Zobacz pełną wersję : [ Astrofotografia ] Moje Słońce
Cześć.
Od kilkunastu dni jestem w posiadaniu teleskopu do obserwacji Słońca w paśmie H-Alpha.
Teleskop posiada specjalny filtr przepuszczający pasmo o szerokości widma ok 0.7 angstroma.
Przez okular widać praktycznie jedynie czerwoną kropkę. Jednakże na komputerze po podłączeniu detektora do astrofotografii już widać więcej :)
W tym wątku przedstawiać Wam będę efekty.
1.
40566
- - - - kolejny post - - - - - -
2. Zbliżenie na rzadką w tym momencie tzw. plamę na Słońcu
40567
Łooooo kurna, będzie ciekawie. A możesz pokazać sam sprzęcior? ;)
tbogdanowicz
19-06-2020, 20:28
Coronado?
40569
Dokładnie taki setup.
Teleskop to Meade Solarmax II 60
tbogdanowicz
19-06-2020, 20:34
Astronomia w południe :-).
Bardzo dobry pomysł :-).
Astronomia w południe :-).
Bardzo dobry pomysł :-).
A dlaczego nie:) Przynajmniej człowiek się wyśpi :D
3. Tutaj dwie wersje.
Jak widać po plamie nie ma już śladu, jednakże zwróćcie uwagę na krawędzie i zobaczcie jakie piękne protuberancje !
3.a
40570
3.b
40571
spiritus
19-06-2020, 21:40
Ożesz Ty w mordę :D
Poluj na przeloty samolotów czy coś :)
Un bydzie reptilianów zestrzeliwał :D
Ni ma śmiacia. Bo co sądzić o tym - fejk, czy jest coś, o czym nie wiemy?
https://www.youtube.com/watch?v=XliFll31w8g
A wątek zapowiada się na mocny.:-)
Wind Mill
19-06-2020, 22:19
Solarografia. :)
Trza subskrypcję wątku włączyć. :)
herbert109
20-06-2020, 06:51
Wind Mill z dziką chęcią tylko jak?
Wind Mill
20-06-2020, 08:03
W "Narzędzia wątku" jest taka opcja. :)
Jakiej wielkości była ta plama ? Jest jakiś "przelicznik" ?
herbert109
20-06-2020, 09:55
Dzięki :) zrobione.
4. Kolejne zdjęcie naszej gwiazdy z przed kilku dni. Widoczna wyraźna plama (nr 2765) na Słońcu. Średnica plamy (ciemne pole) to w przybliżeniu ok 7500 km !
40651
:) wielkości kosmiczne dają o sobie znać ;)
Średnica plamy (ciemne pole) to w przybliżeniu ok 7500 km !
Dość tak...
Z Frankfurtu do Chicago jest z grubsza 7000 km.
Nikonozaur
22-06-2020, 22:31
Wreszcie coś innego, super sprawa. :!: :D
5. Słońce w całej okazałości...
41021
spiritus
01-07-2020, 15:06
Głowy z czapek i skłaniam się nisko aż mnie w krzyżu trzeszczy :D
Zarąbiste!
6. A tutaj w lekkim powiększeniu.
41022
- - - - kolejny post - - - - - -
Dostaję wiele zapytań w jaki sposób zrobić tego typu zdjęcia naszej gwiazdy
Po pierwsze nigdy ale to przenigdy nie patrzcie bezpośrednio na Słońce przez jakikolwiek obiektyw, lornetkę bez specjalnego filtra.
Nawet kilkusekundowe patrzenie może nieodwracalnie zniszczyć oko !
Dotyczy to również matrycy aparatu czy telefonu.
Po drugie aby zobaczyć powierzchnię Słońca i jej "granulację" potrzebny jest specjalny filtr H-alpha o paśmie przepuszczalności ok 0.7 Angstroma. Dopiero tak wąskie pasmo pozwala na obejrzenie pięknych zjawisk dziejących się na Słońcu.
Powyższe zdjęcia zostały wykonane z kilkunastu lub kilkudziesięciu klatek/zdjęć o bardzo krótki czasie naświetlania. Jak wiadomo Słońce też się przesuwa po naszym niebie co skutkuje tym, że aby mieć tak duże powiększenie konieczne jest tzw. prowadzenie zestawu rejestrującego za tarczą.
Zacnie milordzie. Świetne zdjęcia:).
Myszowor
01-07-2020, 17:29
A przez folię Baadera ND5?
tbogdanowicz
01-07-2020, 17:48
5. Słońce w całej okazałości...
41021
Trochę za mocno poświeciłem z prawej u góry, ale za to z lewej dobrze wyciągnięte z cienia, albo dobrze użyłeś blendy :twisted::p:mrgreen:.
6. Dzisiejsze Słońce wraz z [wow] jedną plamą !:)
41627
7.
Trzeba korzystać z pogody.
Poniżej Słońce w lekkim powiększeniu :)
41933
Bardzo ciekawe i fajne, a sprzęt do tego Wot kakaja tiechnika, kosmos
8. Tym razem prawie całe.
Dodatkowo mój setup sprzętowy do fotografowania Słońca. .
41966
41967
Nie wiem a ciekawi mnie to więc zapytam, czy w przypadku fotografowania słońca tutaj też jest zasada że "nie patrzymy bezpośrednio" w tym przypadku matrycą przez lunetę/teleskop?
Bo że wzrok może wypalić to rozumiem, ale matrycę też? I jak się wykonuje takie zdjęcie słońca, rzutujemy obraz na jakąś płytkę matową i dopiero to fotografujemy, czy jak?
Ja używam specjalnego teleskopu do fotografowania Słońca.
Myślę, że gdyby skierować obiektyw w samo Słońce bez żadnego filtra przyciemniajacego to mogłoby się to skończyć uszkodzeniem sprzętu.
ok, ale czy aparat/kamera "patrzy" bezpośrednio przez teleskop a ochronę stanowi właśnie filtr? czy obraz jest rzutowany na coś i aparat patrzy na ten rzut?
W moim przypadku matryca skierowana jest bezpośrednio w teleskop, który posiada specjalny wąskopasmowy filtr.
9. Jest gorąco...
Ale to nie powód aby nie spojrzeć w stronę naszego grzejnika ;)
Dzisiejsze Słońce w pełnej okazałości widziane w paśmie H-Alpha. Na jego krawędziach widoczne liczne pretuberancje.
42132
Wrzucam do ulubionych. Ma. Sa. Kra.
Tego typu zdjęcia powinny znajdować się na okładkach NG, Nature lub innych, szanowanych magazynów popularnonaukowych ... jak nie Ty, to kto?
Ogólnie jestem zafascynowany astronomią, zdjęcia z nasa.com chłonę hurtowo ... ale teraz zbieram szczękę z podłogi ....
10. W końcu się udało złapać coś więcej.
Dzisiejsze Słońce widziane w bardzo wąskim paśmie H-Alpha (poniżej 0.7Å) wraz z bardzo ładną protuberancją.
Sprzęt użyty do tego zdjęcia to teleskop Lunt 60 + kamera ASI ZWO 178MM
42136
Miażdżące zdjęcia. Ukłony.
Napiszesz coś więcej o kulisach robienia takich zdjęć? Coś nowego, ciekawego na forum :) Jakieś tam mgliste pojęcie mam, ale chętnie bym z ciekawości coś więcej poczytał. "Zwykłym" aparatem z dedykowanym filtrem do takich zadań jestem w stanie coś podobnego osiągnąć? Jeśli nie to czym się charakteryzuje taka specjalistyczna kamerka? Rejestruje inne pasma niż widzialne? Jak wygląda postprodukcja, może pokażesz jak wygląda surowy materiał? Jeśli oczywiście możesz zdradzić tajniki :)
Miażdżące zdjęcia. Ukłony.
Napiszesz coś więcej o kulisach robienia takich zdjęć? Coś nowego, ciekawego na forum :) Jakieś tam mgliste pojęcie mam, ale chętnie bym z ciekawości coś więcej poczytał. "Zwykłym" aparatem z dedykowanym filtrem do takich zadań jestem w stanie coś podobnego osiągnąć? Jeśli nie to czym się charakteryzuje taka specjalistyczna kamerka? Rejestruje inne pasma niż widzialne? Jak wygląda postprodukcja, może pokażesz jak wygląda surowy materiał? Jeśli oczywiście możesz zdradzić tajniki :)
Dziękuję :)
Odnośnie technikalii:
Sprzęt to specjalny teleskop który pozwala na oglądanie powierzchni Słońca. Dlaczego kamerka ? Ponieważ mniejsza matryca daje większe powiększenie a po drugie taka kamerka ma większą wydajność niż zwykła lustrzanka. Lustrzanką oczywiście też można nagrywać sekwencje wideo a potem z nich złożyć jedno zdjęcie tak samo jak robi się to przy wykorzystaniu kamerki.
Wow niesamowite to słońce...
Jak zobaczyłem zdjęcie na stronie głównej pomyślałem o jakiejś kompozycji w temacie martwej natury :) Zaintrygowało mnie i zajrzałem do wątku. Faktura na zdjęciu jest niesamowita w górnym lewym rogu to jakieś wybuchy, chyba bo się na tym nie znam :D
Oglądałem już słońce przez teleskop, ale czegoś takiego to jeszcze nie widziałem. Dziękuje.
P.S. Dzisiaj noc Perseidów ;)
11. Skoro gwiazdy nocą są...
Dzisiejsze szybkie spojrzenie na Słońce a tam takie ładne protuberancje !
To trzeba było je zarejestrować !
42178
11a. I zbliżenie.
[center]
42179
12. Dzisiejsze Słońce widziane w paśmie H-Alpha.
42879
13. Dawno nic nie dodawałem w tym wątku...
Dzisiaj Słońce pokazało na co je stać w postaci pięknych protuberancji widocznych przy krawędzi.
50785
Pomyśleć, że wielkość tych protuberancji jest większa niż ziemia :D
25 cykl się już zaczął. Ciekawe jak duży będzie?
2pompony
22-04-2021, 08:07
No niesamowite robisz te zdjęcia, naprawdę! Nie tylko dlatego, że taki widok jest - paradoksalnie - niecodzienny, ale jeszcze każdy kto czuje ciepło i moc Słońca na skórze i w oczach zdaje sobie sprawę, że osiągnięcie takich obrazków nie jest tak proste jakby się zdawało...
Dzięki !:)
14. Teraz lekkie zbliżenie na jedną z "plam" na Słońcu.
Setup: LUNT 60 + ZWO ASI 178MM
50807
15.
Rzut oka na jedną z plam na Słońcu.
Wielkość szacowana to ok 85 tys. km.
Dla przypomnienia średnica Ziemi to "tylko" 12742 km.
50882
Wind Mill
10-06-2021, 11:08
Dzika rzecz!
Mam nadzieję, że będzie foto z dziś! :)
Dałbyś radę zrobić zdjęcie Słońca nocą? Jestem ciekaw jak wygląda.
Świetny zestaw fotografii. Fantastyczny warsztat.
Ty tak na serio Nimnul ?
Zdjęcia super, niesamowite że można to wypstrykać samemu.
koesh
Tak, serio, świetne zdjęcia.
NimnuL możesz sprecyzować o co chodzi ze zdjęciami słońca w nocy ?
tbogdanowicz
11-06-2021, 11:40
Noc jest przez cały czas. Tak samo jak ranek, wieczór czy południe. Kwestia miejsca.
Robisz zdjęcie w dowolnym momencie i masz słońce w nocy :razz:.
Poważnie, bez emotikonki już nie ujedziemy na tym świecie?
Jako ciekawostka, żeby nie było niedomówień, Słońce można zobaczyć w środku nocy
https://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_sun
cz4rnuch
11-06-2021, 12:48
Nie w środku nocy a o północy. Dość istotna różnica, bo na dalekiej północy latem nadal jest przed zachodem Słońca czyli nadal jest tam dzień ;) Słońce po zachodzie foci sie tak sam łatwo jak ciemną stronę księżyca z Ziemii :)
Detale. Północ = godzina 12 w nocy. Kurtyna.
Odwracając sytuację, nie zawsze w dzień Słońce wchodzi.
Detale. Północ = godzina 12 w nocy. Kurtyna.
Odwracając sytuację, nie zawsze w dzień Słońce wchodzi.
cz4rnuch
11-06-2021, 14:46
Detale...
Akurat bardzo istotne detale. O nocy mówimy od zmierzchu do świtu a Ty przytoczyłeś specyficzny przykład sytuacji gdy Słońce nadal znajduje się nad horyzontem.
Detale...Odwracając sytuację, nie zawsze w dzień Słońce wchodzi.[/QUOTE]Skoro mówisz o dniu to może nie wchodzi, ale jest już po wschodzie i przed zachodem. Najwyżej może być zasłonięte przez jakieś obiekty typu chmury. Nie siejmy dezinformacji jak jacyś egipscy arcykapłani :)
Naprawdę nie wiem o co prosiłeś kilka postów wyżej, ale w nocy słońce jest po prostu zasłonięte Ziemią więc zdjęcia Słońcu wtedy nie zrobisz. Nie z powierzchni Ziemi w czasie gdy w tym konkretnym miejscu mamy noc.
Pierwotny żarcik a'la gra słów (mająca na celu wskazać, że autor tych zdjęć na tak dobry warsztat, że jest w stanie zrobić zdjęcia Słońca nocą), ale bez emotki zostało to odebrane zgodnie ze standardami internetu.
Zgaszona żarówka świeci na czarno.
A ciut wyżej chodziło mi o noc polarną w której pomimo dnia zegarowego Słońce nigdy nie wchodzi, a nie o pochmurny dzień. Łudziłem się, że było to łatwe.
Uśmiech emotki, miłego dnia polarnego.
krzysztofz24
11-06-2021, 16:07
A ja myślę że niepotrzebnie brniesz dalej.
Noc jest wtedy dla nas, jak "nasza" połówka Ziemi jest odwrócona od Słońca.
No a teraz wychodzi że chciałeś autora wyslac na kolo podbiegunowe żeby sfotografował Słońce w dzień polarny o zegarowej północy lokalnego czasu. Tylko że to nadal nie będzie noc.
cz4rnuch
11-06-2021, 16:11
Już wszystko rozumiem. Oprócz terminu dzień zegarowy. Po prostu pytałeś kolegę czy się latem przejedzie w okolice bieguna północnego i czy o godzinie 0:00 o ile jeszcze będzie przed zachodem zrobi zdjęcie Słońca. Wszystko jasne. Pozdrawiam.
Ważne, że fotki w tym wątku są zapierające dech w piersiach, dyskusja mocno od nich odstaje poziomem.
Kończąc.
O nic kolegi nie prosiłem, nie pytałem o zdjęcia Słońca nocą, bo nawet wędrówka na koło podbiegunowe nic nie da. Słońca nie ujrzy. 'dowcip' tłumaczony to już żenua ;-)
Dzień 'zegarowy' to nic innego jak definicja lokalnego dnia wedle zegara, np. o godzinie 9 rano jest ... dzień, pomimo tego, że za oknem jest ... noc. Tak operują 'tambylcy', z którymi współpracuję. No ... nieważne. Dawaj więcej zdjęć Słońca franz55, w dzień czy w nocy, ogląda się je świetnie.
Nikonozaur
11-06-2021, 17:33
Poważnie, bez emotikonki już nie ujedziemy na tym świecie?
Jako ciekawostka, żeby nie było niedomówień, Słońce można zobaczyć w środku nocy
https://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_sun
Słońca nie można zobaczyć ani w nocy, ani w jej środku. Wynika to z prostej definicji: dzień - czas między wschodem a zachodem Słońca. Nawet jak wschód i zachód dzieli parę miesięcy to jest to ciągle dzień. Jeżeli nasza gwiazda dzienna chowa się za horyzontem choćby na sekundę, możemy mówić o nocy, czyli czas na Twoje wymarzone zdjęcie. Niestety w tych warunkach żadnego zdjęcia słoneczka zrobić się nie da, bo jest pod linią horyzontu. Kto był kiedykolwiek latem chociażby na Lofotach doświadczył owego "fenomenu".
Dawaj więcej zdjęć Słońca franz55, w dzień czy w nocy, ogląda się je świetnie.
Mówisz i masz...:)
52445
Niestety ale akurat w okres zakrycia miałem zajęcia na WUM :(:(
Niesamowite zdjęcia. Jak się na nie patrzy to czuć, że tam jest troszkę ciepławo i chyba Słoneczniczanie mają problem z efektem cieplarnianym ;)
Wind Mill
13-06-2021, 00:07
Mówisz i masz...:)
Niestety ale akurat w okres zakrycia miałem zajęcia na WUM :(:(
Wielka szkoda, zaćmienie w Twoim wykonaniu cieszyło by oczy. :)
A co do widocznych "odprysków", googlnąlem se i wiki mówi:
" jasna struktura widoczna ponad brzegiem tarczy słonecznej, składająca się ze stosunkowo gęstej plazmy koronalnej, o niskiej temperaturze (kilku do kilkudziesięciu tysięcy kelwinów)" :mrgreen:
mocnyvito
26-12-2021, 11:44
wspaniałe zdjęcia i równie wspaniały żart Nimnula