Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mazurski poranek
1.
41246
2.
41247
3.
41248
4.
41249
Jacenty Z.
13-07-2020, 16:05
Niestety, zdecydowanie słaby jest nr 2: płasko i brak ostrości, trudno zinterpretować intencję autora. Pochmurny raczej był ten poranek :-)
Wszystkie tak slabe, ze oczy bola. Miejscowka zla. Oborbki zero. Przy 3 i 4 nie tylko oczy ale i kora wzrokowa boli. Uzywaj filtrow polowkowych albo naswietlaj gore i dol osobno. Rob zdjecia o zlotej lub niebieskiej godzinie. Zabieraj statyw. Nie musisz robic zdjec "na stojaka"- przykucnij, poszukaj lepszego POV. Spojrz na 4: niebo nieciekawe, linia lasu (las na horyzoncie niemal zawsze zle wyglada) to jakies brudne cos, opona (opona- jak znalazl w krajobrazie!), brudna lodka. Kolory na wszystkich wyblakle i zimne.
Czy wywołujesz NEF-y i w jakim programie?
Moim zdaniem wyrzuć z tego setu 2 i 4, wybierz jedno, 1 lub 5 (nie wrzuca się identycznych ujęć) i pobaw się obróbką tych wybranych zdjęć a jakiś sympatyczny krajobraz się pokaże na 3 i np. 5.
Dzięki.
Czy wywołujesz NEF-y i w jakim programie?
Moim zdaniem wyrzuć z tego setu 2 i 4, wybierz jedno, 1 lub 5 (nie wrzuca się identycznych ujęć) i pobaw się obróbką tych wybranych zdjęć a jakiś sympatyczny krajobraz się pokaże na 3 i np. 5.
Do tej pory wywoływałem w LR, teraz skończyła się subskrypcja i robię w Affinity Photo. Nr 5 robione było bracketingiem ekspozycji
Nr 5 robione było bracketingiem ekspozycji
Znaczy sklejałeś? Moim zdaniem z jednej klatki można uzyskać ciekawszy efekt. Na początek zainstaluj może jakieś gotowe pluginy, np. NIK collection. Żeby to wszystko było bardziej wyraziste. W krajobrazach warto eksperymentować. Oczywiście Twoja obróbka i sposób pokazania tematu może ci się podobać a inni tego najzwyczajniej nie doceniają ;)
Tak, sklejałem.
Pobawiłem się trochę obróbką
6.
41350
Moim skromnym zdaniem, chyba uciekła ostrość przez to sklejanie. Lubisz format 16:9? Wyciąłbyś te trzciny. Poza tym, myślę że można jeszcze pojechać z kolorami. Spróbuj obrobić jedną klatkę, bez sklejania, albo to co masz podostrzyć o ile się da.
Może udostępnij NEF-a, jeśli koledzy mają chwilę czasu i poprosisz to zobaczysz, ile można wyciągnąć z takiego zdjęcia.
tbogdanowicz
14-07-2020, 06:39
Dzięki.
Do tej pory wywoływałem w LR, teraz skończyła się subskrypcja i robię w Affinity Photo. Nr 5 robione było bracketingiem ekspozycji
I jak wrażenia?
Zacząłem bawić się tym programem, ale póki co średnio mi idzie.
Moim skromnym zdaniem, chyba uciekła ostrość przez to sklejanie. Lubisz format 16:9? Wyciąłbyś te trzciny. Poza tym, myślę że można jeszcze pojechać z kolorami. Spróbuj obrobić jedną klatkę, bez sklejania, albo to co masz podostrzyć o ile się da.
Może udostępnij NEF-a, jeśli koledzy mają chwilę czasu i poprosisz to zobaczysz, ile można wyciągnąć z takiego zdjęcia.
Ok, jest jakiś specjalny dział do udostępniania NEF'ów, czy tutaj mogę?
Co masz na myśli z tymi kolorami? kontrast, saturację, split toning?
Jeśli chodzi o obróbkę to się ciężko odnajduję w nowym programie, w LR czułem się dużo pewniej.
Jeszcze jedno pytanie odnośnie sklejania Bracketingu, czy da się skleić 2 nefy i potem obrabiać je jak 1 NEF? Czy trzeba je najpierw spłaszczyć do jpeg'a?
- - - - kolejny post - - - - - -
I jak wrażenia?
Zacząłem bawić się tym programem, ale póki co średnio mi idzie.
Mi też nie najlepiej, brakuje mi np mojej ulubionej opcji dehaze
Ogólnie mam wrażenie, oglądając to zdjęcie, że jest jakieś przymglone, bez kontrastu, clarity. Może takie było założenie? Nie wiem. Chodzi o to, że moim zdaniem to zdjęcie, czy ta scena ma pewien potencjał. Może nie do wygrania konkursu za najlepsze zdjęcie z Mazur, ale na pewno do zatrzymania na chwilę wzroku. Kompozycję jak dla mnie też można poprawić kadrowaniem.
Dehaze do LR znalazłem kiedyś jako zewnętrzny plugin.
Dzięki. Spróbowałem 16:9, no i nieco podkręciłem clarity
7.
41369
Ostatnie (6) ma potencjał, po suwaczkowaniu i delikatnym wykadrowaniu ładnie wyszło.
Ostatnie (6) ma potencjał, po suwaczkowaniu i delikatnym wykadrowaniu ładnie wyszło.
Dziękuję :) Czyli lepsze (6) 3:2, czy (7) 16:9 ?
16:9 na dłużej zatrzymuje. Lepiej wpisuje się w siatkę kompozycji, tak od technicznej strony. Pozwoliłem sobie posuwaczkować to Twoje zdjęcie pręnaście minut temu stąd te wnioski. Wtedy jeszcze nie widziałem ostatniego zdjęcia. Przekadrowałem nawet podobnie jak Ty to ostatnie. tylko nieco poszalałem z kolorkami :)
A mógłbyś zdradzić sekret na te podkręcone kolorki? :)
Mogę mówić tylko za siebie, więc ja zdecydowanie wolę w krajobrazie 16:9. Sugerowałbym przycięcie prawej strony i jeszcze trochę dołu oraz rozjaśnienie tych trzcin. Myślę, że trochę słońca na nie padało, warto to pokazać. Kolorów też bym się nie bał, ostatnio parę takich zachodów widziałem... działo się :). A tu jest jak dla mnie dalej blado.
Na zdjęciu jest sporo miejsc gdzie wylazły zamglenia jakby od zabrudzonej od kropel deszczu soczewki, tutaj punktowo delikatnie dehaze w kilku miejscach, kolorki nieco nasyciłem, zwiększyłem kontrast i delikatnie ociepliłem zdjęcie, żeby nie poharatać balansu bieli. Na krańcach linii brzegowej też nieco zwiększyłem kontrast i delikatnie przyciemniłem.
Troszkę bardziej wyciągnąłem cienie i podkreśliłem światło na trawie, na drzewie to już się nie uda, tam to już jest stracone. Odzyskałem delikatnie niebieski po lewej i w zasadzie tyle.
Tak dla zabawy, na jpgu wielkości znaczka szybko straciłem na jakości.
Zdjęcie ogólnie fajne, tylko brakuje mu pazurka, kolorów...fajne warunki, ale wyszło tak smutno. Nie wiem co to się zadziało z tymi zamgleniami na drzewie i częściowo na łódkach dalej, bo te bliżej to wiem, że od flary...
Ale to tylko moje zdanie wcale niekoniecznie słuszne, ile głów, tyle opinii. Jeżeli Tobie się podoba, to w gruncie rzeczy cel został osiągnięty :)
Wrzuć tu NEF-a, nie ma co teoretyzować ;).
Ja chętnie bym się dłużej pobawił, ale czasu brak. Szlifiera w dłoń i wracam do cięcia płytek :D
Podrzucam linka z tym co popsułem Tobie z tego JPGa, wybacz jeśli przesadziłem :) :)
LINK (https://www.dropbox.com/s/svx4y3exzult0mi/lodki2-1.jpg?dl=0)
Keszelski
14-07-2020, 20:22
Mi też nie najlepiej, brakuje mi np mojej ulubionej opcji dehaze
W Affinity jest w Filters -> Haze removal
Ja chętnie bym się dłużej pobawił, ale czasu brak. Szlifiera w dłoń i wracam do cięcia płytek :D
Podrzucam linka z tym co popsułem Tobie z tego JPGa, wybacz jeśli przesadziłem :) :)
LINK (https://www.dropbox.com/s/svx4y3exzult0mi/lodki2-1.jpg?dl=0)
Etam gadasz, że popsułeś, fajnie Ci wyszło :)
Ja za to chyba przedobrzyłem ;)
41374
Keszelski, dzięki wielkie, tego mi było trzeba :)
Keszelski
14-07-2020, 21:38
Tu masz tutorial (https://affinity.serif.com/en-us/tutorials/photo/desktop/video/301190699/) nt tego filtra
Pilej Ogólnie to mam sporo swoich zdjęć, którymi powinienem się zająć, więc Twoje wrzuciłem na chwilę, bez jakiegoś dopieszczania. Po prostu kilka minut zabawy w LR, niewiele dłużej niż napisanie tego posta ;). Oczywiście efekt może się nie podobać jako przesadzony, chciałem tylko pokazać że z jednego NEF-a można sporo wyciągnąć.
https://portalpodroze.pl/wp-content/uploads/2020/07/DSC_0137_m.jpg
Ps. Można oczywiście iść w jakieś odjechane kolory, w dobie komórek mogłoby nawet bardziej przyciągnąć wzrok co niektórych oglądających na dłużej, ale moim zdaniem to już przesada.
https://portalpodroze.pl/wp-content/uploads/2020/07/DSC_0137_mm.jpg
Ciekawe, czy ktoś coś kombinuje, mam nadzieję, że tak, ja na chwilę jeszcze przysiadłem, różnica między znaczkiem pocztowym jpg a nefem do niebo a ziemia :)
Teraz już wiem, skąd to "zamglenie" się wzięło... Musisz popracować nad wielokrotną ekspozycją, bo potem trzeba walczyć jak lew w postprodukcji. Szkoda czasu na to, lepiej ten czas spędzić na kolejnych kadrach :) Moim zdaniem lepiej jest nieco więcej z cienia wyciągnąć niż walczyć z tą poświatą. Starałbym się szukać takiego miejsca, żeby trawsko nie dominowało zbytnio nad kadrem.
Z 3 zdjęć dużo więcej detalu da się uzyskać, lepiej zapanować nad kolorem no i niebo się pokazało, ileż tam jest kolorów :), można było też trochę zawalczyć ze słońcem :) LINK (https://www.dropbox.com/s/upcune3e1rm7bnn/DSC_0137-HDR-1.jpg?dl=0)
Kadru już poprawić się znacząco nie da :)
Sam się zastanawiam nad affinity ... ale nie wiem, czy chce mi się uczyć kolejnego softu ...
Dzięki wielkie Panowie za obróbki :) Zarówno poste jak i crusiek fajne obróbki, choć druga wersja poste chyba rzeczywiście przesadzona (moim zdaniem).
crusiek obrabiałeś jednego NEF'a, czy sklejałeś z 3 zdjęć? Bo Słońce Ci super wyszło.
Moim zdaniem to przede wszystkim albo wytnij ten pomost (?) na pierwszym planie, albo go pokaż.
poste mam jeszcze tylko takie ujęcie z pokazaną częścią pomostu.
9.
41512
Jacenty Z.
20-07-2020, 22:49
Nie tędy, jeśli chodzi o pomost, ale moim zdaniem nr 8 ma zdecydowanie więcej wyrazu niż nr 1-6. Tu już jest jakieś modelujące światełko i zabawa kolorami. Uważaj na przeszkadzajki - sterczące chabzie, śmieci pływające na wodzie. To, że tam są, nie znaczy, że muszą być w kadrze. Fotografia krajobrazowa wedle moich obserwacji zwykle pokazuje nieco wyidealizowany obraz świata :-)
Pora, kolory i miejsce na plus. Ale dlaczego pokazałeś łachę piachu po której przejechał traktor? Dość oryginalny temat, bo to chyba temat zdjęcia, w każdym razie zajmuje centralne miejsce. Większość fotografów, jak sądzę, pokazałaby ten łan pszenicy, wkładając wysiłek w uniknięcie rozjeżdżonego pola w kadrze. Masz oryginalne podejście, ale czy to się spodoba odbiorcom?
poste dzięki. Generalnie chciałem skonstruować kompozycję tak, by rozjeżdżona droga przez traktor prowadziła do samotnego drzewa.
Ogólnie to pomysł takiej linii czy drogi to klasyka w krajobrazie, rozumiem to. Ale żeby wykorzystać do tego zryte przez traktor pole? Mało to romantyczne;)
Wydawało mi się najciekawsze, bo wszędzie pole, pole i pszenica, nie znalazłem nic innego ciekawego. Ale spoko, jak tam wrócę postaram się cyknąć coś bardziej przyjaznego :)
Mi zupełnie te ślady traktoru nie przeszkadzają, zdjęcie bardzo przyjemne. Wiadomo, że po polu jeździ traktor. Ten dzisiejszy piktorializm ech :) Przyjemne, naturalne kolory.
Natomiast... jak już miałbym się do czegoś przyczepić, to chyba aberracja chromatyczna wylazła, albo jakiś zafarb od nieba na drzewie?, do którego prowadzą ładnie linie i mają na nim skupić wzrok. Tym czasem jest jakieś poruszone i niewyraźne. Niby F11, ale ostrość chyba ustawiłeś na pszenicy na pierwszym planie i siłą rzeczy tło rozmemłało.
W takim wypadku można spróbować poćwiczyć Focus Stacking. Czyli robisz 3 zdjęcia, ostrość na pierwszym planie, na środku, na tło a potem to łączysz. Oczywiście to wymaga statywu...
Ja wiem, łatwo się pisze zza biurka, ostatnio też toczyłem nierówną walkę i z lekka poległem :)
Osobiście wolę szukać kadru niż przejmować się stackowaniem, poszukiwaniem idealnej ostrości, itp. Jeśli tematem ma być rozjechana przez traktor ziemia to też warto np. poszukać na niej światła. Raczej widziałbym tę scenę bardziej przyciętą, bez niebieskich płacht na prawej stronie i jednak bez tej wyeksponowanej łachy ze śladami traktora. Ale co kto lubi.
crusiek Dzięki za dobre słowo :) Drzewo było bardzo ciemne i musiałem rozjaśniać, może dlatego wyszło takie przebarwienie.
poste Dzięki. Droga oświetlona była chyba tylko w godzinach południowych, bo tak to pszenica rzuca cień i ciężko znaleźć światło.
Jakoś wypadło, że biorę na siebie rolę recenzenta w Twoim wątku, choć udawało mi się tego zwykle unikać :) Ale widzę, że szukasz swojego pomysłu dość konsekwentnie, to jeszcze chwilę pociągnę swoje "porady", choć tego nie lubię.
Popatrz na wątek https://forum.nikoniarze.pl/threads/274526-zamie%C5%9B%C4%87-ANONIMOWO-swoje-zdj%C4%99cie-czy-to-jest-dobre-zdj%C4%99cie-przyrody/page2
Zdjęcie sikorki, ale kolega Paweł Pawlak napisał bardzo cenną uwagę w #13. Teraz pytanie, co jest tematem Twojego ostatniego zdjęcia (przedostatniego też)? Łan pszenicy czy wydeptana w nim ścieżka (raczej niezachodzące słońce)? Co jest motywem, zachodzące słońce? To chyba najbardziej oczywiste skojarzenia, zachodzące słońce jest ładne (może warto było jeszcze parę minut zaczekać ewentualnie). Jeśli na te pytania odpowiesz sobie następnym razem przed naciśnięciem spustu, myślę że będzie lepiej. Bo jak teraz patrzę, to dla mnie ślady traktora nie są atrakcyjnym tematem i trudno pokazać to wzbudzając zachwyt publiczności. Jeśli tematem jest łan pszenicy, to traktor jednak przeszkodził w odbiorze, większość odbiorców szuka jednak pewnej sielskości czy idealności w krajobrazie. Oczywiście można o tym wszystkim dyskutować i nie jest to jedyne słuszne podejście do tematu. Moim zdaniem jednak zanim zacznie się świadomie łamać reguły to warto je znać i umieć zastosować.
Co do kompozycji, to jeszcze generalnie próbowałbym unikać słupów i linii elektrycznych (tak, wiem, że są i czasem się nie da, ale najczęściej nie pomagają w odbiorze, rzadko wyglądają ciekawie choć i tak bywa), podobnie zabudowania po prawej wyglądają nieciekawie.
Uwaga techniczna, to generalnie zdjęcie powinieneś podostrzyć po zmniejszeniu. Być może pierwszy plan wyszedł nieostry bo wiało, wtedy trzeba tę kwestię przemyśleć w przyszłości ustawiając parametry ekspozycji.
Ups, strasznie długi wpis wyszedł:roll:
Cześć
Pilej pozwoliłem sobie delikatnie grzebnąć w wystawionych plikach (niezbyt starannie, co widać na drzewie), w łączenie ekspozycji nie chciało mi się już bawić. Nie wiem jaki masz warsztat obróbkowy, ale mogę dać Ci dobrą radę. Krokiem milowym moim zdaniem jest uświadomienie sobie, że obróbka to nie tylko korekty globalne. Zainteresuj się Luminosity mask, zainwestuj w któryś z pluginów - jest ich kilka.
Dwa z których korzystam, to Raya Pro i TK Action Panel - aktualnie więcej z tego drugiego.
41580
Pozdrawiam Mirek
Salomon i z pustego nie naleje, ale zdjecie kolegi nimnull da sie bez (strasznego) bolu ogladac.
poste Dzięki wielkie za wszelką pomoc i porady, nic nie szkodzi, że długi wpis :)
nimnull Dzięki, ogarnę te pluginy. A obróbka spoko wyszła.
12.
41600
Myślę, że ciekawiej to wygląda. Gdybyś jeszcze znalazł jakąś szerszą lukę w tych cholernych trzcinach... byłoby jeszcze lepiej.
poste no szczerze próbowałem, ale wszystko zarośnięte :) Pozostaje inna miejscówka. Dzięki
Może jakimś rozwiązaniem byłby bardzo wysoki statyw, choć z drugiej strony to spory wydatek.
poste Niestety mam dosyć niski statyw.
15.
41615
Temat, obróbka ok. mz (co nie znaczy, że nie można inaczej). Motyw taki sobie, zachód w naturze pewnie ładny, ale na zdjęciu taki zwyczajny.
Jacenty Z.
25-07-2020, 15:12
Mi zupełnie te ślady traktoru nie przeszkadzają, zdjęcie bardzo przyjemne. Wiadomo, że po polu jeździ traktor.
Mam w tej kwestii dokładnie to samo zdanie. Traktor na polu jest jak łabędź na jeziorze, ma prawo tam być :-)
Co do nr 10, ciekaw też trochę jestem, jak ta sceneria mogłaby się prezentować ze światłem z przeciwnego kierunku (skoro z przodu masz zachód, to za plecami masz wschód). Oczywiście nie ze "stalowym niebem" przesadnie słonecznego dnia (o które teraz nietrudno :-( ), ale z jakimiś ciekawymi formacjami chmur. Gdy zostanie rżysko z belami, też może być interesująco.
Z Twojej serii "wodnej" (nie licząc nr 8 ) najbardziej akceptowalna dla mnie jest fotka nr 12. Bądźmy jednak szczerzy, w Twoim wydaniu dużo bardziej podobają mi się kadry z łąk i pól niż jeziorko. Nie mówię, że tak muszą wszyscy, ale ja tak mam :-) Gdy zaczynamy swoją przygodę z fotografią, podręczniki piorą nam mózg, że powinniśmy spróbować wszystkiego - od astrofotografii po akt, od fotografowania aparatem otworkowym po makro kropli deszczu z czasem 1/8000 sekundy. Prawda jest inna - z czasem wielu z nas ląduje w swojej wąskiej, za to ulubionej specjalności. Mam nadzieję, że i Ty znajdziesz w tym swoje miejsce.
poste Nie martw się, to ja czasem czułem się jako "dyżurny recenzent" prac kolegi Pileja, więc ostatnio trochę nabrałem wody w usta - żeby nie postrzegał on swych prac przez pryzmat tylko jednego gustu. Im więcej opinii, moim zdaniem, tym bardziej może być to kreatywne.
Dzięki.
Jacenty Z. Widzisz a ja chyba wolę fotografować jeziorka :) Choć łąki i pola też fajne.
... Traktor na polu jest jak łabędź na jeziorze, ma prawo tam być...
Moim zdaniem nieadekwatne porównanie. Zwłaszcza, że chodziło o zryte pole, nie traktor na tymże polu.
Jacenty Z.
28-07-2020, 20:01
Kurczę, kolejne fotki w tym wątku nieostre :-( Najbardziej nr 18, trochę nr 17 (choć tam nieostrość w centrum kadru da się częściowo wytłumaczyć flarą), nr 16 też jakby nieostra. Coś Ci się wkrada przy zmianie rozmiaru zdjęć lub wrzucaniu ich na serwer (też miewam z tym problem, JPEG-i najlepszej jakości przy zamieszczaniu w necie są często najbardziej bezlitośnie mielone), czy masz problem z przednią lub tylną soczewką? Krótki zoom przy przymknięciu do f/22 może już dawać lekko syfiastą ostrość, ale w okolicach f/11, tak jak tutaj, wszystko powinno być jeszcze w porządku.
Generalnie od kiedy mam ekran Retina, to zacząłem mieć problemy z ostrością. Ciężko trafić z ostrością, bo czasem na Reginie jest ostre, jak patrzę na innych ekranach to jet tragedia
Same problemy z tą retiną.
Choć nie wykluczam utraty ostrości przy zmniejszaniu, bo ustalam rozmiar przy eksporcie z Affinity Photo, nie ostrząc po zmniejszeniu.
Przyjemne fotografie do oglądania deszczowe wieczory :)
Na 19 bym przysiadł jednak ponownie, bo wyszedł strasznie nienaturalny fiolet w cieniach.
crusiek Dzięki :)
21.
42440
22.
42441
Strasznie błądzisz z kolorami.
Wciąż na 22 odpływają one w sposób przeszkadzający dla oka W 21 zdjęcie jest zażółcone, aczkolwiek podoba mi się faktura drewna :)
PS, Olsztyn i nick Pilej kojarzą mi się z pewnym znajomym z pewnej gry sieciowej fps modnej w latach 2005 - 2009, czy dobrze mi się kojarzą?
KrS Masz na myśli Battlefield 2?
23.
42563
KrS To były czasy! :)
24.
43257
Jak widać używanie ogniskowej 10 mm wymaga precyzji i doświadczenia. ;)
Nie przeszkadza Ci, że wszystko jest krzywe?
Na 25. slonce tez jest krzywo- respect, bro!