PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Ślubny plener - sesja na szybko

downunder
29-06-2007, 00:08
Wiem, to dość oklepany ostatnio temat, jednak liczę na konstruktywną krytykę i porady co można poprawić. :)
Towarzyszyłem ostatnio koledze na plenerze ślubnym, btw trafiliśmy na niesamowitą pogodę. Mieliśmy dokładnie 10 minut na zdjęcia zanim z nieba zagrzmiało i lunęło.

Oto 3 zdjęcia z sesji:

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i41.photobucket.com/albums/e284/stormltd/slubne/_DSC3372.jpg)

2.

źródło (http://i41.photobucket.com/albums/e284/stormltd/slubne/_DSC3412.jpg)

3.
źródło (http://i41.photobucket.com/albums/e284/stormltd/slubne/_DSC3419.jpg)

Jacek B.
29-06-2007, 00:41
nr 3 mi się podoba

madmips
29-06-2007, 00:50
całkiem przyjemnie, dobra pogoda ci się trafiła

Radosso
29-06-2007, 01:03
bardzo ładne niebo. Choć pozy niezbyt wyszukane.

ekonet
29-06-2007, 02:13
...cudowne, nieziemskie światło na "jedynce"...

Agula
29-06-2007, 06:38
Szkoda, ze na zdjeciu nr. 1 przyplatali sie jacys niepotrzebni goscie ;) Osobiscie wolalabym tez blizej mlodych (zdj.nr.1) ;) Ale ogolnie zdjecia mi sie podobaja :)

downunder
29-06-2007, 22:28
Radosso czasu było naprawdę mało, ale nie chcę się usprawiedliwiać, faktycznie jeżeli chodzi o pozy to muszę nauczyć się lepszej współpracy z "modelami".
Zwykle stawiam na spontaniczność, ewentualnie delikatnie, półsłówkami dopowiadam co chciałbym zobaczyć, nie zawsze jednak efekt jest zgodny z tym co oczekuję.
Nie znam się bo dopiero się uczę ale wydaje mi się, że ustawianie wszystkiego od początku do końca w efekcie będzie sztuczne w odbiorze.

A jak wy to robicie?

Agula ale gapa ze mnie :lol: o przepływającej żaglówce wiedziałem, ale przy obróbce tego zdjęcia kompletnie nie zauważyłem, że tych państwo poprosilismy dopiero po nim czy mogliby nam na chwilę udostępnić swoją żaglówkę.
Zostaje mi chyba tylko ich wyszopować. :)

Amadeusz
29-06-2007, 23:01
Za Agula oraz krzywe, woda sie wylewa.

Al Bundy
29-06-2007, 23:10
Po pierwszych dwóch myślałem że ten pan ma coś z krokiem że tak kuca :D

A poważnie. Ostatnie najciekawsze bo światło nadaje głębi. Pierwsze kompletnie wyprane z przestrzeni - brak trzeciego wymiaru. Do tego bałagan na pierwszym odwraca uwagę. Drugie zdaje się być przypadkowe - mało ciekawe...

yans
29-06-2007, 23:16
Pierwszy raz taki plener widzę. Bardzo podoba się mi. Trochę jak kreskówki, ale na plus. Zwłaszcza kolory na 1.

yans
29-06-2007, 23:20
Za Al Bundy kompletny brak trzeciego wymiaru. Jak w komiksie.

Zaziel
29-06-2007, 23:56
Nr 1 - Pan mlody robi kupe, numer 2 - panna mloda jest tym zmieszana, numer trzy- juz se podaruje reszte odczuc. Wez se kup wędkę i wędkuj w czasie jak ktoś sie hajta.Opcjonalnie zakup klasery i zbieraj znaczki, bo fot to Ty nie robisz dobrych na plenerach.

Jacek_Z
30-06-2007, 00:11
a mi się podobają. Niestandartowy plener. Na pewno zrobienie takich zdjęc nie było łatwe przy takiej pogodzie (kiepskie światło), a wyszła całkiem niezła kolorystyka i tonalność. Z pozą pana to nie jest najlepiej, ale...

puchbeary
30-06-2007, 00:17
Nr 1 - Pan mlody robi kupe, numer 2 - panna mloda jest tym zmieszana, numer trzy- juz se podaruje reszte odczuc. Wez se kup wędkę i wędkuj w czasie jak ktoś sie hajta.Opcjonalnie zakup klasery i zbieraj znaczki, bo fot to Ty nie robisz dobrych na plenerach.
... to powiedziałem Ja, Zaziel - forumowy specjalista od gadania o niczym.
A fotki miłe dla oka.

Zaziel
30-06-2007, 01:19
puchbeary opisz co jest milego w tych fotach oprocz sukienki panny mlodej? :)

puchbeary
30-06-2007, 01:28
Napiszę ci inaczej - na jedynce nie podoba mi się poza Pana Młodego. Cała reszta mi pasuje. Podoba mi się kolorystyka tych zdjęć, dramatyzm nieba i kontrasty pomiędzy Parą Młodych wydobyte dzięki specyficznemu oświetleniu.

edit:
po zastanowieniu mogę ci napisać co najbardziej mi tu nie pasuje. W zdjęciach już wiesz, W wątku - Twój ton w wypowiedzi - stanowczo on mi najbardziej nie leży.

Zaziel
30-06-2007, 01:35
No to super zwlaszcza,ze kazdy kto to obejrzy zwroci uwage na dramatyzm nieba , oswietlenie i wszystko poza mloda parą.... Chlopie, czy Ty kiedykolwiek robiles zdjecia slubne? :D chyba nie, oni zupelnie inaczej patrza na to co im porobisz niz Ty, rotfl :D I za takie jak te powyzej mnie by zabito , ukamienowano i zamurowano zywcem :D
edit : ale ja naprawde pisze o zdjeciach a wszelkie Twoje osobiste wycieczki na temat mojego tonu, czy stylu wypowiedzi mam bardzo gleboko w doooopie :)

puchbeary
30-06-2007, 01:45
No to super zwlaszcza,ze kazdy kto to obejrzy zwroci uwage na dramatyzm nieba , oswietlenie i wszystko poza mloda parą....
Argument byłby może i logiczny gdyby nie był wysnuty wyłącznie na podstawie Twoich doświadczeń. Widzisz, młodym nie zawsze podoba się to co Ty uważasz że im powinno się podobać i nie zawsze oceniają zdjęcie tak jak Ty uważasz że powinni je ocenić. Nie wiem tylko czy Twoje wyobrażenie o swojej wszechwiedzy pozwoli Ci zrozumieć że tak jest.

Chlopie, czy Ty kiedykolwiek robiles zdjecia slubne? :D chyba nie, oni zupelnie inaczej patrza na to co im porobisz niz Ty, rotfl :D I za takie jak te powyzej mnie by zabito , ukamienowano i zamurowano zywcem :D

robiłem - jak do tej pory wszyscy bezwzględnie zadowoleni :D

edit : ale ja naprawde pisze o zdjeciach a wszelkie Twoje osobiste wycieczki na temat mojego tonu, czy stylu wypowiedzi mam bardzo gleboko w doooopie :)
Zauważyłem że masz w "doooopie" innych, dlatego też w rozmowie z Tobą staram się utrzymać konwersację na bliskim Ci poziomie. :D

Nikuś
30-06-2007, 01:46

... mam nadzieje, ze nie boli. Trzeba dbać o pupe :)

ps podobaja mi sie zdjęcia, mam nadzieje, a to chyba najważniejsze, że fotki podobają się małżonkom.

pozdrawiam

Zaziel
30-06-2007, 02:00
Acha, bezwzglednie zadowoleni? Zapewne jestes tym ktory niszuje cene normalnym fotografom, czyli niezrzeszony, bez pojecia i nieoblukany w standartach fotografii slubnej 21 wieku z wydrukami na autokorekcie za grosze :) Okej, rob swoje, mysl swoje i sie wreszcie naucz pokory, bo tej mimo wszystko mam wiecej od Ciebie i to ze 4 razy amatorze teoretyku :) I to jest pozegnanie z najmniej branym na powaznie userem tego forum, bosz co za dzieci tu wpuszczaja ostatnio :D Paaaaa.

Nikuś
30-06-2007, 02:06
Acha, bezwzglednie zadowoleni? Zapewne jestes tym ktory niszuje cene normalnym fotografom, czyli niezrzeszony, bez pojecia i nieoblukany w standartach fotografii slubnej 21 wieku z wydrukami na autokorekcie za grosze :) Okej, rob swoje, mysl swoje i sie wreszcie naucz pokory, bo tej mimo wszystko mam wiecej od Ciebie i to ze 4 razy amatorze teoretyku :) I to jest pozegnanie z najmniej branym na powaznie userem tego forum, bosz co za dzieci tu wpuszczaja ostatnio :D Paaaaa.

Przekonałeś mnie :)

miłej nocy

fIlek
30-06-2007, 02:19
Może czas zapolować na trolle??? Poprosimy jakiegoś moderka o posprzątanie, bo kolega zaziel z lekka się chyba zapomniał

Zaziel
30-06-2007, 02:25
o a fIlek sie naburmuszyl za caly ogol? :) Sprzatajcie, mi to powiewa :]

fIlek
30-06-2007, 02:31
Najłatwiej napisać o zdjęciach, że są do d.... i już. Twój ton jest obraźliwy i sam o tym wiesz, a naburmuszyłem się na Ciebie, a nie na ogół. Jakoś inni mogli napisać rzeczowo o zdjęciach czy i za co im się podobają/nie podobają. Dlaczego nie możesz jak inni??? Jak byś się poczuł, gdyby na Twojej wystawie wszedł koleś i nonszalanckim tonem rzekł "te foty są do dupy, a ich autor to jakiś amator"? I nie krytykuję Twoich zdjęć, bo są niezłe, ale to nie usprawiedliwia traktowania przez Ciebie ludzi z góry. Poczytałem trochę Twoich komentarzy z ostatniej godziny i skojarzenia mam tylko dwa - jutro czeka Cię kac-gigant, albo ukrywasz się pod pseudonimem:

źródło (http://bi.gazeta.pl/im/5/1997/z1997955G.jpg)

Zaziel
30-06-2007, 02:46
filek- ale z na mojej wystawie bylo ze 4 "waznych" kolesi spacerujacych, pijacych nonszalanco MOJE wino wernisazowe i kompletnie nie poczuwajacych sie nawet do tego zeby mi sie przedstawic ( w hollywood znani zaczepiaja anonimowych, bo tak jest przyjete i trendy) :D Bo ONI sa znani... moze i sa, jak zobaczylem ich zdjecia plus ich tak zwany lans pozbylem sie wszelkich kompleksow rotfl. Zycze Ci bys 1 raz nie wystawial sie jakims znanym miejscu, ja to zrobilem i w sumie nie zaluje, ale swirow z watpliwym dorobkiem jak ci z ktorymi dzis niepotrzebnie dyskutowalem jest masa na kazdym portalu i w kazdym miescie i na kazdym wernisazu. Zastanow sie teraz, czy naprawde jestem taki wredny i chamski , czy poprostu robie swoje zdjecia i mam swoj charakter? Best regards. Zaz.
P.S.
Wez to smętne foto pana K.W. , bo spamuje caly topic ;)
a kaca nie mam nigdy z prostej przyczyny, najwyzej sie wstawiam, nigdy nie upijam :)

fIlek
30-06-2007, 02:52
Zycze Ci bys 1 raz nie wystawial sie jakims znanym miejscu, ja to zrobilem i w sumie nie zaluje, ale swirow z watpliwym dorobkiem jak ci z ktorymi dzis niepotrzebnie dyskutowalem jest masa na kazdym portalu i w kazdym miescie i na kazdym wernisazu. Zastanow sie teraz, czy naprawde jestem taki wredny i chamski , czy poprostu robie swoje zdjecia i mam swoj charakter? Best regards. Zaz.
P.S.
Wez to smętne foto pana K.W. , bo spamuje caly topic ;)

Foto jakoś przypasowało mi do Twoich postów - taki skrót myślowy, nazwij to jak chcesz. Wystawy robiłem w mniej i bardziej popularnych miejscach i różni ludzie się pojawiali - czasem z ulicy, czasem... ze śmietnika. Na jednej "znany" fotograf jazzowy phikał na moje foty, na drugiej mi ich gratulował. Zaz - należy odróżniać konstruktywną krytykę od destruktywnego krytykanctwa i tyle. Pzdr. fIlek

A w ogóle to idę w cholerę spać, bo jutro wymuszony reportaż ślubny robię, na szczęście przedostatni w tym roku i mam nadzieję w ogóle :p A do tego sobie jeszcze plener, kurza d..a zażyczyli... Na szczęście we czwartek znowu normalna impreza...

Zaziel
30-06-2007, 03:08
No to kurna milego reportazu ( czytaj oplacalnego haha) a co do roznicy miedzy krytyka a krytykanctwem? no coz... mi nie zalezy na budowaniu sobie fanklubu czyli TWA nigdzie. Pisze to co widze i prawda jest to, ze moge nie pisac. mam wybor, ale na litosc... jak widze knoty pod ktorymi sie odbywa taniec fanow bez uzasadnienia zawartosciami zdjecia to sorra :D alergia dziala ;)

fIlek
30-06-2007, 03:11
Na szczęście znajomi znajomymi, ale 3k razem zapłacą, więc ja raczej dumpingu nie uprawiam ;) Jak już robić coś, czego się nie lubi to za to co się przydaje... :twisted:

Niedzwiedz
30-06-2007, 07:11
3 przyjemna ladne niebo jakby polowka robione :) , gosc ma ptencjal hehe :)

puchbeary
30-06-2007, 09:42
Acha, bezwzglednie zadowoleni? Zapewne jestes tym ktory niszuje cene normalnym fotografom, czyli niezrzeszony, bez pojecia i nieoblukany w standartach fotografii slubnej 21 wieku z wydrukami na autokorekcie za grosze :)

Miszczu :!:, jak Ci się udało mnie przejrzeć :?: :D

I to jest pozegnanie z najmniej branym na powaznie userem tego forum, bosz co za dzieci tu wpuszczaja ostatnio :D Paaaaa.

Żegnaj ... Profesjonalisto

KAWON
30-06-2007, 16:55
Zdjecia...................IMO 3-ka najlepsza.
Wypowiedzi niektorych kolesi.................wiocha.

segl
30-06-2007, 20:34
3 najlepsza - kadr, kolory, "dramatyzm"

2 całkiem-całkiem, ale tą jedynke to niestety należy zlinczować za pozę młodego i bałagan w kadrze

hlobaza
30-06-2007, 21:38
Widać, że to typowy żeglarz... Gdzie to było robione? Ladne widoki.

KAWON
01-07-2007, 05:50
...Gdzie to było robione?Zerknij dokladnie na fotke nr 1. ;)

downunder
01-07-2007, 23:40
Dziękuję wszystkim za opinie. :)
Krytykę przyjmuję do serca i obiecuję się poprawić. :lol:
Zdjęcia te były robione na przystani w Krynicy Morskiej.
Czy młodym się spodobają? Nie wiem, nie ja byłem głównym fotografem, więc nie mam wpływu na to czy cokolwiek z tego co wykonałem trafi do państwa młodych . ;)

OK, to teraz pod krytykę poddaję zdjęcia z własnego pleneru.
Młodym nakazałem zachowywać się naturalnie bawić się sobą i kompletnie na mnie nie zwracać uwagi.
Szukałem naturalności bez sztampowych ustawień.
Ciekawe co o tych zdjęciach powiecie.

4.

źródło (http://i41.photobucket.com/albums/e284/stormltd/slubne/0205.jpg)

5.

źródło (http://i41.photobucket.com/albums/e284/stormltd/slubne/0226.jpg)

KAWON
03-07-2007, 21:47
5-ka bardzo spontaniczna :)
No i obrobka ciekawa.