PDA

Zobacz pełną wersję : Nieostro w cieniach-problem

MikoMiko
29-07-2020, 14:43
Witam serdecznie.
Od dłuższego już czasu wykonuje zdjęcia różnymi aparatami. Od dwóch lat jestem posiadaczem Nikona d3400 z obiektywem DX VR 18-140 1:3,5-5,6 G ED.
Coraz częściej jestem niezadowolony ze zdjęć , które nim wykonuję . Albo mam wygórowane oczekiwania albo zaczynam powielać jakiś błąd.
Dla przykładu zamieszczam zdjęcia wraz z informacjami jakich użyłem ustawień. Bardzo proszę kogoś z doświadczeniem o jakąś poradę.
Problemy to : słaba ostrość ( przy powiększeniu widać) , szumy i brak szczegółów w cieniach. Niezależnie czy robię w jpg czy NEF.
Zdjęcia poniżej to jpg medium . Z góry dziękuję

Pierwsze zdjęcie ISO 400 s: 1/800 f/8 20mm
Filtry UV

Drugie zdjęcie: ISO 400 s: 1/640 f/8 70mm
Filtry UV i polaryzacyjny

4174941750

LeonardZelig
29-07-2020, 17:31
Filtry UV

Zdjąć i powinno być lepiej z ostrością. Na pierwszym zdjęciu widać jak spadł kontrast przy zdjęciu pod światło co było prawdopodobnie kombinacją UV+obiektyw. Szumów nie widzę, cienie są ostre jak mgła, jak to w południe w pełnym słońcu.

Shwarc
29-07-2020, 19:11
ISO400, tu bym zszedł do 100 co zmniejszy ewentualny szum. UV oczywiście także precz jeśli to jakiś słaby model. W ustawieniach Picture Control podnieść ostrość np do 7. Zdjęcie to duży kontrast (spory cień i słońce), aparat zmniejszył ekspozycję w celu ochrony świateł (czy był włączony ADL?). To prosta technika, ale powoduje wzrost szumu w cieniach podczas ich rozjaśniania, lepiej nią robić na najniższym ISO. Zastosuj albo Bracketing lub HDR (nie może być ruchu w kadrze), albo zastosuj filtr szary połówkowy. Innego wyjścia nie widzę.

To nie jest wina aparatu, to wina fotografa i ogromnego kontrastu sceny.

MikoMiko
29-07-2020, 23:45
Serdecznie dziękuję za porady. Daje to motywację do dalszej nauki. Pozdrawiam .