Zobacz pełną wersję : ohnar 300 5.6
Czy ktos z forumowiczow uzywal obiektywu Ohnar 300 5.6? Czy warto zakupic za 1000zl w bardzo dobrym stanie, jak nowy? Chcialabym rubinara 300 ale ciezko zdobyc a jesli juz to bardzo drogo, czemu sie w sumie nie dziwie. Zalaczam zdjecie, jaki to rodzaj mocowania?41032
lukasz_kk
01-07-2020, 22:26
Jaki masz aparat? Jeśli jakiś w miarę nowy DX, to zdecydowanie lepiej kupić Nikkora AF-P DX VR 70-300mm. Na 300mm jest raptem o 1/3 EV ciemniejszy (f/6.3 vs f/5.6) ale (tu zgaduję bo nie miałem styczności z wymienionym przez Ciebie obiektywem) zapewne jest lepszy optycznie i ma autofocus. A ten Ohnar, jeśli to mocowanie m42, nie będzie ostrzył na nieskończoność z lustrzankami Nikona.
A jeśli już koniecznie chcesz stałkę, a Twój aparat ma wbudowany silnik autofocusa, tzw. śrubokręt, to na giełdzie sprzedaję Nikkora 300mm f/4, ale cena sporo przekracza 1000 zł.
Dziekuje za odpowiedz. Aparat d750 , interesuje mnie bokeh tego obiektywu. Chcialabym fotografowac kopozycje kwiatowe, zainspirowaly mnie zdjecia M.Wasiczek. W jednym z wywiadow mowila ze uzywa Rubinara 300 ale ciezko go zdobyc lub jest bardzo drogi.
lukasz_kk
01-07-2020, 23:03
A, to zmienia postać rzeczy, w takim przypadku brak autofocusa nie powinien doskwierać, ale nadal istnieje możliwość, że to bagnet m42, musi się wypowiedzieć ktoś, kto się na tym zna :)
m42 to nie bagnet, tylko gwint.
Nie dam sobie nic uciąć, ale to chyba N/F jest.
A mi to wygląda bardziej na bagnet EXA/EXAKTA. Ale też sobie nie dam nic uciąć, a nie będę w środku nocy leciał na strych sprawdzić bo cały dom pobudzę...
Edit: Chociaż chyba cofam co napisałem po baczniejszym popatrzeniu na Nikona... Maszynieria do AF-a mnie skonfundowała.
Jak Ci zależy tylko na efekcie jaki dają lustrzane obiektywy, a nie na ogniskowej, to spraw sobie Heliosa 44 i przyklej na przednia soczewkę coś okrągłego.
Był już na forum taki wątek
https://forum.nikoniarze.pl/threads/302673-Kr%C4%85%C5%BCek-papieru-naklejony-na-obiektyw/page3?p=4120169&viewfull=1#post4120169