Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fotografia sportowa D500

seeloo
23-06-2020, 13:21
Witam!

Mam problem z aparatem i proszę o nakierowanie mnie, gdzie może być główny problem i co robić. Zaryzykowałam i kupiłam z ekspozycji Nikona D500 (brałam pod uwagę, że może być wyeksoatowany, ale mam możliwość zwrotu). Kiedyś bawiłam się lustrzanką Nikona (chociaż bardziej szłam w zdjęcia makro), mam sentyment i chciałam do tego wrócić. Padło na ten model ponieważ mam sportowe psiaki i jeździmy na zawody sportów zaprzęgowych - mowa o obiektach poruszających się najczęściej 30-40 km/h, a bywa że szybciej. Wydawało mi się że D500 będzie do tego idealny. Wiem, rzucam się na głęboką wodę i w temacie fotografii sportowej i w sprzęcie. Ale spokojnie, to nie jest tak, że liczyłam, że kupie super aparat i będę robić zdjęcia na poziomie profesjonalnego fotografa z doświadczeniem. Miałam nadzieję że zanim się nauczę, to będę miała chociaż szansę coś uchwycić i zrobić lepsze zdjęcie niż komórką. Niestety wszystkie zdjęcia w ruchu są rozmyte i nieostre. Zdjęcia statyczne ok, ale ruch to masakra. Próbowałam wydaje mi się już wszystkich ustawień i nadal nie widzę różnicy w zdjęciach AF-S a AF-C. Kombinowałam z ustawieniami, np. zmiana reakcji na blokadę ujęcia AF, na ruch obiektu zmienny, zmiany ilości punktów, zmiana pól AF w pętli, opcja z priorytetem ostrości migawki itp., Próbowałam też z ustawieniami w trybie manualnym np. f/2.8 i krótki czas naśwetlania, dopasowywując ISO, piękna pogoda, piękne światło, i nadal kiepsko, komórka jakością nadal wygrywa... Robiłam mikrokalibrację. Resetowałam ustawienia, robiłam nowe i tak wielokrotnie powtarzałam z nowymi ustawieniami i nadal w ruchu zdjęcia nie ostre. Np.w trybie śledzenia wybranego przez mnie obiektu,na ekranie widać, że on śledzi poprawnie wybrany obiekt, ale zdjęcia i tak są nieostre ( zdarzyło się że pierwsze zdjęcie było dopuszczalne, jak pies jeszcze się nie ruszał, ale reszta serii już masakra). Wystarczy, że pies siedzi i rusza głową, to już foty są nieostre, niezależnie jaki tryb pola AF wybiorę czy to jest 3D, czy auto itd, a co tutaj mówić o bieganiu! Już się zaczynamy nie lubić.... Chciałam aparat który będzie też szybko reagował, ustawienie ostrości na tak szybkich obiektach jak biegnące zwierze, jest trudne, a też zależało mi na sprzęcie, który szybko uruchomienię gdy np. zobaczę zwierzę ma szlaku, czy dzięcioła w ogrodzie, biegnę po aparat, żeby chociaż było coś na tej focie widać. Chciałam się zagłębiać w temat fotografii sportowej i mieć szansę rozwoju. Żeby nie było tak, że za rok czy dwa, będę tupać o nowy apart. Tutaj już na wstępie nawet po walkach z trybem manualnym wysiadam i jestem zmęczona. Moja komórka robi sto razy lepsze foty seryjne w ruchu, niż aparat w zestawie potrafiący kosztować ponad 10 tys. Ok. te zdjęcia są kiepskiej jakości, ale mam uchwyconą chwilę np. biegnącego psa z jęzorem na wierzchu. Na ten aparat (z moja wiedzą na ten moment), nie mogę liczyć. Czy to normalne " zachowanie" D500 i czeka mnie długa droga cierpliwości? Czy wygląda że mogę mieć jakoś trafny/uszkodzony egzemplarz? Pytam, bo mam ochotę go wymienić, bo jak myślę ile mnie ominie scen, to mi się odechciewa go nosić i rozgryzać. Nie wiem teraz czy wybrać inny egzemplarz D500 modelu, czy szukać czegoś bardziej zautomatyzowanego. Zastanawiam się już nad bezlusterkowcem. Czy jest jakiś łatwiejszy dla amatora "odpowiednik" do zdjęć w ruchu, gdzie będzie przy takich szybkich obiektach w miarę sprawny tryb auto i będzie szansa na w miarę ostre zdjęcie w serii, a gdy się oswoję z tematem, będę miała możliwość robić lepsze jakościowo zdjęcia ? Zwróciłam teraz uwagę na np.CANON EOS M6 Mark II (bo z aktualnie dostępnych Nikonów nic mi takiego nie wpadło - a chcę najlepiej na raty 0%)- jest sens rozważać? Proszę o wyrozumiałość zaawansowanych i o poradę.

Wind Mill
23-06-2020, 13:30
Pierwsze primo - jakie są czasy naświetlania nieostrych zdjęć? Na pewno problemem jest nie trafiony AF a nie rozmycie ruchu spowodowane zbyt długim czasem?
Drugie primo - nie używać trybów Auto AF; jeśli są problemy ze śledzeniem to ustawić je (śledzenie, nie problemy) tylko na jednym punkcie AF i sprawdzić efekty.
Trzecie i nie najmniej ważne dla ruchomych obiektów primo - odłączyć AF od spustu migawki, włączanie AF tylnym przyciskiem. Oczywiście tryb AF-C.

No i dobrze byłoby zobaczyć problematyczne zdjęcia, bez usuniętego z nich EXIF, a nawet z podanym w treści postu.

Zelber
23-06-2020, 13:41
jeśli są problemy ze śledzeniem to ustawić je (śledzenie, nie problemy) tylko na jednym punkcie AF i sprawdzić efekty.
Z tym się nie zgodzę, nigdy mi się pojedynczy punkt AF dobrze nie sprawdzał, znacznie lepiej działa ustawienie "o jeden wyższe".

Pod resztę pytań się podepnę oraz dodam jeszcze dwa:
-Jaki obiektyw?
-Czy aparat idealnie trafia w nieruchome obiekty?

Kojocisko
23-06-2020, 14:18
Koledzy zadali dobre pytania. Na 99% uda się pomóc
A przy okazji są ze dwa, może cztery aparaty lepsze do fotografii sportowej niż D500, ale nie jest to Canon 6DII :-). Ale twój problem nie tkwi raczej w korpusie.
https://www.dpreview.com/reviews/buying-guide-best-cameras-for-sports-and-action
Sądząc po opisie, chyba niewiele czytałaś (oglądałaś tutoriali) o fotografii sportowej?
https://www.youtube.com/results?search_query=nikon+d500+in+sport

seeloo
23-06-2020, 18:13
Jakbym była obyta w temacie, to pewnie nie zastanawiałabym się teraz co jest nie tak :) Filmiki na youtube przejrzałam o D500 i ustawienia jakie niektórzy rekomendowali przy zdjęciach w ruchu. Co zrozumiałam z angielskiego to zrobiłam.
Obiektyw mam na razie z zestawu tj. 16-80mm NIKON i próbuję ogarnąć podstawowe rzeczy. Zdjęcia przedmiotów raczej ogarnia z ostrością, zajęłam się jakimkolwiek ruchem od kwiatka na wietrze, po zwierzaki, bo zobaczyłam od razu że tutaj jest jakiś problem i nic ładnego mi nie wychodzi.

Ale jeżeli przykładowo już na poziomie ustawień:
-mam AF-C, tryb ekspozycji P, i zmieniam tryby pola AF od jednopolowego po wybór pola AF z grupy, kombinacje z trybem 'śledzenie w ruchu' czy np. Wide
-Albo tryb A i ustawiam np. f/2,8 i robię zdjęcia o różnej porze dnia, przy różnym świetle dziennym i nadal zdjęcia idącego powoli psa są nieostre, a biegnący to już w ogóle - to to jest norma?

Używałam przycisku z tyłu AF-ON do ostrości. Teraz wyłączyłam też AF z migawki i może jest trochę lepiej - widzę piłę lecącą, nieostrą, ale jest, to już szał !:-o
Czas naświetlania ustawiałam różny - testowałam całą skalę :) wiem że do ruchu ma być krótki. Teraz np. idę już w nawet 2000 czy 8000 (przysłony zazwyczaj 2,8 albo 3,2)

Generalnie jak robię serię i ustawię ostrość na punkt w miejscu to pierwsze zdjęcie potrafi wyjść ostre, albo dopuszczalne, a potem to jak leci seria z ruchem, to jest coraz gorzej. Im większy ruch tym bardziej rozmazane.

Przykładowo pierwsze zdjęcie z serii:
40744

i potem któreś z tej serii:
40745
40746

inne przykładowe nieostre:
40747
40748

40749

P.S. Kojocisko - Jakie modele poza zapewne D5 przychodzą Ci do głowy? Zapewne nie są łatwiejsze od D500 dla amatora?

esperal
23-06-2020, 18:55
Napisałaś w pierwszym poście coś takiego:
"na ekranie widać, że on śledzi poprawnie wybrany obiekt, ale zdjęcia i tak są nieostre"
Nie wiem jak to rozumieć, więc tylko spytam czy aby na pewno podczas fotografowania używasz wizjera a nie ekranu wyświetlacza? To dwa różne sposoby działania AF:D

poste
23-06-2020, 19:12
Przestudiuj na początek zagadnienie głębi ostrości (1 zdjęcie). Dalsze zdjęcia wyglądają jakby ostrość pozostawała zablokowana, to nie wygląda na użycie AF-C.

seeloo
23-06-2020, 19:26
Przestudiuj na początek zagadnienie głębi ostrości (1 zdjęcie). Dalsze zdjęcia wyglądają jakby ostrość pozostawała zablokowana, to nie wygląda na użycie AF-C.

NO WŁAŚNIE, mam tryb AF-C i po zdjęciach tego nie widać. Zdjęcia są takie same jak w AF-S. Tryb AF-C ustawiam na górnym wyświetlaczu LCD (trzymając guzik AF i główne pokrętło sterujące przechodzę z AF-S na AF-C) i on jest włączony. Nie rozumiem, że aparat tej klasy (po ustawieniu zdjęć w ruchu) nie jest w stanie ogarnąć tego że pies rusza głową (!!!) To chyba coś jest nie tak. Byle drobny ruch powoduje nieostrość. Czy naprawdę D500 tak działa?

- - - - kolejny post - - - - - -

Napisałaś w pierwszym poście coś takiego:
"na ekranie widać, że on śledzi poprawnie wybrany obiekt, ale zdjęcia i tak są nieostre"
Nie wiem jak to rozumieć, więc tylko spytam czy aby na pewno podczas fotografowania używasz wizjera a nie ekranu wyświetlacza? To dwa różne sposoby działania AF:D

Można śledzić obiekt wizjerem i monitorem. Wiem, że wizjerem lepiej. Robiłam i jedno i drugie - zarówno na wizjerze jak i na ekranie dobrze śledzi obiekt który mu wskazałam (tj. podąża za ruchem), ale ostrości nie ma na zdjęciach.

Kojocisko
23-06-2020, 19:43
Po pierwsze propsy za wyżła - jestem wyżłoholikiem... a skoro tak, to się rozpiszę.
Po drugie - D500 jest jednym z najlepszych korpusów do sportu, brakuje ci wiedzy, a nie lepszego korpusu. A lepsze są (może D4?) D5, D6 i może 1Dcośtam Canona. I pewnie A9. Ale one nie zrobią zdjęcia za ciebie, to potrafi smartfon.
No i jak sama napisałaś - za mało przeczytałaś...

a) Czas
Jeśli wyżeł ma być zamrożony w ruchu, to migawka w okolicach 1/2000 powinna wystarczyć. Mniej, jeśli fotografujesz z boku i stosujesz tzw. panning - czy nadążanie za obiektem

b) Przysłona
Im mniejsza przysłona tym mniejsza głębia ostrości, czyli pisząc inaczej najmniejsza odchyłka w trafieniu AF skutkuje wypadnięciem obiektu z obszaru ostrości. Na początku nie ryzykowałbym przysłony mniej niż 5,6-8
Polecam https://dofsimulator.net/pl/ żeby zobaczyć skalę zjawiska

c) Tryb AF
- Tryb AF-C, AF na tylnym przycisku, wyzwolenie migawki ODPIĘTE od spustu migawki, ustawiony priorytet spustu, a nie ustawienia ostrości. Ustawiona szybka seria
- Wybierz tryb 9 pól AF i pamiętaj, że jeśli psia głowa ma być ostra, to pola AF mają cały czas być na psiej głowie. Zdjęcia 2 i 4 raczej pokazują, że AF był gdzie indziej

D) Technika robienia zdjęć
- fotografujesz przez wizjer!!!!!!!!!!!!!!!!!
- tryb - ja bym wybrał A z ustawieniami AutoISO - minimalny czas 1/2000
- łokcie przy ciele, jedna ręka podpiera obiektyw

Ognia!

PS. jak sprawdziłem na optycznych, ten obiektyw nie ma wybitnego AF, ale sądząc po zdjęciach jeszcze nie dotarłaś do limitu jego możliwości.
PPS. I jeszcze - raczej fotografuj psa na dłuższych ogniskowych!!!

Zen
23-06-2020, 20:07
Wejdź w Menu A3 i spróbuj zmienić blokadę ostrości na szybszą/krótszą. Prawdopodobnie aparat ma ustawioną zbyt długą zwłokę w korygowaniu ostrości.

Kojocisko
23-06-2020, 20:14
BTW - zobacz zdjęcia zwierzaków w tym wątku - sporo jest z d500:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/274066-AF-S-NIKKOR-2-8-300mm-AFS-VRII-najlepsze-zdj%C4%99cia-bez-komentarzy/page29?p=4111822&highlight=#post4111822

seeloo
23-06-2020, 20:53
Wejdź w Menu A3 i spróbuj zmienić blokadę ostrości na szybszą/krótszą. Prawdopodobnie aparat ma ustawioną zbyt długą zwłokę w korygowaniu ostrości.

Robiłam to już, akurat do tych dzisiejszych zdjęć co wrzuciłam miałam zaznaczoną szybką reakcję. Testowałam też z ruchem zmiennym i też nie widać różnicy. Może jest coś zablokowane w ustawieniach, ale robiłam wielokrotnie powrót do ustawień domyślnych i wtedy zaznaczając AF-C powinien uważam aparat ogarnąć drobne ruchy, ale niestety nie ogarnia.

BTW - zobacz zdjęcia zwierzaków w tym wątku - sporo jest z d500:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/274066-AF-S-NIKKOR-2-8-300mm-AFS-VRII-najlepsze-zdj%C4%99cia-bez-komentarzy/page29?p=4111822&highlight=#post4111822

No i właśnie po to kupiłam ten aparat , bo takie zdjęcia mi się docelowo marzą :D. A na razie fotografuję z bliska psa, który tylko obgryza kostkę ( w ładnym świetle dziennym) i wyżeł na fotach już potrafi mieć nieostrą głowę, a gdzie tu mówić, o biegu i ptakach... Jutro jak nie będzie padać, jeszcze spróbuję powalczyć wg. wytycznych.

Ligo
23-06-2020, 21:06
A nie jest to wina stabilizacji obiektywu? Przy krótkich czasach lepiej ją wyłączyć.

Kojocisko
23-06-2020, 21:14
.... i wtedy zaznaczając AF-C powinien uważam aparat ogarnąć drobne ruchy, ale niestety nie ogarnia......

Nieustannie niepokoi mnie to zdanie o ogarnianiu drobnych ruchów. AF-C ogarnie większość ruchów obiektu, pod warunkiem, że AF jest cały czas wycelowany w obiekt.
Jak ci psia głowa ucieknie z obszaru AF, to ta głowa ostra na zdjęciu nie będzie (chyba, że przez przypadek).

Wyżeł, korpusem z AF o trzy ligi gorszym: https://500px.com/kojot/galleries/yari-czech-pointer

seeloo
23-06-2020, 21:18
A nie jest to wina stabilizacji obiektywu? Przy krótkich czasach lepiej ją wyłączyć.

Chodzi o 'VR' na obiektywnie? Mam włączoną. Mogę spróbować zrobić serie na wyłączonym VR i zobaczę czy będzie różnica.

Ligo
23-06-2020, 21:27
Tak, VR. Stabilizacja jest fajna przy czasach 1/125 i dłuższych, natomiast przy 1/1000 i krótszych może przeszkadzać.

Chodzi o to, że możesz wykonać zdjęcie, zanim soczewka na dobre się ustabilizuje.

seeloo
23-06-2020, 21:49
Nieustannie niepokoi mnie to zdanie o ogarnianiu drobnych ruchów. AF-C ogarnie większość ruchów obiektu, pod warunkiem, że AF jest cały czas wycelowany w obiekt.
Jak ci psia głowa ucieknie z obszaru AF, to ta głowa ostra na zdjęciu nie będzie (chyba, że przez przypadek).

Wyżeł, korpusem z AF o trzy ligi gorszym: https://500px.com/kojot/galleries/yari-czech-pointer

Psiak piękny :)
No właśnie dlatego piszę do Was, bo wydaje mi się, że taki aparat powinien ogarniać jakieś np. psie ruchy, jeżeli zaznacza się zdjęcia w ruchu i celuje polem AF. Chyba taki tryb P z AF-C i ustawieniem ostrości na dany punkt (a tym bardziej jak np. zaznaczam śledzenie 3D) powinien na mój gust ogarnąć nawet powoli idącego psa. A z tego co widzę, to aparat radzi sobie ze statycznymi scenami, a ruch w serii to już kłopot. Jeszcze poćwiczę i zobaczę, czy coś się wyklaruje.

Kojocisko
23-06-2020, 22:06
A może byś się kierowała instrukcją od aparatu, a nie swoimi przekonaniami?
Żeby skutecznie używać narzędzia, trzeba rozumieć jak ono działa.
Współczesne bezlusterkowce nieźle sobie radzą z precyzyjnym śledzeniem ruchu obiektów - np. psiego oka.

seeloo
23-06-2020, 22:36
A może byś się kierowała instrukcją od aparatu, a nie swoimi przekonaniami?
Żeby skutecznie używać narzędzia, trzeba rozumieć jak ono działa.
Współczesne bezlusterkowce nieźle sobie radzą z precyzyjnym śledzeniem ruchu obiektów - np. psiego oka.

Wertuję instrukcję, wertuję :) W instrukcji ostrość działa super :D Będę się dalej zaznajamiać i zobaczymy czy zaiskrzy. Jak wspomniałam na początku, rozważam też bezlusterkowca.

Ligo
23-06-2020, 22:49
Bezlusterkowiec to może być dobry pomysł, ale też nie każdy. Na pewno sprawdziłby się pełnoklatkowy Panasonic serii S, oraz Sony A9 i A7III. Tylko sprawdź sobie ceny tych sprzętów i rozmiary obiektywów do nich.
Tak czy inaczej, D500 to świetny aparat do tego, co potrzebujesz i już go masz, tylko trzeba go okiełznać.
No, chyba że trafiła się walnięta sztuka.

Kojocisko
23-06-2020, 23:08
tu https://www.youtube.com/watch?v=_N_bzhJAKms&t=320s i tu https://www.youtube.com/watch?v=MCI1tL-aHcE jest niźle opisane

markB
24-06-2020, 01:44
Ja na tych zdjęciach widzę małą głębię ostrości, pies z bliska i głębia ostrości nie obejmuje całego psiaka. Może spróbować robić mu zdjęcia z większej odległości na zakresie tele. A może "zrywasz" zdjęcie próbując podążać za psem i z emocji lekko ruszasz aparatem przy naciskaniu spustu? Jka używasz VR, to przy ruchomych obiektach powinnaś przełączyć go na active.

gremed
24-06-2020, 23:15
Przeczytałem wątek i podobnie jak kolegę niepokoją mnie Twoje słowa o ruchach. To nie aparat ale Ty masz ogarniać te ruchy. Ustaw AF-C, punktowy, f 5-7, tryb A, ISO takie żebyś miała czas te 1/1000 i strzel serię do wolno jadącego samochodu. Jeśli punkt ostrości utrzymasz na aucie to musi byc ostre, nie ma wyjścia. A jeśli będzie to znaczy, że przyczyna problemów tkwi w twoich rękach.

bomkallo
25-06-2020, 00:28
Padlo tu slowo 'wide', czy te zdjecia nie sa robione przypadkiem w LV ?
ps: pfu, chyba jednak wyjasnione, ze nie

Zelber
25-06-2020, 01:49
Dodałbym jeszcze tutaj kwestię perspektywy:
Po pierwsze zdjęcia z niższej perspektywy będą wyglądały lepiej.
Po drugie mając aparat na poziomie psa dużo łatwiej będzie za nim podążać, i trzymać go w punkcie AF, bo ruch zostanie praktycznie ograniczony do "prawo-lewo", zamiast "prawo-lewo, góra-dół".

madebyzosiek
25-06-2020, 14:23
D500 nie nadąża z ruszającym się psem? Nieee, coś musi być słabo z obsługą. Jak miałem D500, to nawet z Sigmą 50-100 Art było 9 na 10 trafień ;)

https://dl.dropboxusercontent.com/s/rnjzwl9bildl1tk/Czarek.jpg

Na pewno nie AF-S, na pewno włączanie AF na przycisku AF-ON, na pewno perspektywa podłogi, bo raczej pies "zrównany" z trawą nie wygląda dobrze i seria, wystarczy z 5 kl na sek.

seeloo
25-06-2020, 15:56
DRODZY MĄDRZY LUDZIE... aparat mnie przeprosił (no dobra, ja go przeprosiłam). Dzięki za dotychczasowe spostrzeżenia. Pomogły.
Faktycznie może dodane zdjęcia nie były dobrze wybrane, w każdym razie brawo dla tych którzy diagnozowali blokadę ostrości.
Po Waszych sugestiach sprawdzałam pod tym kątem- faktycznie, była blokada pola AF (!) - magiczny przełącznik przy wybieraku.
Chyba mnie przytłoczyła technologia :) za dużo nowych opcji i człowiek zgłupiał i nie myślał. Siedziałam w tym menu i szukałam co może być nie tak, a tutaj jednak najciemniej pod latarnią.
Dziękuję bardzo za pomoc.
Kojocisko - dziękuję bardzo za szczegółowe wytyczne w pigułce i linki (nie wszystko widziałam).

Nareszcie zdjęcia potrafią być ostre (no w miarę), teraz to można działać !

40819
F/5,6, Tryb A , 1/4000, ISO 2500
Tryb pola AF 25-polowy (mam jednopolowy, 25, 72, 153, z grupy)

40820
F/5,6Tryb A , 1/4000, ISO 6400
Oczywiście jak są jakieś uwagi, żebym mogła poprawić jakość, to walcie. To są co prawda "sesje" na szybko, wiem nie są idealne, bo nie miałam czasu na zabawę, ale zawsze coś i pewnie widzicie więcej niż ja.

Wolne obiekty chwytam, ale trudno mi jeszcze uchwycić prędkości rzędu 30-40 km/h najwyraźniej nie trafiam AF tam gdzie trzeba i zdjęcia niestety nieostre.

Będę potrzebować jakiś teleobiektyw. Czy ten będzie dobrym rozwiązaniem i będzie wystarczający do takich szybkich obiektów?:
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/zoom/af-p-nikkor-70-300mm-f-4-5-5-6e-ed-vr

Bezlusterkowiec to może być dobry pomysł, ale też nie każdy. Na pewno sprawdziłby się pełnoklatkowy Panasonic serii S, oraz Sony A9 i A7III. Tylko sprawdź sobie ceny tych sprzętów i rozmiary obiektywów do nich.
Tak czy inaczej, D500 to świetny aparat do tego, co potrzebujesz i już go masz, tylko trzeba go okiełznać.
No, chyba że trafiła się walnięta sztuka.

Zaczęłam czytać o tym Sony A7III i chyba faktycznie byłoby to dla mnie dobre rozwiązanie. Widzę, że ludzie piszą, że trudno zrobić nim nieostre zdjęcie (wow)- a jak widać ja się łatwo wkurzam jak mi coś nie wychodzi :)
Natomiast z tego co sprawdziłam, to chociaż body z podstawowym obiektywem ma powiedzmy podobną cenę co D500, to obiektywy do sportu są bardzo drogie. Wstępnie jak patrzyłam po forach, to jeszcze nie znalazłam, żeby ktoś pisał o stosunkowo niedrogim i dobrym obiektywie do A7III :sad:

poste
25-06-2020, 16:16
Bogatemu wszystko wolno ;) jak mawiają, możesz nawet kupić Sony a9II z 70-200/2.8 :mrgreen:

Obiektyw zalinkowany to wersja FX, do DX jest tańszy https://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/zoom/af-p-dx-nikkor-70-300mm-f-4-5-6-3g-ed-vr podobnej jakości optycznej, z szybkim af i ogólnie rewelacja jak za tę cenę. Drożej i trochę lepiej oczywiście zawsze można, w fotografii jak to się mawia, sky is the limit :)

Ps. W cenie ok. 3k wolałbym jakieś 70-200(210)/4, używany Nikkor bądź nowy Tamron (jest też Tokina), przy czym wiadomo, że Nikon nie kocha szkieł konkurencji :(

bomkallo
25-06-2020, 16:21
Nie wiem jak inni, ale widzialem, ze masz AF na lock. Sprawdzilem to jednak w d750 i nie wplywa to na jego prace w sledzeniu 3d, jakim cudem d500 blokuje? nie wiem :)

Szkla maja chore ceny :) Do sportu szczegolnie. 70-300 ktorykolwiek to jakis kompromis (jest 70-300 dx af-p), 70-200 to standard, a stalki 300/400 to juz bardziej specjalizacja dla wybranych i ze swiadomoscia uzytkowania. Szerokiego wyboru tu nie ma :P

seeloo
25-06-2020, 16:42
Nie wiem jak inni, ale widzialem, ze masz AF na lock. Sprawdzilem to jednak w d750 i nie wplywa to na jego prace w sledzeniu 3d, jakim cudem d500 blokuje? nie wiem :)

Szkla maja chore ceny :) Do sportu szczegolnie. 70-300 ktorykolwiek to jakis kompromis (jest 70-300 dx af-p), 70-200 to standard, a stalki 300/400 to juz bardziej specjalizacja dla wybranych i ze swiadomoscia uzytkowania. Szerokiego wyboru tu nie ma :P

Ty wiesz, że faktycznie, teraz jak przełączam na Lock, wrzucam różne ustawienia i tryby i w sumie też nie widzę żeby foty były tak rozmazane jak na początku. Wczoraj odblokowałam tym przełącznikiem i ponownie przywróciłam wszystkie ustawienia na domyśle (ale robiłam to wczesniej wiele razy) i teraz działa nieżle. Nie rozumiem. Chyba się przestraszył, że chcę go oddać :lol:

bomkallo
25-06-2020, 18:02
W temacie masz pro rady, kwestia czy rozumiesz ich znaczenie i czy sie interesujesz. Jak pierwszy raz mialem lustro to bylo auto i "czemu takie rozmazane", blabla.
Wpierw uczysz sie M, potem w sumie uzywasz A dopoki nie przepala albo nie spelnia wymagan. Drugi krok, zawsze raw, zawsze obrobka - porownania z telefonem byly niestety silnie nietrafione.

Co bylo problemem w tym temacie? ja mysle ze albo zdjecia w LV albo czasy z automatyki, inaczej sknocic sie nie da. Zamiast d500 - wolalbym d780 :P

ps: aaa i tak jak zelber pisal, czasami bywa, ze za bardzo sie bujasz, bywaja anomalie, ze 1/4000 sa takie sobie glownie przez ruch fotografa - druga sprawa, starsze szkla warto domykac i nie ma to jakiegos wielkiego wplywu, jezeli wypelniamy kadr :)

seeloo
25-06-2020, 18:16
W temacie masz pro rady, kwestia czy rozumiesz ich znaczenie i czy sie interesujesz. Jak pierwszy raz mialem lustro to bylo auto i "czemu takie rozmazane", blabla.
Wpierw uczysz sie M, potem w sumie uzywasz A dopoki nie przepala albo nie spelnia wymagan. Drugi krok, zawsze raw, zawsze obrobka - porownania z telefonem byly niestety silnie nietrafione.

Co bylo problemem w tym temacie? ja mysle ze albo zdjecia w LV albo czasy z automatyki, inaczej sknocic sie nie da. Zamiast d500 - wolalbym d780 :P

Nie chodziło o LV - zdjęcia robiłam i przez wizjer i LV i były knoty, teraz nawet jak robię LV to nie są tak porozmazywane jak jeszcze przedwczoraj. Używałam M, bo myślałam, że może faktycznie P nie ogarnia i tryby AF też testowałam. Ten przełącznik od blokady pola AF też z początku przełączałam, bo już próbowałam wszystkiego. Ostatecznie o nim zapomniałam i został na lock. Wczoraj uznałam, że może to faktycznie to, i już nic nie zmieniam. Ale faktycznie, jak znowu zaznaczam lock to widzę, że jednak nie to chodziło. Więc nie wiem. Dobrze, że teraz działa i się dogadujemy.