Zobacz pełną wersję : Przesiadka z d5200 na d610? Pytania...
Hej.
Odkąd pojawił się na rynku aparat d5200, czyli około 7 lat temu, używam go, i jestem bardzo zadowolona. Mam też niego różne obiektywy (nikkory), używam głównie 35mm i 50mm.
I tutaj mam pytania od osób, które posiadają model d610.
1. Czy odczuję jakąkolwiek różnicę przy przesiadce z apsc na pełną klatkę?
2. Czy obiektywy które posiadam będą pasować?
3. Mam np. obiektywy z f1.8. Czy na pełnej klatce uzyskam np bardziej rozmyte tło, aniżeli na apsc?
4. Czy kadr z tego samego obiektywu będzie szerszy na pełnej klatce?
5. Czy obiektywy które posiadam, będą jaśniejsze na pełnej klatce?
Chciałabym się dowiedzieć co nieco, bo te aparaty d610 mają obecnie całkiem przystępną cenę, ale jeśli różnice mają być bardzo subtelne, to szkoda wydawać pieniądze :-).
Fotografuję głównie ludzi.
Zmienić aparat zwykle warto, pytanie czy na d610 ;)
Ad:
1- Tak, ogólnie masz mniejszy szum przy wyższym ISO oraz mniejszą GO.
2- Napisz, jakie posiadasz ;)
3- Generalnie tak bo mniejsza GO, choć...
4- ...Będzie szerzej
5- Nie
tbogdanowicz
25-08-2020, 18:01
1. Na pewno szerszy zakres tonalny, bardziej "elastyczny" plik NEF, co pozwoli lepiej wyciągać z cieni czy gasić światła. Lepszy AF z możliwością korekty w korpusie. Dużo funkcji które obecnie masz w menu, w D610 masz po dedykowanymi przyciskami na obudowie. Różnic jest sporo, kwestia czy są Ci potrzebne.
Ale
Waga i rozmiar korpusu wzrosną. O tym trzeba pamiętać, jeśli chodzi się z nim kilka godzin.
2. Jaka jest to 35? Jeśli AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G, to obraz z niej nie pokrywa całej matrycy małoobrazkowej. Najczęściej będziesz miała winietę, ale niektórym to nie przeszkadza.
Z 50 nie powinno być problemów.
3. Tło będzie bardziej rozmyte, przy takim samym kadrze. Ale to oznacza, że musisz być bliżej.
4. Zmienia się kąt widzenia obiektywu. Na małym obrazku widzi szerzej niż na DX. Jeśli chcesz zachować kąty, musisz mieć obiektywy o 1,5 raza dłuższej ogniskowej. Zamiast 35mm możesz w przybliżeniu użyć 50 mm, dla kata jaki teraz masz 50 mm, będziesz potrzebować 75 mm (najlepiej kupić 85 mm, które dadzą zupełnie inny obraz, moim zdaniem lepszy do portretów niż 50).
5. Światło obiektywu pozostaje takie samo, ale ponieważ masz lepszy obraz przy wysokim ISO, ułatwi to fotografowanie przy mniejszej ilości światła.
Do ludzi uważam ze warto, ale musisz sobie doliczyć koszt obiektywu portretowego.
Dzięki za odpowiedzi. Obiektywy które mam nie są dedykowane do pełnej klatki, więc czekałyby mnie dodatkowe wydatki. Chyba jednak zrezygnuję. Jestem bardzo zadowolona ze zdjęć z d5200, kupować na siłę inny aparat mija się z celem.
Z tego co wiem, nie ma 50/1.8 na bagnecie nikon F która była by tylko DX...
Nie ma sensu kupować na siłę. D610 to akurat ceglowka, która ma swoje wady. A d5200 jest tani i lekki. I ma fajny monitorek odchylany i szkoda kasy na d610. Podsumowanie: miałem oba. Wiem co piszę.
Obrazek2000
26-08-2020, 20:44
Mieć może i miałeś, ale zdjęć chyba nie robiłeś.
Różnica jest kolosalne. Wystarczy, że tam gdzie z D610 zrobisz dobre, a z całą pewnością akceptowalne zdjęcie, tam D5200 nie zrobi wcale lub będzie to zdjeciebdo kosza. Tylko od Ciebie zależy, czy potrzebujesz lepszego sprzętu czy nie.
stachmuszel
26-08-2020, 21:48
Nie ma sensu kupować na siłę. D610 to akurat ceglowka, która ma swoje wady. A d5200 jest tani i lekki. I ma fajny monitorek odchylany i szkoda kasy na d610. Podsumowanie: miałem oba. Wiem co piszę.
Aż przeczytałem to trzy razy, czy dobrze zrozumiałem :-)
Chociaż jak ktoś uprawia fotografię pamiątkową/rodzinna, gdzie kadry są statyczne, nie wymagają wysokiego ISO, etc., to faktycznie szkoda kasy na D610:-)
Nachzehrer
27-08-2020, 08:47
Aż przeczytałem to trzy razy, czy dobrze zrozumiałem :-)
Chociaż jak ktoś uprawia fotografię pamiątkową/rodzinna, gdzie kadry są statyczne, nie wymagają wysokiego ISO, etc., to faktycznie szkoda kasy na D610:-)
Oni i tak robią zdjęcia telefonami bo są lżejsze i są pod ręką i robią "lepsze" zdjęcia.
stachmuszel
27-08-2020, 09:40
Oni i tak robią zdjęcia telefonami bo są lżejsze i są pod ręką i robią "lepsze" zdjęcia.
Ale są i tacy, co chcą mieć "lustrzankę" :-)
Hmmm..... Nie wiem sama. Z d5200 wyciągam na prawdę dużo, z RAWami też pracuje się przyjemne. Nigdy w życiu nie miałam w rękach pełnej klatki, dlatego ciekawiło mnie, czy jest duża różnica w jakości, i jeśli tak, to jaka. Myślałam na początku, że np rozdzielczość zdjęć jest większa (coś pomiędzy apcs a średnim formatem), ale o dziwo rozdzielczość jest taka sama jak przy apsc: 4000x6000. Dziwne w sumie.
Co w tym złego? Jak nie robisz papierowych odbitki, a zdjęcia oglądasz na smartfonie lub wysyłasz znajomym którzy tez oglądają je na smartfonie...
Nie każdy widzi potrzebę posiadania NEC PA271Q czy oglądania tablic testowych lub fotek w 100% powiększeniu.
madebyzosiek
27-08-2020, 13:22
Hmmm..... Nie wiem sama. Z d5200 wyciągam na prawdę dużo, z RAWami też pracuje się przyjemne. Nigdy w życiu nie miałam w rękach pełnej klatki, dlatego ciekawiło mnie, czy jest duża różnica w jakości, i jeśli tak, to jaka. Myślałam na początku, że np rozdzielczość zdjęć jest większa (coś pomiędzy apcs a średnim formatem), ale o dziwo rozdzielczość jest taka sama jak przy apsc: 4000x6000. Dziwne w sumie.Różnica jest duża, im wchodzisz na wyższe ISO tym większa, im używasz płytszej głębi ostrości tym większa. Jeżeli boisz się ryzyka, to kup sobie używane D700 z chociażby 50 1.8G i sama się przekonasz czy warto. Generalnie matryca z D500/D7500 może jakoś tam konkurować z FXami, ale tylko do jakiejś granicy czułości. A rozdzielczość oczywiście jest taka sama, jeżeli sensory mają tyle samo MPX. Ale pamiętaj, że te na FX mają więcej miejsca, a to też niesie spore korzyści. D5200 jak się nie mylę ma podobną matrycę, jak D7100. Ja D7100 używałem ponad trzy lata i w międzyczasie wszedłem właśnie w D700 z 24 i 50 Art. Bez porównania... Z DXa już dawno wyszedłem, D700 już poszło dalej w świat, ale jedyną zaletą jaką widzę w DXie jest 1.5x dla szkieł, co czasem się przydaje. Poza tym nie ma o czym mówić, a serii D5xxx nie ma sensu porównywać z wyższymi seriami ;)
Używane d700. Stary przestarzały model, zajechany przez slubniaka. Świetna rada. Naprawdę. I jeszcze sigmę.
madebyzosiek
27-08-2020, 16:30
Używane d700. Stary przestarzały model, zajechany przez slubniaka. Świetna rada. Naprawdę. I jeszcze sigmę.Jakiś sensowny argument, czy tylko głupoty bez ładu?
Kupiłem D700 z przebiegiem 19 tysięcy zdjęć, dorobiłem prawie 50, między innymi na ślubach, sprzedałem i pewnie jeszcze długo będzie służył. A że nie lubisz Sigmy to Twój problem. Ja lubię i nie mam z tym problemu ;)
Napisałeś wyżej jedną mądra rzecz... Miałem i wiem. Teraz jak nie miałeś, to lepiej nie brnij w głupoty :)
stachmuszel
27-08-2020, 19:36
Jakiś sensowny argument, czy tylko głupoty bez ładu?
Kupiłem D700 z przebiegiem 19 tysięcy zdjęć, dorobiłem prawie 50, między innymi na ślubach, sprzedałem i pewnie jeszcze długo będzie służył. A że nie lubisz Sigmy to Twój problem. Ja lubię i nie mam z tym problemu ;)
Napisałeś wyżej jedną mądra rzecz... Miałem i wiem. Teraz jak nie miałeś, to lepiej nie brnij w głupoty :)
Dokładnie. Ja miesiąc temu sprzedawałem swoje D700, miała przebieg około 7500 klapnięć, wyglądała jak prosto z pudełka. Także nie każde D700 jest zajechane. Przestarzały model? W naszych głowach, a zjada wszystkie współczesne DX'y. Także de'gustibus :-)
Założycielka wątku pyta o d610 prawda? Nie o inne modele? Oczywiście możesz ją namawiać na zakup innego aparatu. Tylko po co?
stachmuszel
27-08-2020, 19:56
Ja do niczego nie namawiam. Reaguję tylko na wpisy, które mogą wprowadzić kogoś w błąd.
madebyzosiek
27-08-2020, 20:29
Założycielka wątku pyta o d610 prawda? Nie o inne modele? Oczywiście możesz ją namawiać na zakup innego aparatu. Tylko po co?I odpowiadając na pytanie w wątku, D610 kontra jakikolwiek DX - nie ma nad czym myśleć. A bajki o ciężarach, drogich szkłach, czy inne opowieści można sobie podarować. Jedyny DX jaki może mieć sens, to w przypadku przyrody D500, który w FX może konkurować z D5. Każdy inny DX w zestawieniu z D610 nie ma z czym wystartować i to już od ISO 800...