Zobacz pełną wersję : i7 czy Ryzen 3 SZYBKA POMOC
MarcinSt
22-07-2020, 00:14
Witam,
na dniach muszę kupić stacjonarny komputer, który musi służyć jako biurowy komp + do obrabiania zdjęć.
Budżet mega skromny ok 1000 zł
lepiej kupić tego na i7 ?
https://allegro.pl/oferta/dell-9010-...sff-9243661551
czy dołożyć i kupić z ryzenem
https://allegro.pl/oferta/komputer-s...win-9508427552
+ szybkie pytanie
taki monitor IPS
https://allegro.pl/oferta/monitor-dell-p2014ht-20-led-ips-hd-pivot-dp-9242747484
da jakiś skok w prawidłowym wyświetlaniu kolorów w porównaniu z laptopem lenovo t410 ?
Intel tutaj będzie ciut lepszy mz pomimo sędziwego wieku, ale dołóż sobie do 16 GB pamięci jednak...
Co do monitora... na pewno będziesz mieć odrobinę większy obszar roboczy i to w zasadzie tyle.
Intel tutaj będzie ciut lepszy mz pomimo sędziwego wieku, ale dołóż sobie do 16 GB pamięci jednak...
Co do monitora... na pewno będziesz mieć odrobinę większy obszar roboczy i to w zasadzie tyle.Zależy jaka matryca w tym T410 jest. Ja w swoim mam TN i przejście na MVA dało olbrzymią różnicę.
MarcinSt
22-07-2020, 09:21
Co do monitora... na pewno będziesz mieć odrobinę większy obszar roboczy i to w zasadzie tyle.
Gdzieś tu czytałem na forum, że ludzie chwalą sobie AMD - ma ciut lepszy zegar od tego intela i jest nowszy - mimo wszystko jest słabszy od intela? Pytam bo nie znam się na sprzęcie.
Za tym droższym sprzętem przemawia do mnie jeszcze dysk na M2 który jest podobno szybszy.
MAF w lenovo zwykła matryca TN bodajże więc przejście na IPS myślałem że coś poprawi no trudno.
Tak, ale model, który przedstawiłeś jest wydajnościowo podobny.
Ten konkretny AMD ma wyższe taktowanie pojedynczego rdzenia o 100 mhz, ale na wszystkich rdzeniach już ma niższe. Więc tak, na pojedynczym faktycznie jest nieco szybszy. Ale to są niewielkie różnice. Zakładam, że różnica w wydajności na plus Intela to pewnie z 5% na ogólnym teście z wykorzystaniem wszystkich rdzeni.
Nie zauważyłem, że ten drugi ma m.2 W takim wypadku bym jednak wybrał komputer z AMD... wolałbym mieć dysk m2 kosztem tych kilku procent.
Co do monitora...
Marcin, na pewno zobaczysz więcej kolorów, ale nie spodziewaj się jakiegoś skoku w prawidłowości ich wyświetlania :) Jak masz starą TN za tą kasę możesz kupić, będzie lepiej :)
MarcinSt
22-07-2020, 09:47
Tak, ale model, który przedstawiłeś jest wydajnościowo podobny.
Ten konkretny AMD ma wyższe taktowanie pojedynczego rdzenia o 100 mhz, ale na wszystkich rdzeniach już ma niższe. Więc tak, na pojedynczym faktycznie jest nieco szybszy. Ale to są niewielkie różnice. Zakładam, że różnica w wydajności na plus Intela to pewnie z 5% na ogólnym teście z wykorzystaniem wszystkich rdzeni.
Nie zauważyłem, że ten drugi ma m.2 W takim wypadku bym jednak wybrał komputer z AMD... wolałbym mieć dysk m2 kosztem tych kilku procent.
Co do monitora...
Marcin, na pewno zobaczysz więcej kolorów, ale nie spodziewaj się jakiegoś skoku w prawidłowości ich wyświetlania :) Jak masz starą TN za tą kasę możesz kupić, będzie lepiej :)
Dziękować - szybko i konkretnie :)
Temat do zamknięcia.
MarcinSt
20-08-2020, 19:19
Ostatecznie kupiłem i7 3770 + 16GB RAM + 240 GB SSD z windows10.
Po przesiadce z i5 2 generacji w laptopie to kosmos.