.
Do architektury nie poleciłbym takich kompaktów jak RX100, zwłaszcza jeśli zdjęcia mają być materiałem źródłowym do dalszego przetwarzania. RX100 mają bardzo ładne jpegi, ale to dzięki silnej obróbce w aparacie - bo rawy są słabe w porównaniu przeciętnym bezlusterkowcem czy lustrzanką z sensownym obiektywem.
Jeśli chodzi o bezlusterkowce, to moim zdaniem są porównywalne z niedrogimi lustrzankami. Dotyczy to zarówno matrycy jak i autofokusa jak i matryc.
Ogólnie w aparatach w cenie do 1600zł zawsze będziesz miał coś za coś - albo lepszą matrycę albo lepszy AF albo lepszy obiektyw (trzeba pamiętać, że obiektyw to zasadniczy element tej układanki!). W tym przedziale cenowym muszą być kompromisy.
darekw1967r
16-09-2020, 13:36
Dziękuję serdecznie za odpowiedz, Ten kompakt na pewno bardzo ciekawa propozycja a jest w stanie ktoś polecić coś z wymienną optyką, z tego co czytałem tutaj to chwalony jest a6000 z tego co widziałem to mógłbym go kupić bo jest dużo ofert tego. Olympus em10 mk ii i iii widziałem nowe są po 1500 zł też mnie zainteresowaly. Ale sprawdzam głównie ceny sprzętu używanego też więc nie musi być nowy.
1. Warto inwestować w system m4/3?
2. Opłaca kupować lustrzanki z segmentu entry level?
3. Moze są jakieś ciekawe modele którymi warto się zainteresować? Mogę też kupić samo body narazie. Podałby ktoś jeszcze kilka propozycji to będę sprawdzał.
4. Co myślicie o tych aparatach co wymieniłem?
1. Nie daj sie ZMANIEROWAC i nie wywalaj duzej kasy w sprzet foto ;)
Najbardziej sie liczy to co masz w glowie.
Mozna uczyc sie na kompaktach jak i tanich puszkach za grosze ze sredniej jakosci szklem ;)
2. Nie warto inwestowac w m.4/3 bo to DROGI SYSTEM ktory ustepuje w jakosci obrazu jak i cenowo APS-C i FF.
Prosta puszka APS-C ze sredniej klasy szklem daje lepszej jakosci obraz niz m.4.3 z sensorem 16 Mpix + najlepszym i najdrozszym szklem ;)
3. Kup jakies tanie body a za reszte kup dobre szklo.
4. Wymienione aparaty przekraczaja budzet bo dobre szklo kosztuje...
Podalem CI propozycje Sony RX100 III bo nie musisz inwestowac bez konca w sprzet a
dzieki temu aparatowi masz jasny zoom i przy okazji nauczysz sie dobrze obrabiac foty ;)
Mozesz tym filmowac bo ten aparat swietnie filmuje ;)
Masz dobry aparat i kamere w jednym ;)
Przemysl co CI pasuje i wybierz tak aby nie wpakowac sie w ciagle inwestycje bez konca ;)
Moim zdaniem te 1600 zł to zbyt mało na to co chcesz robić. Wyrzucisz kasę na używany i nieco przestarzały sprzęt a uzyskane efekty zniechęcą Cię do dalszej pracy.
Jeżeli używany sprzęt wchodzi w rachubę, a przy takim budżecie powinien, to ja bym polecał generację aparatów Sony sprzed a6k. Czyli NEX-6, 5R lub 5T. Do tego podstawowy zoom 16-50. Jeszcze zostanie kasy na duperele w postaci jakiegoś pokrowca czy karty pamięci.
Matryca ma 16 MPx co w zupełności wystarcza, a jednocześnie jeszcze nie stanowi wyzwania dla niespecjalnie wybitnego PZ 16-50.
Mam też RX100III na rower i matryca NEXów pod każdym względem jest lepsza, mimo mniejszej ilości MPx. Prawda jest taka, że od prawie 10 lat nie produkuje się już złych aparatów. Słabe kompakty zostały wyparte przez telefony, a to co zostało jest bardziej niż wystarczające.
Nowy Canon M100 z kitem to poniżej 1600 zł.
Adriano95
17-09-2020, 15:19
No dobrze w takim razie dzięki za wszystkie odpowiedzi z tego wszystkiego chyba bede szukał Sony a6000 pójdę w ten aparat. Nowy widzę 1700 zł wiec myślę że będzie to najlepsze rozwiązanie dla mnie. Jak ostatecznie sądzicie?
Co do tego kompaktu to też jest to jakaś opcja i nawet widzę że używkę bym dorwal w ogóle za nie duże pieniądze w porównaniu do budżetu, więc też jest to jakieś rozwiązanie. Jeszcze się zastanowie ale raczej będę celował w to a6000
Kolekcjoner
20-09-2020, 20:28
No dobrze w takim razie dzięki za wszystkie odpowiedzi z tego wszystkiego chyba bede szukał Sony a6000 pójdę w ten aparat. Nowy widzę 1700 zł wiec myślę że będzie to najlepsze rozwiązanie dla mnie. Jak ostatecznie sądzicie?
Co do tego kompaktu to też jest to jakaś opcja i nawet widzę że używkę bym dorwal w ogóle za nie duże pieniądze w porównaniu do budżetu, więc też jest to jakieś rozwiązanie. Jeszcze się zastanowie ale raczej będę celował w to a6000
Bez sensu, w każdym razie przynajmniej ze szkłem które jest w zestawie.
Z taniochy dużo lepiej kupić jakąś eMkę, przede wszystkim zyskujesz dostęp do olbrzymiej ilości najróżniejszych szkieł i matrycę o znakomitym obrazowaniu.