PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Chomik europejski

gatewayfl
18-06-2020, 17:03
Nie każdy z Nas wie, że mamy w Polsce dziko żyjącego chomika, jest nim chomik europejski - Cricetus cricetus .
Dwa poniższe zdjęcia są moją pamiątką po pierwszym spotkaniu z tym fajnym, choć nie tak łagodnym jak by się mogło wydawać, gryzoniem. Dzisiejszego poranka miałem okazję go obserwować przy swobodnym żerowaniu, choć tło nie jest zbyt fajne to jednak jestem szczęśliwy nawet z takich zdjęć, zwłaszcza że pozostałem nie zauważony....

1.
40530

2.
40531

tbogdanowicz
18-06-2020, 17:28
Gratuluje spotkania.
Norę widziałem wielokrotnie, ale tylko raz widziałem jej mieszkańca na żywo i zaskoczyło mnie jak jest duży.

grafo
19-06-2020, 09:07
Fajny gryzoń. Jeszcze go nie spotkałem.

PS. Zbudowałeś tą łajbę? Pasuje coś popływać u Ciebie z jeleniami we wrześniu ;)

Dex
19-06-2020, 09:44
Komik :mrgreen: ale bardzo ciekawi mnie to "nie tak łagodnym jak by się mogło wydawać, gryzoniem". Znam tylko z perspektywy tych domowych bo siostra zawsze miałą chomiki ;)

gatewayfl
26-06-2020, 20:13
Fajny gryzoń. Jeszcze go nie spotkałem.

PS. Zbudowałeś tą łajbę? Pasuje coś popływać u Ciebie z jeleniami we wrześniu ;)

Dziś przyszło pływadło ;-)
W poniedziałek będę miał suchy kombinezon ale nie wiem czy w trafionym rozmiarze.
W razie czego napisze do Ciebie w sprawie Twoich wymiarów ;-)

- - - - kolejny post - - - - - -

Komik :mrgreen: ale bardzo ciekawi mnie to "nie tak łagodnym jak by się mogło wydawać, gryzoniem". Znam tylko z perspektywy tych domowych bo siostra zawsze miałą chomiki ;)

Ten jest zdecydowanie największym, stawia się czasami nawet do stojącego człowieka usiłując go przestraszyć stojącą postawą, "zwiększoną" posturą oraz swoim ostrzegawczym głosem i to w sytuacjach kiedy ma możliwość ucieczki.