PDA

Zobacz pełną wersję : Klej do gum D 700

jahu4
10-06-2020, 10:05
Czym kleicie odchodzące gumy w swoich aparatach. Miałem naprawiany D 700 i przyklejona guma (prawy front) zaczyna puszczać . Widać jakiś klej i trzeba podkleić . Ktoś doradzi czym, jakim klejem ?

zdyboo
10-06-2020, 10:17
Oryginalnie gumy w Nikonie są przyklejone za pomocą bardzo cienkiej taśmy dwustronnej. To co widzisz jako klej, to zrolowana taśma.

jahu4
10-06-2020, 14:46
Nie to nie zrolowana taśma tylko klej. W znanym zakładzie naprawiany był mechanizm napinania migawki - przysłony. Wprawdzie było to 3 lata temu ale aparat był niewiele używany ( ok 1500-2000 zdjęć ). Od samego niemalże początku po naprawie guma odklejała się a po docisku przylegała (tak w kółko ). Ostatecznie odginałem gumę i widzę białawy klej. Może oryginalne klejenie to taśma dwustronna, natomiast po naprawie była przyklejona. Ciekawe co to za klej. Guma jak nowa nie porozciągana.

KaarooL
12-06-2020, 08:00
Widziałem wiele dyskusji na ten temat. Konkluzja jest taka, że albo masz pot który reaguje z tym klejem na taśmie albo zbyt mocno ściskasz aparat albo też oba czynniki występują jednocześnie. Goście doszli też do wniosku że gumy w najkonach odłażą zbyt łatwo.

Mnie osobiście nigdy nie odlazła w żadnym aparacie a lustrzanek łącznie miałem naście, przedtem kilka sporych kompaktów.

Poszukaj archiwalnych tematów, nie warto wałkować tego ponownie.

_DsP_
12-06-2020, 09:35
Kleje cyjanoakrylowe - popularnie nazywane superglue. Ja ostatnio podklejałem henkelem z pędzlem i trzyma

jahu4
12-06-2020, 22:02
Mam Nikona F4s, u mnie od 27 lat (na pewno ma więcej ) gumy, no widać ślady używania ale są w bardzo dobrym stanie i trzymają się lepiej niż w nowych cyfrówkach. To inna guma i porządnie przyklejona. Aparat jest można powiedzieć pancerny. Mój D 700 zrobił niewiele zdjęć więc mój pot mu nie zaszkodził i nie ściskam go tylko trzymam.

Zbyszek
13-06-2020, 22:56
Z mojego doświadczenia wynika że do podklejania gum w korpusach najlepsza jest bardzo cienka taśma dwustronna firmy 3M. Dokładnego typu nie pamiętam.

jurkarol
12-08-2020, 13:03
Klej do elementów telefonow t7000 czy coś takiego. Elastyczny pozostaje tak że można odkleić jakby co.

TOP67
12-08-2020, 15:46
Kleje cyjanoakrylowe - popularnie nazywane superglue. Ja ostatnio podklejałem henkelem z pędzlem i trzyma

Takim delikwentom doliczam stówkę do serwisu

Gumy klei się tylko taśmą dwustronną. Oczywiście odpowiednią. Polecam 3M 9448A

T&T
12-08-2020, 16:29
Może to i dobry sposób. U mnie ostatnio odkleiła się guma od D810 na pokrywce kart pamięci. Oryginalnie była przyklejona na klej butaprenopodobny, który musiałem zdjąć żeby doczyścić powierzchnie. Na podobny klej przykleiłem konkretnie ten (https://technicqll.pl/index.php/pl/produkty-mobile/kleje-rozpuszczalnikowe/64-klej-kontaktowy). Trzyma dobrze, przynajmniej na razie.