PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o czułość papieru pozytywowego.

raddeli
30-08-2020, 21:25
Mam camerę obscurę, mam papier, ale żeby poprawnie ustawić ekspozycję powinienem znać jeszcze czułość papieru na którym będę wykonywał zdjęcie w aparacie.
No i teraz pytanie - jaka (mniej więcej albo i dokładnie) jest czułość ISO (bądź ASA, ewentualnie DIN) papieru światłoczułego?
Przy kliszach 4x5 cala jest napisane ISO100, a na papierze nie znajduję takiej informacji.
Znalazłem tylko tyle w sieci, że ok ISO6. Może ktoś to potwierdzić?

Banderas
31-08-2020, 20:31
W najnowszych materiałach informacyjnych ILFORDA dotyczących najnowszego papieru
Multigrade RC Deluxe New napisano że można przyjąć czułość 3 - 6 Iso.

raddeli
01-09-2020, 09:59
ok, dziękuję.

kazzi
01-09-2020, 10:05
Te podane wartości to przy tego typu zastosowaniu papieru światłoczułego tylko do wstępnych obliczeń czasu ekspozycji.
Bez próbnych naświetleń się raczej nie obejdzie. Czasy wyjdą pewnie od kilkudziesięciu sekund do wielu minut. Musisz
w obliczeniach uwzględnić efekt Schwarzchilda , który przy tak długich naświetleniach spowoduje kilkukrotne wydłużenie
ekspozycji niż to by wynikało z prostego wyliczenia. Dużo też będzie zależało od rodzaju użytego papieru.

raddeli
01-09-2020, 10:25
Tak, tak. Zdaję sobie sprawę ze wszystkich problemów, które mogę spotkać. Dziś - przy pełnym zachmurzeniu - wychodzi mi z obliczeń czas naświetlania coś około 50 minut do godziny.
Zabawa mnie czeka, no ale o to przecież chodzi. :)