PDA

Zobacz pełną wersję : [ Ptaki ] Moja pierwsza udana próba.

emipar
29-08-2020, 21:57
Jestem tu po raz pierwszy, proszę o opinie.

42685

MarcinSt
29-08-2020, 22:57
Ostrość poszła odpocząć ...

Nduro
30-08-2020, 08:49
Być może bardzo duże powiększenie, dla tego nie ostre.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

nathaniel
30-08-2020, 10:50
ujęcie bardzo dobre, super światło odbija na skrzydłach
tamronem robione?

Jurek Ż
30-08-2020, 11:09
Fajny kadr i fajne światełko.

emipar
30-08-2020, 12:32
Tak Tamron.

- - - - kolejny post - - - - - -

No cóż , wiem. Dopiero zaczynam fotografowac i nie mam drogiego sprzętu , ale sie uczę.

- - - - kolejny post - - - - - -

Fotografuję od niedawna. Nie mam tez super sprzętu , wiem że ostrość słaba , ale się uczę.

Nduro
30-08-2020, 12:36
To nawet dobrze ze nie masz super sprzętu na początku bo to rozwija i ciągle pracujesz by wyciągać maksimum możliwości z niego. Mi się podoba.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Kojocisko
30-08-2020, 13:11
Po pierwsze - to fajne zdjęcie. Kompozycja, światło. Parametry poprawne
Po drugie - jest ostre z punktu widzenia AF.
Po trzecie - można by ciut poprawić obróbkę, bo IMO braku kontrastu. Pobawiłem się tym jpg w LR i zarówno w kolorze jak i B&W (zwłaszcza!) to zdjęcie pokazuje potencjał. Oczywiście zdjęcie jest nadmiernie kadrowane.
Po czwarte - skończymy z tym mitem, że tylko D6 robi porządne zdjęcia. EOS D77 to współczesny aparat, teraz nawet kitowe obiektywy przymknięte i w środku kadru są wystarczająco ostre.

Trochę bym poprawił obróbkę, może bym o działkę-dwie przymknął obiektyw, może coś zmienił z ekspozycją (a może nie?). Nie lamentować nad sprzętem, dobrze się bawić i eksperymentować polecam ;-).
Zrób konwersję do B&W - zobaczysz jakie to fajne zdjęcie.

Pewnych rzeczy nie przeskoczysz - takich jak ogniskowa, separacja od tła - to kwestia sprzętu. Ale ciągle można zrobić bardzo porządne zdjęcie.

tbogdanowicz
30-08-2020, 13:39
Zaglądałem do tego wątku kilka razy. Za każdym razem uznawałem że zdjęcie nie jest złe i sam robiłem gorsze. Zarzucić mu można za ciasny kadr i ewentualnie brak obróbki, ale to nie zawsze jest konieczne.
Zalecam zabawę zdjęciami, ale głównie przez wyszukiwanie tematów, kadrów i łapanie dobrego światła.
Nawet najlepszą obróbką nie uratujesz zdjęcia bez treści i dobrego kadru. Kiepską, zepsujesz najlepsze zdjęcie. Także najpierw kadr i światło, potem obróbka.

crusiek
30-08-2020, 14:17
Nawet najlepszą obróbką nie uratujesz zdjęcia bez treści i dobrego kadru. Kiepską, zepsujesz najlepsze zdjęcie. Także najpierw kadr i światło, potem obróbka.

Ostatni akapit bym sobie oprawił i umieścił nad biurkiem [emoji846]

Sprzęt to nie wszystko, zdjęcie jest średnie z powodu słabej jakości, ale kompozycja i oświetlenie jest spoko. Ćwicz dalej. Poznaj zalety i wady obiektywu, aparatu aby wykorzystać jego najsilniejsze strony.
Wolę oglądać takie zdjęcie niż super ostre zdjęcie zniszczone obróbką, w kiepskiej kompozycji i bez światła.