PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d5300 sigma 17-50mm ostrość

MagKnor
01-06-2020, 08:04
Hej. Mam problem z ostrością w nikonie D5300 i sigmą 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM.
Pierwszy problem jest z brakiem ostrości, mam wrażenie że najostrzejszy punk nie znajduje się tam gdzie go ustawiłam. Gdy sprawdzałam gdzie są punkty ostrości to program pokrywa się z tym co wybrałam na aparacie jednak widać że gdzie indziej jest najostrzejszy punkt.
Drugi problem to ogólne zamglenie. Nie mogę zrobić zdjęcia ostrego jak żyleta. Nawet te punkty ostrości są jakieś zamglone, i na kompie i na podglądzie aparatu.
W obu przypadkach na początku zwalałam na swoje umiejętności oraz to że nie jestem stabilna i poruszam się przy robieniu zdj ale ostatnio bardzo na to zwracałam uwagę oraz porobiłam parę zdj na próbę kombinując na różne sposoby i problem dalej występuje. Obiektyw oczywiście jest czysty.

kisielku
01-06-2020, 08:08
A był obiektyw kalibrowany z body?

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

MagKnor
01-06-2020, 08:40
No właśnie nie był. To zamglenie też może wynikać z tego powodu? Myślałam że to rozwiązanie tylko problemu z uciekaniem punktu ostrości

kisielku
01-06-2020, 08:42
Zamglenie to chyba nie. A z innym obiektywem jest okej?

MagKnor
01-06-2020, 08:47
Nie mam innego aby porównać

- - - - kolejny post - - - - - -

Jeszcze tylko uściślę że zamglenie jest widoczne na przybliżeniu już zrobionego zdjęcia, nie przypatrując się zbytnio zdj jest w miarę ostre.

kisielku
01-06-2020, 08:47
Ja bym spróbował chociaz w jakims sklepie podpiac inny obiektyw. Potem sigme z body do kalibracji, jak na innym obiektywie bedzie okej to może sie cos rozszczelnilo i tak serwis.

MagKnor
01-06-2020, 09:09
Właśnie nie mam jak sprawdzić w sklepie, mieszkam poza Polską i u mnie dalej wszystko pozamykane. Także będę musiała wysłać to do kalibracji, tylko pytanie czy jest to w ramach gwarancji np sigmy. trochę nie mogę znaleść informacji jak to wygląda

- - - - kolejny post - - - - - -

Może inaczej skonstruuje pytanie :) Wchodzą na stronę nikona czy sigmy nie widzę opcji kalibracji, za to możliwość zgłoszenia sprzętu do naprawy. Kalibracja pod to podlega?

kisielku
01-06-2020, 09:17
Kalibracja w serwisie sigmy jest na gwarancji. Wysyłasz obiektyw i body. Tylko musisz ogarnąć gdzie wysłać, kupione sigmy w PL do Gdańska.

poste
01-06-2020, 09:25
Może na początek wstaw tu zdjęcie, w którym Twoim zdaniem występuje ten problem.

MagKnor
01-06-2020, 19:41
40000

Tu punkt ostrości był ustawiony na górnym rogu książki.
Tu na prawym rogu pomostu
40001

Tu tak jak widać na screenie
40003
40002

P.S czy ktoś jeszcze ma problem z dodawiem zdj na forum z Chroma?

lukasz_kk
01-06-2020, 20:31
No powiem Ci, że wybrałaś sobie przykłady niezbyt łatwe do rzetelnego sprawdzenia. Weź jakąś książkę z twardą okładką i kontrastowym motywem na okładce, ustaw prostopadle do osi optycznej obiektywu, obok tej ksiażki połóż np. linijkę albo zeszyt w kratke, pod kątem 30-45 st do podłoża. Aparat na statyw. Celuj centralnym punktem w okładkę książki. Jak zestaw aparat+obiektyw masz celny, to na linijce ostrość powinna być w miejscu, w którym linijka styka się z okładką. Ewentualnie ściągnij, wydrukuj i złóż narzędzie zwane FocCal i próbuj na tym.

MagKnor
01-06-2020, 20:40
Racja z tym doborem przykładów :) od razu widać że amator ze mnie :) zrobię "na dniach "tak jak podpowiadasz i wstawię rezultat

poste
01-06-2020, 21:05
Niestety nie widzę EXIF, więc trudno zgadywać czy gdzieś mogłoby być ostrzej, nic niezwykłego nie widzę na tych zdjęciach. Podbij sobie kontrast, ostrość w Picture Control, ogólne wrażenie będzie lepsze, bo nie sądzę, żebyś miała jakiś uwalony obiektyw. Dobrze trafić, nie poruszyć i będzie ostro, aha, do krajobrazu warto trochę przymknąć przysłonę :)