PDA

Zobacz pełną wersję : do znawców PS

fiorel
10-10-2005, 19:17
czasem robię koledze prevki czyli zmniejszam fotki do jakiś mniejszych wymiarów, najczęściej żeby się mieściły w rozmiarach 900 x 600 pikseli. i problem leży w tym że mniej więcej połowa zdjeć jest w kadrze pionowym - więc tą połowę należałoby obrócić. niestety zdjecia z s2pro nie mają chyba czegoś takiego jak automatyczne obracanie. czy można mimo to zrobić jakąś akcję żeby to automatyzowała. i druga rzecz żeby zapisując każde pomniejszone zdjęcie nie pytał mnie o to z jaką ma być zapisane jakością

stig
10-10-2005, 19:53
dawno temu popelnilem malego tutka na temat skalowania obrazow w Shopie... Rozwiaze on Twoj problem w postaci roznej orientacji (czytaj pod koniec):
http://www.aci.pl/~stig/tutoriale/actions.htm Nie bedziesz ich musial obracac przed skalowaniem.
Co do pytania Shopa o stopien kompresji. Nie rob samego Close, tylko w akcji umiesc najpierw "Save As", a dopiero potem Close. Akcja zapamieta wtedy, jaka moc kompresji zastosowales i nie bedzie o to pytac. W innym wypadku logicznym jest, ze Shop nie wie z jaka kompresja zapisac JPGa i wyrzuca okno dialogowe.

fiorel
10-10-2005, 20:08
no tak ale chodzi o to żeby jeszcze odwrócił połowę zdjęc

stig
10-10-2005, 20:11
no tak ale chodzi o to żeby jeszcze odwrócił połowę zdjęc No a skad niby Shop ma wiedziec, ze dane zdjecie powinno byc odwrocone? :)
Najprosciej skorzystac z FileBrowsera w Shopie; szybko z Ctrl-em pozaznaczac zdjecia, ktore powinny byc obrocone i wybrac z menu odpowiednia opcje...

Czornyj
10-10-2005, 20:15
no tak ale chodzi o to żeby jeszcze odwrócił połowę zdjęc
To nierealne - PS nie ma "sztuczenj inteligencji", która pozwoliłaby mu domyślić sie które zdjecia są pionowe! Jedyne wyjście to recznie posegregować zdjecia na pionowe/poziome, a potem zrobić dwie osobne akcje dla danych zdjeć.

paskud
11-10-2005, 13:12
w IrfanView jest takie coś jak przetwarzanie wsadowe -zaznaczasz "ustaw dłuższy bok na XXX " i już- jak to tylko previewki to może wystarczy?

stig
11-10-2005, 13:18
w IrfanView jest takie coś jak przetwarzanie wsadowe -zaznaczasz "ustaw dłuższy bok na XXX " i już- jak to tylko previewki to może wystarczy? A po co IrfanView, skoro kolega fiorel pytal o PhotoShopa, a dokladnie to samo mozna wlasnie w PhotoShopie zrobic...

paskud
11-10-2005, 13:32
Jakoś nikt nie napisał jak to w Photoshopie zrobić :>

stig
11-10-2005, 13:41
Jakoś nikt nie napisał jak to w Photoshopie zrobić :> Czyli ja to jestem "NIKT"? :D

paskud
11-10-2005, 13:54
dlaczego od razu "NIKT" ;)

chodziło o automatyczne obracanie :D

stig
11-10-2005, 14:04
chodziło o automatyczne obracanie :D No i co? Nie znalazles mojej i Czornyj'a odpowiedzi na ten temat? Zaden soft nie wyszuka automatycznie zdjec w katalogu, w ktorym zdjecia sa tylko np. poziome, z ktorych czesc powinna byc "pionowa". Jesli w aparat nie zaszyl takiej informacji w pliku -- to zaden soft tego nie rozpozna, bo niby jak? :) A szybkie obracanie juz wybranych plikow, to mozna na wiele sposobow zrobic w Shopie...