PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa reporterska do D7500

Alojzy
09-06-2020, 20:58
Cześć
Potrzebuję porady w sprawie wyboru lampy reporterskiej.
Jestem amatorem. Poszukuję lampy reporterskiej do D7500.
Czytam różne informacje i blogi na temat lamp reporterskich i mam jeszcze większy dylemat i mętlik w głowie.
Nie wiem co wybrać. Będę robił zdjęcia w mieszkaniu , w salach bankietowych, kościołach,
trochę architektury, takie typowo amatorskie itp.
Nie zamierzam rozbudowywać dodatkowego układu z lampami, po prostu chcę jedną dobrą lampę
która będzie niezawodna, z możliwością zakładania dyfuzorów i filtrów która zastąpi flesz w obecnym aparacie.
Interesuje mnie lampa nowa nie używana.
Mam następujące typy:
SB700
Yongnuo YN958 II
Metz44AF-2
A może proponujecie jeszcze inną?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Ligo
09-06-2020, 21:08
Nie wiem co wybrać. Będę robił zdjęcia w mieszkaniu , w salach bankietowych, kościołach, trochę architektury, takie typowo amatorskie itp...

Mam następujące typy:
SB700
Yongnuo YN958 II
Metz44AF-2
A może proponujecie jeszcze inną?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

SB-700 słaba, YN nie znam, 44AF-2 słaba...

Lampa reporterska, tym bardziej używana w salach i kościołach powinna mieć moc na poziomie SB-900/SB-5000.
Takie przyzwoite minimum. Jeśli za drogo, możesz zobaczyć coś z wyższych modeli Godox/Quadralite, Triopo, czy Sunpak. Zasada jest jedna - mocy nigdy za wiele.

Fotograma
10-06-2020, 09:06
Nie pchaj się w żadne YN itp. Kup używkę SB-800. Chyba najlepsza jaką zrobił nikon. Można podłączyć 5 akku, nie przegrzewa się. SB-900 też dobra tylko lubi się przegrzać np. na komuniach. Moje dwie SB-800 pracują od wielu lat na ślubach bez żadnych problemów.

galowy
10-06-2020, 14:48
SB-700 trochę słaba, SB-800 mam posiadam od wielu lat i ma u mnie dożywocie. Często korzystam również z manualnych lamp YN. Nie miałem nigdy z nimi problemu, a mam ich trzy sztuki.
Zastanawia mnie to że piszesz iż nie będziesz rozbudowywał systemu, a pod uwagę bierzesz jedną z droższych lamp YN w której dopłacasz za radio-odbiorniki wbudowane w lampę.
Osobiście wybrałbym lampę z „górnej półki” Nikona z dużą liczbą przewodnią.
Ewentualnie podstawową lampę z TTL innego producenta np. YN565EXIII lub YN568EXII(HSS) za niewielką sumę, aby w razie co nie było żal.
Nie ważne co wybierzesz Nikona Yongnuo Strobosa czy innej firmy lampę, bierz pod uwagę prawo mówiące o tym że jak ma się coś zdupcyć to na pewno się to stanie dlatego warto mieć zapasową w torbie ;)

Alojzy
11-06-2020, 11:28
SB5000 - LP 34,5
SB900 - LP 34
SB800 - LP 38
SB700 - LP 28
Z tego widać że nawet SB5000 choć cena wysoka to mocą nie powala na kolana.

- - - - kolejny post - - - - - -

W różnych poradach przewija się wątek o mocach lamp, że najlepsza to ta o zakresie mocy LP56-58.
Jeśli chodzi o moc to najlepsze są firmy inne niż Nikon? (pomijając inne aspekty wyposażenia lamp).
Faktycznie najlepsza była by lampa SB800, lecz kupowanie używanej to trochę jak na loterii, a ja nie znam się na tyle żeby zaryzykować.
Z tego co czytałem to YN ulegają zbyt częstym awarią. (wszystko zależy na jaki się natrafi się egzemplarz).

madebyzosiek
11-06-2020, 11:55
SB5000 - LP 34,5
SB900 - LP 34
SB800 - LP 38
SB700 - LP 28
Z tego widać że nawet SB5000 choć cena wysoka to mocą nie powala na kolana.

Nigdy nie patrz na goły parametr LP, zobacz przy jakich wartościach iso i zooma określa przykładowo takie 58 dla Yongnuo i porównaj to z SB5000.
Co do mocy lamp, to SB5000, SB910 i SB800 to są bardzo mocne lampy i żadne chińskie wytwory im nie dorównują. Nawet nie piszę o sile błysku, tylko o jego powtarzalności.
Nie na sensu bać się używek, trzeba tylko poruszać się na jakimś pewnym gruncie. Chcesz dobre i tanie SB910? Pisz mi na PW.

Alojzy
11-06-2020, 15:23
Oczywiście masz rację, zawsze należy brać pod uwagę także inne powiązane ze sobą parametry.
Podane parametry LP w lampach Nikona odnosiły się do ISO100 i ogniskowej 35mm.
Parametry LP w lampach YN podawane są jako suche liczby i brak odniesienia do wartości innych parametrów.
Propozycja lampy SB910 jest kusząca.
Chociaż rozważałem już możliwość zakupu SB800. Przyznam że obie lampy SB910 i SB800 maja parametry dobre.
Pomijając już parametry obu lamp to SB800 jest trochę lżejsza i mniejsza.
Muszę się zastanowić (poczytać) i dokonać wyboru a następnie kupić z dobrego żródła, a to będzie trudniejsze niż wybór lampy .
Pozdrawiam

OjTam
11-06-2020, 16:19
Parametry LP w lampach YN podawane są jako suche liczby i brak odniesienia do wartości innych parametrów.

ISO 100, max zoom palnika.

Alojzy
11-06-2020, 21:44
Jest na allegro SB800 na zdjęciu dość ładnie wygląda prawdopodobnie z małym przebiegiem w przyzwoitej cenie.
Tylko jak sprawdzić jej działanie i sprawność jeśli jest w drugim krańcu kraju? A w moim mieście niestety brak takiej lampy.

madebyzosiek
11-06-2020, 22:41
Lampę się niestety kupuje na czuja... Jak nie ma luzów, to może być w miarę mało używana. A może Ci paść po miesiącu i tyle... Nadal polecam swoją 910 ;)

Alojzy
22-06-2020, 21:26
Witam
Dziękuję wszystkim za porady w sprawie wyboru lampy.
Zdecydowałem się i kupiłem jednak lampę używaną SB800.Wygląda na mało używaną.
Po prostu działa i jest ok.
Pozdrawiam