Zobacz pełną wersję : Plecak w góry i na wycieczki
Hejka,
chciałbym kupić sobie fajny wygodny plecak na 1-2 dniowe wycieczki, z namiotem (2-3 dniowe), jakimś fajnym lekkim statywem, sprzętem fotograficznym (Nikon d7200, obiektyw sigma 17-50 + nikkor 70-300), najlepiej przynajmniej 4 litrami wody i takimi podstawowymi rzeczami w góry. Budżet na razie planuje, najlepiej najmniej, ale z drugiej strony nie chciałbym by sprzęt za tyle kasy się rozwalił przez plecak budżetowy.
Widziałem sporo plecaków takich militarnych z paskami do montowania np. modułów pokrowców na aparat, obiektywy, namiot itd itd.
Macie coś ciekawego - godnego uwagi?
misiak76
15-06-2020, 14:15
Jak masz mniej niż 30 lat to możesz się bawić w plecaki militarne [emoji6] Jak więcej to tylko i wyłącznie plecak trekingowy, ewentualnie skiturowy (taki ja posiadam) z resztą plecaków to mam kilka [emoji12] Z trekingowych na łatwość dostępu polecam Gregory Zulu lub Gregory Baltoro, Dautery niektóre mają fajny dostęp ale osobiście ich nie lubię choć są pancerne i ciężkie. Ospray ma fajne rozwiązania i lekkie plecaki ale z dostępem do komory głównej tylko od góry i z dołu choć nowy Ospray Kestral ma ponoć dostęp z boku. Obiektywy i aparat chowasz zawinięte w plecaku lub możesz dokupić jakiś pokrowiec na sprzęt. Ja do swojego Ospray mam od PD i wchodzi [emoji6] A w góry wysokie zabieram bez wkładu ale za to z kabura ThinkTank zawieszoną na pasku piersiowym [emoji16]
Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka
Moim zdaniem, albo zwykły trekingowy tylko trochę większy +plus pokrowce fotograficzne, albo dedykowany plecak, trekingowy z komora fotograficzna. Takie plecaki produkuje lowepro, Genesis i manfrotto. Używam manfrotto off Road hikier 30l i mi się w górach sprawdza, dla mnie ciut mały (albo ja, się za, dużo pakuję) i mu niczego nie brakuje. Przeszedlem w nim, Tatry, Karkonosze, Bieszczady i jestem naprawdę zadowolony.
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
nikoniarz
19-06-2020, 23:35
Off Road Hiker i parodniowe wycieczki z namiotem? Dobry żart...
Off Road Hiker i parodniowe wycieczki z namiotem? Dobry żart...To proszę śmiej się. Mi się zdarzało i nie narzekam.
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
Na Twoim miejscu rozważyłbym zakup dwóch plecaków: na 1-2 dniowe piesze wycieczki mały, lekki, niekoniecznie znanej marki, na 2-3 dniowe wycieczki z namiotem duży, z wygodnym systemem nośnym. Bo wraz z namiotem pewnie zabierzesz karimatę/materac, śpiwór, opcjonalnie panik z butlą, więcej żarcia, ubrań.
Jako fan marki Deuter od lat używam malutkiego Race Exp Aira (jest stosunkowo drogi, ale ja używam go codziennie w dojazdach do pracy, do jazdy na rowerze itd), a do wycieczek z namiotem mam Aircontact Lite 50+10.
Żaden z nich nie ma dedykowanego rozwiązania dla fotografów, ja aparat i drugi obiektyw trzymam po prostu "na górze", aby był łatwo dostępny.
tomek293
29-06-2020, 08:24
Lowepro Photo Sport 200 AW - mam i polecam
Hej,
miałem okazje dostać po okazyjnej cenie plecak 50L z decathlona no i mogę powiedzieć, że jest dosyć spoko. Wziąłem sobie 12 kg (łącznie z wagą plecaka) na próbę. System nośny pozwolił zrobić spokojnie 16 km bez najmniejszego bólu pleców co jest dla mnie mega szokiem. Na razie wstępnie na próbe wrzuciłem torbę z aparatem na góre w plecaku, niestety zajmuje to sporo miejsca, ponieważ zamiast niego mógłbym dać śpiwór i duży ręcznik, ale z drugiej strony niosło mi się to przyjemniej niż wcześniejsza kombinacja (plecak + torba przerzucona przez ramię). Pozwoliło mi to na pewno na wygodną wycieczkę z pełnym sprzętem na 1 dzień co też jest pozytywne, bo nic nie ograniczało mi ruchów. Trochę wkurzały postoje robione na wyciągnięcie aparatu i statywu, wkręceniu statywu w aparat itd. Dodatkowe minuty i w razie czego mogą wypaść jakieś fotki, z drugiej zaś strony podróże mają być przyjemnościa. Jeśli są jakieś widoki albo ciekawe chwile to chętnie wyciągnę, albo użyje fonu.
Na razie muszę jeszcze ogarnąć co dalej bym chciał zrobić z tym aparatem, by był komfort i nie tracić czasu ani miejsca.
Zerknij na tego producenta:
https://www.shimodadesigns.com/gb/home/
Bardzo polecam.
dizeld70s
19-02-2023, 05:16
Witam.
Nie wiem czy ten wątek z przed lat jeszcze może ożyć, ale spróbuję :)
Temat bardzo ciekawy i szkoda, że do końca nie rozwinięty.
Większość wiadomości w internecie na te tematy dotyczy plecaków typowo fotograficznych, które niezależnie od ich cen są małe czy też za małe na takie wypady i zupełnie niepraktyczne.
W typowo fotograficzne owszem wciśniemy sprzęt i dołączymy statyw, ale przecież to nie koniec. Wszystko przecież musimy wsadzić do jednego plecaka.
Po za sprzętem foto wspomnianym przez autora tematu pozostają bardzo ważne rzeczy które są niezbędne na 2 czy 3 dni.
Mało tego to są jeszcze elementy składowe bez których nie można iść w góry. Ważą one całkiem sporo i zajmują znaczną przestrzeń.
Nie wiem jakim cudem wszystko zmieścić w plecaku 50 litrowym a całość waży tylko 12kg??. Czytam i nie wierzę co czytam :).
Dotychczas fotografowałem podczas cało dniowych wypadów w góry, czy też były to wyjścia na kilka/kilkanaście godzin. Tak krótkie wyjścia umożliwiało mi to, że wynajmowałem na kilka dni chatkę blisko u podnóża góry. W takich przypadkach wystarcza zwykły fotograficzny plecak w którym oprócz sprzętu była w kieszeni czekolada, jakieś wafelki czy kanapka i woda plus przypięta kurtka przeciwdeszczowa - przeciwwiatrowa.
Po zejściu, w takiej chatce można sobie bez stresu coś upichcić czy się odświeżyć.
To wariant wyjścia na bliskie odległości, a co z wyjściem/wejściem dłuższym w okolice szczytu.
Co gdy wchodzimy na górę ze sprzętem przykładowo 5-7 czy więcej godzin?
Tutaj zaczynają się "schody" :) bo jeżeli idziemy dalej i wyżej i na dłużej to jest sporo rzeczy.
Do tego potrzeba tak w skrócie:
- ubrania/bielizna/skarpety na zmianę/do spania, czapka, odpowiednie rękawiczki, ciepła lekka kurtka plus coś przeciw deszczowego
- żywność np. liofilizowana
- więcej wody
- apteczka
- jakieś mini kosmetyki/mydło/ małyręcznik
- nóż
- kubek 1szt
- naczynie by zagotować wodę
- kawa, herbata
- telefon
- kompas
- mapa
- power-bank
- zapasowe akumulatory lub mała ładowarka solarna
- karimata 1 lub czasem 2 szt.
- namiot
- odpowiedni plecak
- palnik gazowy
- butla gazowa 230gr lub 450gr
- śpiwór
Do tego oczywiście niezbędny korpus lub czasem 2szt. i szkła. Jakaś gruszka, szmatka, filtry itp. pierdółki a pewnie o czymś jeszcze nie wspomniałem.
Nie wyobrażam sobie na wieczór czy też rano wychodząc z namiotu nie napić się kawy czy herbaty. Przynajmniej jeden gorący posiłek musi być zwłaszcza, że górskie noce dają się we znaki - nawet zakładając, że nie będzie wiatru czy deszczu :) a raczej zimny i silny wiatr będzie jak w banku :)
TO WSZYSTKO WAŻY ALE TEŻ ZAJMUJE SPORO MIEJSCA.
Powoli szykuję się na wypad właśnie na chyba 2-3 noce lub coś w tym stylu w góry z namiotem i rzeczami wyłącznie niezbędnymi.
Zważyłem część rzeczy która będzie w plecaku lub do niego przytroczona.
W moim przypadku wybrałem plecak 70 litrów. Plecak na górskie wycieczki.
Waga: plecak, namiot 2-osobowy, śpiwór, karimata, statyw z głowicą, garnek 1,8l, kubek 0,75l , butla 450, 3 obiektywy, korpus
razem wyszło aż 13,7 kg. A reszta? Nie wiem ale na oko to jeszcze minimum 7kg.
Razem było by około minimum 21kg.
A w takim 70 litrowym zbyt wiele miejsca nie ma niż by się wydawało. Ma on 2 komory + zewnętrzne kieszenie + zewnętrzne siatki/kieszenie + paski/troki. W miejsce jednej mniejszej komory będzie miękki wkład zamykany na suwak z plecaka fotograficznego.
Może jakieś uwagi? Może praktyczne doświadczenia? Chętnie poczytam.
Pozdrawiam
https://forum.nikoniarze.pl/threads/312112-Plecak-uniwersalny-a-dodatkowo-na-fotografi%C4%99/page2
Tutaj sporo w temacie. Zamieściłem zdjęcia. Do tego co piszesz prościej i wygodniej się chyba nie da ;)
Rafaello666
19-02-2023, 13:07
Jest kilka firm, które robią plecaki fotograficzno-turystyczne. Np. Lowepro, czy F-Stop. Ja używam Lowepro, jak w załączonym linku, tylko o rozmiar mniejszego (55l). Głównie dlatego, że robię wypady jednodniowe, a jak pakuję się na nocleg, to do schroniska, więc nie muszę targać namiotu, czy kuchenki turystycznej. Uznałem, że 70l, to w moim przypadku rozpusta. Z zalet tego Lowepro - usztywniana konstrukcja, modułowość (górną klapę można odczepić i zaprać jako torbę-saszetkę, na dołączanym pasku. Podobnie z wkładem foto - też można z niego zrobić torbę. Jest też mnogość kieszeni i opcji troczenia dodatkowego ekwipunku. Jest kilka filmów na YT, to można obejrzeć ile da się zmieścić. Z wad - wysoka cena i większa, niż w przypadku plecaka turystycznego waga, która wynika jednak ze stelaża, solidnego materiału i wkładu foto, który też trzeba by włożyć w plecak turystyczny. Poprzednio używałem Lowepro o pojemności 45l i zdarzało mi się z nim drzeć do schroniska, dociążonym do ponad 20 kg, aż trzeszczał. Nigdy, nic nie pękło, ani się nie przetarło. Kupiłem większy, bo w ten 45l nie umiałem się na weekend spakować i dowieszałem do niego różne sakwy, co było upierdliwe i pogarszało ergonomię, bo mi sporo gratów dyndało na plecaku.
https://www.lowepro.com/global/photosport-backpack-pro-70l-aw-iii-m-l-lp37437-pww/
dizeld70s
19-02-2023, 19:35
Dziękuję za odpowiedzi.
No tak w 45 litrowym ponad 20kg :) to jestem "uspokojony" :) - przestraszyłem się wagi w swoim 70 litrowym to ten na fotografii niżej, ale oczywiście jeszcze nie zapakowany.
Mieszkam w Norwegii i wiem, że awaryjna ciepła kurtka musi być zabrana w góry latem. Dodam norweskim latem :) .
Chcę zrobić mały trening 1 dniowy z tym obciążeniem wchodząc na coś mniejszego gdzieś w okolicach początku czerwca/lipca chociaż to trochę jeszcze za wcześnie. Docelowo idę w okolicach sierpnia lub może raczej przełom października i listopada (zależy od pogody).
Wtedy jest trochę cieplej. Czerwiec-lipiec to tutaj jeszcze górskie jeziora są zamarznięte, może nie wszystkie.
Tak jak piszesz na jeden dzień to nie ma problemu, ale na kilka to już inna bajka. Wybierając się na tutejsze górki warto mieć potrzebne graty na plecach (z norweskimi górami to nie żarty) tylko, że wchodząc z tymi kg dosyć stromo to staje się kłopotliwe. No ale cóż :) warto :)
Teraz może trochę żartem. Chyba słyszeliście, że w Norwegii jest zima biała i zielona.
No bo jest zimno jak jest śnieg i zimno jak jest trawa :)
A lato polega nie na tym że jest ciepło - tylko jasno :)
(Dziękuję również za link.)
70102