Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 20/2020 NO LIMIT
SIEMA!
Zaczynamy zabawę nr 20 Jest to edycja NO LIMIT
Podsumujmy najpierw kończący się powoli cykl zabaw po edycji nr 19/2020:
Na podium stanęło 3 uczestników po dogrywce, więc mamy z czego wybierać.
W edycji nr 19/2020 wzięło udział 16 osób, zagłosowało 19. Dziękuję za poświęcony czas i zaangażowanie !
42794
Startujemy zabawę 20/2020, jest to edycja NO LIMIT a więc możemy użyć dowolnej metody do obróbki/łączenia zdjęć. Jedyne ograniczenie to KREATYWNOŚĆ :)
Możecie spróbować połączyć wszystkie zdjęcia ze sobą, część zdjęć albo jeżeli ktoś nie czuje się na siłach, może dokonać obróbki pojedyńczego RAWka.
Dla przykładu odsyłam do przykładowej edycji RAWek - NO LIMIT (https://forum.nikoniarze.pl/threads/287436-Zabawa-w-RAWki-160-NO-LIMIT) i GŁOSOWANIA - NO LIMIT (https://forum.nikoniarze.pl/threads/287620-Zabawa-w-RAWki-160-NO-LIMIT-GŁOSOWANIE) :)
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć
REGULAMIN: https://forum.nikoniarze.pl/threads/302772-AKTUANY-REGULAMIN-zabawy-w-RAWki
Termin nadsyłania prac mija 11.09.2020 o godzinie 21:30 (piątek)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 4 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Od następnej edycji wracamy do skróconego terminarza (7 dni zgłaszanie prac, głosowanie - 3 dni) :)
Autorami nadesłanych RAWek są:
1. tbogdanowicz
2. crusiek
3. And.N
1. Plik NEF ( NIKON D7100 ) do pobrania: 42796
1. Plik DNG ( NIKON D7100 ) do pobrania: 42795
2. Plik NEF ( NIKON D7500 ) do pobrania: 42799
2. Plik DNG ( NIKON D7500 ) do pobrania: 42798
3. Plik RW2 ( PANASONIC DMC-G5 ) do pobrania: 42792
3. Plik DNG (PANASONIC DMC-G5 ) do pobrania: 42791
Pliki JPG proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Poniżej podgląd zamieszczonych RAWek:
tbogdanowicz
42797
crusiek
42800
And.N
42793
Miłego wieczoru
..... i przyjemnej, kreatywnej twórczości ! :)
.
Jakby nie dogrywka miałbyś 6. I to dopiero byłby wybór.[emoji23]
Nadane świnką morską w kajaku desantowym.
Toć ba :) wyborowy wybór :)
Ale Kreciemu galgankowi się dogrywki zachciało.[emoji23][emoji23][emoji23]
tbogdanowicz
02-09-2020, 06:22
Ale Kreciemu galgankowi się dogrywki zachciało.[emoji23][emoji23][emoji23]
Nie narzekaj. Lepiej spójrz jak te zdjęcia do siebie wspaniale nie pasują :-).
:D
Co by tu wymyślić ....
Pomysł jest. Pytanie, czy będzie mi się go chciało zrealizować. :lol:
Nie da się ukryć, że wybitnie do siebie nie pasują:smile: Trzeba mieć dużą wyobraźnię, aby to połączyć ... i miało to jeszcze "ręce i nogi" (ewentualnie totalna abstrakcja :smile: )
Trudne zadanie [emoji846]
Tym czasem na skrzynce pustki [emoji846]
Zapraszam do udziału w zabawie.
crusiek, znowu masz skrzynkę zapełnioną. xD
Ja nie wyrobię no..... Ileż można oczyszczać [emoji16][emoji1787][emoji23]
Krecie, jakość nie ilość...
Krecie, jakość nie ilość...E tam, jakość jest przereklamowana.
Zdjęcie 3, nie trzyma wymaganego regulaminem rozmiaru. Zdjęcie wyjściowe RAW (dng) ma wymiary 1024 x 768, podczas gdy wymagane jest minimum 1600 na dłuższym boku. z Regulaminu: (Praca mniejsza niż zalecany rozmiar dłuższego boku (1600 - poziom / 1200 - pion) zostanie zdyskwalifikowana.)
To jest wątek do zgłaszania prac a powyżej są zdjęcia poglądowe.
Zdjęcia obrabiamy z plików RAW, które zamieszone są jako linki.
Krecie, może walnij w następnej edycji przez cały kadr napis PODGLĄD, to wtedy nikomu nie umknie. :mrgreen:
I dodać FaQ zaraz do regulaminu też by wypadało.
Zdjęcie 3, nie trzyma wymaganego regulaminem rozmiaru. Zdjęcie wyjściowe RAW (dng) ma wymiary 1024 x 768, podczas gdy wymagane jest minimum 1600 na dłuższym boku. z Regulaminu: (Praca mniejsza niż zalecany rozmiar dłuższego boku (1600 - poziom / 1200 - pion) zostanie zdyskwalifikowana.)
Jeśli chodzi o ścisłość to żadne zdjęcie poglądowe nie spełnia regulaminowego rozmiaru 1600 px dł. bok w poziomie (nie tylko zdjęcie 3). Wszystkie mają 1280 px w poziomie.
Z drugiej strony, może faktycznie poglądowe zdjęcia dobrze aby były w regulaminowym rozmiarze. To chyba niewielki "problem" dla prowadzącego.
Podgląd zostawiam w 1280, nie ma sensu raczej tego zmieniać. Ani na podgląd nikt nie głosuje, ani się ich nie obrabia, mają służyć podejrzeniu z jakimi RAWkami mamy do czynienia. Natomiast regulamin odnosi się do głosowania i przesyłanych prac, a nie zdjęć do podglądu wrzucanych przez prowadzącego... chyba nieco przerost....
Zdjęcie 3 przyznam nie zauważyłem, po prostu jest zeskalowane automatem forum do 900px z powodów wiadomych. Po kliknięciu otworzy się w 1280/960. Wszystkie 3 zdjęcia eksportowałem do 1280.
...Zdjęcie 3 przyznam nie zauważyłem, po prostu jest zeskalowane automatem forum do 900px z powodów wiadomych. Po kliknięciu otworzy się w 1280/960. Wszystkie 3 zdjęcia eksportowałem do 1280.
Właśnie to co pisałem: "Wszystkie mają 1280 px w poziomie." Tu Andre53 niestety się pomylił jakoby: "Zdjęcie 3, nie trzyma wymaganego regulaminem rozmiaru." Żadne nie ma 1600 px w poziomie, wszystkie trzy mają 1280 px.
Nie wiem dlaczego w ogóle wziął te zdjęcia pod uwagę, być może chciał je obrabiać? JPG? Może nam wyjaśni.
Nie wiem dlaczego w ogóle wziął te zdjęcia pod uwagę, być może chciał je obrabiać? JPG? Może nam wyjaśni.
Najpewniej nie wiedział o tym:
..Zdjęcie 3 przyznam nie zauważyłem, po prostu jest zeskalowane automatem forum do 900px z powodów wiadomych. ...
Taki "urok" automatu skalującego forum, ze w pionie skaluje do 900 px. , jednocześnie wówczas proporcjonalnie zmniejsza w poziomie. To zdjęcie ma proporcje boków 4/3 (taka matryca aparatu) i tu lezy przyczyna po skalowaniu automatu forum jakoby wydawało się mniejsze, a trzeba na nim po prostu kliknąć i będzie jak pozostałe.
Wygląda na to, że rozmiar wzięty jest z embedded prewiew z DNG.
Jeśli autor obrabiał dng na przykład fastone, to teraz rozumiem dlaczego tak, ponieważ dng w fastone wyświeta podgląd a nie plik źródłowy, w takim wypadku lepiej jednak plik RW2 poddać obróbce. Tak tylko dywaguję. Nie wiem co to się zadziało :)
No i przesyłamy tylko jedną pracę Andre53. Na spokojnie możesz przesłać poprawkę, bądź inną obróbkę do czasu głosowania. W edycji NO LIMIT łączymy 3 kadry kreatywnie w jeden, bądź jeśli ktoś nie czuje się na siłach można przesłać obróbkę pojedynczego, wybranego RAWa.
Z drugiej strony, można by w dng konwerterze ustawić aby podgląd jpg był w pełnym rozmiarze... aktualnie jest chyba domyślnie, średni.
Faktycznie zacząłem od FastStone, mój błąd.
Też czasami faststone poprawiam na szybko niektóre jpgi, ale do poważniejszej obróbki jednak Lightrooma wolę :)
Na skrzynce jedna praca.
Czasu jeszcze sporo, ale sami wiecie, kurczy się w niewyobrażalnej prędkości.
Zapraszam.
Czołem!
Na skrzynce nadal tylko jedna praca :)
Dzisiaj wieczorem wyjeżdżam służbowo do Wrocławia, tak więc liczę, że jutro uda mi się po pracy trochę podeptać tamtejsze chodniki i zrobić kilka zdjęć zanim wsiądę w auto. Może jakiś zachodzik, hmmm :)
Pewnie jak wrócę, skrzynka będzie pełna :D Mam taką nadzieję :D
Siema!
Zdążyłem przejechać 1200 km, podrapać się w nosie i po głowie a na skrzynce nadal jedna praca, robi się ciekawie [emoji846]
A to do dzisiaj? a nieeeee, to może jutro się wezmę za to ;)
Pasowało by coś zmajstrować Kreciozordowi... Pomysł jest, weny brak. Krecie, jak żyć? :lol:
A, właśnie. tbogdanowicz ta skałka to gdzie jest? :D
Krecie, jak żyć? :lol:
Szybko i na max możliwości :D
tbogdanowicz
10-09-2020, 15:33
Pasowało by coś zmajstrować Kreciozordowi... Pomysł jest, weny brak. Krecie, jak żyć? :lol:
A, właśnie. tbogdanowicz ta skałka to gdzie jest? :D
Góry stołowe. Jeden ze skalnych grzybów. Przepiękne miejsce, dużo szlaków pieszych i sądzę że rowerowych. Sam tam na rowerze tam nie jeździłem ale rowerzystów widziałem sporo.
Ładne miejsce i bardzo fajne zdjęcie.
tbogdanowicz
10-09-2020, 16:04
Dzięki.
Najgorsze, że nie mam kiedy usiąść do RAW'ków.
Jak wracam z pracy, to nie bardzo mam ochotę siadać do komputera. A ponieważ pogoda sprzyja, to jeszcze trochę korzystam z końcówki lata.
Tomaszu, dzięki za info.
Krecie, z mojej strony raczej pass. Znowu PSuj robi co mu pasuje, nie to co ja chcę. Co za...
Bo to trzeba myszka a nie palcem po ekranie....
Dzięki.
Najgorsze, że nie mam kiedy usiąść do RAW'ków.
Jak wracam z pracy, to nie bardzo mam ochotę siadać do komputera. A ponieważ pogoda sprzyja, to jeszcze trochę korzystam z końcówki lata.U mnie jakiś kosmiczny nawał pracy, ogólnie chwilowo nie ogarniam rzeczywistości [emoji846] też jeszcze nie zasiadłem do rawek...
Bo to trzeba myszka a nie palcem po ekranie....Myszkę to w ogóle mam ochotę na nietoperza przerobić.[emoji57]
Tym czasem na skrzynce mamy ogarnięte podium :)
czomolungma
10-09-2020, 21:21
kurde, wysłalem własnie zdjęcie a czytam ten post....i chyba zle doczytałem regulamin. Myślałem ze max rozmiar to 1600 no to przyciałem swoje do 1024....kur....a już usunąłem większy rozmiar. No cóż drugi raz nie chce mi się robić najwyżej mnie zdyskwalifikujecie :(
chyba ze ma ktos pomysł jak zinterpolować obrazek 1024 na 1600 ?
moze byc 1062 pix czy mam siadac i robic od początku ? :(
w sumie...to edycja no limit mozna kazda rzecz robić, a jakbym zrobil ramke a z ramką będzie 1600 pix ? :D może byc ?
czomolungma pobaw się stempelkiem i wypełnianiem z uwzględnieniem zawartości (jak masz PSa). :mrgreen:
Może nikt nie zwróci uwagi. ;)
czomolungma
10-09-2020, 21:45
czomolungma pobaw się stempelkiem i wypełnianiem z uwzględnieniem zawartości (jak masz PSa). :mrgreen:
Może nikt nie zwróci uwagi. ;)
siadam do roboty i robie nowy, juz mi za 2 razem wyjdzie inaczej pewnie no ale ślepy w karty nie gra...
Prosze tylko sprawdzić czy doszło bo przy drugiej wysyłce automatyczna sekretarka szefa nie potwierdziła odbioru :)
czomolungma, teraz, to będzie wiadomo, że to twoja praca :D Trzeba było wysłać wiadomość prywatną.
Dlatego jak możesz to popraw i wyślij w prawidłowym rozmiarze. Dura Lex Sed Lex .... czy jakoś tak :)
czomolungma
10-09-2020, 21:49
czomolungma, teraz, to będzie wiadomo, że to twoja praca :D Trzeba było wysłać wiadomość prywatną.
Dlatego jak możesz to popraw i wyślij w prawidłowym rozmiarze. Dura Lex Sed Lex .... czy jakoś tak :)
juz wyslalem wlasnie, gorsza ale prawidłowa. Nie mam tylko potwierdzenia moze wlasciciel skrzynki rzucic okiem czy doszło ?
juz wyslalem wlasnie, gorsza ale prawidłowa. Nie mam tylko potwierdzenia moze wlasciciel skrzynki rzucic okiem czy doszło ?
Wiadomość dotarła :)
czomolungma
10-09-2020, 21:51
Wiadomość dotarła :)
ufff :) :)
czy taka przeróbka spełnia regulamin czy nie może byc ?
[...]Każdy porusza się w obrębie tych zasad, które sobie wybrał do szanowania i przestrzegania. Innymi słowy, nie ma żadnych uniwersalnych zasad. Jest wielka **ujnia. Nieskończona i twarda jak **tas zanurzający łeb w wilgoć ***ki.
Ignacy Karpowicz, Balladyny i romanse
Cześć.
Głosowanie za około godzinę.
Trochę kombinuję z komputerem, bo coś mi tutaj nie gra, zaraz wracam ;)
Bana za czitowanie w CSa dostałeś i teraz próbujesz obejść? ;)
Nie, okazuje się że moja płyta Intela, chyba powoli dogorywa :D
Jasne, jasne. Banu tu, banu tam, jak Kret w CSa czitować ma?
Bana na płyte dostał :mrgreen:
O tym właśnie mówię. :mrgreen:
Piszę, właściwie.
No i już, małe lutowanko pomogło :P
Znaczy, przylutowałeś palucha i możesz czitować dalej? :mrgreen:
Krecik haxxxor. I cziter. ;)
Zapraszam do głosowania. (https://forum.nikoniarze.pl/threads/304180-Zabawa-w-RAWki-20-2020-NO-LIMIT-GŁOSOWANIE)