PDA

Zobacz pełną wersję : i7 czy Ryzen 3 SZYBKA POMOC

MarcinSt
22-07-2020, 00:14
Witam,
na dniach muszę kupić stacjonarny komputer, który musi służyć jako biurowy komp + do obrabiania zdjęć.

Budżet mega skromny ok 1000 zł

lepiej kupić tego na i7 ?
https://allegro.pl/oferta/dell-9010-...sff-9243661551

czy dołożyć i kupić z ryzenem
https://allegro.pl/oferta/komputer-s...win-9508427552

+ szybkie pytanie
taki monitor IPS
https://allegro.pl/oferta/monitor-dell-p2014ht-20-led-ips-hd-pivot-dp-9242747484
da jakiś skok w prawidłowym wyświetlaniu kolorów w porównaniu z laptopem lenovo t410 ?

crusiek
22-07-2020, 08:51
Intel tutaj będzie ciut lepszy mz pomimo sędziwego wieku, ale dołóż sobie do 16 GB pamięci jednak...

Co do monitora... na pewno będziesz mieć odrobinę większy obszar roboczy i to w zasadzie tyle.

MAF
22-07-2020, 08:57
Intel tutaj będzie ciut lepszy mz pomimo sędziwego wieku, ale dołóż sobie do 16 GB pamięci jednak...

Co do monitora... na pewno będziesz mieć odrobinę większy obszar roboczy i to w zasadzie tyle.Zależy jaka matryca w tym T410 jest. Ja w swoim mam TN i przejście na MVA dało olbrzymią różnicę.

MarcinSt
22-07-2020, 09:21

Co do monitora... na pewno będziesz mieć odrobinę większy obszar roboczy i to w zasadzie tyle.

Gdzieś tu czytałem na forum, że ludzie chwalą sobie AMD - ma ciut lepszy zegar od tego intela i jest nowszy - mimo wszystko jest słabszy od intela? Pytam bo nie znam się na sprzęcie.

Za tym droższym sprzętem przemawia do mnie jeszcze dysk na M2 który jest podobno szybszy.

MAF w lenovo zwykła matryca TN bodajże więc przejście na IPS myślałem że coś poprawi no trudno.

crusiek
22-07-2020, 09:44
Tak, ale model, który przedstawiłeś jest wydajnościowo podobny.
Ten konkretny AMD ma wyższe taktowanie pojedynczego rdzenia o 100 mhz, ale na wszystkich rdzeniach już ma niższe. Więc tak, na pojedynczym faktycznie jest nieco szybszy. Ale to są niewielkie różnice. Zakładam, że różnica w wydajności na plus Intela to pewnie z 5% na ogólnym teście z wykorzystaniem wszystkich rdzeni.

Nie zauważyłem, że ten drugi ma m.2 W takim wypadku bym jednak wybrał komputer z AMD... wolałbym mieć dysk m2 kosztem tych kilku procent.

Co do monitora...
Marcin, na pewno zobaczysz więcej kolorów, ale nie spodziewaj się jakiegoś skoku w prawidłowości ich wyświetlania :) Jak masz starą TN za tą kasę możesz kupić, będzie lepiej :)

MarcinSt
22-07-2020, 09:47
Tak, ale model, który przedstawiłeś jest wydajnościowo podobny.
Ten konkretny AMD ma wyższe taktowanie pojedynczego rdzenia o 100 mhz, ale na wszystkich rdzeniach już ma niższe. Więc tak, na pojedynczym faktycznie jest nieco szybszy. Ale to są niewielkie różnice. Zakładam, że różnica w wydajności na plus Intela to pewnie z 5% na ogólnym teście z wykorzystaniem wszystkich rdzeni.

Nie zauważyłem, że ten drugi ma m.2 W takim wypadku bym jednak wybrał komputer z AMD... wolałbym mieć dysk m2 kosztem tych kilku procent.

Co do monitora...
Marcin, na pewno zobaczysz więcej kolorów, ale nie spodziewaj się jakiegoś skoku w prawidłowości ich wyświetlania :) Jak masz starą TN za tą kasę możesz kupić, będzie lepiej :)

Dziękować - szybko i konkretnie :)
Temat do zamknięcia.

MarcinSt
20-08-2020, 19:19
Ostatecznie kupiłem i7 3770 + 16GB RAM + 240 GB SSD z windows10.
Po przesiadce z i5 2 generacji w laptopie to kosmos.