Zobacz pełną wersję : Problem z polami AF
dzidektancerz
03-07-2020, 21:54
Witam. Kupilem Nikona 5300 i juz na wstepie nie wiem czy oddaac go do serwisu na kalibraccje czy tez moze nie potrzebnie panikuje.
Co mnie irytuje to nie wazne czy wybiore 9 pol AF 21 czy tez 39 - w wizjeze zawsze widze tylko jeden czarny kwadracik. Natomiast pokazuje sie wiecej kwadraccikow gdy przestawie na automatyczny wybor pola AF.
Czyy to normalne ? No nie wydaje mi sie. Jestem nowy w tym sporcie tak wiec wybaczcie jsli zaddalem glupie pytanie .
madebyzosiek
03-07-2020, 22:26
Tak, to normalne, widzisz ten kwadracik, który jest aktyny, czyli w którym ustawiasz ostrość. Więcej odpowiedzi na trudne pytania, które są jeszcze przed Tobą znajdziesz w instrukcji obsługi...
dzidektancerz
04-07-2020, 05:47
Ciekawe.. aparat wyposażony w 39 pol ale przy robieniu ostrości nie ważne co ustawisz to będzie tylko jeden . No ok
dzidektancerz
04-07-2020, 06:25
W instrukcji nie poruszyli tego tematu
madebyzosiek
04-07-2020, 07:07
Ciekawe.. aparat wyposażony w 39 pol ale przy robieniu ostrości nie ważne co ustawisz to będzie tylko jeden . No okTe 39 pól jest po to, żeby wybrać sobie w którym. Płaszczyzna ostrości na zdjęciu jest jedna, nie 39 lub więcej. Jeżeli aparat ma wybierać sam pole ostrości, to trzeba korzystać z auto, wtedy aparat wyświetli 39 pól i wybierze to, w którym ustawia się ostrość najłatwiej ;)
Podstawy z instrukcji i kwestia zrozumienia co to jest ostrość, jak się układa, płaszczyzna i głębia ostrości.
Można tu coś zobaczyć:
https://www.youtube.com/watch?v=tgunhz_zvKQ
dzidektancerz
04-07-2020, 09:28
Wow, dzięki