PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d3100 + pentacon 2.8/29,dlaczego nie ostrzy na daleki dystans?

juman87
22-06-2020, 18:52
Witam,z góry napiszę ,że jestem kompletnym amatorem i wielu rzeczy nie wiem ,ale kto pyta nie błądzi...Ostatnio zacząłem bawić się z obiektywami manualnymi(m42 głównie) zakupiłem sobie obiektyw taki jak w tytule licząc na fajne zdjęcia krajobrazowe z uwagi na ogniskową.Zakupiłem najtańszą przejściówkę z m42.Po podłączeniu okazało się ,że "łapię" ostrość tylko z bliskiej odległości.Czy ktoś się orientuje gdzie może leżeć problem?Czy po prostu musiałbym zainwestować w przejściówkę z soczewką?
Z góry dzięki za odpowiedź.

TOP67
22-06-2020, 21:11
Tak ma być. Odległość bagnetu od matrycy jest w Nikonie większa niż w M42, a tu dodatkowo zwiększa się o grubość adaptera. Daje to efekt identyczny jak pierścienie pośrednie. Im mniejsza ogniskowa, tym bardziej widoczny.

juman87
22-06-2020, 22:17
Czyli mam szeroki obiektyw do makro??

juman87
22-06-2020, 22:48
Z tego co wyczytałem to tak: zostawić jak jest (najlepsza jakość obrazu) ,przejściówka z soczewką(gorsza jakoś obrazu) lub justowanie o którym nie mam zielonego pojęcia??

TOP67
22-06-2020, 23:49
Czyli mam szeroki obiektyw do makro?������

Będzie jeszcze lepszy, jeśli zamocujesz go odwrotnie.

- - - - kolejny post - - - - - -

Z tego co wyczytałem to tak: zostawić jak jest (najlepsza jakość obrazu) ,przejściówka z soczewką(gorsza jakoś obrazu) lub justowanie o którym nie mam zielonego pojęcia??

Justowanie dalej dobre efekty z teleobiektywami, tu raczej nie będzie miejsca. Ale można próbować wymienić całą "dupkę".