PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 "mgli" w prawej części kadru

Logitech
16-06-2020, 20:47
Cześć,
Mam problem z D7100 już od pewnego czasu. Na co dzień jest połączony z Sigmą 17-70 f2.8-4, więc myślałem, że wysypał się HSM. Ale po podłączeniu Nikkora 55-200 zauważyłem podobny problem, mianowicie mgli, nieostrzy dobrze w prawej części kadru. Warto oddać coś takiego na kalibrację? Jeśli tak, to do którego serwisu? Body ma już prawie 5 lat, więc jest po GW ;)
Mam też problem ze zdjęciami na długim naświetlaniu, właśnie na Sigmie. Często zdjęcia wychodzą poruszone, jakbym dosłownie robił zdjęcia z ręki, a nie statywu. Na stałce Nikkora nie mam takich problemów. Czy można połączyć oba problemy?
Pozdrawiam

poste
16-06-2020, 21:25
Wyłączasz OS w tej Sigmie? Na statywie to konieczne, chyba, że co innego rozumiesz przez długie naświetlanie.

TOP67
17-06-2020, 08:56
Jakim cudem body może mglić? Matryca jest zalana mlekiem?

mgl
17-06-2020, 09:23
to bardziej kwestia abberacji sferycznej w obiektywie. Takie wady mogą występować po dłuższym użytkowaniu danego obiektywu. Jeśli w nowym, to wymieniłbym jako wadliwy egz. Puszka raczej nie ma znaczenia, bo jakie jest prawdopodobieństwo, że chińczyk krzywo matrycę osadzi w produkcji? ;)

Logitech
17-06-2020, 09:31
Wyłączasz OS w tej Sigmie? Na statywie to konieczne, chyba, że co innego rozumiesz przez długie naświetlanie.Wyłączam, ale problem dalej występuje...

Logitech
17-06-2020, 09:32
Jakim cudem body może mglić? Matryca jest zalana mlekiem?Body nigdy nie było zalane właśnie. Na stałce nie mam żadnych problemów.

Obiektyw też ma już kilka lat

TOP67
17-06-2020, 11:21
Na stałce nie mam żadnych problemów.

To ewidentnie wyklucza więc body.

Teu
17-06-2020, 23:21
Wrzuć fotki - ułatwi to sprawę.
Jak obiektywy były przechowywane? Te 2 zoomy nie były aby razem i nie dostały od strzała?
Jakieś oznaki zawilgocenia w środku?

Ligo
17-06-2020, 23:28
Daj foty, najlepiej trzy po jednej z każdego obiektywu. Stałkę możesz przymknąć do f8.
Bo tak to ciężko coś powiedzieć.

KaarooL
17-06-2020, 23:38
Pokażesz nam jakiś przykład, na szerokim i na węższym kącie, na przysłonach 3.5, 4.0, 5.6, 8.0? Dobrym obiektem będzie np. ściana budynku z oknami przez cały kadr.

Dla porównania możesz również cyknąć to samo 35 1.8 domkniętym do 3.5, zapiętym do tego samego aparatu.

Zakładam że chodzi o przekoszenie bagnetu w aparacie lub obiektywie, ewentualnie o krzywo siedzące soczewki lub grupy soczewek w obiektywie (tilt).

Czy ten zestaw (aparat+obiektyw) zaliczył glebę? Czy ta Sigma zawsze dawała obraz po części nieostry, czy stało się to po czasie?

Są głosy na necie, mówiące że Sigmy - pomimo ciekawych właściwości optycznych - nie są najtrwalsze. Osobiście miałem kiedyś jedną Sigmę (ze złotym paskiem) i była to zarazem ostatnia jaką kiedykolwiek kupiłem. Jeśli chodzi o kundle mam dobre doświadczenia z Tamronem (wybranym spośród pięciu sztuk), niezła potrafi być też Tokina. Co więcej, zły kundel prosto z pudełka potrafi dać kadr w połowie nieostry na szerokim kącie i F5.6. Miałem w ręku takie cudo, sprawdzając na sklepie.

Logitech
27-06-2020, 14:02
Czy ten zestaw (aparat+obiektyw) zaliczył glebę? Czy ta Sigma zawsze dawała obraz po części nieostry, czy stało się to po czasie?

Są głosy na necie, mówiące że Sigmy - pomimo ciekawych właściwości optycznych - nie są najtrwalsze. Osobiście miałem kiedyś jedną Sigmę (ze złotym paskiem) i była to zarazem ostatnia jaką kiedykolwiek kupiłem. Jeśli chodzi o kundle mam dobre doświadczenia z Tamronem (wybranym spośród pięciu sztuk), niezła potrafi być też Tokina. Co więcej, zły kundel prosto z pudełka potrafi dać kadr w połowie nieostry na szerokim kącie i F5.6. Miałem w ręku takie cudo, sprawdzając na sklepie.

No właśnie sprzęt nie zaliczył gleby ani razu... Sprzęt zawsze jest w plecaku foto, każdy oddzielony miękkimi przegródkami od siebie. Kupowany jeszcze za czasów Sigmy na Tkackiej, też wybrałem spośród dwóch sztuk, bo pierwsza w ogóle nie chciała współpracować.

Postaram się na dniach porobić takie zdjęcia jak mówicie. Gołe jpegi, przykład z Sigmy na statywie, f/7.1, 4" i 24mm.

40889

A tu stałka 35, tylko dla 2.5"

40890

Logitech
16-07-2020, 19:09
Okej, chwile to potrwało, ale mam juz porównanie.

Kadr, parametry, ogniskowa są te same. Obiektywy różne.

Właściwe, ostre zdjęcie z stałki 35mm.
41412

Drugie zdjęcie, ze wspomnianej Sigmy 17-70, jakby zamglone, poruszone. OS wyłączone, statyw, samowyzwalacz.
41413

Co powiecie na to? Może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał? A może zwykła kalibracja pomoże?...

KaarooL
08-09-2020, 21:18
Logitech

Jeśli w tych samych warunkach, na podobnym czasie i przysłonie, na tym samym statywie seria paru zdjęć ze stałki jest ostra a z Sigmy nieostra, to wniosek jest oczywisty: Sigma jest albo trafiona albo wymaga korekty AF w aparacie.
Zakładam że ostrzysz jednym z punktów krzyżywych i nie przekadrowujesz?

Wycinki 1:1 (100% kadru) pomogłyby wniknąć temat.