PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z korektą ekspozycji

misie0077
16-06-2020, 04:29
Hej wszystkim
Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego w trybie M podczas zmiany korekty ekpizycji na minus - 2EV wskaźnik zachowuje się tak.
- - - - 0 ----- + a gdy zmienię na +2EV to wskaźnik wygląda tak - ----- 0 - - - +. Wg mnie powinno być na odwrót. Przy - 2EV powinno zdjęcie się przyciemnić a wskaźnik pokazuje że zdjęcie będzie rozjaśnione. Chyba że ja coś źle rozumiem

Jacek_Z
21-06-2020, 12:05
W trybie M korekcja ekspozycji jest totalnie bez sensu bo aparat MUSI zrealizować to co ustawiłeś, a nie to co pokazuje drabinka światłomierza.
Czyli jak ustawisz ISO 100, 1/125 i f 8 to jakakolwiek korekcja NIC nie zmieni na zdjęciu. Zobacz e exif - takie parametry będziesz miał.
Korekta ekspozycji w trybie M powoduje jedynie przesunięcie drabinki, zera na drabince. Nie jest korektą ekspozycji.

żółto-czarny
21-06-2020, 20:16
No ale żeby uścislić, M + bracketing działa. Jak chcę zrobić klatki do HDR, ustawiam M + BKT i puszka zmienia czas naświetlania, zostawiając przysłonę. Wydaje mi się, że to pewniejszy sposób, niż w trybie A gdzie puszka może zdążyć zmienić pomiar pomiędzy kolejnymi klatkami, chociaż mogę się mylić :-?

konradd
23-06-2020, 21:49
Moim zdaniem pełny manual to najbardziej przewidywalne podejście do składania kilku klatek bez względu na to, czy to HDR, panorama czy focus stacking.

KaarooL
24-06-2020, 22:08
Do autora wątku: kup chłopie porządną książkę o foceniu i ekspozycji. Jeśli nie wiesz jaką, zapytaj i pomożemy.

JK
25-06-2020, 23:43
Moim zdaniem pełny manual to najbardziej przewidywalne podejście do składania kilku klatek bez względu na to, czy to HDR, panorama czy focus stacking.

I tak, i nie. Np. w Z-kach, przy funkcji focus stacking, można automatycznie zablokować parametry z pierwszej klatki, niezależnie w jakim trybie były zmierzone. Coraz rzadziej używam M (oczywiście, jeśli nie używam lampy), bo to tylko strata czasu. Współczesne automaty robią te wszystkie przeliczenia szybciej, pewniej i dokładniej.