PDA

Zobacz pełną wersję : Klimatyzator biurowy stacjonarny czy przenośny?

kussy
26-07-2020, 12:36
Mam okna w biurze wychodzące na stronę południowo zachodnią. A, że często pracuję po południu, to pomieszczenie nagrzewa się do temperatury 28 st, co jest kiepską sytuacją. W związku z tym pojawia się pytanie o klimę. Pomieszczenie to 20 m kw. Zastanawiam się nad przenośną bądź stacjonarną. Może ktoś już to przerabiał?

misiak76
26-07-2020, 12:53
Klimatyzatory mają jedną rzecz o której trzeba wiedzieć. To że chłodzą to wiadome ale też grzeją. Przestawne mają doczepianą rurę, którą powinno się odprowadzić ciepło np. za okno. Poza tym hałas jest całkiem spory. Jeżeli decydujesz się na taki to warto dołożyć kilka złotych i kupić mocniejszy który jest na powierzchnię większą od tej którą masz. Stacjonarne klimatyzatory są korzystniejsze bo agregat masz na zewnątrz i nie masz hałasu w biurze ale musisz wykuć otwór w ścianie [emoji6]

Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka

marti5
26-07-2020, 12:53
Polecam przenośny klimatyzator, np Kaisai. U mnie na poddaszu jest bardzo wydajny ale wpiąłem wyrzut gorącego powietrza do komina wentylacyjnego. Oczywiście oprócz przyjemnego chłodu generuje również poziom szumu, akceptowalny ale jednak większy niż klimatyzatory które mają skraplacze montowane na zewnątrz.

ralf
26-07-2020, 19:34
Odradzam przenośne, z tego względu, że one chłodzą, ale tez i grzeją. Są mało wydajne.

marti5
26-07-2020, 21:00
Jeśli masz ustawiony klimatyzator przy ścianie i od razu wyprowadzone gorące powietrze na zewnątrz, np. w komin to taka klima nie grzeje. Do małych pomieszczeń jeśli chcesz utrzymać temp ok 22st w zupełności wystarcza.
Polecam Kaisai KPPD-12HRN29 (https://wentsystem.com/product-pol-2418-Klimatyzator-przenosny-Kaisai-KPPD-12HRN29.html) (3,5kW)

kussy
27-07-2020, 08:58
Jeśli masz ustawiony klimatyzator przy ścianie i od razu wyprowadzone gorące powietrze na zewnątrz, np. w komin to taka klima nie grzeje. Do małych pomieszczeń jeśli chcesz utrzymać temp ok 22st w zupełności wystarcza.
Polecam Kaisai KPPD-12HRN29 (https://wentsystem.com/product-pol-2418-Klimatyzator-przenosny-Kaisai-KPPD-12HRN29.html) (3,5kW)

Dzięki za info.
No właśnie czytam sobie wady i zalety klimy przenośnej na https://www.emultimax.pl/pl/n/2017/Wady-i-zalety-klimatyzatorow-przenosnych/56 i sam nie wiem.
Zastanawiam się jeszcze nad Rotenso, z tego co widzę tutaj: http://www.cymex.pl/rotenso_sci_versu.html to powinny dawać radę.
Opcjonlanie Innova, tego też jest dużo na mieście (mowa o logach na urządzeniach klimatyzacyjnych zamontowanych na balkonach czy budynkach). Opcjonlnie coś od Gree np Lomo? Tutaj (http://klimatyzator.net.pl/) widać, że to też chętnie montowany model.
No dylemat, nie powiem.

matbe
27-07-2020, 11:01
Używam jakiegoś taniego z castoramy, w dzień głośność akceptowalna. Rura się grzeje i trzeba mieć to na uwadze, siedząc przy kompie czy przed tv jest przyjemny chłodek, ale jak wstanę to bucha w twarz gorąc :-)

Wind Mill
27-07-2020, 15:10
Jeśli możliwości instalacyjne i kasa pozwalają, to nie ma się co zastanawiać tylko klimatyzator stacjonarny (split).
Inne rozwiązania tylko wtedy, gdy warunki nie pozwalają na stacjonarny.

Klimatyzatory przenośne mają jeszcze jeden kruczek, o którym tu się nie wspomina.
Oprócz owego "grzania", zależnie od długości rury mamy mniejszy lub większy grzejnik - mamy także mechaniczną wentylację pomieszczenia, w którym stoi klima, bez rekuperacji.
Żeby wyrzucić przez rurę gorące powietrze ze skraplacza, musimy do chłodzonego pomieszczenia zassać ciepłe / gorące powietrze spoza tego pomieszczenia.
Co stoi w niejakiej sprzeczności z zaleceniami eksploatacji klimatyzatora ("coolera") - zamknij drzwi i okna. ;)

Są jeszcze okienne kompakty, ale raz że do nich trza odpowiednie okno (takie "amerykańskie", otwierane przesuwnie do góry) albo spory otwór w ścianie a dwa że ciche jak splity tez nie są.

Kiedyś także widziałem dwuczęściową klimę przenośną bez rury, skraplacz był wystawiany za okno, połączony z jednostką centralną elastycznymi wężami z czynnikiem chłodniczym; poza hałasem odpadają wady przenośnego z rurą, natomiast montaż może być nieco trudniejszy i nie wiem czy nadal takie ustrojstwa są w sprzedaży.

Rafał_Sz
27-07-2020, 16:07
Klimatyzator przenosny nie ma nawet podejścia do klimy typu split. Split jest dużo wydajniejszy i praktycznie bezgłośny. Przenośnym można się doraźnie ratować, ale ogólnie jest to pomyłka.

marti5
27-07-2020, 19:20
Może i "pomyłka", ale czasami po prostu się nie da zamontować splita bez większego remontu domu. Koszt montażu splita jest duużo wyższy. Sam chętnie wydałbym większą kwotę na splita, ale montaż na poddaszu bez łatwego podejścia do ściany na której można powiesić skraplacz nie wchodził u mnie w grę.

Rafał_Sz
28-07-2020, 08:09
No tak, ale np. w markecie na C kompletny zestaw o mocy 12 kBTU wraz z montażem to koszt 2500 zł. remontu nie trzeba robic, potrzebne jest tylko wykonanie jednego przewiertu 80 mm przez ścianę. A dla kaskaderów-montażystów nie ma miejsca gdzie by się nie dało klimy zalożyć. ;) A nawet gdyby trzeba było wynająć długi podnośnik koszowy to też nie są to duże koszty. W Jeleniej Górze biorą 100 zł/h. To wszystko warte jest oszczędności na prądzie i cichego chłodu.

matbe
28-07-2020, 08:41
No tak, ale np. w markecie na C kompletny zestaw o mocy 12 kBTU wraz z montażem to koszt 2500 zł. remontu nie trzeba robic, potrzebne jest tylko wykonanie jednego przewiertu 80 mm przez ścianę. A dla kaskaderów-montażystów nie ma miejsca gdzie by się nie dało klimy zalożyć. ;) A nawet gdyby trzeba było wynająć długi podnośnik koszowy to też nie są to duże koszty. W Jeleniej Górze biorą 100 zł/h. To wszystko warte jest oszczędności na prądzie i cichego chłodu.To ponad trzykrotnie drożej niż przenośny.

Ligo
28-07-2020, 09:00
I tak warto. Przenośny to ersatz, który bardziej grzeje, jak chłodzi.

Takie 12k BTU powinno wystarczyć na duży salon, albo dwa średnie pokoje.

matbe
28-07-2020, 09:26
I tak warto. Przenośny to ersatz, który bardziej grzeje, jak chłodzi.

Przypomnij mi czemu nie jeździsz cadillakiem z v8 tylko jakims ersatzem GM jeśli dobrze pamietam? xD

Mnie ciekawi, jak sie ma taki najtańszy przenośny do droższego, za okolice 2000pln.

Rafał_Sz
28-07-2020, 09:32
To ponad trzykrotnie drożej niż przenośny.

Żona często kosztuje tysiąc razy więcej niż komputer, internet i chusteczki. A jednak ludzie śluby biorą.

Ligo
28-07-2020, 09:38
Przypomnij mi czemu nie jeździsz cadillakiem z v8 tylko jakims ersatzem GM jeśli dobrze pamietam? xD
A w rzyci!! Znaczy chciałem powiedzieć - w życiu! Zresztą Cadillac to też GM.
Jeśli o mnie chodzi, to teraz preferuję literkę J na początki VIN number.:-)

Dobre klimy to takie, które są na zewnątrz budynku, ale pompują chłodne do wewnątrz. Pośrednio dobre to te zamontowane w oknie, albo w ścianie. Skuteczne, ale najczęściej hałaśliwe. No i pozostają ersatze, typu pokojowy przenośny, które... szkoda gadać.

matbe
28-07-2020, 09:38
Żona często kosztuje tysiąc razy więcej niż komputer, internet i chusteczki. A jednak ludzie śluby biorą.
No jak dla Ciebie to tylko wagina to już wszystko rozumiem, ale i z niesmakiem wyłączam się z dyskusji ;-)

poste
28-07-2020, 09:58
Potwierdzam, założyć normalną klimę raz i mieć spokój oraz komfort na lata. Lepiej wydać 5k na coś co działa, niż 2k na namiastkę. No i o klimie trzeba myśleć przed sezonem, ewentualnie po. Na klientach, którym zrobiło się gorąco i chcą mieć coś na już to wszyscy nieźle zarabiają.

Rafał_Sz
28-07-2020, 10:15
No jak dla Ciebie to tylko wagina to już wszystko rozumiem, ale i z niesmakiem wyłączam się z dyskusji ;-)

Co od razu wagina? A to już nie można z żoną obejrzeć komedii romantycznej i ocierać łez wzruszenia? :mrgreen:

Ligo
28-07-2020, 10:30
Nie wiem za bardzo, co ma klima do waginy, ale jak dla mnie każda powoduje łzy wzruszenia.
Znaczy nie klima...

Cichy
28-07-2020, 11:21
U mnie klimatyzator przenośny wpięty w instalację wentylacyjną daje radę na poddaszu. Owszem, trochę hałasuje, więc spać przy nim się nie da jeśli jest w tym samym pomieszczeniu.

ThomasVoland
28-07-2020, 14:57
Jeśli możliwości instalacyjne i kasa pozwalają, to nie ma się co zastanawiać tylko klimatyzator stacjonarny (split).
Inne rozwiązania tylko wtedy, gdy warunki nie pozwalają na stacjonarny.

Klimatyzatory przenośne mają jeszcze jeden kruczek, o którym tu się nie wspomina.
Oprócz owego "grzania", zależnie od długości rury mamy mniejszy lub większy grzejnik - mamy także mechaniczną wentylację pomieszczenia, w którym stoi klima, bez rekuperacji.
Żeby wyrzucić przez rurę gorące powietrze ze skraplacza, musimy do chłodzonego pomieszczenia zassać ciepłe / gorące powietrze spoza tego pomieszczenia.
Co stoi w niejakiej sprzeczności z zaleceniami eksploatacji klimatyzatora ("coolera") - zamknij drzwi i okna. ;)

Są jeszcze okienne kompakty, ale raz że do nich trza odpowiednie okno (takie "amerykańskie", otwierane przesuwnie do góry) albo spory otwór w ścianie a dwa że ciche jak splity tez nie są.

Kiedyś także widziałem dwuczęściową klimę przenośną bez rury, skraplacz był wystawiany za okno, połączony z jednostką centralną elastycznymi wężami z czynnikiem chłodniczym; poza hałasem odpadają wady przenośnego z rurą, natomiast montaż może być nieco trudniejszy i nie wiem czy nadal takie ustrojstwa są w sprzedaży.

Wszystko co tu napisano [emoji1303]. Nie kupuj za nic przenośnej, jak jest możliwość instalacji normalnej. Argumentu o 3 krotnej różnicy w cenie nie rozumiem - przyzwoite przenośne klimy kosztują niemal tyle samo, a porównywanie zupełnie innych jakościowo nie ma sensu. W ogóle klima to powinno być podstawowe wyposażenie każdego mieszkania/domu.