Zobacz pełną wersję : NLC i C/2020 F3 Neowise
tbogdanowicz
10-07-2020, 07:16
Jakoś mało zdjęć tego ciekawego i pięknego zjawiska na forum.
Wystarczy wstać o 1 rano :-).
1.
41209
2.
41210
3.
41212
Myszowor
10-07-2020, 07:43
Śliczne Panie, właśnie tylko o 1 w nocy foto, a potem o 6 do pracy ;)
Nie znam się za bardzo, ale zdaje się przy okazji sfotografowałeś kometę, która jak czytałem ostatnio jest widoczna?
- - - - - - - - -
Ok, doczytałem tytuł, pewnie o tę kometę chodzi ;) Nie znam się na astronomii :( Gratuluję uchwycenia ciekawych zjawisk.
tbogdanowicz
10-07-2020, 09:44
Śliczne Panie, właśnie tylko o 1 w nocy foto, a potem o 6 do pracy ;)
Nie pracuję od 6, ale zarwałem 4 noce i już byłem mocno zirytowany.
Pierwszej nocy - jedyna chmura na wschód o Missisipi zasłoniła kometę:evil:.
Drugiej nocy - wstałem za późno i było za jasno obłoki srebrzyste swym blaskiem uniemożliwiły dostrzeżenie komety.
Trzeciej - cały horyzont zasłoniły chmury. Przynajmniej spokojnie wróciłem do łóżka.
Wreszcie czwarta noc. Wstałem po 1. Z trudem trafiłem do kuchni gdzie wieczorem zostawiłem aparat i statyw. Zacząłem ustawiać ostrość na gwiazdach, ale jeszcze i kiepsko widziałem. Zrobiłem próbne zdjęcie by zobaczyć jak wychodzi, a tu JEST. Nawet nie zdążyłem jej znaleźć i celowałem mniej więcej tam gdzie powinna być i udało się :-). Poprawiłem kadr zrobiłem kolejne zdjęcie.
Później na zmianę oglądałem przez lornetkę 25x100 (niesamowity widok) i robiłem zdjęcia, aż zaczęła znikać w blasku świtu.
Do tego jeszcze oglądałem sierp Wenus. Na zdjęciu z obiektywu 300 mm za wiele nie da się pokazać, ale dowód jest :-).
41217
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie znam się za bardzo, ale zdaje się przy okazji sfotografowałeś kometę, która jak czytałem ostatnio jest widoczna?
- - - - - - - - -
Ok, doczytałem tytuł, pewnie o tę kometę chodzi ;) Nie znam się na astronomii :( Gratuluję uchwycenia ciekawych zjawisk.
Same obłoki choć są piękne, to aż takiego wrażenia nie robią. Ale połączenie ich z kometą jest niesamowite :-).
Warto zarwać noc.
Obłoki są świetne, oczywiście z ładnym krajobrazem;). U mnie ostatnio chmury, ale jeszcze popatrzę.
Wczoraj, a w zasadzie dzisiaj, się przymierzałem i co? Deszcz, chmury.... Nie poddaję się, fajna wstawka :)
Wind Mill
10-07-2020, 13:29
Szkoda, że jedynka nieco w prawo leci. ;)
Drugie szkoda, że jednak lepszego kawałka krajobrazu czy tez cityscape'u nie poszukaleś. :)
Mimo słabości jedynka IMHO najlepsza, bo jednak coś oprócz NLC w kadrze warto mieć. ;)
BTW, fajny timelapse z Kasprowego autorstwa Witka Kaszkina niedawno Tatromaniak zamieścił. NLC fikuśnie leniwie płyną.
https://tatromaniak.pl/wp-content/uploads/2020/07/final_video.mp4?_=1
tbogdanowicz
10-07-2020, 15:25
Szkoda, że jedynka nieco w prawo leci. ;)
Nawet sobie nie żartuj! Spójrz na prawą krawędź. Okna są równo pionowo. Dachy są pod kątem, bo budynki nie stoją do siebie równolegle ani prostopadle. Tam są dwa wąwozy, a bloki stoją nad ich krawędziami.
Drugie szkoda, że jednak lepszego kawałka krajobrazu czy tez cityscape'u nie poszukaleś. :)
Taki mam widok z okna w kuchni :-). Musiałbym wyjść z domu o 1 w nocy :-).
Mimo słabości jedynka IMHO najlepsza, bo jednak coś oprócz NLC w kadrze warto mieć. ;)
Stąd taki kadr.
BTW, fajny timelapse z Kasprowego autorstwa Witka Kaszkina niedawno Tatromaniak zamieścił. NLC fikuśnie leniwie płyną.
https://tatromaniak.pl/wp-content/uploads/2020/07/final_video.mp4?_=1
No tak. Trochę lepsze miejsce na takie kadry niż blokowisko :-).
Wind Mill
10-07-2020, 19:22
Nawet sobie nie żartuj! Spójrz na prawą krawędź...
Oki, ta brązowa ściana w LD jest nieco w prawo, reszta OK. Widać krzywo budują lub ocieplają. ;)
...Musiałbym wyjść z domu o 1 w nocy :-).
O to to, o to właśnie chodzi! :D