Zobacz pełną wersję : Jeśli nie Sigma 10-20/3.5 to co?
Od kilku miesięcy użytkuję Sigmę 10-20/3.5 oraz 18-35/1.8 do fotografii krajobrazu - o ile zdjęcia z 18-35 są świetnej jakości i nawet z ciemnych obszarów można wyciągnąć użyteczny obraz w LR, to jednak chcąc złapać szerzej (dużo szerzej) zakładam na D7200 sigmę 10-20. No i mam super szeroko, ale na brzegach jest zauważalnie rozmazane, więc cała ta szerokość idzie psu na budę :(
Pytanie jest więc takie, na co wymienić tą sigmę żeby mieć podobnie szeroko, ale na brzegach przynajmniej przyzwoicie i jednocześnie spełnić dwa wymogi podstawowe - obiektyw musi mieć skalę odległośc (zdjęcia nocnego nieba)i i możliwość zamontowania filtrów(szkoda, żeby się system nisi v6 marnował)?
Myślałem o Tamronie 10-24 VC, ale na optycznych testów brak, komentarzy czy ocen zero, więc porównanie ciężko zrobić.
Na 3.5 to prawda, ale na 5.6 nie ma tragedii...
Pokaż przykładowe zdjęcie jak Tobie mydli na bokach.
Może Nikkor 10-20 AF-P albo drożej i szerzej Sigma 8-16? :D
AF-P nie ma skali, na 8-16 nie założy filtrów. ;)
N10-24 podobno dobry. A T10-24 w obu wersjach ma nienajlepsze opinie.
Tak teraz przejrzałem sobie zdjęcia i może przesadzam, faktycznie nie jest tak najgorzej, chociaż zauważam, że jakby najsłabiej się dzieje w lewym dolnym rogu i ogólnie lewy brzeg kadru (na pionowym przykładzie lewo jest dołem :P), ale może za bardzo ciągnę punkt ostrości na prawo i fizyka nie zna litości? Wrzucam dwa zdjęcia, chyba oba zrobione na f/7.1, przeskalowane, więc może nie do końca widać rozmycie. Nie zmienia to faktu, że pozostaje pytanie, czy jest coś lepszego od tej sigmy spełniającego podane wcześniej wymogi? :P Podejrzewam, że ART mnie tak rozpuścił, że teraz takie drobne ułomności mnie drażnią :P
40467
40468
Prawdopodobnym jest też, że kadry gdzie rozmycie było większe nie przeszły selekcji, więc tutaj są najgorsze z najlepszych :P
A na f/4.5 wygląda to tak:
40469
Osobiście bardzo lubię Tokinę 11-16/2.8 i z powodzeniem używałem z d7200 mimo specyficznej pracy pod światło.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/286332-Na-co-wymienic-T-11-16-ATX
Tamron 10-24 mm F/3.5-4,5 Di II VC wypada całkiem dobrze zwłaszcza w porównaniu do obu sigm.
Ten lewy dolny róg jest ewidentnie uwalony. Polecam Nikkora 10-24/3.5-4.5.
No faktycznie dość mocno u Ciebie wyłazi....
U mnie przy lewym dolnym roku i prawym górnym też trochę mocniej rozmywa, ale nie aż tak nawet na 3.5....
Kurcze, a myślałem, że to tylko moja fanaberia i to szkło po prostu tak ma :(
tbogdanowicz
16-06-2020, 11:09
Nie mam tego szkła, ale na zdjęciach które pokazałeś wygląda lewy bok wygląda tragicznie. Może Twój obiektyw ma jakieś przekoszenie od uderzenia i da się coś tym zrobić w serwisie?
Gdybyś jednak wymieniał, to ze swej strony polecam Nikkora 10-24 f 3,5-4,5. Mam go od kilku lat i jest moim ulubionym obiektywem do krajobrazu.
Będę musiał go oddać do sigmy na sprawdzenie, kupiłem go dokładnie 4 miesiące temu przez alledrogo, wizualnie stan ideał, żadnych oznak uderzenia czy coś, sam też obchodzę się ze sprzętem jak z jajkiem. Jak nie poradzą nic albo się nie będzie opłacać to będę się rozglądał pewnie za tym nikkorem 10-24.
Ale jeśli usuną wadę to będziesz miał dobry obiektyw przecież.
Ale jeśli usuną wadę to będziesz miał dobry obiektyw przecież.
Właśnie dlatego napisałem, że jeśli nic nie poradzą lub się nie będzie opłacało naprawiać to dopiero wtedy będzie wymiana ;)
Ja takie coś miałem na na 1.8/50 Sony ale przy zakupie to zauważyłem, a że nie mieli drugiej sztuki to było jasne że wciskali uszkodzoną sztukę.
tbogdanowicz
16-06-2020, 12:24
Będę musiał go oddać do sigmy na sprawdzenie, kupiłem go dokładnie 4 miesiące temu przez alledrogo, wizualnie stan ideał, żadnych oznak uderzenia czy coś, sam też obchodzę się ze sprzętem jak z jajkiem. Jak nie poradzą nic albo się nie będzie opłacać to będę się rozglądał pewnie za tym nikkorem 10-24.
Może nie był uderzony, ale został gdzieś przyciśnięty i coć się wewnątrz wygięło. Jeśli tak, to jest szansa na wymianę którejś części i obiektyw może Ci służyć jeszcze wiele lat, czego Ci życzę.
Właśnie, ktoś poleca jakiś konkretny serwis czy wysyłać na pogwarancyjną do Gdyni?
Skoro nikt nie poleca żadnego serwisu, to w poniedziałek wysyłam do Sigmy.
Aktualizacja: Obiektyw dotarł do serwisu sigmy 25 czerwca i na dzień dzisiejszy (minęły dwa tygodnie) żadnego kontaktu odnośnie diagnozy, status "w realizacji", a lato ucieka bez UWA :( Ktoś korzystał może ostatnio z usług tego serwisu i wie ile mniej więcej przyjdzie mi jeszcze czekać na diagnozę?
Moja Sigma 8-16 poleciała kiedyś do Japonii i wróciła po 2 miesiącach. Ale to na gwarancji.
Moja Sigma 8-16 poleciała kiedyś do Japonii i wróciła po 2 miesiącach. Ale to na gwarancji.
:shock: no to ładnie
Dzisiaj dostałem informację, że zrobili regulację 5-tej grupy optycznej korygując płaszczyznę ostrości.
Zdjęcie przed dla 10mm:
41354
Zdjęcia po regulacji dla 10mm:
41355
Swoim laickim okiem nie za bardzo widzę poprawę, zaproponowali mi wymianę całego toru optyki obiektywu za 450zł i miesiąc oczekiwania, bo muszą sprowadzić części od producenta.
Widać poprawę, zwłaszcza w rogach. Więcej nic bym tu nie szukał. To taka cecha tego szkła. Odbieraj z serwisu i ciesz się zdjęciami.
No właśnie się cały czas waham jeszcze, bo jak się zdecyduję, to miesiąc bez obiektywu (mam jeszcze A18-35, więc przeżyję) i 450zł z kieszeni, a jak zrezygnuję to i tak muszę za diagnozę i odesłanie zapłacić 140zł, więc wychodzi na to, że dokładając 3 stówki wymienią mi cały tor optyki...
Cóż, lepiej chyba już nie będzie na tym słoiczku :)
No to rezygnacja poszła :P