PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3300 vs Sigma APO DG 70-300

mdo1
08-07-2020, 10:52
Dzień dobry,

jestem świeżym użytkownikiem tytułowego Nikona i sprawdzałem czy da się skorzystać z Sigmy, której używałem z D70s.
Jak się domyślam, ta Sigma nie ma silnika więc nie będzie działał AF ale w trybie manualnym (na aparacie i na obiektywie) też nie udało mi się zrobić zdjęcia. Nie wyzwala się migawka i w sumie nie zauważyłem żadnego komunikatu, który by mnie mógł na coś naprowadzić.

Znalazłem w necie informację, że obiektyw jest kompatybilny z tym body, ale u mnie nie działa.

Coś gdzieś trzeba przestawić? Nie będzie działać? Może ktoś kiedyś to już weryfikował?

Pozdrawiam,
Mariusz

gremed
08-07-2020, 13:40
Może masz ustawiony w menu "priorytet ostrości", której aparat de facto nie widzi. Mień na "priorytet spustu".

mdo1
08-07-2020, 22:27
Mądrego to i miło posłuchać :)

Wprawdzie nie mam takiej opcji w menu (albo jej nie znalazłem), szukając znalazłem natomiast przycisk AE-L/AF-L na tylnej ściance pod pokrętłem sterowania - który robi właśnie to co ta opcja w menu jak mniemam.
Nie ustawia ostrości, tylko robi zdjęcie po naciśnięciu jednocześnie tego przycisku i spustu.

Naprowadził mnie ten artykuł, który znalazłem szukając miejsca w menu gdzie mogłaby być ta opcja.

https://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php/t-275751.html