Zobacz pełną wersję : Nikkor 50/1.8 nie można zamontować w aparacie
Córka kupiła dziś nowiutki w Mediaexpert nikkor 50/1.8 i po rozpakowaniu chciała go założyć do aparatu Nikon d5600 i niestety nie bardzo daje rady. Dzwoni do mnie i doradziłem jej, aby najpierw spróbowała delikatnie później troszkę z lekkim użyciem małej siły :-) i udało się, zaskoczył . Jednak po wyjęciu go i ponownej próbie zamontowania podobna sytuacja. Oczywiście będzie on do wymiany, ale czy jest to normalne? Mam identyczny obiektyw i jakiś czas temu zakładała go na swój aparat i nie było żadnych problemów. Czyli coś z bagnetem, a może coś na tym bagnecie jest jako zabezpieczenie, albo co? Sam nie wiem o co chodzi
Niektóre obiektywy z niektórymi aparatami tak mają. Jeśli nie ma wyraźnego punktu oporu, to po prostu jest ciasno spasowane.
Obrazek2000
26-06-2020, 19:53
Przeszukałem 20 stron własnych postów, ale nie znalazłem. Wydaje mi się, że jak kupiłem swoją 50-tkę to miałem podobny problem z D610 i był to dosyć normale ( też się dowiedziałem od kolegów z forum). Do dziś działa idealnie, chociaż moja sztuka nie jest jakaś wybitna :-(
Dziękuję za reakcję [emoji106] Myślę, że jednak to jest raczej normalne, sprawdziłem na swoich dwóch Nikonach to faktycznie nie "zakręcają" się lekusieńko, a z pewnym oporem. Rozmawiałem z córeczką przez telefon, bo myślała, że co nie tak jest [emoji44] , gdyż jej kitowy wkręca się bez żadnych oporowy. Wszytko raczej się wyjaśniło [emoji6]
Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka