PDA

Zobacz pełną wersję : Jak d50 mierzy ostrość?

shadowArt
29-06-2007, 14:23
Czy AF w d50 opiera się na badaniu ostrości przez obiektyw, czy przez body??
W zasadzie to pytanie to pojawia się gdy zastanawiam się nad kupieniem szkła bez AF.
Jak wszyscy wiedzą ostrzenie przez wizjer d50 to raczej jak ostrzenie noża w ciemnościach, tak więc potwierdzenie ostrości (zieloną lampką) byłoby jak najbardziej potrzebne, tak więc czy ze szkłem MF będzie potwierdzenie ostrości czy nie będzie?

sawi
29-06-2007, 14:25
Bedzie potwierdzenie ostrosci

MKCn
29-06-2007, 14:29
Jest.
Używam J 135 i J200, ale poza statycznymi scenami jest to dość trudne.

shadowArt
29-06-2007, 14:56
Jest.
Używam J 135 i J200, ale poza statycznymi scenami jest to dość trudne.

No tak, rozumiem, że to nie jest łatwe i AF nie jestem w stanie przebić, ale do portretu, krajobrazu, niektórych nawet z przyrody zda egzamin.
A jednak zazwyczaj obiektywy MF są o wiele tańsze niż podobne z AF.

shadowArt
29-06-2007, 15:03
A kolejne pytanie - to czy do d50 musi być obiektyw, w którym przysłonę da sie ustawiać "z aparatu"?
Chodzi o to, że starsze szkła nie mają możliwości przekazania przysłony do aparatu.

jarek76
29-06-2007, 19:03
A kolejne pytanie - to czy do d50 musi być obiektyw, w którym przysłonę da sie ustawiać "z aparatu"?
Chodzi o to, że starsze szkła nie mają możliwości przekazania przysłony do aparatu.

Nie mają i dlatego pracujesz w pełnym manualu. Jest raptem kilka szkieł MF które wyposażone są w procesor i dzięki temu w pełni współpracują z D50
Przysłonę ustawiasz na obiektywie pierścieniem dobierasz do tego na oko czas i pstrykasz
Niestety troch doskwiera brak pomiaru światła
Co do ustawiania ostrości to nie jest to aż tak kłopotliwe. Zielona kropka pomaga:-D

gALL
30-06-2007, 01:11
Problem nie jest w starych szklach a w D50, ktore okrojono z mozliwosci odczytu przyslony ustawianej pierscieniem na szkle.

jarek76
30-06-2007, 12:11
Problem nie jest w starych szklach a w D50, ktore okrojono z mozliwosci odczytu przyslony ustawianej pierscieniem na szkle.
Tu faktycznie Nikon ostro dał ciała. No trudno , kiedyś trzeba będzie kupić D200 i problem sam się rozwiąże:-D

adrian
30-06-2007, 12:41
Niestety troch doskwiera brak pomiaru światła

To się da obejść spoglądając na histogram, fotkę i wprowadzając odpowiednie korekty. To na serio nie jest trudne, wymaga tylko troszkę wprawy i przeliczania w głowie czasów i przysłon ;)

jarek76
30-06-2007, 12:59
To się da obejść spoglądając na histogram, fotkę i wprowadzając odpowiednie korekty. To na serio nie jest trudne, wymaga tylko troszkę wprawy i przeliczania w głowie czasów i przysłon ;)

Ja wiem że się da bo sam tak czasami fotografuję. Popatrz na to z innej strony. Masz możliwość zrobić super niepowtarzalną fotkę, niestety masz na to mało czasu. Myślę że to będzie bardzo trudne ze szkłem MF i D50. Zwykle muszę zrobić 3 zdjęcia aby efekt był zadowalający, a na to może nie starczyć czasu.
Nidzie nie pisałem że się nie da lub jest to trudne, potrzeba na to tylko trochę więcej czasu i cierpliwości :)

ulv
30-06-2007, 13:34
Tu pomaga robienie w RAW, który jest bardziej tolerancyjny na prześwietlenie/niedoświetlenie i pozwala czasem uratować zdjęcie ze skopaną ekspozycją.

Pozdrawiam
Ulv

Paprycjusz
30-06-2007, 13:38
A BKT? Mieścisz się z 3 klatkami (no prawie) w sekundzie.

jarek76
30-06-2007, 14:20
A BKT? Mieścisz się z 3 klatkami (no prawie) w sekundzie.
Ale i tak pierwsze na oko trzeba pstryknąć i sprawdzić efekt. Czasami wydaje się że ustawiam ok a tu zupełna kaszana wychodzi:mrgreen:

Paprycjusz
30-06-2007, 14:54
Moje oko mniej więcej niedoświetla o 1EV :D

Władca Pixeli
30-06-2007, 17:00
A nie prościej używać jakiś zewnętrzny światłomierz? :mrgreen:

jarek76
30-06-2007, 18:47
A nie prościej używać jakiś zewnętrzny światłomierz? :mrgreen:
Trza go mieć!
Jeśli akurat mam przy sobie to jako światłomierza używam F801:mrgreen:

adrian
03-07-2007, 16:18
Trza go mieć!
Jeśli akurat mam przy sobie to jako światłomierza używam F801:mrgreen:

Fajowy masz światłomierz :mrgreen:

jarek76
04-07-2007, 18:35
Fajowy masz światłomierz :mrgreen:
I do tego jest wielofunkcyjny
Można nim slajdy robić. Szczerze polecam:mrgreen:

danz1ger
05-07-2007, 01:24
Czy AF w d50 opiera się na badaniu ostrości przez obiektyw, czy przez body??
W zasadzie to pytanie to pojawia się gdy zastanawiam się nad kupieniem szkła bez AF.
Jak wszyscy wiedzą ostrzenie przez wizjer d50 to raczej jak ostrzenie noża w ciemnościach, tak więc potwierdzenie ostrości (zieloną lampką) byłoby jak najbardziej potrzebne, tak więc czy ze szkłem MF będzie potwierdzenie ostrości czy nie będzie?

ja bardzo przepraszam, ale kiedy widzę takie, lub podobne pytanie, to opieram się o ścianę, bo robi mi się słabo.

shadowArt
07-07-2007, 07:57
ja bardzo przepraszam, ale kiedy widzę takie, lub podobne pytanie, to opieram się o ścianę, bo robi mi się słabo.

Bardzo mi przykro, iż naraziłem Cię na zasłabnięcie. Całe szczęście, że "pod ręką" była ściana.

Bogusławie - niestety nie wszyscy na tym forum to "miszcze", niektórzy się uczą i pragną poszerzać swoją wiedzę korzystając z doświadczenia i umiejętności szanownych kolegów forumowiczów, którzy "zazwyczaj" rozumieją rozterki, bo kiedyś też się uczyl i prawdopodobnie ktoś im pomógł. Zazwyczaj - bo jak widać niektórzy wiedzę dostali w genach po rodzicach, albo wyssali kapkę wiedzy z mlekiem matki.

Pozdrawiam.

danz1ger
08-07-2007, 03:58
nie trzeba być "miszczem", żeby zauważyć, że Twoja wiedza o genetyce jak i o sprzęcie, który używasz, jest raczej mizerna. myślę, że trochę własnego wkładu w jej zdobycie pomogłoby innym w dzieleniu się nią z Tobą

Paweł.S
08-07-2007, 20:46
nie trzeba być "miszczem", żeby zauważyć, że Twoja wiedza o genetyce jak i o sprzęcie, który używasz, jest raczej mizerna. myślę, że trochę własnego wkładu w jej zdobycie pomogłoby innym w dzieleniu się nią z Tobą

danz1ger
08-07-2007, 21:37
chyba zmienię podpis w stopce na: "mam tak dużo wolnego czasu, że nie starcza mi go na coś innego"