Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dolny Śląsk i nie tylko
Witam wszystkich. Pozwolę sobie założyć wątek ze zdjęciami krajobrazowymi. Ze względu na obszar zamieszkania (i poruszania się) ogólnie zatytułowałem: z Dolnego Śląska. A konkretniej to różnie, będę podpisywał mniej więcej gdzie było co zrobione.
Zapraszam do konstruktywnego komentowania, z chęcią bym poprawił to i owo :)
Na początek to co lubię najbardziej :)
1. Wschód słońca. Góry Sowie, okolice Koziego Siodła.
41189
Kontynuując temat jeszcze 2 zdjęcia z tego samego wyjścia. W tle Kotlina Dzierżoniowska (widziana z Koziego Siodła). Na koniec zaś widok Gór Sowich z drugiej strony - z okolic Srebrnej Góry (zdjęcie 4).
2.
41214
3.
41215
4.
41216
Jacenty Z.
11-07-2020, 12:37
Kurczę, przykro powiedzieć, ale troszeczkę chudo, zwłaszcza na nr 2 i 3... Kiedy tam byłeś pewnie słyszałeś dźwięki, czułeś zapachy, miałeś jakiś nastrój - ale zdjęcia tak łatwo tego nie oddają. Brak silnych elementów w kadrze. Z kolei duża ilość drobnych, mało wnoszących elementów nie pozwala też tego traktować jako kadrów minimalistycznych (których i tak nie jestem wielbicielem).
Najwięcej z krajobrazu ma moim zdaniem nr 4 - kawałek rozległej przestrzeni, która dzięki perspektywie powietrznej daje przyjemny dla oka efekt wielu planów. Ale zauważ, że aż pół kadru zajmuje jedna przeciętnej urody chmura, a cała reszta to tylko pół kadru. Zobacz też, że jest tam jakaś blaszana hala (magazyn?), która trochę kłóci się z malarskim ujęciem tych drzew. Wieże kościoła jeszcze by się w to wpisywały, buda o regularnej bryle jako tako. Starałem się być konstruktywny, ale jeśli nie udało, zignoruj proszę :-)
Spokojnie, nie uważam się za mistrza :) W 4. faktycznie chodziło mi o chmury i parowanie nad górami i przyznam się, że "blaszaka" sam nie widziałem, póki nie napisałeś.
Dla małej odmiany od krajobrazów górskich trochę rolnictwa. Pola uprawne gdzieś pomiędzy Strzelinem a Ząbkowicami Śl. Prawie to samo ale jednak inaczej :) bo 5. wczesną wiosną, a 6. niedawno.
5.
41343
6.
41344
Dawno nic nie dodałem (lenistwo straszna rzecz) to pozwolę sobie odświeżyć temat. Chłodniej się robi i pojawiają się mgły nad górami :) No to moja praca na ten temat. Góry to Wzgórza Włodzickie, a w tle raczej już Góry Stołowe (no chyba, że coś jeszcze jest między i mi z głowy wyleciało).
7.
43691
Bartolini82
30-09-2020, 22:23
Straszny szum. Spróbuj to obrobić i odszumić.
bomkallo
30-09-2020, 22:27
Straszny szum. Spróbuj to obrobić i odszumić.
Odszumianiem zepsulbys to zdjecie :)
Bartolini82
30-09-2020, 22:33
Odszumianiem zepsulbys to zdjecie :)
Serio?
Nie wydaje mi się.
43692
No, ale kwestia gustu. Ja lubię gładkie i jak najbardziej ostre zdjęcia.
Kurcze, fajnie Ci to wyszło. Zdradzisz, chociaż skrótowo czym to odszumiłeś? W Lightroomie czy jakoś inaczej?
Wprawdzie szum swój klimat wprowadza (tak trochę analogowo może?) ale tu to niestety efekt słabej maszyny (Panasonic DMC-FZ50). Biorę go ostatnio na spacerki bo nic więcej nosić nie muszę (w sensie obiektywy itp) ale ma swoje ograniczenie. Już przy niskich ISO zaczyna dawać takie "bonusy"
Bartolini82
01-10-2020, 00:34
Crusiek ostatnio mi dał namiar na tą "zabawkę" :) Topaz Labs. Wygoogluj sobie link do ich strony. Jest wersja trial.
Ciekawie to wygląda, przyjrzę się bliżej tym programom.
Z tej samej sesji pochodzi jeszcze takie zdjęcie. Tu było już jaśniej więc i piksele tak nie atakują :)
8.Wyspy :)
43712
Wschody, wschody, wschody... Kurcze nie znudziły mi się jeszcze :) No to może chwilowo ostatni, bo taki mniej typowy. Za to miejsce typowe jak na mnie - Góry Sowie
09. Góry w ogniu :)
43834
10. Zabytkowy pociąg na moście kolejowym w Ludwikowicach Kł.
44277
Adam Okuń
18-10-2020, 22:38
Coś pięknego.
Prawda, jest na co popatrzyć :)
Na tej trasie takie pociągi puszczają z raz, dwa na rok i chętnych by je upolować zdjęciowo jest zawsze sporo. Nie jest to łatwe bo trzeba mieć anielską cierpliwość - nie pamiętam by chociaż z raz taki pociąg przejechał o czasie :) Na ten kadr czekałem chyba 45 min. Chciałem jeszcze zrobić zdjęcie jak pociąg wracał (już w innej miejscówce) ale nie doczekałem się (ponad godzinę stałem). Chyba się zepsuł :) :) No nic, ważne, że chociaż w jedną stronę miałem farta.
Zresztą i sama trasa Kłodzko-Wałbrzych warta zobaczenia. Wysokie mosty, najdłuższy tunel w Polsce no i podgórskie widoczki. Polecam.
Adam Okuń
19-10-2020, 23:32
Modelarska grupa z Kóz koło Bielska ma zamiar Ludwikowice odtworzyć na makiecie.
O proszę :)
W sumie ciekawa miejscowość. Dużo rzeczy godnych zobaczenia jest.
Na jedynce zdaje się że powstał odblask od filtra.
Bartolini82
23-10-2020, 08:29
W sumie ciekawa miejscowość. Dużo rzeczy godnych zobaczenia jest.
Ano ciekawa. Ja mam żonę z tej miejscowości :)
Ano ciekawa. Ja mam żonę z tej miejscowości :)
No nie gadaj? Ja też :) :)
Bartolini82
27-10-2020, 00:38
No nie gadaj? Ja też :) :)
Haha, no to nieźle.
To powiem Ci jeszcze, że ja mieszkam pod Oleśnicą :D
Jeszcze wyjdzie na to, że się znacie. Albo że jesteście rodziną. :lol:
No to już by był zbyt duży zbieg okoliczności :)
Nie takie rzeczy się zdarzały. ;)
No tak :) W każym razie widać, że swiat jest mały. Wszędzie jest ktoś kto kogoś zna, był lub wie :)
Skoro tak zeszło (pośrednio)na tematy związane z Ludwikowicami no to wrzucę jeszcze kolejne zdjęcie z tego rejonu. Z góry przepraszam za słabo dopracowane kasowanie przewodów WN w okolicy mostu, ale wydaje mi się, że gra nie jest warta świeczki a krajobraz obroni się sam :) Muszę chyba z powrotem na fotograficzne "łajzy" nosić Nikona. Jednak z Panasonica mało jakieś wyraźne te foty wychodzą.
11. Widok na most kolejowy w Ludwikowicach.
44623
12. Mglisty poranek w Górach Sowich. Konkretniej to widok z ich podnóża w stronę Jugowa (wieś).
45160
Wind Mill
12-11-2020, 00:27
Pikne to #12.
Pikne to #12.
A dziękuję :) Liczyłem wprawdzie na spektakularne "coś" na niebie ale warunki i tak były zadowalające. Jak na liczbę nieudanych pobudek jakie zdarzyło mi się odbyć :)
Niewiele ostatnio okazji by wybrać się w jakieś nowe miejsca więc siłą rzeczy kręcę się ciągle w okolicach Gór Sowich.
Tym razem trochę ciaśniejsze kadry, chyba mi takie pasują bo widzę, że najczęściej robię. Na początek coś o poranku a później przedsmak zimy. Dzień później nawaliło już śniegu w opór więc można by uznać sezon zimowy za otwarty :)
13. Poranne słoneczko
45905
14. Mrożno (Przełęcz Woliborska)
45906
Dawno nic nie wrzucałem bo jakoś połączenie słabych warunków pogodowych i mojego kryzysu artystycznego :) :) (co zrobię zdjęcie to mi się samemu nie podoba) nie sprzyjało jakimś ciekawym dokonaniom. Miotam się też trochę sprzętowo, zacząłem bawić się Nikonem Z50 i chyba w połączeniu z manualnym obiektywem jaki mu sprezentowałem, nie mogę jeszcze tej bestii poskromić ;) Efekt końcowy, nie poraża mówiąc wprost.
No ale niech będzie zaryzykuję, może na tle tego co wrzucają inni, nie polegnę całkowicie.
Na początek dwa zdjęcia inspirowane krajobrazami Moraw (wiem, wiem bez poniosu :)) Na trasie między Ząbkowicami a Strzelinem.
15. Fale
51845
16. Sarenki
51846
W rzadkich momentach kiedy jest zaś pogoda udało się trochę pospacerować i pojeździć w okolicach Oleśnicy. Te 2 poniższe zdjęcia dokonane komórką.
17. Las, przy wsi Kątna
51847
18. Oleśnica, mural
51848
Żeby nie było, iż same krajobrazy na Dolnym Śląsku - "Śląskie Jeruzalem" Wambierzyce
19. Brama przy wjeździe do Wambierzyc
51849
20. Bazylika
51850
No i na koniec klasyka. Sezon rzepakowy się zaczał :)
21. Żólto-zielone
51851
Z okazji komunii swego dziecięcia zainwestowałem w Nikkora 24-70 F4. Plan był taki by zabrać Z50 na uroczystość i przy okazji zrobić parę zdjęć po. No bo lżej nosić niż D700. W sumie (z lenistwa) nie wyjąłem z torby obiektywów jakie miałem, więc wagowo wyszło i tak samo jakbym zabrał starszy sprzęt i jedno-dwa szkła. Ot, postęp :) :)
Nikkor fajny, faktycznie ostry od F4. Dawno nie kupowałem nowych obiektywów do Nikona i powiem, że zniesmaczony jestem cenami. Rozumiem, że nowość itp. ale jednak ... dla mnie dużo i nieprędko pewnie pozwolę sobie na jeszcze jakieś inne (a na pewno na coś z lepszym światłem). Plus chociaż, że przyszłościowy to w miarę zakup, bo w sumie obiektyw pod pełną klatkę.
No ale nie o tym. Takie coś udało mi się nim ustrzelić :)
22. Zebra.
52084
Kręcąc się w dalszym ciągu, w Sowiogórskich okolicach wybrałem się na zwiedzanie Twierdzy Sowiogórskiej. Byłem już kiedyś ale ciągle tam ostro inwestują, udostępniają kolejne atrakcje do zobaczenia więc warto. Kto nie był, to zachęcam do wycieczk. A jak traficie na przewodnika równie dobrego jak ten, który oprowadzał nas, to czas dodatkowo leci jeszcze szybciej :)
Aparat oczywiście jakiś ze sobą miałem (tym razem Nikona Coolpix P610) więc to i owo udało się ustrzelić :)
23. Srebrna Góra i dalsze okolice
55848
Nie mogę coś ostatnio utrafić na dobrą pogodę do zdjęć górskich :) to udałem się na bezpieczny spacer po lesie. Straszne cięcia u nas dokonują, aż żal patrzyć jak popsuli miejsca, które lubiłem :( Coś tam jednak udało się dokonać, może nie wybitne ale lepiej niż wcale.
Wykonane Nikonem Z50 z manualnym szkłem Raynox Polaris 45-135mm F3.5
24. Lasy pod Oleśnicą.
56687
Jesień w swoim najlepszym okresie już chyba się kończy. Przymrozki były, teraz pada. Kto nie zdążył załapać się na liście, kolory to może mu się już nie udać :)
Ostatni weekend był dla mnie dość łaskawy bo mimo, że przespałem piękny wschód słońca :) to na dziennym spacerze to i owo udało mi się sfotografować. Parę zdjęć dałem w innych działach, nie będę ich tu dublował, ale coś postaram się zamieścić w kolejnych postach.
Tym razem znów inny aparat - Samsung NX1000 :) Wkurzyły mnie tańsze maszyny jakie miałem (a to szumy na wyższym ISO, a to płaskie te fotografie), zrobiłem czystkę sprzętową z nastawieniem noszenia znów Nikonów. Długo jednak nie wytrzymałem i uznałem, że koniecznie coś małego, taniego na spacery mieć muszę. No i padło na Samsunga. Fajny, faktycznie jest. JPG spodobały mi się w nim na tyle, że chyba odpuszczę robienie RAW. Szkoda miejsca na dysku i czasu na obróbkę jak od razu już prawie jest idealnie :)
Nie przedłużając.
25. Droga na Przełęcz Jugowską.
57466
Żeby nie było, iż samochodem się tylko wożę :), będzie coś z wycieczki pieszej. Wzgórza Wyrębińskie, okolice Gór Sowich.
26.
57485
W ramach odpoczynku od górskich klimatów wybrałem się ostatnio na parę wycieczek w bliższej okolicy Oleśnicy. Może i płasko, lesiście mamy ale i tak ładnie. Na początek pochwalę się dwoma, dość wąskimi kadrami znad Milickich Stawów o poranku. Miejsce warte zobaczenia, zwłaszcza wielbiciele ptaków powinni być usatysfakcjonowani. Mi niestety zdjęcia ptaków wyszły słabo - widać niedostatki sprzętowe :) (albo techniki twórcy). W każdym razie z moim obiektywem (24-70 na Z50), do ptaków nie miałem co startować.
27. Poranne widoczki znad stawu Słonecznego Górnego.
57631
- - - - kolejny post - - - - - -
I jeszcze taki kadr z tej wycieczki.
28. Staw Słoneczny Górny
57632
Google maps to świetne narzędzie :) Zastanawiając się gdzie w okolicach Oleśnicy uda mi się wynaleźć ciekawy obszar z wodą (przy którym nie byłem) natrafiłem na okolice wsi Szczodre, w której znajduje się piękny park. Jest woda, jest pałac! no i mnóstwo rekreacji dla dzieci (place zabaw, siłownie plenerowe). Aż zaskoczony jestem, że nigdy o nim nie słyszałem.
Poranna włóczęga po tym obszarze zaowocowała takim oto kadrem :)
29. Staw w Parku Szczodre
57758
30. Kaczy staw, Szczodre.
57826
Odkopię wątek, bo co będę zaśmiecał forum zdjęciami luzem ;) Tym razem (chyba) Góry Stołowe w mojej interpretacji
31. Promienie
61020
Póki pobudka na wschód słońca nie wiąże się z wielką męką (budzik o 4 czy coś koło) to można wstać :) Chciałem spróbować inną miejscówkę niż zawsze (z widokiem na Góry Sowie), ale niezbyt przypasowało mi miejsce - za dużo drzew, zasłaniały górki. Wycieczka jednak tak zła nie była, trochę niżej i jakiś kadr się udał :)
32. Chwilę przed
61194
marcin255
24-03-2022, 00:36
33 widoczki ze Stronia Śląskiego
61196
61197
Odgrzebię swój temat co mi szkodzi :) Na start zdjęcie które dokonałem przy okazji rowerowej wycieczki po przygranicznych terenach dolnego śląska. Dla mnie ciekawe też z przyczyn poza widokowych - zrobiłem je po dłuższej przerwie D600 z zakupionym niedawno Tamronem 28-200. Demonem ostrości to faktycznie nie jest ale cóż... nie chce się nosić lepszych to trzeba przywyknąć :)
35 Wiosenny widoczek z okolicy Radkowa.
80401
Jesień (na ten moment) najpiękniejsza nie jest ale od czasu do czasu udaje się trafić na jakieś okienko pogodowe. Korzystając z lepszej pogody odwiedziłem w miniony weekend Wambierzyce, no to widoczek z tych okolic.
36
90903
Jak to na jesieni bywa ładne kolory są rano i wieczorem. Jadąc ostatnio do pracy nie mogłem sobie odmówić fotki na jednej ze żwirowni, w okolicy Oleśnicy.
37.
91095
38. Na trasie między Strzelinem a Ząbkowicami.
91236
39. Jesienny poranek pod Oleśnicą
91715
40. Okolice Oleśnicy. Pozostając w jesiennych klimatach. Nie za dużo było okazji na ładne widoki, czasem jednak coś udało się utrafić :)
91744
41 Mroźny, mglisty, jesienny poranek na Dolnym Śląsku. Tu okolice Jelcza-Laskowic.
92346
Dla odmiany od krajobrazów przyrodniczych trochę cywilizacji.
42. Hotel Grand, Wrocław.
92443
43. Mimo. że nastała już zima to parę kadrów z tegorocznej jesieni. Tu z mojego ulubionego arboretum koło Sycowa. Arboretum leśne w Stradomii.
92513
44. Początek zimy w Górach Sowich
92666
45. Sokolec, widok ze Wzgórz Wyrębińskich
92676
paparapa
03-01-2026, 14:25
Lubię taką "zielono białą" bajkową porę. Zwłaszcza w górkach. Kilka dni temu byłem na Dzikowcu. I wyglądało to bardzo podobnie.
Nikt sie nie spodziewał a zima przybyła :)
Zrobiłem sporo jesiennych zdjęć, nieoczekiwanie popadało (zaczątki widac wlasnie na powyzszych fotkach) a teraz... zima na całego:) Siedzę na wolnym w tej okolicy, codziennie pada i już pokryło całość. Wypadałoby by podejść w góry tylko jak sie człowiek naszufluje na podwórku to coś sie nie chce.
Pozostając w okolicach Gór Sowich kolejne parę widoczków.
46. Most kolejowy w Ludwikowicach Kłodzkich
92791
47. Góry Sowie przy zachodzie słońca
92792
48. Jak poprzednio :)
92793
49. Nowa Ruda 1
92794
50. Nowa Ruda 2
92795
51. Nowa Ruda 3
92796
52. Uniwersytet Wrocławski nocą
93478
paparapa
05-02-2026, 01:06
52. Uniwersytet Wrocławski nocą
A nie jest to Zakład Narodowy im. Ossolińskich i Muzeum Lubomirskich?
Celna uwaga, znaczy ktoś zdjęcia ogląda :)
Masz rację, z przyzwyczajenia machnąłem podpis bo jak spacerki są w tej okolicy to najczęściej Uniwersytet się w kadr łapie :)
53. Pergola we Wrocławiu.
93495
paparapa
06-02-2026, 01:10
Celna uwaga, znaczy ktoś zdjęcia ogląda :)
Masz rację, z przyzwyczajenia machnąłem podpis bo jak spacerki są w tej okolicy to najczęściej Uniwersytet się w kadr łapie :)
Tak niewiele pokazuje się tu zdjęć, ze trudno tych paru sztuk nie pooglądać.
No chyba, że chce się czytać o innych sprawach... :)
54. Wzgórza Strzelińskie o poranku.
94049
BambusZMikronezji
02-03-2026, 22:25
Ładne. Bardzo ładne. Gratuluję
Ładne. Bardzo ładne. Gratuluję
Dzięki. To dość spontaniczne zdjęcie z dzisiejszego poranka :)
Baaardzo ładne .....
prawie jak "Ren"
Wind Mill
03-03-2026, 09:01
Mi się bardziej widzi z odciętą górą, ten najdalszy plan przyciąga wzrok, z odcięciem drzewo jest mocniejsze a góra niknie we mgle. ;)
Mi się bardziej widzi z odciętą górą, ten najdalszy plan przyciąga wzrok, z odcięciem drzewo jest mocniejsze a góra niknie we mgle. ;)
jak sobie przyciąłem krawędzią monitora, to faktycznie, też wygląda świetnie. Ale i orygniał niczego sobie, piękne zdjęcie :)
55. Staw w Rakowie
94452
Tak sobie myślę, że skoro bywa się czasem gdzie indziej to może rozszerzę zakres terytorialny prezentowanych zdjęć :)
56. Sonov, Czechy i jeden z zabytkowych kościołów, które tam się znajdują.
94453
W 55 dla mnie może ciut za mocny kontrast lub clarity, ale za to 56 bardzo mi się podoba.
57. Widok na Śnieżkę (i nie tylko) z punktu widokowego przy Błędnych Skałach.
94918
58. Wzgórza Ścinawskie
95532
krzysztofz24
01-05-2026, 22:55
55 calkiem fajna konturówka.
Ja akurat lubie i sam naduzywam troche clarity;-)
Czasem ciężko się powstrzymać :) Ostatnie parę zdjęć dotknięte było obróbką sugerowaną przez AI Lightrooma, widać też lubi mocno :)
59. Widok na Bazylikę w Wambierzycach.
95629
60. Wałbrzych, Rynek i ratusz udekorowany kwiatami (i tymi wiosennymi i kompozycjami z okazji niedawnego festiwalu kwiatów).
95759
62. Stoszowice i widok na zamek tam się znajdujący.
96228
63. Wrocław, ul. Reymonta
96369