Zobacz pełną wersję : IrfanView problem z powiększeniem
Może ktoś zna jakiś sposób na mój problem ? korzystam z przeglądarki do zdjęć IrfanView mam większą ilość zdjęć do przejrzenia i chce to robić w dużym powiększeniu w celu eliminacji zdjęć poruszonych lub nietrafionych z pokazów lotniczych. Problem mam taki gdzie mogę tylko jedno zdjęcie powiększyć powiedzmy do 66% i mimo zaznaczenia kilku zdjęć kolejne zawsze jest w normalnym wymiarze, jest jakiś sposób na powiększenie w tym programie większej ilości zdjęć ?
Używam IrfanView od bardzo dawna i powinienem znać odpowiedź na Twoje pytanie ale jak je "wyartykułowałeś" że kompletnie nie wiem jak chcesz zrobić tą ocenę zdjęć.
Po pierwsze oglądanie w powiększeniu 66% nie pozwoli Ci dokładnie ocenić ostrości gdyż to oznacza że program robi resampling - trzeba oglądać na 100%. Po drugie gdzie Ty zaznaczasz kilka zdjęć? Ja jak oceniam ostrość to jedno zdjęcie naraz na pełnym ekranie a potem przechodzę do następnego (np. spacją). Na pełnym ekranie możesz używać klawiszy "1" i "2". "1" - wyświetla w powiększeniu 100% (piksel w piksel) a "2" - wyświetla cały kadr. Jak wyświetlasz w 100% to możesz strzałkami przesuwać kadr.
Może pomogą Ci te opcje programu:
40690
Banderas
22-06-2020, 21:58
Moim zdaniem do tego co oczekujesz, na pewno lepiej nadaje się Faststone.
Po pierwsze ma konfigurowalne narzędzie zwane lupa, a po drugie ma możliwość
jednoczesnego podglądu do czterech zdjęć przy definiowalnym powiększeniu.
W tym zakresie Irfan view jest zdecydowanie uboższy.
Zbyszek Może źle to ująłem, otwieram zdjęcie powiększam na 100% i obojętnie czy strzałkami czy spacją chciałbym aby kolejne zdjęcie było powiększone do 100%, wtedy szybko kasuje zdjęcie złe. U mnie po powiększeniu mogę tylko jedno zdjęcie ustawić na 100% i kolejne otwiera mi w normalnym wymiarze. I stąd pytanie czy wszystkie zdjęcia w katalogu będę mógł czy to strzałkami czy to spacją otwierać jedno po drugim na 100% ? z przesunięciem strzałkami tez tak robię, natomiast jakoś nie działa u mnie opcja z klawiszami 1 i 2 na pełnym ekranie. Gdy miałem niewielką ilość zdjęć każdorazowo zdjęcie po zdjęciu powiększałem, teraz przy dużej ilości chciałbym wszystkie zdjęcia które otwieram wyświetlały mi się na 100% jedno po drugim. Zdjęcia otwieram w katalogu gdzie mam zapisane NEFy, co do powiększenia 66% i resamplingu tego nie wiedziałem, dzięki.
- - - - kolejny post - - - - - -
wikary Ustawienia mam takie same jak u Ciebie Banderas czyli jednak IrfanView nie ma takiej opcji, z Faststone nigdy nie korzystałem, może to lepsze rozwiązanie.
Polecam spróbować Faststone. Moim zdaniem pozwala na płynniejsze i szybsze przeglądanie w celu szybkiej oceny.
Konfigurowalna lupa jest super. Możesz np. trzymać kliknietą myszkę i zmieniać strzałkami zdjęcia podglądając konkretny fragment na kolejnych fotkach.
Inna opcja to klawisze 1- 8, szybkie powiększenie 100- 800%, spacja lub 0 (nie pamiętam) to pełny kadr.
Polecam spróbować Faststone. Moim zdaniem pozwala na płynniejsze i szybsze przeglądanie w celu szybkiej oceny.
Konfigurowalna lupa jest super. Możesz np. trzymać kliknietą myszkę i zmieniać strzałkami zdjęcia podglądając konkretny fragment na kolejnych fotkach.
Inna opcja to klawisze 1- 8, szybkie powiększenie 100- 800%, spacja lub 0 (nie pamiętam) to pełny kadr.
Dzięki, spróbuje zainstalować i sprawdzę, może bardziej będzie mi odpowiadał ten program.
Zbyszek Może źle to ująłem, otwieram zdjęcie powiększam na 100% i obojętnie czy strzałkami czy spacją chciałbym aby kolejne zdjęcie było powiększone do 100%, wtedy szybko kasuje zdjęcie złe. U mnie po powiększeniu mogę tylko jedno zdjęcie ustawić na 100% i kolejne otwiera mi w normalnym wymiarze. I stąd pytanie czy wszystkie zdjęcia w katalogu będę mógł czy to strzałkami czy to spacją otwierać jedno po drugim na 100% ? z przesunięciem strzałkami tez tak robię,U mnie na pełnym ekranie jak powiększę na 100% i przejdę do następnego zdjęcia to nadal jest 100%. Ciekawe czemu u Ciebie to nie działa? Którą masz wersję Irfana?
natomiast jakoś nie działa u mnie opcja z klawiszami 1 i 2 na pełnym ekranie.To też ciekawe. Widzę że wikary wrzucił zrzut ekranu i ma starą wersję programu bez klawiszy.
Gdy miałem niewielką ilość zdjęć każdorazowo zdjęcie po zdjęciu powiększałem, teraz przy dużej ilości chciałbym wszystkie zdjęcia które otwieram wyświetlały mi się na 100% jedno po drugim. Zdjęcia otwieram w katalogu gdzie mam zapisane NEFy,Sprawdź: "Ustawienia" -> "Pełny ekran". Tam się da zmienić domyślne powiększenie.
co do powiększenia 66% i resamplingu tego nie wiedziałem, dzięki.Normalka. Program musi to robić bo jak ma wyświetlić półtora piksela obrazu na jednym pikselu monitora bez resamplingu. ;)
Zbyszek Dzięki za objaśnienia, wersja Irfan View 4.52 Mam takie ustawienia: Pełny Ekran w zakładkach po prawej Dopasuj do ekranu tylko duże obrazy i prawy górny róg Wielkość Wyświetlania 100%
Zainstalowałem FastStone i jestem na szybko bardziej zadowolony z tego programu jak z IfranView, wystarczy po otwarciu zdjęcia kliknąć lewym klawiszem myszy i mamy powiększenie na 100%, właśnie takiej opcji szukałem. Obsługa i opcje ciekawe, bardzo czytelne. Teraz muszę z tym programem się nieco zapoznać. Dziękuję koledze sl011
Zbyszek
wikary Ustawienia mam takie same jak u Ciebie
Ja Ci nie każę ustawiać jak masz- tylko właśnie w tych ustawieniach spróbować zmienić :)
Temat uważam za zamknięty, po zainstalowaniu FastStone mam to co chciałem i jestem zadowolony z działania tego programu, robię to zdecydowanie szybciej jak w IrfanView. Dziękuje wszystkim za pomoc.