PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Kasia - wersja hi-key

arecki1
30-06-2007, 12:30
Witam.

Jako że jest to moja pierwsza próba takiej obróbki to mam nadzieje że za mocno mnie nie zjedziecie. Jednak jak najbardziej prosze o wszelkie komentarze nawet te najgorsze.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://arecki.fornet.com.pl/foto/kasienkaHiKey.jpg)

barracuda
30-06-2007, 12:44
Nie powiem żebym był ekspertem od techniki high key ale dla mnie to zdjęcie jest po prostu bardzo przepalone, a nie o taki rodzaj jasności chodzi w tego typu zdjęciach.

david555
30-06-2007, 12:55
HI KEY, to miękkie, nawet bardzo miękkie światło (aż do mdłości), a tu Panie Dziejaszku twardo jak na Madejowym łożu. Do PS-a wrzucić i jeszcze raz dobrze uprać (a widzę, że masz czym bo PieS CeeS dwójeczka się wyświetla).

arecki1
30-06-2007, 12:59
Dzięki za wyjaśnienie ponieważ wydawało mnie się że termin 'hi-key' odnosi się niekoniecznie do miękkiego światła ale do dość mocnego wyeksponowania samego światła i dlatego tak napisałem jak napisałem. Rozumiem że z teorią się rozminąłem ale prosiłbym o opinie na temat zdjęcia nawet jak się technika z tytułem nie zgadza :)

david555
30-06-2007, 13:05
W takim wypadku poprawiłbym ekspozycję, bo szczegółów mi troszkę brakuje (nie za mocno, coby model nie ucierpiał).

arecki1
30-06-2007, 13:35
W takim przypadku wrzucam drugą wersję :)

źródło (http://arecki.fornet.com.pl/foto/kasienkaHiKey2.jpg)

barracuda
30-06-2007, 13:57
No moim zdaniem nadal mamy ten sam błąd.Myślę że tu nie problem w obróbce leży tylko już we fazie robienia zdjęcia. Mam wrażenie, że zdjęcie było robione przy dziennym świetle i przy dość ostrym nasłonecznieniu. A to nie jest wymarzona sytuacja do hi-key. Powinno być równe, rozmyte oświetlenie, no i moim zdaniem też inne, bardziej stonowane tło. Tu wszędzie jest zbyt dużo kontrastów, a zdjęcie zostało jedynie w całości rozjaśnione. Można prosić o pokazanie oryginału?

arecki1
30-06-2007, 14:10
Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Napisałem że teraz już wiem co to znaczy "hi-hey" i rozumiem że to co wrzuciłem to nie należy do tej kategorii. Nie będę zmieniał tematu bo nie o to chodzi. Kolega david555 prosił o lekką zmianę w pokazaniu szczegółów tak więc zmieniłem. Nie będę się upierał że wyszło mi "hi-key". Chodzi mi bardziej o ocenę sposobu prezentacji modela/modelki a nie porównanie go z tematem.

Co do kontrastów to specjalnie tak zostało to zrobione i jest to obróbka zamierzona. Tak mi się podoba a i osoba na zdjęciu jest zachwycona ponieważ twierdzi że nie jest fotogeniczna a to zdjęcie jej się bardzo podoba w takiej formie w jakiej jest.

Co do oryginału to powiem tak. Zdjęcie jest typowo albumowe i zrobione było na komunii i nie ma za bardzo co pokazywać. To że akurat ta osoba jest to jest fragment skadrowany i to dość mocno. Przetworzyłem je w taki sposób ponieważ uważam że akurat w tym wypadku kontrastem uwypuklam czy to oczy osoby czy specyficzny uśmiech a poza tym chciałem pokazać osobie na zdjęciu że wcale na wszystkich zdjęciach źle nie wychodzi :). Moim zdaniem udało mi się to ale nie twierdze że innym osobom będzie się to podobać. Wiem że każdy ma inne gusta i guściki i licze się z tym. Jednocześnie dziękuje za uwagi i krytyczne spojrzenie i prosze o więcej.

david555
30-06-2007, 14:34
Jak dla mnie jest lepiej (a jeszcze modelowi się podoba), to chyba efekt został osiągnięty. Podoba się znaczy jest dobrze.

ArtX
30-06-2007, 15:04
mi ta obrobka w ogole nie podchodzi. Juz z dwojga zlego 1 lepsza. Pomijajac, ze to jak juz wiesz niewiele ma z HK, to wyglada jakbys slepo nalozyl jakis badziewny filtr, w efekcie gubiac wszystkie detale, pozostawiajac dziwne artefakty itp. To co sie dzieje we wlosach - tragedia, wokol oczu, reszta twarzy - podobnie, o tle juz nie wspomne. na 2 to juz w ogole pojechales z koksem. Postarzyles ja niezle wyciagajac wszystkie te zmarszczki na twarzy. Malo ktora dziolcha to lubi ;) . To wlasnie przyklad jak nie nalezy uzywac PSa. A szkoda, bo zdjecie nie jest takie najgorsze. Wez to zrob jak nalezy i pokaz jeszcze raz : )
ArtX.

david555
30-06-2007, 15:14
Niektórzy koledzy, to by tylko prasowali twarze swoim modelom, a znam takich modeli, którzy czuliby się urażeni, jak by ktoś za mocno ingerował w ich urodę, bo to tak jakby powiedzieć modelce: "Jesteś brzydka, więc muszę Cię poprawić", no i jak nie zabrzmiało to obrzydliwie. Tylko bardzo głupie modelki lubią mocne ingerencje w ich urodę, ale czy to jeszcze są one, czy tylko nasze o nich wyobrażenie, to inna sprawa.

arecki1
30-06-2007, 16:27
Artx: A czemu uważasz że każde zdjęcie musi mieć jak najwięcej detali ? Poza tym piszesz że zgubiłem wszystkie detale ale zmarszczek to wyciągnełem pełno ;) Coś się mieszasz w zeznaniach :) Pomijając wszystko to naprawdę nie wyciągnełem wszyskich zmarszczek - kobitka na zdjęciu niestety nie ma 18 lat i skóry jak aksamit żeby nie było nic nagle widać. Zdjęcie własnie tuszuje pewne "niedoskonałości" kobiecej urody więc i pewnie dlatego podoba się osobie ze zdjęcia.

david555: Akurat tu się zgadzam z Tobą. Niekoniecznie modelka musi mieć skórę jak tafla szkła żeby musiało się zdjęcie podobać.

Niestety wszystkim się nie będzie podobało ale i tak super że ktoś w końcu chce podyskutować przy jakims moim zdjęciu. Poza tym to nie chce wywoływać żadnego flejma ale wydaje mi się że większość ludzi na tym forum ma tu dość dużą wiedzę i zbyt szczegółowo podchodzą do oceniania zdjęcia. Wiem że wytknięcie szczególowo błędów technicznych zaowocuje u komentowanego autora w przyszłości zachowaniem większej czujności przy robieniu zdjęcia ale weźcie pod uwagę to że nie wszyscy są profesjonalistami, półprofesjonalistami lub takimi co zarabiają pieniądze na tym.

Jednocześnie nie chciałbym aby wątek się skończył i zapraszam do wypowiadania się :)

segl
01-07-2007, 00:21
A ja bym to tak widział, rozjaśniłem gdzieniegdzie (jak to sie pisze :) ) przyciemniłem i pozbyłem się tła, które moim zdaniem jest tu mało potrzebne

źródło (http://fadein.pl/nikon/kasienka.jpg)

arecki1
01-07-2007, 12:32
Hmm...szczerze mówiąc to teraż jak dla mnie chyba ciut za ciasno a przez to twarz wyglada bardziej "grubo" IMHO oczywiście.

ArtX
01-07-2007, 12:34
Artx: A czemu uważasz że każde zdjęcie musi mieć jak najwięcej detali ? Poza tym piszesz że zgubiłem wszystkie detale ale zmarszczek to wyciągnełem pełno ;) Coś się mieszasz w zeznaniach :) Pomijając wszystko to naprawdę nie wyciągnełem wszyskich zmarszczek - kobitka na zdjęciu niestety nie ma 18 lat i skóry jak aksamit żeby nie było nic nagle widać. Zdjęcie własnie tuszuje pewne "niedoskonałości" kobiecej urody więc i pewnie dlatego podoba się osobie ze zdjęcia.

czytaj uwaznie. teraz porownaj sobie swoje pierwsze i drugie zdjecie i zwroc uwage dokladnie np na okolice od nosa do policzka, prawy policzek na zdjeciu, linia oko-brew, orasz to co pod samym okiem. nie mowie, ze 'wyciagnełeś' to specjalnie. Podgiales krzywe i tak akurat wyszlo, ale za korzystny efekt to uznac tego raczej sie nie da. No i stary, nie porownuj tu detali do tych nieszczesnych cieni na twarzy, to dwie rozne rzeczy. Z wlosow zrobiles jakies pixele i to momentami o bardzo ostrych przejsciach z pelnej czerni do bieli. Zamiast tekstury wlosow widac ten francowaty filtr. Pozbawianie detali ma sens, gdy jest przemyslane i uzywane calkowicie swiadomie i z wyczuciem.
Jezeli sam tego nie widzisz, to wrzuc zdjecie (oryginalne, bez korekcji) do 'w trakcie obrobki' a zapewniam Cie ze milion nudzacych sie forumowiczow zaproponuje ciekawe rozwiazania, na ktorych duzo sie nauczysz : )
pozdrawiam
ArtX

arecki1
01-07-2007, 13:01
Zrozumiałem. Już teraz wiem (a przynajmniej tak mi sie wydaje) o co chodzi. Testowo wrzucam nowszą wersję tym razem bardziej miekką. I również proszę o opinie. Celowo nie chcem zamieścic fotki ponieważ inaczej się nie naucze jak sam nie poprawie. A nie chciałbym dostac gotowego rozwiązania w którym i tak nie będę wiedział co i jak więc proszę o zrozumienie i ponowną ocenę :)

źródło (http://arecki.fornet.com.pl/foto/test1.jpg)

david555
01-07-2007, 16:32
Coraz lepiej moim zdaniem, mnie się podoba.

ozzy
01-07-2007, 16:35
ostatnie lepsze- tylko oczy i usta są za mocno rozmyte- z nich zdjąłbym trochę blura

arecki1
01-07-2007, 18:24
ostatnie lepsze- tylko oczy i usta są za mocno rozmyte- z nich zdjąłbym trochę blura

No właśnie tu jest problem. Widać tutaj niedoskonałość kitowego 18-135 na boku kadru. To co widzicie to część kadru właśnie z boku i mydełko wyszło straszne. Cała ostrość niestety wspomagana jest PS'em i pewnie dlatego też są problemy z jakością zdjęcia.

Radosso
01-07-2007, 18:29
tak czy tak mi się nie podoba. To nie jest high key.

arecki1
01-07-2007, 18:32
Ale przecież już napisałem że źle zinterpretowałem zagadnienie.... moja wina, moja wina....

Radosso
01-07-2007, 23:19
Nie mówie że jestem jakiś szpec, ale kiedyś zrobiłem coś takiego www.forum.nikon.org.pl/archive/index.php/t-23250.html pozdro600 ;-)

arecki1
03-07-2007, 20:20
Akurat ten wątek pamiętam. Ładnie ci wyszło i mnie się podobało. Nie mówie że się wzorowałem na nim ale na pewno zapamiętałem je.