Zobacz pełną wersję : Nadajnik/Odbiornik
Cześć Wszystkim,
Przymierzam się do zakupu pierwszego sprzetu do wyzwalania błysku zdalnie, od razu dodam że nie mam bladego pojęcia co jest mi potrzebne itd.
Wiem ze zadaje naiwne pytania, lecz chce zdobyc wiedze w praktyce, a czy Wy moglibyscie mi podac taki zestaw który ma wszystkie potrzebne funkcje?
Chciałbym aby zakupiony zestaw działał do moich lamp SB910/900 i body D7200 i D7500 aby miał wszystkie tryby TTL czy coś takiego.
Rozumiem, że potrzebuje na aparat nadajnika, a na każda z lamp odbiornik tak?
Czy na przykład YN-622N KIT jest czymś dla mnie?
Dziekuje za wyrozumiałość ;)
Tak, to będzie działać w trybie TTL. Potrzebujesz jeden nadajnik + odbiornik pod każdą z lamp.
Jasne, powiedzcie mi prosze, czy zestaw niżej który wymieniłem czyli YN-622N KIT (https://www.cyfrowe.pl/aparaty/yongnuo-yn-622n-ii-zestaw-2-nadajnikow-odbiornikow-stopka-nikon.html),
kosztuje 400 zł, czy na komplet 2 odbiorników/nadajników jest to cena wysoka/średnia? Jest coś lepszego/gorszego co by równiez zachowało wszystkie funkcje?
Tak jak mówiłem chce nabrac wiedzy w praktyce, miec na start wszystkie funckje a wraz z nabraniem doświadczenia odrzucić to co według mnie sie nie przyda, niż potem dokupowac nowy zestaw bo obecny nie ma funkcji X :)
To jest bardzo dobra cena. Pocket Wizard lub firmowe zaczynają się od ok. 1000 zł. Yongnuo to rozpoznawalny producent, chociaż chiński.
Bardzo fajnie, więc rozumiem ze zestaw o którym mówie, podoła D7200/7500, lampom SB910/900 (myśle równiez o lampach YN, ale skoro to jedna marka to tym bardziej problemów z kompatybilnościa byc nie powinno?)
Czy polecisz przyjacielu może jeszcze inny zestaw? Czy akurat trafiłem dobrze i na pewno funkcji w nim nie braknie? :-)
I od razu zapytam, czy można wyzwalac błysk w 2 różnych lampach jednocześnie? (to znaczy różne modele/marki)
Taki zestaw: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/yongnuo-rf-605n-zestaw-2-nadajnikow-odbiornikow-stopka-nikon.html jest tańszy o 250 zł, różnica w cenie ogromna, czymś sie różni do uprzedniego?
Ten drugi zestaw jest bez ttl.
Jasne, masz racje przyjacielu.
Czy można wyzwalać błysk z 2 różnych modelowo i markowo lamp jednocześnie?
Czyli rozumiem że zestaw YN-622N KIT pokryje wszystkie ewentualne potrzeby i funkcje? :)
No to wkładam kij w mrowisko - sprzedaj w cholerę to co masz (ew. zostaw sobie 910 jako pewniek na sanki) i kup Quadralite/Godox. Obecnie nic lepszego w rozsądnym budżecie nie znajdziesz jak chodzi o błyskanie radiowe.
Co masz dokłądnie na myśli mówiąc Quadralite? Lampy błyskowe czy odbiorniki/nadajniki?
Całość. Każda lampa q którą da się założyć na puszkę ma wyzwalacz. Odbiorniki wbudowane w każdą reporterską, hybrydową czy plenerową. Do tego studyjne z X w nazwie też mają odbiorniki.
Czyli rozumiem że w takim wypadku zestawu lamp z Quadralite potrzebowałbym tylko nadajnik na aparat i to wszystko? Nie wiedziałem nawet że tak można :O
Tak. I jeśli byś chciał zachować SB9x0, to odbiornika pod nią.
Już wszystko zostało napisane.
Quadralite navigator X2 Nikon
Lampy stroboss 60 lub 60 Evo lub V1 lub reporter200 w zaleznosci od budżetu.
Wysłane z mojego kalkulatora Casio.
Wiesz, on już ma SB910 i 900, sprzeda ze znaczną stratą, kupi nowe YN i po co? YN są gorsze, nie da się ukryć.
Kupuj nadajnik i odbiorniki pod SB900. Możesz kupić Quadralite Navigator X (zamiast YN) o ile planujesz kiedyś zakupić lampy studyjne Quadralite.
tomkrzysz
11-07-2020, 22:39
Proponuję YN622N-TX jako nadajnik na sanki i dwa YN622N II pod lampy. Masz możliwość łatwego sterowania zestawem. Można to kupić używane w bardzo dobrej cenie.
Ja osobiście w rozumieniu Waszych postów mam taki problem, że nie wiem czy coś co wymieniacie będzia działąć zarówno z SB910, czy ewentualnie równiez z lampami YN czy Quadralite i odwrotnie czy np nadajnik YN bedzie działąć z lampami Quadralite czy Nikon?
Tu jest mój największy problem, gdyż po prostu brakuje mi elementarnej wiedzy w tym zakresie
Yn oczywiscie będzie działał z lampami Nikona, jeśli będą one nasunięte na odbiornik YN.
Nadajnik potrzebuje odbiornika. Wbudowany odbiornik "kumający" polecenia YN maja tylko lampy YN (Yn ma 2 systemy, dla utrudnienia, zwróć na to uwagę).
Jesli chcesz użyć lamp Nikona musisz kupić także odbiorniki YN.
Bez sensu za to jest kupowanie YN do Quadralite. Jakie Quadralite masz na myśli? Studyjne?
Musimy być precyzyjni w pytaniach i odpowiedziach.
Np co znaczy będzie działał? Niby proste pytanie a odpowiedz bardzo skomplikowana. Jeśli myslisz o lampach studyjnych to musisz zwrócić uwagę czy do tego modelu YN jaki chcesz kupić jest w komplecie kabelek od odbiornika do lampy studyjnej (końcówka typu "jack"). Problem w tym, że YN może odpalić lampę studyjną, ale ... jak go podepniesz ;) Niestety od długiego czasu na rynku są w sprzedaży zestawy bez kabelka. Co gorsza kabelek z jednej strony ma głupią wtyczkę i nie dorobisz go sam.
YN będzie odpalał lampy studyjne w manualu. Energie błysku ustawiasz na lampie.
Quadralite nadajnik Navigator potrafi obsługiwac lampy studyjne Quadralite (niektóre, wyższe modele lamp tego producenta, które mają wbudowany odbiornik) przenosząc sporo funkcji. Mozna zmieniać zdalnie energie błysku lampy, mieć HSS do 1/8000 albo TTL z lampami Quadralite Atlas.
Tego nie dostaniesz z YN.
Jeśli chcesz nadajnik YN zastosować do lamp reporterskich - Quadralite Stroboss to to też jest bez sensu. Bo lampy Quadralite Stroboss mają wbudowany odbiornik, ale odbiornik Quadralite oczywiscie, a nie YN.
Nie możesz sobie brać nadajnika z jednego systemu i używać wbudowanego odbiornika z innego systemu. One nie sa kompatybilne. Możesz "olać" wbudowany odbiornik radiowy, tak jakby go w ogóle nie było i kupić odbiornik radiowy taki sam jaki masz nadajnik.
Gdy nadajnik i odbiornik są z tego samego systemu to wszystko gra. Ale to wcale nie znaczy, że będzie przenoszone wszystko. Proste radiówki nie przenoszą TTL.
Dziękuje Jacek za szczegółowe wytłumaczenie
Więc mam dokładnie na myśli lampy reporterskie.
Mam obecnie 3x lampy 910/900, więc myśle że jest bez sensu, aby je sprzedać i kupić nowe pod marke przyszłego odbiornika/nadajnika. Wraz z zbiegiem czasu oczywiście bede wymieniał je na firme z nadajnika/odbiornika.
Ale na stan dzisiejszy, chce zaopatrzyc się w zestaw nadajnik/odbiornik, który umożliwi mi wykorzystanie tych Nikonowskich lamp + np jedna lampa z firmy, której za chwile kupie nadajnik/odbiornik.
Rozumiem już że będe potrzebował odbiorniki do lamp Nikonowskich, bo nadajnik/odbiornik będzie na pewno z YN lub Quadralite.
I tutaj pytanie, czy będe mógł jednocześnie sterować 3x lampami Nikonowskimi przez odbiorniki + 1 lampe YN już bez odbiornika, w przypadku gdy równiez z YN będe miał nadajnik?
I tutaj pytanie, czy będe mógł jednocześnie sterować 3x lampami Nikonowskimi przez odbiorniki + 1 lampe YN już bez odbiornika, w przypadku gdy równiez z YN będe miał nadajnik?
Tak, przy czym dalej sugeruję, żebyś zlał YN i poszedł w Quadralite/Godoxa.
Dziękuje Jacek za szczegółowe wytłumaczenie
Więc mam dokładnie na myśli lampy reporterskie.
Mam obecnie 3x lampy 910/900, więc myśle że jest bez sensu, aby je sprzedać i kupić nowe pod marke przyszłego odbiornika/nadajnika. Wraz z zbiegiem czasu oczywiście bede wymieniał je na firme z nadajnika/odbiornika.
Ale na stan dzisiejszy, chce zaopatrzyc się w zestaw nadajnik/odbiornik, który umożliwi mi wykorzystanie tych Nikonowskich lamp + np jedna lampa z firmy, której za chwile kupie nadajnik/odbiornik.
Rozumiem już że będe potrzebował odbiorniki do lamp Nikonowskich, bo nadajnik/odbiornik będzie na pewno z YN lub Quadralite.
Już w tym momencie możesz wyzwalać bezprzewodowo lampy Nikona, tylko nie radiowo a na podczerwień... ma to swoje minusy (lampy muszą się widzieć z aparatem i wzajemnie) ale do nauki wystarczy. Znajdź sobie w instrukcji CLS. A jak się nauczysz o co w tym chodzi to łatwiej Ci będzie podjąć decyzję. Osobiście kiedyś używałem PocketWizardów, ale przesiadłem się na Quadralite i ten kierunek - podobnie jak kilku kolegów powyżej - uważam za najbardziej sensowny i rozwojowy.
Ja tez uważam, ze najlepiej kupować zestaw radiowy Quadralite Navigator X (nadajnik i odbiornik) (można X2 albo pro). Używaj tego z tymi lampami jakie masz. A potem dokupuj Stroboss 60, to też Quadralite.
Jak ci się kiedyś zachce lamp studyjnych to jesteś wygrany.
Ja tez uważam, ze najlepiej kupować zestaw radiowy Quadralite Navigator X (nadajnik i odbiornik) (można X2 albo pro). Używaj tego z tymi lampami jakie masz. A potem dokupuj Stroboss 60, to też Quadralite.
Jak ci się kiedyś zachce lamp studyjnych to jesteś wygrany.
Dokładnie, przy czym zamiast strobosów, które nic więcej Ci nie dadzą w porównaniu do tych, które masz, sugerowałbym zakup Reportera 200... jeśli chodzi o rozmiar to praktycznie taka sama wielkość, a możliwości dużo większe. I do reportera nie musiałbyś już dokupować odbiorników. Z tego zestawu, który masz zostawiłbym dwie Sabiny i dokupił nadajnik i dwa odbiorniki Navigator X i Reportera.
Dokładnie, przy czym zamiast strobosów, które nic więcej Ci nie dadzą w porównaniu do tych, które masz, sugerowałbym zakup Reportera 200...
I do reportera nie musiałbyś już dokupować odbiorników.
Stroboss 60 też ma wbudowany odbiornik do navigatora. Ba, może pracować też jako master, czyli można ją założyc na body zamiast nadajnika.
Rozumiem że Quadralite polecacie dlatego, że ma szeroką oferte lamp studyjnych w przeciwieństwie do YN?
Czyli moge nadajnikiem Quadralite z Navigator X sterować lampami Quadralite bez odbiornika zgadza sie?
No i sprawdziłem na szybko oferte lamp reporterskich Quadralite, Reporter 200 jest ponad mój budzet, ale widze że mamy 60 i 60EVO. Różnica 300 zł, za co dopłacamy pomijając wbudowany akumulator na którym mi nie zależy, wręcz bym go nie chciał? Oczywiście widze suche dane,a le nie wiem co oznaczają w praktyce, tak z grubsza?
Stroboss 60 też ma wbudowany odbiornik do navigatora. Ba, może pracować też jako master, czyli można ją założyc na body zamiast nadajnika.
Tak, oczywiście, że ma, niemniej uważam, że jeżeli są już sabiny to kupowanie kolejnej lampy reporterskiej niczego już nie wniesie do tematu... reporter ma dużo większą moc, kilka wymiennych głowic (ciągły led, wysunięta żarówka jak w lampie studyjnej dzięki czemu lepiej współpracuje z modyfikatorami, zwykła końcówka z fresnelem, round flash head...) a to wszystko w rozmiarze zwykłej reporterki...
A Quadralite polecamy dlatego, że jest to system otwarty i rozwojowy, jeżeli za jakiś czas stwierdzisz że małe lampy są niewystarczające już do Twoich potrzeb to staniesz przed dylematem czy wyprzedawać wszystko co masz (czyli sterowanie YN lub podobne) czy rzeźbić i jakoś to klecić... Jeżeli teraz zainwestujesz w Q to po tym czasie nic nie będziesz kombinował tylko kupisz albo lampy studyjne albo świetne lampy przenośne plenerowe typu Reporter czy Atlas - przy czym warto wspomnieć, że poza Q/Godox niewielu producentów oferuje takie kompaktowe, wygodne i mocne lampy mobilne, a jeżeli oferuje to drożej (Fomei) albo kosmicznie drogo (Profoto).
Ja tylko dodam że Godox u nas jest pod nazwą Quadralite ale w chinach mamy też Neewer i są ciekawsze ceny, zgodność oprogramowania pozwala na mieszanie tego wszystkiego.
widze że mamy 60 i 60EVO. Różnica 300 zł, za co dopłacamy pomijając wbudowany akumulator na którym mi nie zależy, wręcz bym go nie chciał?
Mam to samo. Uważam zasilanie dedykowanym akku za głupotę do kwadratu. Mam 24 szt akku AA (kiedyś liczyłem) do zasilania wszelakich urządzeń. Wbudowany akku daje więcej błysków na jednym ładowaniu, ale co z tego? Jesli nie wystarczy na jedną sesję to trzeba kupować kolejny, zawsze trzeba wozić ze sobą kolejną ładowarkę itd.
Cześć,
sprzedaję akurat używany zestaw Pocket Wizard w BARDZO przystępnej cenie https://allegrolokalnie.pl/oferta/wyzwalacz-radiowy-pocket-wizard-komplet-nikon
Pozdrawiam
Dawid
Tyle, że akumulator w lampie (dedykowany) w tym wypadku daje też szybsze ładowanie błysku.
Co do wytrzymałości na sesji - dzisiaj zrobiłem całe wesele na JEDNYM akumulatorze. Jakby był już słaby - podłączam pod ładowarkę (działa ładując przez dobry powerbank - akumulatory do aparatu i lampy mogę ładować w ten sposób bez problemu... - świetna sprawa :).
Więc czy ten akumulator dedykowany jest taki zły?
Sam używam 2xStrobossa 60N na 4xAA, a jako głównej lampy V1 (dodatkowy aku niestety jest niezbędny jak dla mnie... Choć nigdy mi się nie przydał :D).
Na slubie 4 eneloopy AA wystarczyly z nawiazką. Wyzsze ISO i slaby błysk by byl malo widoczny.
Ale spróbuj dopalać w ostrym słońcu przez parasolkę. Wtedy się przydają aku na zmianę.
W repo sie czesto blyska i czas ladowania ma znaczenie ale bez przesady. Jak lampa daje full to tak. Ale przy slabym blysku to na AA mam natychmiast gotową lampę (SB800).
Przy strobingu w plenerze tak sie nie pracuje.
Czyli zalezy od zastosowań.
Dla mnie kolejna ladowarka dyskwalifikuje sprzęt. Bo i tak na wyjazdy musze miec przedluzacz z trojnikiem i kilka ladowarek/zasilaczy (laptop, telefon, body, AA).
Poogarniałem troszke temat Panowie z Quadralite Navigator X, już w sumie miałem kupić i Was już nie dręczyć, ale zauwazyłem że praktycznie w ogole nie można dostac samego odbiornika osobno, są tylko zestawy nadajnik/odbiornik, a jak wiadomo odbiorników będe potrzebował kilka. Dziwna sprawa, może to ktoś wytłumaczyć?
Zarówno na cyfrowych (https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-quadralite-navigator-x-do-nikon-odbiornik.html) jak i w oficjalnym sklepie quadralite (https://store.quadralite.eu/pl/navigator/1612-odbiornik-quadralite-navigator-x-do-nikon-5901698713959.html) odbiorniki są, choć mają status Na zamówienie. Biorąc pod uwagę, że to wszystko made in china i obecną sytuacją CoViDową, chyba nie ma się co dziwić. Zostaje czekać.
Tyle, że akumulator w lampie (dedykowany) w tym wypadku daje też szybsze ładowanie błysku.
Co do wytrzymałości na sesji - dzisiaj zrobiłem całe wesele na JEDNYM akumulatorze. Jakby był już słaby - podłączam pod ładowarkę (działa ładując przez dobry powerbank - akumulatory do aparatu i lampy mogę ładować w ten sposób bez problemu... - świetna sprawa :).
Więc czy ten akumulator dedykowany jest taki zły?
Sam używam 2xStrobossa 60N na 4xAA, a jako głównej lampy V1 (dodatkowy aku niestety jest niezbędny jak dla mnie... Choć nigdy mi się nie przydał :D).
Nowoczesne "zabawki dużych chłopców" na AA np latarki taktyczne akceptują (z obustronnym pozytkiem) akumulatory litowe 3.7V o tym samym wymiarze fizycznym, latarki mają na tym większe osiągi i nic się nie psuje.
Jak z naszymi "błyskotkami" Godox/Quadralite na AA ?
Może z innej beczki, ciekawy koncept podsunąłes: lampa błyskowa na wymienne ogniwa 18650.
To mógłby być hit moim zdaniem.
Wysłane z mojego kalkulatora Casio.
Zarówno na cyfrowych (https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-quadralite-navigator-x-do-nikon-odbiornik.html) jak i w oficjalnym sklepie quadralite (https://store.quadralite.eu/pl/navigator/1612-odbiornik-quadralite-navigator-x-do-nikon-5901698713959.html) odbiorniki są, choć mają status Na zamówienie. Biorąc pod uwagę, że to wszystko made in china i obecną sytuacją CoViDową, chyba nie ma się co dziwić. Zostaje czekać.
Na amazon.de wydaje się są obecne
Na amazon.de wydaje się są obecne
Człowieku, to było miesiąc temu. Na cyfrowych już są normalnie dostępne.
Ba, na allegro są oryginalne godoxy. Drożej niż rebrand Quadralite. I bez gwarancji. :lol: