Zobacz pełną wersję : Filtr ND 1000 szary
Witam proszę o pilną poradę / wyjazd /
Chcę zakupić filtr szary aby rozmyć wodę za dnia / morze, potok, strumyk/ Czy ND 1000 Hoya lub Kenko będzie dobry ? A może jednak zamiast filtra szarego zakupić polaryzacyjny pod kątem wyjazdu wakacyjnego nad Bałtyk ? Zapewne najlepiej mieć obydwa tylko fundusze....Wiem,że za filtr szary trzeba dać około 250 PLN.
Wind Mill
10-07-2020, 19:25
Polar wymaga dużej rozwagi w używaniu i wizjera w którym dobrze widać (lub LV). Mam jeden krótki wyjazd do Norwegii fotoskopany nieumiejętnym używaniem polara - niejednorodne niebo.
Też to właśnie zauważyłem przy polarze,że łatwo przesadzić . Bawiłem się pożyczonym i tez na kilku kadrach niebo jakby o różnych jasnościach, niejednorodne.
Myślę że little stopper będzie lepszym rozwiązaniem jak nie masz kompletu. Operując przysłoną można uzyskać dużo większą elastyczność w rozmyciu niż z Big stopperem.
Druga kwestia że jak masz słaby obiektyw który winietuje to z ND1000 wada ulegnie takiemu zwiększeniu że zdjęcie może okazać się bezużyteczne.
3 argument że najlepsze efekty poza minimalistycznymi uzyskuje się średnim gdzie widać ciekawą fakturę płynącej wody a nie efekt ołowiu lub bezkształtnej smugi.
Sam Polar to osobna kwestia. Ale jak masz ograniczony budżet to zacznij od stopera bo w tani polar nie warto iść wcale.
Krzysztofh
10-07-2020, 22:18
Wszystko zależy od warunków na lokacji. Ja kiedyż stosując big stoppera zjechałem do 8s na Fuertaventurze ok godziny 17. Nad Bałtykiem zapewne starczy little stopper.
Tylko,że ja chcę kupić filtr wkręcany na obiektyw. Czyli lepiej na początek jako jedyny filtr szary ND 64 ?
Latem ND64 niewiele ci da w krajobrazie, chyba że w jakiś mocno pochmurny dzień., szybko płynący strumień czy niewielkie rozmycie. ND100 to minimum mz, w jasne dni ND1000 będzie akurat. Możesz to pogodzić i kupić ND500;).
Pitermaster
11-07-2020, 12:37
Mam dokladnie taka hoye, w zasadzie to nawet 2 sztuki bo przy przejściu na FX potrzebowałem większej średnicy. Filtr jest spoko jak za ta cene. Jak zaczynasz z big stopperem zabawę to pamiętaj o zaślepce na wizjer, bo ja pierwszy plener przez to miałem stracony. Niestety dopiero w domu na kompie zobaczyłem zafarby.
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Krzysztofh
11-07-2020, 14:40
Kup sobie wkręcany np HOYA ND1000 PROND. Niezła cena i nie ma zafarbu. Może też być Haida NanoPro MC ND1000 / ND3.0, choć ciut droższy. Nic nie piszesz o posiadanych obiektywach, ale niezależnie od tego sugeruję kupno filtra 77mm, bo ten obsłuży Ci prawie wszystkie szkła. Jak będziesz chciał nakręcić na obiektyw o mniejszej średnicy dokupisz redukcję za grosze a filtr będzie uniwersalny.
co do obiektywów to mam sigma 17-50 2,8 i nikkor 70-200 2.8 VR II i body DX tylko w planach mam kupno z6 , lub z5 jak nie będzie źle , a duzo taniej tylko chyba przy ewentualnym zakupie takiego 14-30 S to średnica duzo większa i tu byłby problem, ale dziękuję za rady.
Rafaello666
11-07-2020, 15:30
co do obiektywów to mam sigma 17-50 2,8 i nikkor 70-200 2.8 VR II i body DX tylko w planach mam kupno z6 , lub z5 jak nie będzie źle , a duzo taniej tylko chyba przy ewentualnym zakupie takiego 14-30 S to średnica duzo większa i tu byłby problem, ale dziękuję za rady.
Obiektywy zaczynające się od 14 mm nie mają gwinta na filtry. Tu już by trzeba prostokątne z holderem i to duże, a także drogie. Hoya ND1000 na rozmycie wody za dnia bedzie ok. Przy zdjęciach z gorszym światłem, czasy będą już dość długie, co spowoduje, że woda zamieni się w mgiełkę. Zgadzam się jednak z przedmówcami, że do krajobrazu ND o małej mocy nie będą miały większego sensu. Gdybym ja miał brać w teren tylko jeden, to brałbym ND1000, a jak dwa, to bym jeszcze dobrał ND400. Resztę już można regulować przysłoną i ISO, w granicach rozsądku. Możesz pomyśleć też przyszłościowo o systemie filtrów prostokątnych. Np. holder Haida M10 na początek i dokupować do tego filtry prostokątne lub drop-in, ale tutaj już na dzień dobry musiałbyś przeznaczyć większą kwotę. Wspominam o prostokątnych, bo za jakiś czas, przy krajobrazie, zacznie Ci brakować filtra połówkowego, a tutaj już zdecydowanie warto kupować prostokątne. Zakup holdera, do którego będą pasować różne filtry jest swego rodzaju inwestycją :)
Nikkor S 14-30 ma gwint na filtry...
wracając do tematu i kończąc wątek jako jedyny na razie szary filtr kołowy polecacie ND 500 czy ND 1000 ? bo zastanawiam się , który z nich zamówić?
Rafaello666
11-07-2020, 16:59
Nikkor S 14-30 ma gwint na filtry...
A to przeppraszam, przegapiłem nowinkę.
- - - - kolejny post - - - - - -
wracając do tematu i kończąc wątek jako jedyny na razie szary filtr kołowy polecacie ND 500 czy ND 1000 ? bo zastanawiam się , który z nich zamówić?
Jeśli będziesz fotografował w dobry świetle, to ND1000, jak po zachodzie słońca to 500 wystarczy w zupełności.
Odkopię trochę temat. Chcę kupić filtr ND1000, ale prostokątny 100x100 (mam holder nisi v6) - nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś konkretnego testu takich filtrów i wiszę z wyborem nad propozycjami od haidy, nisi i benro, czyli przedział cenowy tak do 500zł - pytanie czy ktoś z tutaj obecnych przerabiał któryś z tych filtrów lub może coś lepszego w tej cenie i mógłby się pochwalić jak to się sprawuje? Priorytety są jakby wiadome - w pierwszej kolejności liczy się jak najmniejszy spadek jakości a następnie mozliwie najmniejszy zafarb.
Odkopię trochę temat. Chcę kupić filtr ND1000, ale prostokątny 100x100 (mam holder nisi v6) - nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś konkretnego testu takich filtrów i wiszę z wyborem nad propozycjami od haidy, nisi i benro, czyli przedział cenowy tak do 500zł - pytanie czy ktoś z tutaj obecnych przerabiał któryś z tych filtrów lub może coś lepszego w tej cenie i mógłby się pochwalić jak to się sprawuje?
ja mam taki: https://www.amazon.de/-/en/Concept-Rectangular-Graduated-Neutral-Density/dp/B07P16L7NP/ref=sr_1_4?dchild=1&keywords=k+%26+f+concept+nd1000&qid=1600781532&sr=8-4
zupelnie w porzadku
Priorytety są jakby wiadome - w pierwszej kolejności liczy się jak najmniejszy spadek jakości a następnie mozliwie najmniejszy zafarb.
to jest szklany filtr, na tym nie ma straty jakosci przy typowo uzywanych do tego celu obiektywach (szerokich katach).
jest, z kazdym bardzo gestym ND, duzy wzrost winietowania (co wynika z praw fizyki) w bardzo szerokich katach. plus mocny niebieski zafarb i koniecznosc uwazania na odblaski swiatla.
mnie osobiscie efekt rozmycia wody przejadl z 15 lat temu (kiedy jeszcze maksymalna gestosc, praktycznie nie do kupienia w PL podowczas, to byla Hoya 400x). teraz uzywam tego sporadycznie i praktycznie nigdy w srodku dnia. ale i tak duzo chetniej ND64 czy nawet ND8. do okazjonalnego uzycia ten tani K&F w zupelnosci wystarcza
dwa przyklady z tego filtra. oczywiscie juz po sporej korekcie WB (normalnie okolo 5000K->8000K, +25 magenty)
43388
43389
Testy w necie są:
https://www.techradar.com/news/the-best-neutral-density-filters
https://www.digitalcameraworld.com/buying-guides/the-best-neutral-density-filters
Ok, znalazłem zestaw Lee100 Long Exposure Kit (napisane nowy, ale pewnie używany) za 800zł.
Skład zestawu:
• uchwyt Lee100 (nowa wersja)
• filtr połówkowy szary Lee ND 0.6 Hard (100x150)
• filtr pełny szary Lee 100 Big Stopper 10 ND 3.0 (NDx1000)
• filtr pełny szary Lee 100 Little Stopper 6 ND 1.8 (NDx64)
Nowy zestaw kosztuje 1800zł, więc trochę podejrzana oferta. Ryzykować czy nie ma sensu?
Kupiłem jakiś czas temu Marumi ND1000 - kolega mi polecił. Podobno lepsze niż Hoya. Niestety nie miałem jeszcze okazji przetestować.
Zaryzykowałem i zamówiłem ten zestaw Lee100 za 8 stówek, zobaczymy jakie ziemniaki dostanę :P
Zaryzykowałem i zamówiłem ten zestaw Lee100 za 8 stówek, zobaczymy jakie ziemniaki dostanę :P
to ten zestaw?
https://www.amazon.co.uk/Lee-Filters-LEE100-Long-Exposure/dp/B07P8TVK6R/ref=sr_1_2?dchild=1&keywords=Lee100+Long+Exposure+Kit&qid=1600967925&sr=8-2
to ten zestaw?
https://www.amazon.co.uk/Lee-Filters-LEE100-Long-Exposure/dp/B07P8TVK6R/ref=sr_1_2?dchild=1&keywords=Lee100+Long+Exposure+Kit&qid=1600967925&sr=8-2
Tak, to ten
Tak, to ten
No to ciekawe co otrzymasz:)
Ok, znalazłem zestaw Lee100 Long Exposure Kit (napisane nowy, ale pewnie używany) za 800zł.
Skład zestawu:
Nowy zestaw kosztuje 1800zł, więc trochę podejrzana oferta. Ryzykować czy nie ma sensu?
Jeżeli to z olx to ja zakupiłem za taką kwotę. Nówka nierdzewna nie śmigane
Jeżeli to z olx to ja zakupiłem za taką kwotę. Nówka nierdzewna nie śmigane
Tak, z olx od pana Jacka, napisał, że ma jeszcze jeden ostatni taki komplet poza tym dla mnie.
Skład zestawu:
Tak, z olx od pana Jacka, napisał, że ma jeszcze jeden ostatni taki komplet poza tym dla mnie.
Jeżeli dobrze kojarzę handlował jeszcze nowymi dyskami lacie w dobrej cenie
Zakupiłem 2tb
Jeżeli dobrze kojarzę handlował jeszcze nowymi dyskami lacie w dobrej cenie
Zakupiłem 2tb
I nadal ma je w ofercie za 4 stówki ;)
Właśnie rozpakowałem przesyłkę, podejrzewam, że niska cena wzięła się z faktu, że filtr połówkowy jest mocno powyginany w każdą stronę, reszta cud miód.
Filtr połówkowy nie jest ze szkła jak stoppery, a chyba z jakiejś żywicy czy coś takiego - ma ktoś patent jak to naprostować domowymi sposobami? Nie zależało mi na nim, bo mam cookiny nd4 i nd8 połówkowe, ale jakby się dało go naprostować to bym sprawdził czy mniej barwi od cookinów ;)
Skoro i tak ewentualnie na straty... Spróbuj go podgrzać. Tylko może nie palnikiem czy suszarką. Wrzuć w czarny worek i do słońca wystaw. Może coś ugrasz. :D
Krzysztofh
28-09-2020, 14:55
Sam się nie naprostuje w worku. Należałoby zastosować coś co spowoduje jego naprostowanie na ciepło aż do całkowitego wystudzenia. Jak masz możliwość dokonać pomiaru temperatury miernikiem na podczerwień lub choćby termoparą często dołączaną do multimetrów to podgrzej żelazko na minimum aż ustabilizuje temperaturę. Wyłącz i poczekaj na obniżenie temp do ok. 60 C. Przez karton dociśnij filtr i pozostaw do wystudzenia. Jak nie masz czym zmierzyć temperatury to nie stosuj opisanej metody.
Sam się nie naprostuje w worku. Należałoby zastosować coś co spowoduje jego naprostowanie na ciepło aż do całkowitego wystudzenia. Jak masz możliwość dokonać pomiaru temperatury miernikiem na podczerwień lub choćby termoparą często dołączaną do multimetrów to podgrzej żelazko na minimum aż ustabilizuje temperaturę. Wyłącz i poczekaj na obniżenie temp do ok. 60 C. Przez karton dociśnij filtr i pozostaw do wystudzenia. Jak nie masz czym zmierzyć temperatury to nie stosuj opisanej metody.
No to muszę z roboty podprowadzić na wieczór miernik laserowy :P
Pitermaster
28-09-2020, 15:15
Zwykly termometr bezdotykowy powinien mieć opcje pomiaru temp powierzchni. Ja bym go kilkoma książkami docisnął - w miare rowno rozłożony ciezar będzie.
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka