Zobacz pełną wersję : Sigma 70-200 f/2.8 vs Tamron 70-210 f/4.0
Robert_BDG
22-06-2020, 13:14
Witam.
Tak jak w temacie zastanawiam się nad zakupem obiektywu tele z stałym światłem. Obiektyw ma służyć do zdjęć sportowych oraz detali w opuszczonych budynkach, sporadycznie portretów.
Tamron (Tamron 70-210 mm f/4 Di VC USD) przekonuje mnie pod względem: wagi, i podobno celniejszego af
Sigma (Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM) przekonuje mnie światłem
Chciałbym kupić obiektyw używany do około 1700zł
bomkallo
22-06-2020, 14:45
Nie wiem czy na forum ktos ma, ktorykolwiek z wspomnianych. Dobrze jakbys ktos mial, nietrudno byloby troche ocenic zdolnosc optyczna. Ostatnio w nadmiarze nudy i pracy zdalnej testowalem swoje 70-200 1 generacji.
Wystarczy paczka fajek albo cos z napisem + balkon. Potem sample od osob z podobnym kadrem przy 2.8/4/5.6/8, w przypadku 1 gena niestety widac znaczacy wzrost ogolnej ostrosci i odwzrowowania detalu przy cropie 100% (kto tak robi nie?:P)
Na poczatek radze przemyslec, jaka przyslona cie interesuje. Sport na zewnatrz do wrzesnia to styknie 70-300, w budynkach pewnie statytw. Sport na sali / 2.8 to malo, ale nie ma wyjscia. 2.8 wyraznie pokazuje, ze robi sie uzyteczne po 17-18 w kwietniu jak niebo jest zachmurzone, pi razy oko jedna dzialka iso to zawsze cos.
Potem 2.8 to malo. Widzialem tamrona 70-200 2.8, ktory byl chyba nieumiejetnie uzywany i niestety kisiel :P Jak juz bym cos polecal to chyba N70-200 f4.
Tamron (Tamron 70-210 mm f/4 Di VC USD) przekonuje mnie pod względem: wagi, i podobno celniejszego af
Miałem, używałem z D7200 i D600, bardzo dobrze wspominam, gdyby nie fakt że (wtedy, teraz już zaktualizowali soft) nie działał z Z6, nie pozbyłbym się go. Teraz mam N70-200/f4 i nie widzę żadnej różnicy między nimi.
bomkallo
22-06-2020, 16:08
Miałem, używałem z D7200 i D600, bardzo dobrze wspominam, gdyby nie fakt że (wtedy, teraz już zaktualizowali soft) nie działał z Z6, nie pozbyłbym się go. Teraz mam N70-200/f4 i nie widzę żadnej różnicy między nimi.
Zbyt subiektywne dane jak dla mnie, szczegolnie, ze nie podales warunkow porownania. Moze lekko przesadzam, ale zapewne w ten sam sposob widac roznice w artach. Juz gdzies bylo, ze 70-210 daje rade, rownoznacznie z 70-200 f4, ale nikt tego nie okryl testami dla fanatykow - myk w tym, ze to wychodzi przy duzym cropie, jezeli autor nie ma do tego tendencji to jedno licho, grunt, ze wypelni kadr.
Nie bawiłem się w testy, po prostu używałem równolegle obu zanim sprzedałem T i D600. W codziennym użytkowaniu (szybkość AF i poręczność) chyba lekko lepiej nawet T, w ostatecznym obrazku bez różnicy, może N ciut ostrzejszy przy 200. Oglądając własne zdjęcia nie rozpoznam, którym z tych dwóch były robione. Oba to moim zdaniem bardzo dobre szkła.
brzezior
23-06-2020, 08:55
Mam tę sigmę. Światło 2,8 jest miękkie. Obiektyw jest bardzo dobry od 4. Jest wielki i ciężki - o ile to ma znaczenie. To jest około 0,5kg więcej, niż tamron. Bardzo lubię obrazek z tej sigmy. Dla mnie jest to takie uniwersalne szkło portretowe. Używam jej ostatnio nawet z telekonwerterem 1,4 i moim zdaniem też daje radę. Jeśli chodzi o AF to przy moim D750 nie miałem z tym nigdy problemu (ostrzy bardzo szybko).
Stojąc przed Twoim wyborem przemyślałbym sprawę wagi - przy tej sigmie trzeba się naprawdę zastanowić, czy warto dźwigać tele... No i brak stabilizacji - przy długim obiektywie bardzo przydatny.
bomkallo
25-06-2020, 16:03
Kiedys jak czegos szukalem o vr1 to trafialem watki, ze S i T lepiej wypadaja na dlugim koncu. Ogolnie obrazek z VR 1 jest taki, ze lubie go uzywac, pewnie pisane mi vr 3 :P Waga do 1.5kg, wystarczy czesto uzywac i nabiera sie nawyku. Z poczatku jest niepewnie.
Ciezko gdzies o to zahaczyc, ale moze ktos mi wyjasnic, po co nikon robil szklo w kompletnie metalowej rurze ?:P Przed czym to niby chroni? Mam na mysli fakt, ze nikt nie chce uzywac obiektywu jako maczugi, a metalowa obudowa nie chroni przeciez bebechow ? To samo mysle o d40+, podejrzewam, ze walnac o ziemie d750 i d40 to loteria jak przy jajku. Rozumiem jeszcze uszczelnienia, chociaz to tez lekkie mydlenie oczu.
cybulski
25-06-2020, 16:23
N70-200/4 to bardzo dobry i poręczny zoom. Zaletą będzie to, że zawsze zadziała z każdą puszką Nikona. Bardzo szybki i celny AF. Raz na jakiś czas pojawiają się tu w dobrych cenach na giełdzie. Warto moim zdaniem upolować.
bomkallo
25-06-2020, 16:38
cebul, to kazdy wie :P tylko czesc ludzi szuka jakichs alternatyw :P