Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 19/2020
Siema!
Sprawdźmy co działo się w ostatniej edycji RAWek :D
Ostatnią edycję wygrał joint gratuluję dubelka, może będzie hat trick? :) :)
Gratuluję wszystkim uczestnikom i dziękuję za udział.
W edycji nr 18/2020 wzięło udział 17 rawkowiczów a zagłosowały 24 osoby.
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i zaangażowanie !
42207
Startujemy zabawę nr 19 :)
Przypominam, że od początku cyklu obowiązuje nowy regulamin! Proszę się z nim zapoznać.
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć AKTUALNIE: 1600 - dłuższy bok, 1200 - krótszy bok. Proszę nie przesyłać prac mniejszych (z zachowaniem rozmiarów wynikających z formatów oczywiście :) )
Czyli, trzymamy się rozmiarów 1600/1200 tak, jak do tej pory trzymaliśmy się 1280/900.
REGULAMIN: LINK (https://forum.nikoniarze.pl/threads/302772-AKTUANY-REGULAMIN-zabawy-w-RAWki)
Termin nadsyłania prac mija 25.08.2020 o godzinie 21:30 (Wtorek)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 4 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanego rawa jest: joint
Plik NEF (NIKON D7200) do pobrania: 42210
Plik DNG (NIKON D7200) do pobrania: 42209
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Dozwolone wszystko co w regulaminie.
ORYGINAŁ:
42208
Czas ..... start ! :)
.
marcin255
15-08-2020, 16:52
Krecik się jąknął - maarcin255 ?? :grin:
Śpieszył się z podjadaniem robaczków, to i czkawki dostał. ;)
O, fucktycznie .... do proprawki, a krecik do biczowanka :D
siemalysy
16-08-2020, 15:41
Patrzę na to zdjęcie i nasuwa mi się takie pytanie. A to ziemia nie jest płaska? :-P
W każdym razie zdjęcie fajne. Warto będzie do niego przysiąść na kilka minut ;-)
Na szczęście nie trzeba się o to martwić, korekta obiektywu w sofcie ładnie horyzont wyrównuje [emoji846]
Bo to jest morze, a ono jest okrągłe :)
joint, póki co zostawiłeś sobie tą sigmę? Nie wymieniasz? :D
Zostawiłem, bo właściwie to nie ma na co wymienić, a jak tak patrzę to niby trochę jej się poprawiło po tym serwisie i teraz rozważam, czy 18-35A nie sprzedać, bo już jej niemal wcale nie używam :P
A jak powtarzalność trafien 18-35 u Ciebie? Robisz jakieś dynamiczne ujęcia np biegającym dzieciom cycuś?
A jak powtarzalność trafien 18-35 u Ciebie? Robisz jakieś dynamiczne ujęcia np biegającym dzieciom cycuś?
Ciężko powiedzieć, ostatnio robiłem zdjęcia portretowo-krajobrazowe tylko, więc nie było możliwości nietrafienia, dzieci jeszcze się nie dorobiłem, a obcym w parku to raczej lepiej nie robić zdjęć, zwłaszcza tak krótkim szkłem :lol: Jednak jak ze dwa miesiące temu robiłem zdjęcia na chrzcie w średnio ciemnym kościele to bardzo często zdarzało mi się, że autofocus jakby się zawieszał, w ogóle nie reagował na spust i dopiero po którymś wciśnięciu/restarcie aparatu wracał do normy. Teraz natomiast jak kilka dni temu tak sobie chciałem przypomnieć jaki obrazek daje to szkło to zauważyłem, że przy wciśnięciu spustu do połowy jest taki moment zawahania, może nawet z pół sekundy, gdzie słychać takie jakby terkotanie delikatne po czym dopiero soczewki się przesuwają i łapie focus, zdarza się to dość często i nie wiem czy to nadwrażliwość czy kolejne szkło do serwisu (a jeszcze 4,5 roku gwarancji tym razem :)). Mam wrażenie, że autofocus zdecydowanie szybciej i sprawniej działa w 10-20 niż 18-35, przynajmniej w moich egzemplarzach.
Hmm, może styki trzeba przeczyścić, ale tak sobie myślę, że nie powinien chyba się tak zastanawiać, tylko gdybam, nie miałem go w rękach.
Mały przeciek ze skrzynki: 1.
O, toś gość. Choć Kret. ;)
No to jeszcze od siebie dorzuciłem: 2.
I autor nr 1 nie będzie miał walkowera. Zuy Kretok.
Adam Okuń
18-08-2020, 13:47
Przesłane. Mam nadzieję, że rozmiar poprawny.
BTW to wylogowywanie automatyczne z forum po tak krótkim czasie potrafi doprowadzić do furii...
Przy logowaniu zaznacz ptaszora żeby Cię pamiętał, to nie będzie Ciebie wylogowywać.
42288
Szanowni RAWkowicze, uprzejmie donoszę, że na skrzynce mamy 5 prac [emoji846]
Zapraszam wszystkich do zabawy.
Przebiję. W TMT okrągłe 0.
Krecik z norki warczy, to się ludki boją. Bo może ugryzie, czy coś. :p
Otóż to. Najlepiej metodą na rzutkę. :lol:
To co, M61 Vulcan czy M82 Barrett? :D
Nie, na rzutkę nie na rozpylenie. Kreta do ściany, tarczę na plecach i rzucamy. :mrgreen:
PS. Dex, Barrett m82/107 to klasa, ale GM6 Lynx (https://youtu.be/oGmcf6qjI7g) wygląda ciekawiej. :D
Aaaaaaaa, to shurikenem, siekierą czy tomahawkiem? :D
PS. Dex, Barrett m82/107 to klasa, ale GM6 Lynx (https://youtu.be/oGmcf6qjI7g) wygląda ciekawiej. :D
Łoooo kurna <3
To ja tylko nieśmiało dodam, że mamy 6 prac na skrzynce :)
No widzisz (:lol:) Kreciku? Nie oszczędzisz sobie roboty z głosowaniem. A ja tak. Muahuahuahua.
Lato to trzeba ciut odpocząć :D
Drodzy RAWkujący RAWkowicze :)
Pozostały trzy dni do rozpoczęcia głosowania. Na skrzynce mamy osiem prac.
Zapraszam do zabawy.
Masz 8x więcej, niż ja.
Oj, ciemno widzę tą edycję TMT. Bardzo ciemno. Mniej więcej jak Kret, w norce, o północy, po awarii światła, w bezksiężycową noc. Z poduszką na twarzy.
:lol:
(nie, żebym insynuował, że chcą Kreta udusić tą poduszką. Skąd.)
Masz 8x więcej, niż ja.
Oj, ciemno widzę tą edycję TMT. Bardzo ciemno. Mniej więcej jak Kret, w norce, o północy, po awarii światła, w bezksiężycową noc. Z poduszką na twarzy.
:lol:
(nie, żebym insynuował, że chcą Kreta udusić tą poduszką. Skąd.)
Damn, grubo :D
Zaraz coś zaradzimy, prześlę pracę i nie będziesz musiał nawet głosowania startować :D Od razu podium :D
Oj, jednak będę musiał... Bo 1 już jest... A zresztą, może i nie? Miejsca przyznam po kolejności wpływania (przelewów) na skrzynkę. :lol:
No to już masz dwa, jeszcze jedno i starczy ;)
I plan niewrzucania ankiety poszedł szukać szczęścia. :roll:
I plan niewrzucania ankiety poszedł szukać szczęścia. :roll:
¯\_(ツ)_/¯
¯¯̿̿¯̿̿'̿̿̿̿̿̿̿'̿̿'̿̿̿̿̿'̿̿ ̿)͇̿̿)̿̿̿̿ '̿̿̿̿̿̿\̵͇̿̿\=(•̪̀●́)=o/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿̿
( •_•)>⌐■-■ (⌐■_■) (☞゚ヮ゚)☞
( •_•)>⌐■-■ (⌐■_■) (☞゚ヮ゚)☞
.·´¯`(>▂<)´¯`·.
Dopiero chciał strzelać, już płacze. Krecik zmiennym jest. :roll:
A może pukawka na palucha upadła?
Dopiero chciał strzelać, już płacze. Krecik zmiennym jest. :roll:
A może pukawka na palucha upadła?
O to to :D
Brak pary w łapkach?
Dzisiaj wykułem w ścianach otwory 90x90 / 60/60 x3 i kilka pomniejszych dziur wiertłem 24mm toteż niestety, brak :D
Zachciało mi się zmieniać model sieci heh...
Cierp ciało coś wiercić chciało. :D
No i po meczu :)
A na skrzyneczce 11 sztuk się kisi :)
Siema! :)
Ostatni dzień na zgłaszanie prac.
Na skrzynce 13 RAWek :)
Głosowanie nieco opóźnione, 1-1.5h, muszę jeszcze coś załatwić zanim zasiądę do komputera :)
https://media1.giphy.com/media/26DNioenMF55ocuWY/giphy.gif
https://i.pinimg.com/originals/76/fb/42/76fb42e2409d9299263cc0c25d4d1b1a.gif
Spokój Dex. Kret mi kreciuje herbatę z miodem na wypasie. A to musi potrwać. xD
Dobry miodek sam chętnie przytule :D
Miodek bez uzdatniaczy i dodatkow przyspieszających procesy produkcji :) Mniam :D
A no, dobry miód nie jest zły.
Krecik teraz w miodzie robi? :roll:
:D
Zapraszam do GŁOSOWANIA (https://forum.nikoniarze.pl/threads/303969-Zabawa-w-RAWki-19-2020-G%C5%81OSOWANIE) :)
Krecik teraz w miodzie robi? :roll:
A kto go tam wie...
Zastanawiałem się o co Dexowi chodzi
W końcu do mnie dotarło... Przeczytałem "modzie" zamiast "miodzie" :D:D:D:D:D:D