PDA

Zobacz pełną wersję : [ Olympus ] Spoczywaj nam w pokoju Olympusie :(

cz4rnuch
24-06-2020, 14:57
https://www.sonyalpharumors.com/a-piece-of-history-died-today-olympus-officially-sells-its-camera-business-to-jip/

bradley
24-06-2020, 15:02
... Na wieki wieków

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

poste
24-06-2020, 15:23
Może będzie kiedyś drugie życie i hit sprzedaży?

stachmuszel
24-06-2020, 16:03
Panowie, napiszcie choć zdanie, o co chodzi? Nie każdy zna angielski.

cz4rnuch
24-06-2020, 16:07
https://spidersweb.pl/2020/06/olympus-sprzedaje-dzial-foto.html

krzysztofz24
24-06-2020, 16:32
Jakie spoczywaj w pokoju?
Dopoki cos nie jest pochowane i zakopane, to zyje:-).

Olympus sprzedal swoj dzial foto (zapewne z prawem do uzywania nazwy).
I jest nowy wlasciciel.
Chyba ten nowy wlasciciel by nie kupowal sobie dzialu foto Olympusa, jakby go chcial zamknac...
Takze na razie zanosi sie ze aparaty i optyka Olympusa nadal bedzie istniec, tyle ze z nowym wlascicielem.
A dalej czas pokaze.

cz4rnuch
24-06-2020, 16:58
JIP zrobi z tego taki hit sprzedaży jak wcześniej z Vaio :)

...Dopoki cos nie jest pochowane i zakopane, to zyje:-)...W takie rzeczy to wierzą, ale Torajowie :)

https://www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/indonezja-jedno-z-plemion-mieszka-ze-zwlokami-bliskich/x6ne0vk

jjj
24-06-2020, 17:28
Oby nie...

Teu
24-06-2020, 18:48
No fajnie, zobaczymy co dalej. Mam pewne przypuszczenia, że wydoją z Olka co się da -R&D i patenty i nowinki technologiczne przejdą na rzecz serii Ax, a sam brand Olympus będzie żerował na sporej bazie przywiązanych użytkowników, sprzedając stocki magazynowe i bazując na posiadanych komponentach.
Obym się mylił...

Ciekawe kto następny? ;)

krzysztofz24
24-06-2020, 19:26
(...)

Ciekawe kto następny? ;)

Jeszcze pytasz;-)?
No chyba wiadomo ze Nikon. Bo ma zamiar kontynuowwc lustrzanki obok bezluster.
A bezlustra niby ma ale i tak wydal za pozno i jest w ciemnej d...ie wzgledem Sony.
I nigdy juz nie nadrobi w bezlustrach:-D.
No moze Canon jakos da rade ale Nikon ma podzielic los Kodaka.
Taki watek nawet byl na forum:-).

Oj drogi kolego, jak mozesz tego nie wiedziec, wczoraj sie na forum rejestrowales;-)?

FelTom
24-06-2020, 20:30
Do tego Nikon wtopił serią 1.
Próbowali aparatem skasować telefony. Jak ma się taaakich strategów, to trzeba liczyć straty.

Teu
24-06-2020, 20:48
Oj drogi kolego, jak mozesz tego nie wiedziec, wczoraj sie na forum rejestrowales;-)?

Specjalnie zadałem pytanie, a nie stwierdziłem: po co mam komuś humor psuć? ;-)

Wysłane z mojego kalkulatora Casio.

OjTam
24-06-2020, 20:57
W jednym z komentarzy był tekst, jakoby padać miały firmy z niebieskim kolorem w logo. Więc pewnie kolejne będą Tamron, Tokina i Zeiss. ;)

cz4rnuch
24-06-2020, 21:17
W jednym z komentarzy był tekst, jakoby padać miały firmy z niebieskim kolorem w logo.

O, to w takim razie w drugiej turze Hołownia z Biedroniem?

jurkarol
24-06-2020, 22:08
teraz wiele firm zmienia logo na tęczowe, nie wiem czy na miesiąc czy na zawsze

zdyboo
24-06-2020, 22:16
teraz wiele firm zmienia logo na tęczowe, nie wiem czy na miesiąc czy na zawsze

Do pierwszego lipca. :)

Lepiej ściszyć.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=yNY8849DogY

poste
24-06-2020, 22:21
Póki co takie są wyniki tego "badania"

40795

Ps. Jednak zignoruję to ksenofobiczne podsrywanie :oops:

Jacek_Z
25-06-2020, 00:27
https://www.optyczne.pl/15106-news-Olympus_sprzedaje_dzia%C5%82_obrazowania_(aktualiz acja).html

Jesli Panasonic będzie kontynuował 4/3 to jeszcze sporo lat mozna będzie na tym porobić. Będą bardzo stylowe body, bardzo fajne do podróży. Ceny spadną o połowę. Może sam kupię, lubię ładne aparaty :)
Panasonic ma kasę. Tylko czy nie zamknie w tej sytuacji 4/3 i sie nie skupi na dużym formacie?

Zelber
25-06-2020, 01:45
W tym wszystkim najbardziej śmieszy mnie redakcja optyczne.pl :D
Jeszcze kilka dni temu skrupulatnie usuwali większość komentarzy negatywnie wypowiadajacych się o Olympusie, a tu zaskoczenie, bo tej firmy zaraz nie będzie, a łatka cenzorów na rzecz firmy, która dziwnym trafem brała u nich dużo artykułów sponsorowanych zostanie ;)

krzysztofz24
25-06-2020, 01:59
(...)

Ps. Jednak zignoruję to ksenofobiczne podsrywanie :oops:

Spokojnie, bo chyba mowa nienawisci przez ciebie przemawia;-).

- - - - kolejny post - - - - - -

W jednym z komentarzy był tekst, jakoby padać miały firmy z niebieskim kolorem w logo. Więc pewnie kolejne będą Tamron, Tokina i Zeiss. ;)

Zeiss to raczej nie. W kazdym razie nie stawialbym go obok Tokiny czy Tamrona.
Zeiss ma renome i jest to marka nawet troche luksusowa.
Dlatego troche, bo mozna jeszcze przyoszczedzic ze sredniej krajowej na takiego Zeissa.
A poslugujac sie analogia, to predzej Fiat bedzie mial problemy ze zbytem aut niz Mercedes.

A na potwierdzenie swojej tezy, ze wszelkie kryzysy slabo sie imaja luksusowych marek (lub troche luksusowych).
To jakos nikt tu Leice nie wrozy upadku;-)
Ciekawe kiedy nastepna limitowana edycja obita skora aligatora:-).

cz4rnuch
25-06-2020, 07:47
Ostatnio sporo firm zajmujących się m.in optyką przestawia się lub umacnia na rynku medycznym. Także może nie popadają, ale widocznie nie opłaca się im dalej lub aż tak mocno inwestować w branżę foto która od kilku ładnych lat zalicza spektakularne spadki.

cybulski
25-06-2020, 08:54
Starzejące się cywilizacje wymagają większej ilości usług medycznych więc chyba ma to sens.

Minolta Kodak Casio Yashika Pentax Olympus. Mam knigę kultowych aparatów to tych marek od początku fotografii zniknęło trochę.

Takie np ruskie marki Kiev, zenit czy niemiecka praktika.

ksh
25-06-2020, 09:06
Dziwne że to olympus, który przez kilka lat był nr1 w sprzedaży aparatków, a nie taki niszowy fuji.

cybulski
25-06-2020, 09:54
Fuji też działa chyba w kilku branżach. To nigdy nie wiadomo co będzie za rok dwa. Życie pisze czasem bardziej zaskakujące scenariusze niż przewidywania analityków.

cybulski
25-06-2020, 11:52
Na sonyrumorsach też jest dyskusja w komentarzach o Fuji https://www.sonyalpharumors.com/a-piece-of-history-died-today-olympus-officially-sells-its-camera-business-to-jip/
To na dwoje babka wróżyła. Jak pokazuje przypadek Olka, można mieć nie tak małą wcale sprzedaż ale na niej nie zarabiać. Kluczem jest chyba dopasowanie kosztów do zmieniających sie warunków i oczywiścnie nie jest to takie łatwe.

Ta ankieta którą wcześniej wkleił poste, obecnie ma już 6tys głosujących. Czasem to jest jak samospełniająca się przepowiednia. https://www.sonyalpharumors.com/just-for-fun-let-us-know-which-camera-company-will-be-gone-til-2025/
Więc @koesh (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) możesz tam zagłosować na swoje nieulubione marki w tym na Fuji i zobaczyć wyniki.

cz4rnuch
25-06-2020, 12:14
Pod trolli od Sony ta ankieta ustawiona.

cybulski
25-06-2020, 12:18
a co głosowanie na Sony nie wchodzi ? zablokowali systemowo :)

ksh
25-06-2020, 14:47
Ta ankieta którą wcześniej wkleił poste, obecnie ma już 6tys głosujących. Czasem to jest jak samospełniająca się przepowiednia. https://www.sonyalpharumors.com/just-for-fun-let-us-know-which-camera-company-will-be-gone-til-2025/
Więc możesz tam zagłosować na swoje nieulubione marki w tym na Fuji i zobaczyć wyniki.

Ja lubię fuji ale jak będzie ankieta o spamerach, trollach i będziesz tam ujęty to zawołaj mnie i zagłosuję :)

aldam
25-06-2020, 15:12
Szkoda marki.
Mimo psioczenia na wielkość matrycy, to aparaty i optykę mają świetną .
Z przyjemnością wyciągam z półki i zabieram na spacer.
Kilka fajnych szkieł było zapowiedzianych w tym 8-24mm (czyli odpowiednik 16-48 na ff).

Kojocisko
25-06-2020, 15:32
Smutno :-(. Genialny miuII (ciągle w szufladzie), moja pierwsza porządna cyfrówka E10 - niedawno oglądałem, jakie dobre zdjęcia robiła w 2002 roku.

cybulski
25-06-2020, 16:40
Nigdy nie miałem żadnego Olympusa, nie posiadałem też niczego z systemu m4/3 z wymienną optyką więc to zapewne moja wina, że nie patrzę na markę z sentymentem.
Patrząc z boku czasem łatwiej wyciągać wnioski.
Niejednokrotnie każdy z nas zapewne się zastawiał nad tym z jakiego powodu Olympus tak kurczowo trzymał się m4/3, inwestował w coraz droższe szkła, jakby chcieli przeskoczyć niemożliwe.
Dlaczego przez tyle lat nie zdecydowali się na większy format cyfrowy. Z boku wyglądało to tak : nie bo nie i już, wiemy lepiej, nie możemy się mylić.

Inne firmy japońskie mają podobny tok myślenia. Różnica jest tylko taka, że np. lepiej trafili z formatami.

poste
25-06-2020, 16:42
Też mam sentyment do marki. To była pierwsza cyfrówka, jaką robiłem zdjęcia, model bodajże C-1400L, końcówka lat 90 w każdym razie. Byłem wtedy w UK, szef żony gadżeciarz kupił taki do firmy więc pożyczyliśmy... odbitki gdzieś mam, pliki przepadły wraz z pierwszym komputerem lub dyskietkami do niego :(. Ale pamiętam jak by to było wczoraj, brytyjską królową matkę nawet sfotografowałem, wychodziła ze swojego Rolls'a wizytując siedzibę Shella :) Wtedy miałem jeszcze swój kompakt analogowy, zresztą też o ile pamiętam Olympus, pierwszego Nikona f65 kupiłem parę lat później.

ksh
25-06-2020, 16:50
Miałem olympusa E-420 i nie wspominam go dobrze ale po znajomych sporo modeli EPL działa i są zadowoleni.

ck_dezerter
25-06-2020, 17:01
Ja jako pierwszą cyfrówkę miałem Olka 5050. Natomiast cały czas mnie dziwiło to kurczowe trzymanie się mikroskopijnej matrycy i drogiej optyki do niej....

aldam
25-06-2020, 17:23
Nigdy nie miałem żadnego Olympusa, nie posiadałem też niczego z systemu m4/3 z wymienną optyką więc to zapewne moja wina, że nie patrzę na markę z sentymentem.
Patrząc z boku czasem łatwiej wyciągać wnioski.
Niejednokrotnie każdy z nas zapewne się zastawiał nad tym z jakiego powodu Olympus tak kurczowo trzymał się m4/3, inwestował w coraz droższe szkła, jakby chcieli przeskoczyć niemożliwe.
Dlaczego przez tyle lat nie zdecydowali się na większy format cyfrowy. Z boku wyglądało to tak : nie bo nie i już, wiemy lepiej, nie możemy się mylić.

Inne firmy japońskie mają podobny tok myślenia. Różnica jest tylko taka, że np. lepiej trafili z formatami.

Dokladnie , również mnie to zastanawia .
Tym bardziej , że patentowali optykę pod ff.
Mogli rozwijać oba systemy rownolegle. Z doświadczeniem i nowinkami jakie wprowadzali do swoich ML ich pelnoklatkowce z pewnością mogły powalczyć na rynku . Gdyby weszli w ten format w 2015/2016 to dzisiaj mogliby coś znaczyć w tym segmencie .

Czyli ff dla pro i m43 mały mobilny sprzęt .

ksh
25-06-2020, 18:08
Według mnie problem to zagubienie się w retro głupotach i tyle, powinni się skupić na poprawie af, dać lepsze od konkurencji video, eliminować laga w evf, wpakować androida bo to często sprzęt kieszonkowy i brakuje tylko dostępu do portali społecznościowych.
Jakby firmy foto 5-6 lat temu przeszły na otwarte systemy oparte na androidzie to dzisiaj rynek foto wyglądałby inaczej.

bomkallo
25-06-2020, 18:30
To was wybije z rytmu. Olympus to produkcja malp, ktore nie sa w stanie dogonic telefonu ze swoja szitowata matryca. Byly martwe dawno temu, jak moj pies zezarl soniaka tego typu i kupilem lustro (nikona, zeby wziac udzial w wielkiej swietej wojnie canona) :)
Soft? Mysle, ze musialyby dzwonic. W jakims stopniu chcieli separowac technologie, soft nadal jest nijaki, ten poziom aparatow po prostu powinien zdechnac, bo w przedziale pro/amator nie ma przeciez dodatkowego slasha.

Open soft w dslr? widze tu ostry burdel i 2-3 apki, ktore maja sens i sa platne. Video nie tykam, kupta se gh :P

Mi sie wydaje, ze lustro juz staje sie pro i jescze trudno tym cos sfocic :) DSLR jednak daje mozliwosci, telefonki moga wyprzec portrety max :P

aldam
25-06-2020, 18:46
Nawet jak Olympus zniknie z rynku foto to z dnia na dzień moj sprzęt nie przestanie zdjęć robić .
Optyki ma ten system do wyboru do koloru.

Btw
Nie mam najnowszych fonów ale iphone xs nie ma startu m43 .
Może do zdjęć wielkości znaczka pocztowego to różnicy wielkiej nie ma , ale już zdjęcia 10x15 różnica jest.

ksh
25-06-2020, 18:50
Ile to już lat minęło od ucieczki samsunga z rynku foto, a NX-y nadal robią zdjęcia.

Jurek Ż
25-06-2020, 18:50
To was wybije z rytmu. Olympus to produkcja malp, ktore nie sa w stanie dogonic telefonu ze swoja szitowata matryca. Byly martwe dawno temu, jak moj pies zezarl soniaka tego typu i kupilem lustro (nikona, zeby wziac udzial w wielkiej swietej wojnie canona) :)
Soft? Mysle, ze musialyby dzwonic. W jakims stopniu chcieli separowac technologie, soft nadal jest nijaki, ten poziom aparatow po prostu powinien zdechnac, bo w przedziale pro/amator nie ma przeciez dodatkowego slasha.

Open soft w dslr? widze tu ostry burdel i 2-3 apki, ktore maja sens i sa platne. Video nie tykam, kupta se gh :P

Mi sie wydaje, ze lustro juz staje sie pro i jescze trudno tym cos sfocic :) DSLR jednak daje mozliwosci, telefonki moga wyprzec portrety max :P
Próbowałem z wykorzystaniem translatora ale sobie nie poradził. :lol:

cz4rnuch
25-06-2020, 19:37
Poeta :)

ck_dezerter
25-06-2020, 19:50
Z tym wypieraniem dobrego sprzętu foto przez smartfony to bym nie przesadzał. Jak robisz landszaft na nartach w Alpach, to OK, ale jak chcesz zrobić coś innego niż selfie do netu, to przepaść w jakości obrazka się pojawia. Brałem to nieraz w rodzinie i wśród znajomych. Praw fizyki się nie da przeskoczyć żadną techniką cyfrową - do dobrej foty potrzeba jest duża matryca i dobra optyka, która ma swoją masę i wymiary. Jak ktoś lubi minaturyzację, to jest Sony w fx. Puszeczki małe, ale szkła dobrej jakości są praktycznie tego samego kalibru, co do lustra.

Kolekcjoner
25-06-2020, 23:12
https://www.optyczne.pl/15106-news-Olympus_sprzedaje_dzia%C5%82_obrazowania_(aktualiz acja).html

Jesli Panasonic będzie kontynuował 4/3 to jeszcze sporo lat mozna będzie na tym porobić. Będą bardzo stylowe body, bardzo fajne do podróży. Ceny spadną o połowę. Może sam kupię, lubię ładne aparaty :)
Panasonic ma kasę. Tylko czy nie zamknie w tej sytuacji 4/3 i sie nie skupi na dużym formacie?

Ze wszystkim zgoda po za tym podkreślonym ;). Jak znam Panasa to bym tu zmienił słowo "spadną" na wzrosną i wtedy będzie pełna zgoda 8).

cybulski
25-06-2020, 23:22
Jeśli popatrzeć w dane Olka to ostatni rok rentownośc minus 24procent, poprzedni gorszy. Już w 2009/2010 roku mogli po skali spadku wysnuć wniosek że może m4/3 to nie tędy droga. W sumie upór i wiara w m4/3 zaiste godny Japończyków. Nic nie potwierdzało ich wizji a oni w to brnęli. Tak pokazują cyfry. Delikatnie mówiąc słaba strategia.

aldam
27-06-2020, 11:25
Czyżby już wyprzedaż zapasów się zaczęła ;)
https://fotojoker.pl/olympus-mzuiko-digital-45-mm-f-18-ed-czarny

cybulski
27-06-2020, 22:24
Myślę, że sklepy będą chcialy się tego pozbyć. Dystrybutor tak naprawdę nie może zwrócić towaru, poniekąd zostaje z tym klopsem na pokładzie.

hostman22
27-06-2020, 23:05
no i gitara za połowę ceny zrobie sobie zestaw olka :)

tbogdanowicz
28-06-2020, 07:28
Gdyby to były normalne centy tego systemu, to miałby znacznie lepszą sprzedaż i mógłby przetrwać.
Szkoda mi Olympusa. Kilka razy przymierzałem się do kupienia któegoś jako drugi aparat do zabierania na każdy spacer, ale ceny lepszych obiektywów mnie powstrzymywały.

cybulski
28-06-2020, 11:51
Gdy kurz opadnie, myślę że zyskają bezlusterkowe apsc na tym najmocniej, w dłuższym terminie.

hostman22
29-06-2020, 20:55
czemu miałby zyskać? Olek to fajny system. Sam miałem m10 i z 45/1.8 był naprawdę miodny.... . Mam też lx100 i szkoda, że jak zaczynałem przygodę z fotografią, to że nei było takich kompaktów ;).

Myszowor
29-06-2020, 21:10
Ja mam nadzieję że nowy właściciel Olka zrobi ten system bardziej przystępnym cenowo i nie pójdzie drogą Leici.

Ligo
29-06-2020, 21:28
W zasadzie nie miałbym nic przeciwko, żeby zrobili konkretny sprzęt pod bagnet L.

cz4rnuch
29-06-2020, 21:33
czemu miałby zyskać?...Odpada jeden gracz, który swoimi produktami konkurował z producentami aparatów apsc. Istnieje oczywiście jakaś szansa na to, że nowy właściciel postawi dział foto na nogi, ale ja w to nie wierzę. Miałem kiedyś fajne VAIO, ojciec do dziś klepie na starym lapku od Sony, ale od kiedy dział przejęli panowie z JIP marka jest cieniem samej siebie.

W zasadzie nie miałbym nic przeciwko, żeby zrobili konkretny sprzęt pod bagnet L.

Ale Olympus nigdy nie był w tym aliansie.

Ligo
29-06-2020, 21:36
Mógłby się zapisać.;-)

cz4rnuch
29-06-2020, 21:42
No, ale nie zdążył :)

crusiek
29-06-2020, 21:58
https://youtu.be/ocANdUZrn1U

krzysztofz24
29-06-2020, 22:03
(...)Miałem kiedyś fajne VAIO, ojciec do dziś klepie na starym lapku od Sony, ale od kiedy dział przejęli panowie z JIP marka jest cieniem samej siebie.

To chyba sie juz zdazyli nauczyc i nie popelnia tego samego bledu dwa razy;-).
Zreszta ta firma, ktora przejela Olympusa, musi miec jakies sukcesy i zarabiac...bo inaczej by nie istniala.
Nie badz takim pesymista:-).

cz4rnuch
29-06-2020, 22:32
A kto powiedział, że firma popełniła z vaio jakiś błąd? Albo, że się czegoś nauczyli? Oni się specjalizują w przejęciach. Wcale nie musi chodzić o walkę na rynku. Całkiem możliwe, że chodzi np. wyłącznie o patenty.

krzysztofz24
29-06-2020, 23:19
A kto powiedział, że firma popełniła z vaio jakiś błąd?(...)

No w sumie to Ty:-).

ale od kiedy dział przejęli panowie z JIP marka jest cieniem samej siebie.

A wczesniej.

JIP zrobi z tego taki hit sprzedaży jak wcześniej z Vaio

cz4rnuch
29-06-2020, 23:23
Chyba nie zrozumiałeś. To, że Vaio nie jest hitem firma może mieć gdzieś, bo być może bardziej chodzi o to co dostali przy okazji (patenty) i tak samo może być z Oly. Dla nas może to i niedobrze, ale to nie znaczy, że firma popełniła jakiś błąd. Jak dla mnie działają w sposób przemyślany tyle, że ich cele nie są naszymi celami. Teraz jaśniej? ;)

krzysztofz24
29-06-2020, 23:33
Teraz jest na pewno jasniej. Bo przedtem to wygladalo, jakbys narzekal ze po prostu ta firma popsula Vaio;-).

Pytanie, ktore teraz nasuwa sie samoistnie;
-To jakie patenciory i unikalne know-how;-) posiadal Olymus, ze az ktos go kupil z tego powodu.
Hmm, jakos tak nie kojarze...bo w sumie firma, ktora ma problemy i sie zwija nie blyszczy nowinkami czy jakas innowacja.
Chocby na optyczne.pl w dziale "plotki" - znaczy takie luzne newsy, m.in o zgloszonych patentach. Nie kojarze zeby Olympus byl za czesto.

P.s
Znaczy zeby nie bylo, to Olek robil fajne aparaty i niezla optyke. Ale zeby mieli cos super co nie ma nikt inny...

cz4rnuch
29-06-2020, 23:45
Olympus ma np. najlepszą stabilizację ever. Gimbal w aparatce. Warto ogólnie poczytać o tej firmie, bo mają jeszcze przynajmniej kilka dobrych rozwiązań. Same rozwiązania optyczne pewnie są sporo warte. Przed kłopotami to ich nie ustrzegło, ale to nie znaczy, że firma jest nic nie warta. Kwestia ceny.

Teraz jest na pewno jasniej. Bo przedtem to wygladalo, jakbys narzekal ze po prostu ta firma popsula Vaio;-)...Obiecywali złote góry. Rozwój marki w Japonii a potem Europa i Stany. A jak jest to chyba każdy widzi. Tyle, że to od początku mogła być strategia firmy. Nigdy się nie dowiemy, ale historycznie rzecz ujmując nie wróżę "Olympusowi" wielkich sukcesów pod skrzydłami firmy JIP. Takie spekulacje :)

cybulski
30-06-2020, 13:04
To już nawet nie chodzi o to czy Olkiem robi się równie dobre zdjecia co innymi systemami, po prostu wydaje się, że nie ma miejsca obecnie na rynku na tylu producentów, tyle systemów.
Są głosy, że w dłuższym terminie nie ma miejsca również na apsc, że tylko FF. Podobnież nie ma miejsca też na ten trochę większy oszukany średni format.
Apsc na ten moment nie widać aby sie miał zwijać ale trendy mogą się zmienić, tu nie ma oczywistych pewników.

Jeśli ktoś wierzy w siłę historii, że marki i technologia m4/3 przetrwają to może śmiało głosować swoimi pieniędzmi. Śmiało.
Jednak osobiście uważam, że to walka z wiatrakami i utrzymywania denata na siłę na kroplówce. Obecnie nie sądzę, że świadomi użytkownicy będą ładowac się w ten system, ładować ciężkich pieniędzy w drogą optykę. Ambasadorzy zniką, za moment nikt nie będzie tego systemu traktował poważnie. To kwestia czasu. I nic nie pomogą ruchy jakiegoś JIP. Smartfony i apsc zagospodarują ten segment.

Panasonic ma ciężki orzech do zgryzienia. Oni (japońskie firmy) nigdy nie mówią prawdy wprost. Będą ściemniać, mówić że nic się nie zmieni, i takie tam czyli papka dla publiki. Panasonic zapewne wiedział dużo wcześniej jak wygląda sytuacja, stąd skok w ff. Sam panas wątpię aby ciągnął system m4/3, bo to jest skazane na porażkę.

aldam
02-07-2020, 13:56
Olympus upadł a może nie ?
https://www.43rumors.com/olympus-will-ship-the-150-400mm-f-4-5-in-winter-new-8-25mm-f-4-pro-lens-added-to-the-roadmap/

8-25 (16-50) f4 chętnie bym przygarnął

Kolekcjoner
03-07-2020, 13:50
Jeśli ktoś wierzy w siłę historii, że marki i technologia m4/3 przetrwają to może śmiało głosować swoimi pieniędzmi. Śmiało.

Dokładnie, co innego jest teoretyzowanie o wspaniałości systemu na forum, a zupełnie co innego wydanie na to swoich pieniędzy. To są po prostu dwa najczęściej rozbieżne światy. Na tym już bardzo wiele marek przegrało i przeszło do historii mimo ich niewątpliwych zalet. Wszystko super tylko ludzie nie chcieli ich kupować.

Nduro
21-08-2020, 19:39
https://www.digitalcameraworld.com/amp/news/olympus-still-dominates-japanese-mirrorless-market-4-of-top-10-cameras

Wątpię by chcieli położyć tak dochodowy interes.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Jacek_Z
21-08-2020, 19:50
Jednocześnie Olympus zamyka oddziały w Korei.
To pokazuje jak bardzo nie można prowadzić dyskusji o jakiejkolwiek marce na podstawie sprzedaży w Japonii. Oni są specyficzni. No. 1 w Japonii nic nie znaczy. Nie ma przełożenia na świat.

cybulski
21-08-2020, 20:24
https://www.digitalcameraworld.com/amp/news/olympus-still-dominates-japanese-mirrorless-market-4-of-top-10-cameras

Wątpię by chcieli położyć tak dochodowy interes.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Jednocześnie kilka dni wcześniej na tej stronie, co po trzech dniach powtórzyło optyczne w okrojonej wersji, https://www.digitalcameraworld.com/news/canons-454-market-share-is-greater-than-sony-nikon-and-fujis-combined wiadomo że olek ma 2.8% udziału w 2019.... "in the previous year, fifth place was held by Olympus with a 2.8% share, but it has since been eclipsed by Panasonic."

ksh
01-09-2020, 14:14
Spoczywaj czy nie spoczywaj ale promocja fajna https://shop.olympus.eu/pl_PL/promo.html?id=14701

darekw1967r
04-09-2020, 16:06
Spoczywaj czy nie spoczywaj ale promocja fajna https://shop.olympus.eu/pl_PL/promo.html?id=14701

Drogi sprzęt im zalega wiec kombinuja jak go sprzedac.
Taka promocja kojarzy mi sie bardziej z łapówką.

czomolungma
05-09-2020, 13:54
Drogi sprzęt im zalega wiec kombinuja jak go sprzedac.
Taka promocja kojarzy mi sie bardziej z łapówką.

I dobrze kombinują, nie obraziłbym sie kiedy przy zakupie X-T30 dostałbym w gratisie jakąś jasną stałkę :)
Łapówka ? Od kiedy promocje są łapówkami ? Łapówka ma określone cechy (wręczana jest nielegalnie, tajnie, z pominięciem procedur i jest karalna..itp itd) gdzież tu cechy łapówki ? :)
Tak jak mówisz, chca się pozbyc drogiego sprzętu który nie rokuje więc wprowadzają ostrą akcję marketingową, na której może zyskać klient.

epicure
06-09-2020, 13:37
I jak zawsze cena czyni cuda. Sam sobie kupie coś małego Olympusa do focenia na wakacjach. W końcu się opłaca.

darekw1967r
07-09-2020, 13:58
I dobrze kombinują, nie obraziłbym sie kiedy przy zakupie X-T30 dostałbym w gratisie jakąś jasną stałkę :)
Łapówka ? Od kiedy promocje są łapówkami ? Łapówka ma określone cechy (wręczana jest nielegalnie, tajnie, z pominięciem procedur i jest karalna..itp itd) gdzież tu cechy łapówki ? :)
Tak jak mówisz, chca się pozbyc drogiego sprzętu który nie rokuje więc wprowadzają ostrą akcję marketingową, na której może zyskać klient.

Ogolnie jest ok... Jednak moralnie nie jest ok jezeli ktos wczesniej zaplacil za te same produkty znacznie wiecej ;)

epicure
07-09-2020, 14:20
To się nazywa kapitalizm, podobno najbardziej moralny system ekonomiczny [emoji1]

Kolekcjoner
07-09-2020, 18:07
Ogolnie jest ok... Jednak moralnie nie jest ok jezeli ktos wczesniej zaplacil za te same produkty znacznie wiecej ;)
Handel i biznes z moralnością ma tyle wspólnego co dziwka z dziewicą :lol:...

OjTam
07-09-2020, 18:21
dziwka z dziewicą :lol:...

Te przynajmniej parę liter mają wspólnych. :lol:
Panasonic następny?
https://www.digitalcameraworld.com/news/uh-oh-after-olympus-was-sold-only-a-few-months-ago-could-panasonic-be-next

Kolekcjoner
08-09-2020, 00:04
Te przynajmniej parę liter mają wspólnych. :lol:
Panasonic następny?
https://www.digitalcameraworld.com/news/uh-oh-after-olympus-was-sold-only-a-few-months-ago-could-panasonic-be-next
Ciekawe czy chcą kupić czy sprzedać....?

epicure
10-09-2020, 08:28
System umiera, a ja sobie sprawiłem E-M5 III z 12-45 f/4. Był w tak dobrej cenie, że grzechem było nie skorzystać. Będzie na wakacje :)

czomolungma
10-09-2020, 10:01
System umiera, a ja sobie sprawiłem E-M5 III z 12-45 f/4. Był w tak dobrej cenie, że grzechem było nie skorzystać. Będzie na wakacje :)

I bardzo słusznie ! Ja rozumiem rozkminki na temat fizyki, jakości obrazka pod mikroskopem elektronowym :) ale zdjęcia wakacyjne, albumowe i to niekoniecznie w dobrych warunkach w wielkości naszych albumów są bardzo zbliżone. Miałem apsc nikona, miałem D610 Nikona i żadnej różnicy w jakości obrazka kiedy drukowałem książkę nie widziałem. Poza GO oczywiście. Dlatego podobnie jak Ty nie zastanawiałem się kiedy mogłem za grosze odkupić X-T10 + 35F2 (1300 zł za komplet !) Pomału mobilność u mnie bierze górę. Taki mały aparat mam nawet na rowerze, lustra wiecznie leżały w szafie a nie o to chodzi w fotografii.

cybulski
10-09-2020, 11:28
Tak samo to widzę.

ksh
10-09-2020, 17:05
Tez tak samo to widzę ale osobiście robię dużo zdjęć "wakacyjnych" w ciemnych pomieszczeniach, kościołach itp i stety niestety widzę gigantyczną różnicę miedzy szumem ma m4/3, apsc, a nawet miedzy nędzną matryca FF, a nowoczesną, póki co A7III i Z6 to mistrzostwo w akceptowalnym szumie na ISO 12800-16000.
Chodził mi po głowie olympus E-PL 8/9/10 ale stwierdziłem że i tak mam fona przy sobie zawsze, więc podobną jakość mam ale może kupię jeśli kolejne wyjazdy dojdą do skutku.

czomolungma
10-09-2020, 17:26
Tez tak samo to widzę ale osobiście robię dużo zdjęć "wakacyjnych" w ciemnych pomieszczeniach, kościołach itp i stety niestety widzę gigantyczną różnicę miedzy szumem ma m4/3, apsc, a nawet miedzy nędzną matryca FF, a nowoczesną, póki co A7III i Z6 to mistrzostwo w akceptowalnym szumie na ISO 12800-16000.
Chodził mi po głowie olympus E-PL 8/9/10 ale stwierdziłem że i tak mam fona przy sobie zawsze, więc podobną jakość mam ale może kupię jeśli kolejne wyjazdy dojdą do skutku.

No jesli chodzi o szum to może rzeczywiście tu bym sie zgodził, jednak tak ekstremalnych iso nie używam (max 3200) stąd nie widziałem różnicy, a na apsc nowych to iso jest całkiem niezłe. Natomiast mówiąc że masz podobną jakość w telefonie masz na mysli także ISO wysokie czy w normalnych warunkach ? Bo jeśli chodzi o ISO to absolutnie nie moge się zgodzić. mam teraz galaxy S9, nie jest to może nr 1 na rynku ale fotograficznie bardzo wysoki model i w nocy jest w porównaniu nawet z m4/3 dramat....zero detalu, plastelina i całe zło. Nie mówiąc juz o apsc tu jest nadal przepaść. W dzień owszem, strzelając fotkę na insta róznicy w telefonie nie uświadcze.
Obecnie po przejściu 2-3 systemów i kilkunastu pewnie body najlepiej pracuje mi się 2-cyfrowym body fuji (xt10,xt20, xe3 itp) z mała jasna stałką F2 które sa naprawdę małe, szybkie i ostre. Idealny dla mnie kompromis, bo mam obrazek lepszy niż potrzebuje a jednam wymiar znacznie mniejszy niż moje stare D7000 z obiektywem nawet stałką. No i cena..nowa xt20 ostatnio 1700 zł + stałka 1799 zł, wiem ze z6 lepsze ale....3,5 tyś kontra 10 tyś robi róznicę :) A obrazek z apsc w zupełności mi wystarcza. Dopadnę tylko w dobrej cenie 56 f1.2 i GO tez będę mieć fajną.

cybulski
10-09-2020, 18:07
Używki 56/1.2 poszły ostatnio w górę, były po2.5 trzeba było brać a nie marudzić :)

czomolungma
10-09-2020, 20:28
Używki 56/1.2 poszły ostatnio w górę, były po2.5 trzeba było brać a nie marudzić :)

Nie marudziłem, tylko miałem remont w mieszkaniu i pieniądze były potrzebne na coś innego. Dlatego dopiero rozpoczynam zbieranie.

ksh
10-09-2020, 20:35
Natomiast mówiąc że masz podobną jakość w telefonie masz na mysli także ISO wysokie czy w normalnych warunkach ?
Tak, w normalnych warunkach gdzie teoretycznie jest obojętne czy pstryk m4/3 czy dobry fon.

No i kwestia obiektywów, stałka mocno mnie ogranicza, nie chcę sie pakowac znowu w noszeniu 2-3 sztuk nawet jeśli są mniejsze od zooma.
Przerobiłem sporo sprzętu i testowałem na żywca różne kombinacje, zostałem przy uwa zoom z szerszym zakresem czyli 17-35mm i pełną klatką, 35-150mm jest dobierany okazjonalnie ze względu na wielkość/wagę i zwyczajnie kwestie przekładania gdzieś w terenie.

epicure
10-09-2020, 23:56
...robię dużo zdjęć "wakacyjnych" w ciemnych pomieszczeniach, kościołach itp (...), póki co A7III i Z6 to mistrzostwo w akceptowalnym szumie na ISO 12800-16000.

Co Ty takiego fotografujesz w tych ciemnych pomieszczeniach i kościołach, że potrzebujesz takich czułości? Wyścigi gokartów na 1/500 s? ;) Czy może pierścień przysłony Ci się zaciął na f/22? :D Chętnie bym zobaczył jakieś przykładowe wakacyjne zdjęcie tego typu, bo może ja robię coś w życiu nie tak, że moje wakacje nie wymagają ISO 16000 ;)

A tak całkiem serio, to na wakacjach robi się głównie widoczki i architekturę, czyli nic, co ucieka sprzed obiektywu. Można sobie pozwolić na zastosowanie dłuższego czasu ekspozycji i wykorzystanie zalet stabilizacji, która w m4/3 jest genialna. Właśnie wróciłem ze spaceru, pobawiłem się trochę E-M5 III i sprawdziłem, ile mogę z niej wycisnąć. To przykładowy pstryk, taki jaki zrobiłbym na wakacjach:

43007

1 sekunda z ręki na zombie, ogniskowa 45 mm, ISO 500, przysłona f/8, po dwóch piwach :D Myślę, że gdybym stał na jednej nodze, to też ta stabilizacja dałaby radę.

cz4rnuch
11-09-2020, 06:07
To przez te piwka, czyli jak by nie patrzeć doping. Dla abstynentów dyskwalifikujące.

Wanderlust
11-09-2020, 22:49
Starzy analogowcy twierdzili że jedno piwko poprawia stabilizacje o jedną działkę - czyli doping.

aldam
12-09-2020, 13:29
epicure
Jak oceniasz jakość evf?

epicure
12-09-2020, 19:03
EVF podobny jak w X-T30 czy M50 - standard w tej klasie, nie na co narzekać.

epicure
01-10-2020, 09:11
Recenzja już jest, gdyby ktoś był zainteresowany:

http://www.epicure.pl/olympus-e-m5-iii/

czomolungma
01-10-2020, 11:07
Recenzja już jest, gdyby ktoś był zainteresowany:

http://www.epicure.pl/olympus-e-m5-iii/

Jasne, ja tam lubie te twoje recenzje. Mniej technikaliów i tabelek a więcej odczuć i to tez się przydaje. Czy robiłeś może taki teścik X-E3 ?

epicure
01-10-2020, 11:48
Czy robiłeś może taki teścik X-E3 ?

Nie, bo to X-T20 w innej obudowie.

aldam
02-10-2020, 08:32
Przeczytałem z przyjemnością. Zresztą, podobnie jak wszystkie inne recenzje na Twojej stronie.

Ewidentnie nowa piątka wyszła Olympusowi.
Sprzedaż dzialu foto Olympusa już się zakończyła. Zobaczymy co dalej.
Podobno strony umówiły się, że wszystkie premiery zgodnie mapą drogową publikowaną jakiś czas temu mają się odbyć.
Wiec światło dzienne ujrzy 8-25 f4 i tylko na tym obiektywie mi jeszcze zależy w tym systemie.
Poza tym jest chyba wszystko i to w nadmiarze ;)
Przykładowo mam 12,15 i 17
Ogniskowe blisko siebie, za blisko. Ale każdy obiektyw świetny. 12 F2 do video i szerszych ujęć.
Panaleica 15 F1.7 ma wyjściowo świetne kolory i kontrast. Natomiast 17 F1.8 daje ciekawy, trochę analogowy obrazek, najlepszy obiektyw do zdjęć monochromatycznych.
Tym długim wywodem chciałem napisać tylko tyle, że z uwagi na ilość sprzętu w tym systemie i pewnie pełnych magazynach, nawet gdyby teraz zakończono działalność tej marki, jeszcze przez kilka najbliższych lat można będzie wybierać w tym systemie dowolne konfiguracje. Rynek wtórny będzie natomiast działał strzelam jeszcze kilkanaście lat.
Ceny robią się co raz bardziej zachęcające. Za ok 2k można kupić uzywane: naleśnikowy zoom 12-32 plus jedne z lepszych stałek w systemie czyli panaleica 15 i oly 45. Te 3 obiektywy załatwiają pewnie z 90% potrzeb fotograficznych każdego amatora.

dranio
02-10-2020, 09:34
Nie ma dłuższego makro. 60-tka jest fajna, ale ma bardzo małą odległość przedmiotową.

aldam
02-10-2020, 10:09
https://partner.olympus.pl/ireneusz-waledzik-zdradzil-mi-swoje-sekrety/

dranio
02-10-2020, 10:49

Z całym szacunkiem, ale nie interesuje mnie fotografowanie przypadkowych owadów "na sąsiedniej łące". Na Bałkanach, w Gruzji, czy Kaukazie można sobie darować wypatrywanie śpiących motyli o poranku, bo ich po prostu w większości nie ma. Za to już, kiedy się pojawią, są bardzo ruchliwe i łatwo się płoszą.

cybulski
02-10-2020, 12:00

Bardzo dobry artykuł. W końcu dowiedziałem sie jak robią w makro stacking z wielu klatek. Dzięki, przekazałem znajomej która amatorsko lubi makro.

dranio
02-10-2020, 12:23
Bardzo dobry artykuł. W końcu dowiedziałem sie jak robią w makro stacking z wielu klatek. Dzięki, przekazałem znajomej która amatorsko lubi makro.

Jeśli mamy czas i nie zależy nam na konkretnym gatunku owada, to możemy ustawiać sobie statywy, parasolki, lampy, blendy i inne cuda-wianki. Możemy planować godzinę wyjścia w zależności od pogody, itd.

cybulski
02-10-2020, 13:15
W tym temacie nie mam żadnej wiedzy, wiec z zainteresowaniem przeczytałem ten opis. Może kiedyś na stare lata makro mnie skusi, już łapię się na tym że częsciej w wakacje spoglądam na "łąki" niż jeszcze kilka lat temu.

czomolungma
02-10-2020, 19:50
kiedyś wpadł mi w ręce fajny artykuł o tym co jest fotografią macro a co juz powiekszeniową i nie było to jedno i to samo.

cybulski
09-11-2020, 19:58
Ciekawe jak analogiczny okres u pozostałych producentów z pierwszej trójki https://m.dpreview.com/news/7075497761/nikon-q2-financial-results-revenue-expenses-focus-on-higher-end-cameras-lenses

cz4rnuch
28-11-2020, 11:11
Upadnie czy nie, ale to chyba jedyna firma na której produkty zrobili prawdziwego frajdeja :) Przykładowo:

https://shop.olympus.eu/pl_PL/promo.html?id=15040

tbogdanowicz
28-11-2020, 12:22
[...]ale to chyba jedyna firma na której produkty zrobili prawdziwego frajdeja :) [...]

Bo to dobra firma. Tylko z cenami przesadzają. Gdyby były niższe, to wielu kupiłoby ich aparaty by mieć na różne wyjazdy, gdzie często liczy się wielkość albo raczej małość sprzętu jaki się nosi przy sobie.

ksh
28-11-2020, 14:01
Ja bym chętnie kupił coś używanego z wizjerem bez obiektywów ale ludzie cenią się tak ze lepiej aps-c kupić.

tbogdanowicz
28-11-2020, 14:34
Jak ktoś przepłacił skuszony reklamą, to teraz chce drogo sprzedać.

Olympus sam sobie strzelił w stopę z absurdalnymi cenami, które do normalności dochodziły tylko podczas super promocji lub innych wyprzedaży. Szkoda, bo kilka razy miałem okazję poużywać ich sprzętu i był bardzo dopracowany.

ksh
28-11-2020, 15:29
Są jakieś spore różnice między pierwszymi modelami OM-D E-M5 i E-M10, albo czy dwójki coś wnoszą przełomowego ?

aldam
28-11-2020, 15:45
Kiedyś to zgłębiałem.
Nie pamietam szczegółów ale generalnie małe różnice są między wersjami II i III Em10
Natomiast był postęp większy między I i II em10
Co do em5 to wersja III wprowadza nową matryce z em1 II
Pozytywne opinie ma również em II