PDA

Zobacz pełną wersję : [ Plener Jacka ] Plener Jacka_Z 24-26.07.2020

Jacek_Z
08-06-2020, 21:43
Proszę by głosowały tylko te osoby, które mają zamiar jechać. To niby oczywiste, ale czasami lepiej o tym poinformować :)

Miejsce Wam znane, tam byliśmy u przemiłej Hani, Ciechocinek http://www.pensjonatpodjemiola.pl/
Uwaga - 16 uczestników, grupy 4 osobowe, 4 modelki w tym 2 do aktu, 2 ciuchowe. 4 sesje foto.
Jak widzicie mniejsze grupy i o 1 nocleg mniej, mniej grup i mniej sesji o jedną niż przy poprzednich imprezach.
Celowo, bo nie wiem czy w takiej sytuacji jaką mamy będą tłumy chętnych.
Jeśli tak to wolę zrobić dwie imprezy. Ale nie myślmy o tym.
Kalkulacja wychodzi tak. 790 zł za całość (pobyt, wyżywienie, modelki), zakwaterowanie pokój 2 osobowy. Jeśli pokój jedynka to dopłata 80 zł.

Harmonogram. Zjawiamy się około piątkowego południa, kwaterujemy, zestawiamy w grupy (4 osobowe), jemy obiadek i ruszamy na pierwszą sesję.
Sobota dwie sesje rozdzielone obiadem. Niedziela sesja rano, w obiad się zwijamy.

Ankieta pokaże mi najlepszy z terminów.
Możliwy wielowybór.
Każdy z 4 terminów ma 4 opcje do zaznaczenia.
Jeśli ktoś w konkretnym terminie zaznacza opcje jedyny możliwy termin to wiadomo, że przy kolejnych terminach niech mnie nie myli akceptując inne. Wtedy przy kolejnych 3 terminach trzeba zaznaczyć że się niestety odpada.
Uwaga - po zamknięciu ankiety zobaczymy kto jakie opcje zaznaczał. To dlatego by wielowybór mnie nie zmylił.

EDIT - ustalenia część 1 czyli termin i kwota :)

Podchodzę do tematu trochę jak do jeża. Jako człek odpowiedzialny chcę żeby jak już sie za to zabieram to by to doszło do skutku. I by nie było podnoszenia ceny itp zabiegów.
Wyniki ankiety jakie są widać. Jest dosyc równo, ale na pierwszy termin 24-26 lipca jest najwięcej osób. Więc ustalamy sobie, że to zrobimy 24-26 lipca.
Najwięcej oznacza w przypadku ankiety 13 osób. Nie można liczyć 1+12+2, bo TOP jedzie gościnnie, nie foci modelek, a Bluesette zaznaczyła sie tu w dwóch pozycjach (jedyny i optymalny).
Natomiast wiem, że są osoby nie zarejestrowane na forum, które mi pisały (SMS) że pojadą i się dostosują do terminu. Czyli teoretycznie to te 16 osób sie uzbiera. Tym bardziej, że pleneru jeszcze nigdzie nie reklamowałem (jedynie wysłałem SMS). OK.
Pozostała kwestia co zrobić jesli ktoś się wycofa (np choroba) i co ze zwrotem kasy. Ponieważ kila osób pisało, że kasa to nie problem (mysląc o zrzucie na aktówkę) to wykombinowałem, że przeliczę plener jeszcze raz, w wersji ostrożnej, czyli 12 chętnych (3 osoby na modelkę). Wtedy wychodzi kwota (suma, pobyt i modelki 2 aktowe 2 ciuchowe) 930 zł.
Tym razem chcę dostać całą wpłatę, a nie jej część, jak przy poprzednich plenerach. Obawiam się, że część z zainteresowanych będzie miała obawy, czy na pewno przyjedzie, bo co zrobić, gdy ktoś złapie choróbsko i nie przyjedzie? I bojąc się tego (że kasa przepadnie) nie będzie chciała dokonać wpłat, zrezygnuje, pogłębiając problem kompletu 16 uczestników.
Zrobiłem więc tak. Zbieram po te 930 zł od potencjalnej 16-ki. Osoby (do 4 osób), które ewentualnie nie przyjadą dostaną zwrot kasy, pełen. I kolejny warunek, że pozostanie nas jednak ta minimalna 12-ka. Jeśli zostanie nas mniej niż 12 to zwrócę pieniądze proporcjonalnie do „braków” w obsadzie.
Jeśli nas będzie ponad 12 to mamy nadmiar kasy ? bo wpłacaliście 930 zamiast 790 i mamy różne fajne wyjścia. Mogę oddać kasę pierwszego dnia pleneru – nadpłatę 140 zł, albo weźmiemy trzecią modelkę aktową i oprócz tego oddam 100 zł, albo weźmiemy cztery aktówki i jeszcze oddam 50 zł). Wszystko zależy od tego czy nas będzie 12, 13, 14, 15 czy 16, ile to dokładnie to sie okaże 24 lipca, w dniu przyjazdu.
OK.?

Pokój jedynka +40 złotych/noc, czyli 2 noclegi wpłata wyższa o 80 zł.

Wysyłam PW do tych co głosowali na 24-26 lipca. Nowi zainteresowani - zgłoscie sie do mnie tu lub na PW.

EDIT:

Założyłem grupę na fejsie, ukrytą. Zaprosiłam na razie uczestników, wszystkich, ale na razie jeszcze bez modelek. 2 osoby jeszcze nie dołączyły, czekamy :)

Mamy 2 miejsce wolne albo 2 osoby za dużo ;) Bo jest nas 14. Wszyscy jadą? Nikt sie nie zaraził? ;)

Modelki ... Miały być 2 do aktu i 2 do portretu, ale skoro jest nas za dużo to mogły by być 3 albo nawet 4 aktowe, na co średnio zareagowały nasze Panie :)
Będą dwie modelki aktowe i dwie do nagości zakrytej. Taka wersja pośrednia. ;) Jedna z nich by robiła akty, ale nie zgadzając sie na ich publikowanie, co trochę traci dla nas sens. Więc jest do nagości zakrytej.
Oczywiście można ich wszystkich nie rozbierać, to jest max dyspozycyjność. One chętnie pozyskają portrety i inne zdjęcia w ciuchach. Zresztą chyba każda z sesji aktowych zaczyna się od zdjęć w jakimś ciuszku, bardziej lub mniej skąpym.

Lista uczestników, miasta (dojazd):
Anyth - Grzegorz - Rzeszów - pokój 1 osobowy - ogromne podziękowania, zabiera dwie modelki (a na trasie ma dwie kolejne osoby, nie mówię mu o tym, mam nadzieję, że zabierze je kto inny)
Xares - Beata - Bydgoszcz - pokój 1 osobowy (Beata możesz jechać ze mną)
marek2502- Marek - Inowrocław - pokój 1 osobowy (dopłacić)
Przemek M - Przemek - Włocławek - bez noclegów
anihil - Sebastian - Białystok - pokój 1 osobowy
Kaarool - Karol - Szczecin - pokój 2 osobowy (bo +1)
Bluesette - Magda - Piaseczno - pokój 1 osobowy
Abre - Pola - Warszawa - pokój 2 osobowy
mąż - Marcin - Warszawa - pokój 2 osobowy
..
kashpir - Paweł - Warszawa - pokój 2 osobowy
Daniel_Daniel - Daniel - Warszawa - pokój 1 osobowy
AstroNorm - Adam - Warszawa - pokój 1 osobowy

Warszawiacy, dogadajcie się sami, tylko dajcie mi potem info kto z kim jedzie. W sumie jak nikt nie zabierze modelki z Piotrkowa to może ona będzie musiała jechać do Warszawy i być zabrana z dworca. Tak samo Paweł z Łodzi. Nie układajcie sie więc po 5 w samochodzie, zostawcie rezerwę.
No i teraz osoby, które mam nadzieję, że się jakoś da poskładać jeśli chodzi o transport.
TOP67 - Tomek - Wrocław - pokój 2 osobowy
Patryk845 - Patryk - Oleśnica - pokój 2 osobowy (dzięki za deklaracje zabrania Pawła i Izy, jeszcze zobaczymy co napisze TOP67)
PC_ - Paweł - Łódź - pokój 1 osobowy - NIE MA TRANSPORTU, ktoś jedzie A1, może ma gdzieś podjechać?
Iza - modelka - jest z Piotrkowa Trybunalskiego - NIE MA TRANSPORTU, ktoś jedzie A1, może ma gdzieś podjechać (Łódź)?
w sumie z południa A1 to jedzie Grzegorz, ale on już ma 2 modelki na pokładzie.
Tomek, Patryk, a wy jak jedziecie? Pewnie na A1? Ale czy wbijacie się w autostradę tak nisko by zahaczyć o Piotrków, albo choć Łódź?
Czwarta modelka nie chce podwózki, sama dojedzie (z Piły), bo potem jedzie i tak gdzie indziej.

Wyruszajcie tak, by w Ciechocinku być w PIĄTEK o 12.00 lub raczej wcześniej (10?), trzeba sie zakwaterować, obgadać sprawy, zjeść obiad, dziewczyny muszą sie pomalować. Nie ma co robić wszystko w biegu i być zmęczonym.

Kto z kim śpi (nie wnikam ;)) - dotyczy osób w pokojach 2 osobowych - bym wiedział jak was poukładać zgłaszając na recepcji kto się zjawi. Piszcie o swoich preferencjach ;) (oczywiście wiem, że byście chcieli z modelkami ;) ale ta opcja odpada).

Plener ma inną, krótszą formułę. Już 2 osoby się zdziwiły, że nie jest przyjazd w czwartek a w piątek.
Tak, przyjazd w PIĄTEK, pokoje prawie wszystkie powinny być wolne od rana. Bądźcie na 12-tą, trochę przegadamy co i jak, jest parę osób nowych. Obiad o 13, dziewczyny się ogarną, podmalują (jedna z nich jest makijażystką, druga fryzjerką, ale w piątek fryzur nie zrobi, to za długo trwa), wezmą stroje i .. na sesje. początek sesji o 15, potrwają 4 godziny do 19 i mamy kolację. Postarajmy się tak zrobić. Wolę mieć rezerwę na godzinną obsuwę.
Będzie kilka osób ZUPEŁNIE nowych na moich plenerach, stąd tłumaczę jak działamy.
Piątek sesja popołudniowa, jak pisałem wyżej. Sobota dwie sesje, do obiadu jedna, po obiedzie druga. Niedziela sesja czwarta, do obiadu. Obiad niedzielny nie jest opłacony, bo niektórzy sie urywają wczesniej. Oczywiście można zgłosić obiad niedzielny Hani i jeszcze tam zjeść posiłek (np ja na pewno tak zrobię, modelkom też zafunduję).
Grupa fotografów liczy 4 (3) osoby i przez wszystkie dni pracuje w tym samym składzie. Każda grupa ma 4 sesje, każda z inna modelką.

Posiłki - na razie 2 osoby mi zgłosiły że są wege. Czy ktoś jeszcze ma tego typu oczekiwania? (jakie)
Hania (właścicielka pensjonatu, dobrze nam znana) mówi, że ze względu na obostrzenia także śniadania i kolacje są wydawane na talerzach, a nie stół szwedzki.

Pomyślcie o swoich stylizacjach na modelki. Jakieś męskie koszule, rozpinane, ażurowe, koronkowe sukienki z ciuchlandu, powiewne materiały (kosztują kilkanaście zł/m), kapelusze itd.
Oczywiście one będą miały coś swojego, ale co? Przykazałem im zabrać dużo bielizny, sukienki (mini w szczególności itd)
Na grupę na fejsie na początku tygodnia zaproszę modelki to będziecie mogli coś z nimi poustalać, o coś zapytać. Tylko w formie prośby, a nie żądania. Żądania ja im już przedstawiłem, by miały OK paznokcie i rzęsy w porządku :) mają mieć dużo bielizny.

Zabierzcie blendy. Nie wiemy kto w grupie będzie miał, lepiej polegać na sobie i mieć własną. W grupie powinny być raczej dwie blendy (lub więcej).
Moja rada. Jeśli jeszcze nie macie blendy to kupcie normalną, dwustronną srebrno-białą 2 w 1, a nie "wynalazek" 5 w 1. 5w1 teoretycznie jest opłacalniejsza, ale .. nie ma sensu, bo i tak się nie używa kolorowych płaszczyzn, a posługiwanie sie taka blendą jest do d.... jeśli chodzi o zamianę strony srebrnej na białą. Trzeba rozpinać zamek, przewijać na drugą stronę materiał i zapinać zamek. I za chwilę zrobić odwrotnie, jak druga strona się okaże mniej korzystną. Rozmiar - owalna 120x180 (190) cm to podstawa bo jest dobra do całej sylwetki, czego małą blendą okrągłą się nie ogarnie. Tzn mała 120 cm jest OK, ale do portretu.
Jak teraz złożycie zamówienie to kurier doniesie przed wyjazdem https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-blenda-bialo-srebrna-180cm.html są takie tańsze o kilkanaście zł, ale ta Quantuum jest solidna.
Oświetlenie - nie będzie Artura i fafniaka, czyli nie będzie dwóch co przywozili lampy Atlas i panel LED, będzie Sebastian, który cos przywoził, ale to dla niego, ew. jego grupy.
Można (ale to nie jest jakaś konieczność, połowa ludzi nie będzie miała) przywieźć lampy, LEDy, co kto ma. Albo lampę reporterską, uchwyt na parasolkę/lampę, statyw i parasolkę. To się może przydać przy fotografowaniu we wnętrzach, choćby mając lampę na aparacie i waląc nią w sufit (i w plenerze oczywiście też, zależy jakie kto ma doświadczenie).

Czy ktoś ma bezlustro Nikon Z, szczególnie zależy mi na Z7 i mógłby wziąć z FTZ? Jeśli tak to zabiorę 200/2 i właściciel nie pożałuje, on się pobawi, pobawię się ja :) bo bez tego to chyba nie zabiorę tego obiektywu.

Osoby nowe (ktoś się deklarował i dopytywał o to czy może przyjechać, jeśli niewiele umie), postaram się porozkładać po różnych grupach by się uczyły od towarzyszy.
Możemy sobie zaoszczędzić czas z piątkowego obiadu ;) próbując teraz ustawić skład grup.
Kto che być z kim? Uwaga - będzie jedna (albo dwie, ktoś sie zastanawia nad udziałem) grupa 3 osobowa i sorry, ale ostateczne słowo zostawiam dla siebie co do składu. Nie chcę by nowi czy niedoświadczeni wylądowali w jednej grupie.

Jeżeli coś się nie zgadza (np pokój 1 czy 2 osobowy) to mi piszcie.

W innych sprawach też zresztą piszcie (albo dzwońcie)

Carlos_lo
08-06-2020, 22:18
w tym roku odpuszcze, bo jak mnie zakwarantuja to przez ruski rok nie wyjde, jeszcze troche i bede miec odpoczynek na N.;)

manat
08-06-2020, 22:28
Ludzie są tak spragnieni wyjazdów, że zapewne będzie wielokrotnie więcej chętnych niż zwykle.

pinokio
08-06-2020, 22:34
Mnie bez różnicy. Pasuje mi każdy z tych terminów

fafniak
08-06-2020, 22:34
Na obecną chwilę nie jestem w stanie określić żadnego terminu
Wolałbym jednak układ taki jak teraz i o 1 dzień więcej

Jacek_Z
08-06-2020, 22:46
A gdzie ta ankieta? Mnie prawie bez różnicy. Oby nie 2 weekend lipca 10-12
Marek u góry, nad postem.
Możliwe problemy to Tapatalk lub jakaś dziwna przeglądarka.

pinokio
08-06-2020, 22:54
Marek u góry, nad postem.
Możliwe problemy to Tapatalk lub jakaś dziwna przeglądarka.

Zagłosowane :)

Anyth
09-06-2020, 01:01
Zagłosowane, każdy z terminów jest OK :)

kashpir
09-06-2020, 03:00
Wszystkie terminy bardzo dobre :)

Bluesette
09-06-2020, 06:12
Zagłosowane :) Dla mnie jedyny i optymalny to 24-26 lipca :)

anihil
09-06-2020, 09:37
Zagłosowane

cybulski
09-06-2020, 10:48
Witam, w tym roku odpuszczam na ten moment zorganizowane plenery, te modelkowe również.

anihil
09-06-2020, 10:49
Zagłosowane. Czy nowe osoby też mogą brać udział w ankiecie? Kolega chce się zapisać.

Jacek_Z
09-06-2020, 15:33
Tak, mogą.

anita_wlo
10-06-2020, 07:32
Czesc :),
Nie chcę się deklarować, bo nie chcę blokować miejsca. Ja nawet nie wiem jak będą wyglądać zbliżające się rodzinne wakacje. Jedyny termin jaki by mi pasował to końcówka sierpnia lub wrzesień. Jeśli chodzi o ilość modelek to 4 jak dla mnie ok. Jednak, wolałabym przyjechać w czwartek wieczorem, fotografować w piątek i sobotę a w niedzielę spokojnie zjeść śniadanie, zapakować graty, posiedzieć w waszym gronie ;) i wrócić do domu. W dniu wyjazdu jakoś tak brak entuzjazmu do fotografowania, brak pomysłów, myśli są już gdzieś w podróży i trochę to tak na wariata wygląda, no i oczywiście zmęczenie daje w kość. Modelki też już widać że są zmęczone i myślą tylko o tym aby jak najszybciej wskoczyć do auta i w drogę.

fafniak
10-06-2020, 07:48
Nie chcę się deklarować, bo nie chcę blokować miejsca. Ja nawet nie wiem jak będą wyglądać zbliżające się rodzinne wakacje. Jedyny termin jaki by mi pasował to końcówka sierpnia lub wrzesień. Jeśli chodzi o ilość modelek to 4 jak dla mnie ok. Jednak, wolałabym przyjechać w czwartek wieczorem, fotografować w piątek i sobotę a w niedzielę spokojnie zjeść śniadanie, zapakować graty, posiedzieć w waszym gronie ;) i wrócić do domu. W dniu wyjazdu jakoś tak brak entuzjazmu do fotografowania, brak pomysłów, myśli są już gdzieś w podróży i trochę to tak na wariata wygląda, no i oczywiście zmęczenie daje w kość. Modelki też już widać że są zmęczone i myślą tylko o tym aby jak najszybciej wskoczyć do auta i w drogę.

DOKŁADNIE !!!!

anihil
10-06-2020, 22:20

Jak najbardziej jestem za. Czasami fotografom też jest ciężko w niedzielę :twisted:

fafniak
10-06-2020, 22:23
To z przegrzania szarych "komurek" ;)

cybulski
10-06-2020, 22:44
Jak najbardziej jestem za. Czasami fotografom też jest ciężko w niedzielę :twisted:

Na wszystkie smutki tylko niedziela na głównym.

KaarooL
11-06-2020, 18:11
Jacku

Jak już wyklarujesz termin, pomyśl nad drugim głosowaniem, odnośnie większej ilości modelek (za dopłatą) oraz ewentualnie odnośnie liczebności/ilości grup. Wydaje mi się iż kilka osób chętnie dopłaciłyby do większej ilości modelek aktowych.

Chętnie pojadę, niezależnie od terminu, o ile ów termin nie zazębi się ze sferą zawodową.

p.s. Z racji obecnie panujących uwarunkowań, podrzucę też opcję z wyłączeniem fonów + wyjęciem kart SIM na czas trwania pleneru.

Jacek_Z
11-06-2020, 18:57
Większa ilość modelek - nie da się ;) bo są 4 sesje.
Łatwiejsza do przeprowadzenia jest wersja 3 modelki aktowe, 1 ciuchowa.
Można kombinować, że mamy jeden duet, wtedy jest też 5 modelek. Co prawda skoro grupa jest 4 fotografów na 2 modelki, to znaczy, że się mogą utworzyć w takiej grupie dwie pary. To ciekawy pomysł.

Bartek do Chorwacji zabiera o jedną modelkę więcej niz grup foto (i ja tak tez chciałem kombinować, ale nie teraz, przy małym plenerze, bo to zwiększy koszt na głowę) i po prostu ma modelkę dla siebie. A tak to ja sie szwędam między grupami zamiast robić coś swojego. Sęk w tym, że u Bartka plener trwa tydzień i sesji zdjęciowych jest więcej niż modelek. Tam jak sie obejdzie rundę ze wszystkimi modelkami co są dostępne to jest rundka druga. U nas by nie było pełnej rundy, bo gdyby była modelka dla mnie to by było 5 modelek a tylko 4 sesje. I każda grupa i tak by fociła tyko 4 modelki. No i by były narzekania, że oczywiście sie nie fociło tej najciekawszej modelki.

KaarooL
11-06-2020, 19:56
Jacku

Pomyśl nad tymi trzema modelkami aktowymi... Nie wydaje mi się by znalazło się wielu przeciwników z wężem w kieszeni.

pinokio
11-06-2020, 22:16
Jacku

Pomyśl nad tymi trzema modelkami aktowymi... Nie wydaje mi się by znalazło się wielu przeciwników z wężem w kieszeni.

Popieram pomysł, Anity również. Ale i jedna modelka też jest kusząca. Można na plener zrobić stałą parą dwóch modelek. Oczywiście aktowych ?

Jacek_Z
12-06-2020, 21:54
Zapowiada się, że wygra termin pierwszy, 24-26 lipca. Najwięcej osób na niego głosuje, najwięcej wskazuje jako optymalny. I wszystko OK, ale do niego jest najmniej czasu i będę musiał superszybko zebrać kasę na zaliczkę za pensjonat.
Chyba w ten weekend rozpuszczę wici, szukając uczestników i gwałcąc ;) zarazem o wpłaty.
Głowię sie jak zrobić zabezpieczenie w razie wycofania się uczestnika. Jesli będzie zastępstwo to nie problem, ale jesli nie? Zawsze zbierałem połowę kasy, teraz mam chęć zebrać całość.
Muszę to przemyśleć.
No i próba zrobienia pary modelek aktowych - kalkulacja musi być wyższa, około 100 zł na głowę uczestnika. Jesteście za?
Nie wszystkie dziewczyny chcą pozować w parach, ale to mój problem by takie znaleźć.

pinokio
12-06-2020, 22:52
Jestem na tak.

KaarooL
12-06-2020, 23:40
Myślę że różnica rzędu 100 zł wiosny nie czyni. W sumie zawsze możesz zrobić szybkie głosowanie w tej kwestii.

Co więcej, jeśli termin jest zbyt napięty, ludzie zrozumieją i kolejny też przejdzie. Byle tylko śniegu nie było...

Myślę że wiele zależy też od doboru modelek...

Jacek_Z
12-06-2020, 23:48
Potrzebujemy 16 uczestników. A na pierwszy termin głosowało najwięcej, ale to tylko 15 osób. I nie dam głowy ze wszyscy wpłacą. W czasie pandemii jednak większość osób zachowuje sie bardzo ostrożnie. Normalnie bylby nadkomplet przy 25 miejscach.
Może sie okazać, że nie mamy 16 a 12 osób i grupy 3 foto na modelkę. I mam problem. Moze wtedy te podniesienie ceny o 100 nie pójdzie na modelkę ale na to by było nas mniej.
To będzie więcej niż 100. Muszę poprzeliczać różne opcje. Napisze niedługo co i jak.

pinokio
13-06-2020, 00:31
Jacku, para modelka to tylko alternatywa, a nie warunek. 3 fotografów na modelkę to prawie luksus. Można zrealizować wiele pomysłów. Sam wiesz że jak jest więcej fotografów, to max 2 pomysły na modelkę starczy. I nie będzie trzeba czekać aż je "zrobi" wizażystka. Zresztą to będzie szczyt wakacyjny, więc raczej tylko w ośrodku będzie można focić.

pinokio
13-06-2020, 04:04
Jacku, jeszcze jedno jak mogę prosić, a Tobie się uda i reszta nie będzie miała mi za złe, proszę wybieraj modelki bez tatuaży. Sztuczne cycki jakoś przeżyję, ale dziar nie lubię. Ładne to będą, w tym Ci ufam całkowicie ?

Jacek_Z
13-06-2020, 12:38
Ja tez nie lubię, jak tatuaże to małe i miejscach niezbyt eksponowanych. Spoko.

Przemek M
13-06-2020, 20:44
Moje 0,03 PLN. Podoba mi się pomysł 2 sesji w piątek i 2 w sobotę i jestem bardzo za. Sesję w niedzielę rano to zwykle co najwyżej pół sesji - i nie mam tu na myśli czasu trwania - przynajmniej nie wyłącznie ;)
Pomysł z parą modelek aktowych generalnie mi się podoba, ale zachowałbym go na przykładowy Dwór Luboradza. W Ciechocinku z miejscówkami pod akty będzie trudno. Teren własny pensjonatu jest mały, a wyjście w teren grozi sankcjami Sanepidu za wywołanie nielegalnego zbiegowiska. W sezonie wszędzie tłoczno.

Jacek_Z
13-06-2020, 20:47
Przecież właściwie nie robiliśmy zdjęć w mieście. Były zdjęcia w ruinach budynku, były na opuszczonym basenie, były nad Wisłą (dzika plaża, tam jest długi brzeg).

anita_wlo
13-06-2020, 21:16
Oj lipcowy termin nooo trudno może za rok bardziej mi podpasuje termin. Fakt, plaża nad Wisłą jest tam fajna. Są też w okolicy ruiny zamku ale turyści się kręcą. Z tymi ruinami i basenem to wiesz jest tam zakaz wchodzenia. Jak my byliśmy to ktoś na nas nasłał jakąś straż miejską. Trochę przygód było ale nadały smaczku. Jest też opuszczony dworzec haha Fafniak pamiętasz jak wypożyczyliśmy wózek ze sklepu staroci hahaha. Kurde ale się ubawiłam hahaha.

fafniak
14-06-2020, 01:00
. Jest też opuszczony dworzec haha Fafniak pamiętasz jak wypożyczyliśmy wózek ze sklepu staroci hahaha. Kurde ale się ubawiłam hahaha.

Fajna przygoda była :)

Przemek M
14-06-2020, 18:32
W okolicach jest trochę ładnych miejsc, Gorzej, jeżeli ktoś chciałby mieć dwie godziny w plenerze na spokojną sesje aktową. Parę miejsc jest, ale z pewnymi ryzykami.
- Zrujnowany basen solankowy to bardzo dobra miejscówka w ogóle. Obecnie na drodze dojazdowej do basenu są jakieś hałdy piasku, co trzyma spacerowiczów na dystans więc można by focić pełen zakres.
- Dzika plaża nad Wisłą już nie taka dzika. Zbudowano parking, boisko do siatkówki i działa tam bar. Liczba ludzi znacznie wzrosła. Na trochę prywatności można liczyć tylko rano.
- Tereny nad Wisłą są ogólnie fotogeniczne, ale ludzi sporo. Dla sesji portretowych żaden problem. Jak się wie gdzie poszukać można ewentualnie znaleźć coś w rodzaju polanki pod akt.
- Można znaleźć plener w stylu "polska polna droga" z bardzo małym ruchem.
- Ruiny budynku vis-a-vis pensjonatu są OK o ile nie będzie suszy (budynek jest dobrze widoczny z dwóch ulic i DSM Caritasu jeśli nie ma krzaków). Obecnie krzaki mają się dobrze :) Znam jeszcze jedne ciekawe ruiny, choć nie tak blisko.
- Nieczynny dworzec kolejowy jest ciakawy, ale aktowo o raczej tylko dla odważnych.

pinokio
14-06-2020, 21:15
Pozostaje pensjonat który jest dość spory. Bezsens jeździć po okolicy żeby trafić na turystów. Strata czasu. To szczyt sezonu. Jest kilka pokoi w których można robić zdjęcia. Bar, korytarze, schody, teren wokół budynku. 4 małe grupy dadzą sobie radę.

cybulski
15-06-2020, 01:56
Tak jak sobie myślę to idealnie właśnie przyjazd czwartek, focenie piątek sobota, a niedziela to chillout i rozjazd. I wtedy byłbym chętny na taki rozkład.

Jacek_Z
18-06-2020, 14:21
Podchodzę do tematu trochę jak do jeża. Jako człek odpowiedzialny chcę żeby jak już sie za toi zabieram to by to doszło do skutku. I by nie było podnoszenia ceny itp zabiegów.
Wyniki ankiety jakie są widać. Jest dosyc równo, ale na pierwszy termin 24-26 lipca jest najwięcej osób. Więc ustalamy sobie, że to zrobimy 24-26 lipca.
Najwięcej oznacza w przypadku ankiety 13 osób. Nie można liczyć 1+12+2, bo TOP jedzie gościnnie, nie foci modelek, a Bluesette zaznaczyła sie tu w dwóch pozycjach (jedyny i optymalny).
Natomiast wiem, że są osoby nie zarejestrowane na forum, które mi pisały (SMS) że pojadą i się dostosują do terminu. Czyli teoretycznie to te 16 osób sie uzbiera. Tym bardziej, że pleneru jeszcze nigdzie nie reklamowałem (jedynie wysłałem SMS). OK.
Pozostała kwestia co zrobić jesli ktoś się wycofa (np choroba) i co ze zwrotem kasy. Ponieważ kila osób pisało, że kasa to nie problem (mysląc o zrzucie na aktówkę) to wykombinowałem, że przeliczę plener jeszcze raz, w wersji ostrożnej, czyli 12 chętnych (3 osoby na modelkę). Wtedy wychodzi kwota (suma, pobyt i modelki 2 aktowe 2 ciuchowe) 930 zł.
Tym razem chcę dostać całą wpłatę, a nie jej część, jak przy poprzednich plenerach. Obawiam się, że część z zainteresowanych będzie miała obawy, czy na pewno przyjedzie, bo co zrobić, gdy ktoś złapie choróbsko i nie przyjedzie? I bojąc się tego (że kasa przepadnie) nie będzie chciała dokonać wpłat, zrezygnuje, pogłębiając problem kompletu 16 uczestników.
Zrobiłem więc tak. Zbieram po te 930 zł od potencjalnej 16-ki. Osoby (do 4 osób), które ewentualnie nie przyjadą dostaną zwrot kasy, pełen. I kolejny warunek, że pozostanie nas jednak ta minimalna 12-ka. Jeśli zostanie nas mniej niż 12 to zwrócę pieniądze proporcjonalnie do „braków” w obsadzie.
Jeśli nas będzie ponad 12 to mamy nadmiar kasy ? bo wpłacaliście 930 zamiast 790 i mamy różne fajne wyjścia. Mogę oddać kasę pierwszego dnia pleneru – nadpłatę 140 zł, albo weźmiemy trzecią modelkę aktową i oprócz tego oddam 100 zł, albo weźmiemy cztery aktówki i jeszcze oddam 50 zł). Wszystko zależy od tego czy nas będzie 12, 13, 14, 15 czy 16, ile to dokładnie to sie okaże 24 lipca, w dniu przyjazdu.
OK.?

Wysyłam PW do tych co głosowali na 24-26 lipca. Nowi zainteresowani - zgłoscie sie do mnie tu lub na PW.

PW jest z nr konta do wpłaty 930 zł, PILNIE, chcę w poniedziałek wysłać pieniądze do pensjonatu (oni chcą 1/3 tego co na pobyt z góry).
Wpłacajcie więc dzis lub jutro, bo bank pokazuje mi kasę dzień później, więc piątkową wpłatę zobaczę w poniedziałek.

By było to łatwiej znaleźć kopię tego wstawiam do pierwszego postu.

- - - - kolejny post - - - - - -

Aha.
1. Pokój jedynka +40 złotych/noc, czyli 2 noclego wpłata wyższa o 80 zł.
2. mąż ty jako +1 a Pola jako fotograf? Czy ty z dronem i 2 fotografów, Pola i ty? Bo jak 2 foto to płacisz 930x2, a jak Pola foci, ty pobyt (dziecko?) to 930 + 320 + za dziecko (zapytam o cene jak potwierdzisz)
3. TOP67 - ty towarzysząco, więc ci nie wysłałem PW, ty 320 zł, no chyba że jedynka to 400.

TOP67
18-06-2020, 14:26
Byłem kilka dni temu u Hani. Też za nami tęskni.

Ruin koło pensjonatu już nie ma. Najpierw się paliły, potem znaleźli trupa, ostatecznie rozebrane. Ale 50m dalej jest opuszczony pensjonat na sprzedaż. Można spróbować się dogadać.

3. TOP67 - ty towarzysząco, więc ci nie wysłałem PW, ty 320 zł, no chyba że jedynka to 400.[/QUOTE]

Ja dwójkę, ale najprawdopodobniej całą, więc 640.

Jacek_Z
18-06-2020, 18:50
Byłem kilka dni temu u Hani. Też za nami tęskni.

Ruin koło pensjonatu już nie ma. Najpierw się paliły, potem znaleźli trupa, ostatecznie rozebrane. Ale 50m dalej jest opuszczony pensjonat na sprzedaż. Można spróbować się dogadać.

3. TOP67 - ty towarzysząco, więc ci nie wysłałem PW, ty 320 zł, no chyba że jedynka to 400.

Ja dwójkę, ale najprawdopodobniej całą, więc 640.[/QUOTE]
Widziałem na fejsie wrzutę z Torunia, wiem że byłeś blisko, ale ja tego dnia miałem zajęcia do wieczora i siedziałem cicho. Bo normalnie to chętnie bym Was zaprosił, ugościł i pokazał studio, Bydgoszcz itd.

Ja muszę wiedziec ile będzie luzaków, bo Hani muszę podać przy wpłacie ile będzie osób. Te + 1 to będzie Katrina? Bo dzwoniła. Czy jeszcze kto inny?

TOP67
18-06-2020, 19:03
Nie. Kasia też chce jechać jako obserwator, ale ma swoje konto na forum i sama napisze.

Jacek_Z
21-06-2020, 13:53
Jacku

KaarooL - nie mam od ciebie info, PW nie przeczytane, wpłaty brak. Wydaje się, że chcesz jechać ale ..?

Na te chwilę mam wpłaty od 9 osób i od 4 osób deklaracje, że wpłacą zaraz na 100%, jeśli Kaarool też to nas by było 14. Czyli mogę wyruszać na łowy jeszcze 2 uczestników.
Jeśli tak zostanie to mogą być dwie grupy 3 i dwie grupy po 4 uczestników (wyrównam finanse tych co będą w liczniejszej grupie). Jest sporo opcji.
Nie liczę TOP, liczę tylko zrzucających sie na modelki.

KaarooL
22-06-2020, 21:51
Jacku, dzięki za info. Jutro będę mógł potwierdzić, zgodnie z tym co napisałem w PW.

Jacek_Z
23-06-2020, 00:00
Są wpłaty od 11, czekam na wpłatę od pinokio, od Vorlona i decyzję (i ew. wpłatę) od Kaaroola.

pinokio
23-06-2020, 00:34
Ode mnie pójdzie kasa jak mówiłem. Jadę na 100%

Jacek_Z
24-06-2020, 21:59
Jest kasa od wszystkich, od 14 osób. Mogę szukać jeszcze dwóch.
Mamy opcje taką, że jedzie nas mniej, mamy 2 modelki do aktu, albo jedzie więcej i są 4 modelki do aktu. Albo po środku, tak jak teraz i sa 3 do aktu. Nie liczę dokładnie, to nie ma sensu w tej chwili bo zaraz okaże sie że jest nas 13 albo 15.
Ktoś napisał, że nie chce aż tyle aktu. Oczywiście nie trzeba rozbierac modelek, one sie ucieszą ze zdjęć w ciuchach.
Natomiast modelkom sie płaci za dyspozycyjność, więc bez sensu jak mają być ubrane.
Przy takiej grupie (12 foto) jedna modelka aktowa zamiast ciuchowej to jest jakieś 50 złotych na głowę.

Kto chce pokój 1-osobowy? Marek?
Ci co wpłacili od razu za jedynke to nie muszą sie ponownie deklarować.

KaarooL
24-06-2020, 22:30
Dobrze prawisz, Jacku. Warto dotować sztukę, zwłaszcza tą, którą mamy szansę współtworzyć osobiście...

Jeśli komuś nie pasuje nagość, może np. przywieźć gustowny (wedle swego uznania) rekwizyt nazywany kocem a my Mu modelkę w ten koc* zawiniemy. Silver tape też się znajdzie. Potem uwolnimy modelkę z owej kreacji i będzie jak nowa, pod akty i nagość niezbyt zakrytą.

* koc nie powinien zostawić śladów na skórze, co czyni go co najmniej kompatybilnym z późniejszym foceniem aktowym

pinokio
25-06-2020, 23:25
Jacku, będziesz zamieszczał listę uczestników? Jest jeszcze nagość zakryta. Też nie chcę samych golasów ?. Jacku, możesz powiedzieć modelkom, żeby wzięły trochę delikatnych i przeźroczystych ciuchów

Przemek M.
27-06-2020, 17:31
Dwie aktówki to rozsądne minimum. Przy ewentualnych zmianach typu modelki kierowalbym się raczej jakością modelki, a nie zakresem. Osobiście wolę dobrą portretówkę niż średnią aktówkę.
Ciechocinek nie jest idealna lokalizacją na plener czysto aktowy, dlatego byłbym ostrożny z samymi aktówkami, ale nie będę kładł się "Rejtanem". Jeżeli przywieziesz 4 genialne aktówki to będę ostatnim, który rzuci kamieniem.

Jacek_Z
27-06-2020, 17:49
Dwie aktówki to rozsądne minimum. Przy ewentualnych zmianach typu modelki kierowalbym się raczej jakością modelki, a nie zakresem. Osobiście wolę dobrą portretówkę niż średnią aktówkę.
Ja mam dokładnie takie samo podejście. Tzn jesli rozważam, to raczej nie 2, a 3 aktówki, skoro jest "nadmiar" kasy. 4 to przesada. Chcę atrakcyjnych modelek. Sęk w tym, że większość pf ocieka PSem i nie dam głowy kogo zobaczymy na żywo. O dziwo zamiast pf ja wolę zobaczyć prywatne zdjęcia na fejsie, wtedy wiem więcej o naturalnej fotogeniczności dziewczyny, a nie o umiejętnosciach obróbkowych fotografów. Bo nasi uczestnicy pleneru mają te umiejętnosci różne. Chce by "surówka" z sesji wyglądała dobrze.

cybulski
27-06-2020, 19:47
No niestety, te "psowe popisy" robią z dziewczyn księżniczki, którym się po jakims czasie zdaje że faktycznie nimi są.

Jacek_Z
27-06-2020, 20:52
Charakter to jeszcze inna kwestia. I tego ze zdjec z pf czy fb już się nie odczyta.

pinokio
27-06-2020, 23:32
Ja mam dokładnie takie samo podejście. Tzn jesli rozważam, to raczej nie 2, a 3 aktówki, skoro jest "nadmiar" kasy. 4 to przesada. Chcę atrakcyjnych modelek. Sęk w tym, że większość pf ocieka PSem i nie dam głowy kogo zobaczymy na żywo. O dziwo zamiast pf ja wolę zobaczyć prywatne zdjęcia na fejsie, wtedy wiem więcej o naturalnej fotogeniczności dziewczyny, a nie o umiejętnosciach obróbkowych fotografów. Bo nasi uczestnicy pleneru mają te umiejętnosci różne. Chce by "surówka" z sesji wyglądała dobrze.

I tak trzymaj! Jacku wierzę w Ciebie. Pewnie będą to 2 misski jedna z playboya, a 4 z top model ?

Jacek_Z
27-06-2020, 23:49
Klaudia (El Dursi) była i w Playboyu i w TOP Model :) ale ona raczej nie przyjedzie. Zaczynała u mnie, jak miała 14 lat. Wspomnienia :)
Angelika, kojarzysz z Luboradzy w 2011, też była w Playboyu i w Top Model, teraz, tzn od lat jest u Wojewódzkiego.
Na te chwilę nie mam żadnej nowicjuszki, która by się az tak zapowiadała. tzn takiego mojego odkrycia, która nie jest znana na razie.
Mam 2 kociaki, jedna z Warszawy druga z Krakowa, one mogą zająć daleko, ale chyba je sponsorzy zmarnują. No i one nie sa "moje".

pinokio
13-07-2020, 02:31
Jedzie może ktoś z Warszawy i ma wolne miejsce?

Jacek_Z
13-07-2020, 12:13
Jedzie sporo z Warszawy (sześć i siódma z Piaseczna), ale będą też do zabrania modeliny z Warszawy.
Na dniach dam wykaz kto jedzie i skąd on jest.

Wpłaciło 15 osób, jest jedno wolne miejsce. Jesli ktoś się chce dopisać (albo wycofać) to ostatnia chwila.
Proszę by osoby, które wpłaciły na pokój dwuosobowy a chcą jedynkę mi to zakomunikowały tu lub na PW. Byc może ponownie, ale ja mogłem czegoś nie zanotować.
Jeśli ktoś wpłacał wyższą kwotę na jedynkę to mi nie musi pisać.
Jest kłopocik, bo Beata jest zapisana na pokój 2 osobowy, a nie ma kobiety do dokwaterowania.
Magda Bluesette ty bierzesz pokój jedynkę by pomieścić stylizacje?
Wyżywienie - są tu wegetarianie weganie itp?
Chcę Hani podać dokładną ilość osób i pokoi jedynek i uwagi co do wyżywienia.

Założę grupę na fejsie. Uwaga, kilka nowych osób (będzie wyjątkowo dużo nowych ludzi) nie ma mnie w znajomych, zaproście mnie https://www.facebook.com/jacek.ziolkowski
bym mógł Was zaprosić do grupy.

Jacek_Z
17-07-2020, 20:53
Założyłem grupę na fejsie, ukrytą. Zaprosiłam na razie uczestników, wszystkich, ale na razie jeszcze bez modelek. 2 osoby jeszcze nie dołączyły, czekamy :)

Mamy 1 miejsce wolne albo 3 osoby za dużo ;) Bo jest nas 15. Wszyscy jadą? Nikt sie nie zaraził? ;) anita_wlo możesz dołączyć, jedzie Tomek to chyba by cie przygarnął ;)
Wychodzi na to, że będą trzy grupy po 4 osoby i jedna 3 osobowa.

Modelki ... Miały być 2 do aktu i 2 do portretu, ale skoro jest nas za dużo to mogły by być 3 albo nawet 4 aktowe, na co średnio zareagowały nasze Panie :)
Będą dwie modelki aktowe i dwie do nagości zakrytej. Taka wersja pośrednia. ;) Jedna z nich by robiła akty, ale nie zgadzając sie na ich publikowanie, co trochę traci dla nas sens. Więc jest do nagości zakrytej.
Oczywiście można ich wszystkich nie rozbierać, to jest max dyspozycyjność. One chętnie pozyskają portrety i inne zdjęcia w ciuchach. Zresztą chyba każda z sesji aktowych zaczyna się od zdjęć w jakimś ciuszku, bardziej lub mniej skąpym.

Lista uczestników, miasta (dojazd):
Anyth - Grzegorz - Rzeszów - pokój 1 osobowy - ogromne podziękowania, zabiera dwie modelki (a na trasie ma dwie kolejne osoby, nie mówię mu o tym, mam nadzieję, że zabierze je kto inny)
Xares - Beata - Bydgoszcz - pokój 1 osobowy (Beata możesz jechać ze mną)
marek2502- Marek - Inowrocław - pokój 1 osobowy (dopłacić)
Przemek M - Przemek - Włocławek - bez noclegów
anihil - Sebastian - Białystok - pokój 1 osobowy
Kaarool - Karol - Szczecin - pokój 2 osobowy (bo +1)
Bluesette - Magda - Piaseczno - pokój 1 osobowy
Abre - Pola - Warszawa - pokój 2 osobowy
mąż - Marcin - Warszawa - pokój 2 osobowy
pinokio - Marek - Warszawa - pokój 2 osobowy
kashpir - Paweł - Warszawa - pokój 2 osobowy
Daniel_Daniel - Daniel - Warszawa - pokój 1 osobowy
AstroNorm - Adam - Warszawa - pokój 1 osobowy

Warszawiacy, dogadajcie się sami, tylko dajcie mi potem info kto z kim jedzie. W sumie jak nikt nie zabierze modelki z Piotrkowa to może ona będzie musiała jechać do Warszawy i być zabrana z dworca. Tak samo Paweł z Łodzi. Nie układajcie sie więc po 5 w samochodzie, zostawcie rezerwę.
No i teraz osoby, które mam nadzieję, że się jakoś da poskładać jeśli chodzi o transport.
TOP67 - Tomek - Wrocław - pokój 2 osobowy
Patryk845 - Patryk - Oleśnica - pokój 2 osobowy (dzięki za deklaracje zabrania Pawła i Izy, jeszcze zobaczymy co napisze TOP67)
PC_ - Paweł - Łódź - pokój 1 osobowy - NIE MA TRANSPORTU, ktoś jedzie A1, może ma gdzieś podjechać?
Iza - modelka - jest z Piotrkowa Trybunalskiego - NIE MA TRANSPORTU, ktoś jedzie A1, może ma gdzieś podjechać (Łódź)?
w sumie z południa A1 to jedzie Grzegorz, ale on już ma 2 modelki na pokładzie.
Tomek, Patryk, a wy jak jedziecie? Pewnie na A1? Ale czy wbijacie się w autostradę tak nisko by zahaczyć o Piotrków, albo choć Łódź?
Czwarta modelka nie chce podwózki, sama dojedzie (z Piły), bo potem jedzie i tak gdzie indziej.

Wyruszajcie tak, by w Ciechocinku być w PIĄTEK o 12.00 lub raczej wcześniej (10?), trzeba sie zakwaterować, obgadać sprawy, zjeść obiad, dziewczyny muszą sie pomalować. Nie ma co robić wszystko w biegu i być zmęczonym.

Kto z kim śpi (nie wnikam ;)) - dotyczy osób w pokojach 2 osobowych - bym wiedział jak was poukładać zgłaszając na recepcji kto się zjawi. Piszcie o swoich preferencjach ;) (oczywiście wiem, że byście chcieli z modelkami ;) ale ta opcja odpada).

Plener ma inną, krótszą formułę. Już 2 osoby się zdziwiły, że nie jest przyjazd w czwartek a w piątek.
Tak, przyjazd w PIĄTEK, pokoje prawie wszystkie powinny być wolne od rana. Bądźcie na 12-tą, trochę przegadamy co i jak, jest parę osób nowych. Obiad o 13, dziewczyny się ogarną, podmalują (jedna z nich jest makijażystką, druga fryzjerką, ale w piątek fryzur nie zrobi, to za długo trwa), wezmą stroje i .. na sesje. początek sesji o 15, potrwają 4 godziny do 19 i mamy kolację. Postarajmy się tak zrobić. Wolę mieć rezerwę na godzinną obsuwę.
Będzie kilka osób ZUPEŁNIE nowych na moich plenerach, stąd tłumaczę jak działamy.
Piątek sesja popołudniowa, jak pisałem wyżej. Sobota dwie sesje, do obiadu jedna, po obiedzie druga. Niedziela sesja czwarta, do obiadu. Obiad niedzielny nie jest opłacony, bo niektórzy sie urywają wczesniej. Oczywiście można zgłosić obiad niedzielny Hani i jeszcze tam zjeść posiłek (np ja na pewno tak zrobię, modelkom też zafunduję).
Grupa fotografów liczy 4 (3) osoby i przez wszystkie dni pracuje w tym samym składzie. Każda grupa ma 4 sesje, każda z inna modelką.

Posiłki - na razie 2 osoby mi zgłosiły że są wege. Czy ktoś jeszcze ma tego typu oczekiwania? (jakie)
Hania (właścicielka pensjonatu, dobrze nam znana) mówi, że ze względu na obostrzenia także śniadania i kolacje są wydawane na talerzach, a nie stół szwedzki.

Pomyślcie o swoich stylizacjach na modelki. Jakieś męskie koszule, rozpinane, ażurowe, koronkowe sukienki z ciuchlandu, powiewne materiały (kosztują kilkanaście zł/m), kapelusze itd.
Oczywiście one będą miały coś swojego, ale co? Przykazałem im zabrać dużo bielizny, sukienki (mini w szczególności itd)
Na grupę na fejsie na początku tygodnia zaproszę modelki to będziecie mogli coś z nimi poustalać, o coś zapytać. Tylko w formie prośby, a nie żądania. Żądania ja im już przedstawiłem, by miały OK paznokcie i rzęsy w porządku :) mają mieć dużo bielizny.

Zabierzcie blendy. Nie wiemy kto w grupie będzie miał, lepiej polegać na sobie i mieć własną. W grupie powinny być raczej dwie blendy (lub więcej).
Moja rada. Jeśli jeszcze nie macie blendy to kupcie normalną, dwustronną srebrno-białą 2 w 1, a nie "wynalazek" 5 w 1. 5w1 teoretycznie jest opłacalniejsza, ale .. nie ma sensu, bo i tak się nie używa kolorowych płaszczyzn, a posługiwanie sie taka blendą jest do d.... jeśli chodzi o zamianę strony srebrnej na białą. Trzeba rozpinać zamek, przewijać na drugą stronę materiał i zapinać zamek. I za chwilę zrobić odwrotnie, jak druga strona się okaże mniej korzystną. Rozmiar - owalna 120x180 (190) cm to podstawa bo jest dobra do całej sylwetki, czego małą blendą okrągłą się nie ogarnie. Tzn mała 120 cm jest OK, ale do portretu.
Jak teraz złożycie zamówienie to kurier doniesie przed wyjazdem https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-blenda-bialo-srebrna-180cm.html są takie tańsze o kilkanaście zł, ale ta Quantuum jest solidna.
Oświetlenie - nie będzie Artura i fafniaka, czyli nie będzie dwóch co przywozili lampy Atlas i panel LED, będzie Sebastian, który cos przywoził, ale to dla niego, ew. jego grupy.
Można (ale to nie jest jakaś konieczność, połowa ludzi nie będzie miała) przywieźć lampy, LEDy, co kto ma. Albo lampę reporterską, uchwyt na parasolkę/lampę, statyw i parasolkę. To się może przydać przy fotografowaniu we wnętrzach, choćby mając lampę na aparacie i waląc nią w sufit (i w plenerze oczywiście też, zależy jakie kto ma doświadczenie).

Czy ktoś ma bezlustro Nikon Z, szczególnie zależy mi na Z7 i mógłby wziąć z FTZ? Jeśli tak to zabiorę 200/2 i właściciel nie pożałuje, on się pobawi, pobawię się ja :) bo bez tego to chyba nie zabiorę tego obiektywu.

Osoby nowe (ktoś się deklarował i dopytywał o to czy może przyjechać, jeśli niewiele umie), postaram się porozkładać po różnych grupach by się uczyły od towarzyszy.
Możemy sobie zaoszczędzić czas z piątkowego obiadu ;) próbując teraz ustawić skład grup.
Kto che być z kim? Uwaga - będzie jedna grupa 3 osobowa i sorry, ale ostateczne słowo zostawiam dla siebie co do składu. Nie chcę by nowi czy niedoświadczeni wylądowali w jednej grupie.
Pola focisz z mężem czy masz go dość ;) i chcesz osobno?

Jeżeli coś się nie zgadza (np pokój 1 czy 2 osobowy) to mi piszcie.

W innych sprawach też zresztą piszcie (albo dzwońcie)

TOP67
17-07-2020, 22:51
Ja po plenerze jadę do Gdańska. Wyjazd też planuję dopiero koło południa. Więc tym razem nikogo nie zabiorę.

Jacek_Z
17-07-2020, 23:14
Czyli będę miał prośbę do Patryk845 . Piotrków i Łódź. Dasz radę?

Patryk845
18-07-2020, 08:27
Pewnie że dam, będzie trzeba wcześniej wyjechać, ale damy radę :) Tylko uprzedzam nie mam klimy w aucie :-p

anihil
19-07-2020, 16:25
Jacek_Z dodaj mnie i Daniela do jednej grupy

Jacek_Z
19-07-2020, 17:09
OK.
Czekam na takie deklaracje.

Jeszcze jedna osoba się nie dodała na fejsie.

Jacek_Z
19-07-2020, 18:01
KaarooL dodaj się do grupy na fejsie. Masz zaproszenie.

Anyth
20-07-2020, 07:19
Jeśli Anihil i Daniel nie mają nic przeciwko, chciałbym dołączyć do grupy Sebastiana.

anihil
20-07-2020, 13:35
Jeśli Anihil i Daniel nie mają nic przeciwko, chciałbym dołączyć do grupy Sebastiana.

No to już mamy 3 osoby. Albo brakuje 1 osoby, albo zostałaby grupa 3 osobowa, ale to już Jacek_Z decyduje.

Jacek_Z
20-07-2020, 14:22
Mareczek, pinokio nie jedzie. Czyli jest 14, 2 grupy 4 foto i 2 grupy 3 foto.

mąż
20-07-2020, 20:10
Jacek_Z - jedziemy z Polą z Malcanowa. Sprawy takie
- jeśli można, wolimy grupę mniejszą, ze względu na drona, ale nie będziemy narzekać w innym przypadku
- Pola potrzebuje posiłki bezglutenowe - pieczywo weźmie swoje, ale musimy mieć jakieś opcje na alternatywny obiad dla niej - np. jeśli wjadą pyzy i mięso z mącznym sosem to musimy poprosić o coś innego
- czy mamy kogoś zabrać? - niezbyt rozumiem z tego opisu, ale jbc mamy jedno miejsce na trasie Warszawa/Łódź

Jacek_Z
20-07-2020, 21:21
- czy mamy kogoś zabrać? - ale jbc mamy jedno miejsce na trasie Warszawa/Łódź
Modelki mają transport.
Łódź - Pawła ktoś zabiera.
Jak reszta Warszawy siedzi cicho tzn że chyba kazdy jedzie osobno. Nie wiem. Pinokio pytał o transport, no ale on wypadł.
Teraz piszcie juz raczej na fejsie.

Jacek_Z
21-07-2020, 13:28
Pinokio odpadł, juz to pisałem, ale mamy kogoś nowego, tak na 90%.
Ja nie robię kalkulacji co 5 minut, tym bardziej, że pensjonat mnie teraz czymś zadziwił. Mniejsza o to.

UWAGA UWAGA. Czy ktoś jeszcze chce przyjechać w czwartek? Proszę o info, podam to do pensjonatu.

Jeśli ktoś z kolei przyjedzie dopiero w piątek wieczór to też proszę o informacje. Po co mamy płacić za obiad. Odzyska się kasę jeśli informacja jest WCZEŚNIE. Jedna osoba nie robi, ale przy 5 osobach to jest jakaś kwota, starczy na wiele piw ;) No i komuś wtedy przepada fotografowanie jednej modelki :(
Najczęściej wtedy ludziska piszą, że chcą by im nie przepadły aktówki, więc informujcie, ja ułożę kolejność sesji w g uzasadnionych życzeń w pierwszej kolejności.

kashpir
21-07-2020, 14:20
"Nowego" :mrgreen:

Jacek_Z
21-07-2020, 14:57
"Nowego" :mrgreen:

Znam go tylko 15 lat :) (coś koło tego), byłem na kilku jego plenerach (X lat temu forumowy zlot w Zakopanem :)) a on na kilku moich. :)
Fakt, nie bardzo nowy :)
Nowy w tym zestawieniu :)

Przemek M.
21-07-2020, 21:59
W temacie przyjazdów, to ja zjeżdżam do Ciechocinka w czwartek. Nie będę nocował w pensjonacie, ale jeśli ktoś byłby zainteresowany to mogę zabrać na szybki objazd okolicy.

Jacek_Z
21-07-2020, 22:27
Grzegorz z modelkami przyjadą koło północy.
Marek będzie, może z nim. Bo on z Inowrocławia ma blisko, więc chyba właśnie chce robić obchód.