Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Warszawa 2020, 2021, 2022
Tak, wiem że tytuł mało nośny, ale tak naprawdę ciężko wymyślić coś bardziej oryginalnego bez popadania w nadmierną egzaltację ;) Dodam tylko, że to był bardzo ładny wieczór, a ogniskowa to 200mm.
42977
Super światło wyczekałeś 8) Piękne zdjęcie :)
Na ścianę w firmie się nadaje ;-) Dobra praca i kolory !
Na ścianę w firmie się nadaje ;-)
Zwłaszcza jeśli ktoś pracuje w Prudential'u. :)
Super światło wyczekałeś 8) Piękne zdjęcie :)
Dzięki, tym razem trafiły mi się naprawdę fajne warunki.
Na ścianę w firmie się nadaje ;-) Dobra praca i kolory !
Hehe, raczej nie, chyba że niewielka ściana, to pojedyncza klatka, już 200mm a jednocześnie to najdłuższa ogniskowa jaką mam, nie mam jak zmontować większego pliku.
Zwłaszcza jeśli ktoś pracuje w Prudential'u. :)
Dobrze że się nie zaświecił, mam świadomość że jest dosyć widoczny. Ale taki urok, napis znajduje się na budynku znacznie niższym, i sam w sobie mały nie jest.
Mam do Was pytanie, bo zaczynam wątpić w mój monitor. U mnie pas drzew jest ciemny, ale widać szczegóły - resztki światła na koronach itd. Większość osób widzi tam czarny pas, ja na telefonie w zasadzie też. Czy mam przypadkiem za jasno ustawiony monitor, a zdjęcie jest jednak ciemne?
Ładny pejzaż miejski Ci wyszedł. Co do Twojego pytania o jasność zdjęcia to u mnie drzewa są dosyć ciemne ale jednak można rozróżnić pewne szczegóły jak zarys konturów drzew a ich wierzchołki są ciut jaśniejsze niż ich reszta. Mój monitor ma jasność ustawioną na 0, kontrast na 50, monitor bez kalibracji.
Jest mniej więcej tak jak piszesz, w pełnej rozdzielczości (którą dałeś) widać trochę światła i szczegółów na wierzchołkach drzew. Nie ma co oglądać w takim powiększeniu, gdyby to rozjaśnić wyszłoby moim zdaniem sztucznie.
U mnie jasnosciowo jest ok.
Trochę jakby kontrastowo budynki są "dziwne" (jakby zdziebko za mało kkontrastu)
na ścianie drzew jest trochę detalu
Fota mi się podoba
Gdzieś pisałem już, że fota świetna! :-)
Moim zdaniem tam gdzie ciemno być powinno, to jest ciemno. Co powinno być widać, to widać.
W głębokich cieniach widzę prawie nic, ale to nie jest czerń- chyba tak powinno być.
Czy nie wydaje ci się, że z tej perspektywy iglica PK leci trochę w prawo? To nie jest zarzut do foty, tylko u mnie na zdjęciach jest podobnie. Chyba zaczyna się walić :-)
Dziękuję Wam za komentarze i informację odnośnie drzew. Tak więc na razie nie wyrzucam monitora ;) fafniak - nie chciałem przegiąć z podkręcaniem budynków, i tak je ciągnąłem z ledwo podświetlonej szarówki. basket: nie widzę tego, może to złudzenie optyczne. Generalnie całe centrum z tej perspektywy dla mnie wygląda dziwnie, Złota tak daleko od PKiN, Varso jeszcze dalej, aż się w kadrze nie załapał.
Latem było tak: 31-08-2020 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/304145-Warszawa-31-08-2020).
A zimą jest tak. Tym razem 160mm.
47789
Brakuje mi tu tzw. żylety na budynkach (kontrast/ostrość). Efekt na wodzie świetny i wygląda ciekawiej, niż to, co na powierzchni. Bardzo dobra praca, która moim zdaniem wymaga jeszcze odrobinę dopieszczenia. Pozdrawiam
Bartolini82
27-01-2021, 09:51
Mam to samo zdanie co black70. Kadr bardzo fajny, ładna kompozycja, kolory itp. ale pierwsze co rzuciło mi się w oczy (również biorąc pod uwagę Twoje wcześniejsze prace) to takie jakby mgliste budynki. Tym bardziej, że odnoszę wrażenie, że woda jest o wiele bardziej "ostra", przejrzysta i to chyba jeszcze dodatkowo potęguje odbiór budynków w taki, a nie inny sposób.
ja tylko podpowiem, że forumowy silnik trochę osłabia jakość zdjęć i o wiele ostrzejsze jest jak się zdjęcie otworzy w odrębnej karcie/oknie
;)
lukasz_kk
27-01-2021, 11:21
Nie znam się ale wydaje mi się, że na odbiór ostrości i kontrastu budynków mogło mieć wpływ powietrze. Poza tym zdjęcie bardzo fajne, lubię tego typu miejskie krajobrazy.
Kojocisko
27-01-2021, 11:39
Fajne zdjęcie, w normalnych czasach 5 dni w tygodniu mijam +/- ten widoczek i myślę, jaki jestem leniwy, że mi się nie chce o właściwej godzinie podjechać do miasta i z buta podejść w jakieś dogodne miejsce. Jaki widać, warto by się jednak wybrać.
Bartolini82
27-01-2021, 11:55
Nie znam się ale wydaje mi się, że na odbiór ostrości i kontrastu budynków mogło mieć wpływ powietrze.
Oczywiście, że tak. Tylko, że podczas obróbki można to jakby zamglenie usunąć. O ile oczywiście autor chce i uważa, że tak jest lepiej.
Gdzie to kurde jest, Moczydło?
O rany, nie spodziewałem się aż takiego odzewu, a jednak to forum żyje! :) Dziękuję za komentarze i spostrzeżenia.
Odpowiem zbiorczo - no cóż, to powietrze, i nie chodzi o zamglenie, tylko lekko smogową aurę :( To i tak był dobry dzień, a ja pomogłem temu obrazowi - faktycznie odbicie lepiej zareagowało na obróbkę niż wieżowce. Dopóki nie wspomnieliście o tym, byłem dosyć zadowolony z efektu do którego doszedłem ;) W zasadzie nadal jestem, szczególnie wiedząc z jakiego punktu wyszedłem; ale na pewno można by jeszcze podkręcić. Gdy kombinowałem bardziej, robiło się coraz mniej elegancko - chyba musiałbym domalować jakieś gradienty, i szczegóły, których za dużo niestety nie uwieczniłem. Jest na to prostsze rozwiązanie - za jakiś czas znowu tam się wybiorę!
I odpowiadając na pytanie matbe - robione nad Wisłą, na wysokości ul. Rodzynkowej (zjazd z Bartyckiej).
Tak było:
Sierpień 2020 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/304145-Warszawa-31-08-2020)
Styczeń 2021 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/305613-Warszawa-22-01-2020)
I teraz:
63589
Świetne.
Skleić te 3 wątki?
Dzięki!
Jeśli to jest jakaś masa roboty, to nie trzeba, jeśli trzy kliknięcia, to czemu nie :)
August68
08-06-2022, 22:36
Bardzo fajne :-)
I fajnie byłoby zobaczyć te zdjęcia obok siebie.
Bardzo dobre, ostatnia, najszersza wersja, podoba mi się najbardziej.